Svarar på frågor om Trickträning

Haha, jag är ju inget proffs eller så,- men kan ju iallafall försöka svara på dessa frågor jag har fått in lite här och där..
 
Vad tycker du är det viktigaste att tänka när man tricktränar?
Att ha tålamod
- Låta hästen tänka själv, ge dem utrymme att göra rätt.
- Att det är lugnt runt omkring. Inge stress eller massa saker på gång i omgivningen.
 
Hur lång tid tar det att läsa sin häst ett trick?
Det frågan går nog inte riktigt att ge ett svar på. Det är så pass individuellt, jag menar - Witezz lärde sig att pussas på sisådär 1 vecka. Och hon kopplar redan ihop lyfta benet med att ta bak huvudet - då har vi tränat i ca 2veckor på Yoga. Medans andra hästar kanske inte alls förstår vad du vill. Yoga är också ett trick som kräver att hästen måste stretcha ut halsen för att kunna komma så långt bak - jag hade tur som redan har en relativt vig häst.
Tror också att mycket beror på "läraren" man måste lära ut tricket i hästens takt inte i din egen.
 
Hur vet du hur du ska lära in tricket?
Jag läser runt på internet, pratar med andra människor etc. Sen är det så att när du läser från en sida eller bok så får du plocka olika bitar från olika platser. Som sagt så är trickträning väldigt individuellt och det som passar för din häst passar kanske inte för min häst. Därför läser jag alltid om samma trick på flera olika sidor! Sen får man ju tänka lite själv, komma på saker - man får se vad som passar helt enkelt!
 
Har du några trick på "lager" som du vill lära Witezz?
Ja. Jag håller ju på med Yoga. Men skulle även vilja lära henne att Nicka (ja) och skaka på huvudet (nej) samt att "skämmas". Funderar även på Buga, men det är längre fram i framtiden.
 
Finns det några hinder du aldrig kommer lära Witezz?
Njae...Jag kan inte tala för framtiden men det finns några saker jag alltid har i bakhuvudet när jag spånar efter nya trick;
Vad kan det här tricket ge för konsekvenser (till exempel Vinka kan leda till att hästen krafsar i stallgången och/eller tigger genom att slänga upp framhoven i luften och på så sätt kan någon bli sparkad)
- Går det att förhindra? Det vill säga - lära på något annat sätt för att slippa dessa konsekvenser?
 
Har du några svårigheter med Witezz när det gäller trickträning?
Egentligen inte, men något skulle nog kunna vara att ger jag henne godis en gång så blir hon helknäpp. Tiger jätte mycket! Vilket gör att hon blir okoncentrerad och bara fokucerar på min hand och mina fickor.. Så försöker att ge godis så absolut sällan som möjligt nu. Ger mest om hon verkligen, verkligen gör framsteg.
Kan också tillägga att hon just är väldigt okoncentrerad mest hela tiden. Det blir värre med godis, men hon är det i övrigt också, vilket självklart gör det hela lite svårare. Det är därför jag anser att en lugn omgivning är viktig!
 
Har ni fler frågor angående trickträning eller så - Fråga på! 
Jag är ingen expert men kan absolut svara om jag kan! 
 

Glöm inte att vara med i tävlingen där jag lottar ut möjligheten att göra ett egendesignat skin!
Tryck HÄR för att komma till tävlingen!


 
 
 

Publicerat den 2013-03-23 - klockan 09:17:00





» Elin

Väldigt bra svar :) Blev lite inspirerad nu, haha

2013-03-25 » 06:27:04
» Hanna

Det du skrev om att lyfta hoven, precis som du sa, ska man vara försiktig med. En sak man nog inte ska satsa på ifall man har en ridhäst och tricktränar är att lära den stegra...

Svar: Ja men precis! Det är så viktigt att dom verkligen bara gör det på kommando!
norinjonna.blogg.se

2013-03-25 » 09:32:13

Kommentera inlägget här:

Ditt namn:
Kom ihåg mig?

Din email:


Din blogg:


Din kommentar:

Trackback