Hästtjejer for dummies - By HavrePappa


När det kommer till saker som kommer att din hästtjej upprörd så har vi redan varit inne på några av dem, men det finns så många fler! Det går naturligtvis inte att undvika alla konflikter, men om man kan bespara sig några av dem så är redan mycket vunnet.

Som redan tidigare nämnt så bör du, så långt det bara är möjligt, undvika att uttala dig negativt om hästen. I en hästtjejs värld så är hästen, i princip, alltid utan skuld till någonting som inträffar. Rent generellt så skyller hästmänniskor väldigt sällan på hästen utan det är alltid deras eget fel.

Om nu hästen skulle få ett frispel och stegra sig och slita sig loss när du leder in den från hagen därför att hästen tror sig se en tomte femhundra meter bort så är det enbart ditt eget fel. Du borde naturligtvis antingen ha hållit så hårt i hästen att den inte kunde komma loss (typ omöjligt ens för Pippi Långstrump), eller så borde du ha sett till att hela omgivningen var garanterat tomtefri innan du ens öppnade hagen.

Den enda reaktionen du kommer att få från din hästtjej om du stormar in i huset och fräser om att: -Den satans hästen slet sig igen!!! kommer att vara motfrågan: -Vad gjorde du för fel? På ett sätt så är det en beundransvärd inställning hos hästmänniskorna att aldrig någonsin skylla någonting på hästen, men jag vet också att det kan vara oerhört frustrerande som icke hästmänniska. När hästen sliter sig för sjunde gången i rad när man leder in den, ja då vill man som icke hästmänniska helst av allt bara plocka upp sitt granatgevär och bränna av en granat rakt in i den bortflyende hästrumpan.

Du skall inte heller skylla på hästtjejen. Man skulle kunna säga att du har båda händerna bakbundna, för du kan inte skylla någonting på hästen och ingenting på hästtjejen. Du kan egentligen bara skylla på dig själv. Detta blir som mest uppenbart efter en tävling som gått käpprätt åt helvete. Hon är sur för att tävlingen har gått dåligt, och du vill så gärna trösta henne, men här gäller det att vara väldigt försiktig eftersom du är ute på minerad mark. Vad kan du säga för tröstande ord som inte kommer att uppfattas som klagomål på antingen hästen eller ryttaren?

Säkra saker att säga är: ”Jag tycker i alla fall att ni var duktiga, men jag vet ju så lite om hästar” eller ”Förlåt, det kanske var mitt fel. Jag tror jag körde lite ryckigt på vägen till tävlingen”. Undvik att säga saker som ”Det blir säkert bättre nästa gång” (du lägger indirekt skulden för att det gick dåligt den här gången på antingen häst eller ryttare). Undvik också alla ”tips från coachen” om vad hon kunde ha gjort annorlunda. Trots allt, du vet ingenting om hästar eftersom du inte är född i ett stall, punkt.

Ibland måste man ta en konflikt, som när hon kommer och ber om ett ”frikort” för sin hovslagare så är det enda möjliga svaret: -NEJ! Det är något med hästtjejer och deras hovslagare som vi vanliga människor inte förstår. En bra hovslagare är, näst efter en bra tränare, det närmaste gud man kan komma i mänsklig form inom hästvärlden. Det skulle inte förvåna mig om många av hovslagarna har många ”tappskor på bygden” om ni förstår vad jag menar, så därför måste du säga nej till det frikortet oavsett om det nu innebär konflikt.

Hästtjejer är vana vid att bestämma och styra och ställa med hästar (och andra). En hästtjej har en stark vilja, vilket såklart är en bra sak, men det skapar också en grund för konflikter när du försöker få din vilja fram. Hästtjejer kompromissar aldrig när det kommer till hästen, och sällan när det gäller andra saker i livet.

Ett bra sätt att undvika irritation och konflikt är att lära sig hennes kroppsspråk. Hon förväntar sig att du skall veta vad hon vill genom sitt kroppsspråk och sina ljud. Det är inte ovanligt att en hästtjej ”smackar” på dig om hon tycker att du går lite långsamt eller att hon med en bestämd knuff i sidan visar dig vart hon förväntar sig att du skall befinna dig. De mest tränade killarna till hästtjejer har lärt sig att byta galopp i varje steg, enbart genom att tyda hennes kroppsspråk.

Mitt råd måste ändå bli att välja sina krig med omsorg. Att varje dag tjata om tidsåtgång eller pengar spenderade på hästen dag kommer bara att leda till att du blir utan både häst, och hästtjej fortare än du anar. Hon kommer inte att välja bort hästen, hon kommer att välja bort dig. Som sagt, välj dina krig.


Publicerat den 2013-04-12 - klockan 12:59:03






Kommentera inlägget här:

Ditt namn:
Kom ihåg mig?

Din email:


Din blogg:


Din kommentar:

Trackback