Gå inte runt, gå igenom

Hur många gånger har din häst visat ett oönskat beteende och din reaktion var ett starkt "nej" och ett lättare slag? "Ganska många va?" Hur många gånger har du ångrat att du slog till honom? "Inte lika många, han förtjänade det väl?" Hur många gånger har du frågat dig själv vad orsaken till det oönskade beteendet var? "..."
 
Jag tror att de flesta av er har hört att man alltid ska hitta grunden till problemet när man tränar med hästar (eller andra djur). Men hur många av er förstår hur viktigt det faktiskt är? Om vi börjar med ett väldigt tydligt och vanligt exempel; Din häst nafsar på dina fingrar, du säger "Nej!" och smäller till den på mulen. Men trots att du är så tydlig och till och med slår till hästen så fortsätter den att nafsa. Varför? Jo för du vet inte varför den gör det, du löser inte problemet utan du gömmer det bara.
 
Om vi vill komma över ett problem måste vi gå igenom det inte förbi det. Vi måste ställa oss frågan varför om och om igen tills vi kommer underfund med just varför hästen gör som den gör. Ta som exempel att du har en väldigt nafsig häst, en häst som mer än gärna smakar lite på dina fingrar om dem är i närheten. När hästen nafsar dig på fingrarna säger du ifrån ordentligt genom ett rytande nej och en klatch på nosen. 
Vad gör du då? Jo du döljer problemet. Varför inte gå tillbaka och tänka när började hon/han nafsa på min fingrar, vad kan vara orsaken till att han/hon gör det, vad kan jag göra för att gå till botten med problemet? Kanske är det de faktum att du ofta ger hästen godis från handen. Ett annat exempel är att hästen gapar när du rider. Vad gör du, jo du sätter på en achen rem eller en remontgrimma. Då döljer du problemet istället för att tillexempel byta bett eller eventuellt kolla hästen i munnen. 
 
Varför är hästmänniskor så otroligt instängda i gamla vanor. Varför är någonting okej bara för att alla andra gör så? Allt skulle bli så mycket bättre, så mycket enklare och så mycket roligare om vi alla började lösa våra problem istället för att dölja dem. Rota i bakgrunden, gå så långt bak du bara kan gå. De tre nyckelfrågorna är: När började det. Varför började det och Vad kan du göra åt det.

Vi måste ta hand om våra fyrbenta vänner.
 

Publicerat den 2013-10-24 - klockan 20:44:00






Kommentera inlägget här:

Ditt namn:
Kom ihåg mig?

Din email:


Din blogg:


Din kommentar:

Trackback