Titta på hur de andra gör och gör sedan de motsatta.

Hästar är individer. Individer med känslor. Individer som förväntas kunna göra underverk, det vill säga - lära sig människans språk, läsa tankar, och glömma sina instinkter. Vi ber dem om saker vi aldrig ens skulle få tanken att be våra "människo-kompisar" om. Vi behandlar dem så otroligt dåligt och förväntar oss respekt. Vi slår dem med spön, vi rycker dem i munnen, vi sparkar dem i magen och  vi... förväntar oss respektHästarna ger oss allt. De ger oss sin tillit. De är oss lojala. De försöker alltid att vara oss till lags och vad får dem för det?
 
Jag blir så ledsen av att tänka på vad hästarna egentligen går igenom. Att sätta sig in i en häst's situation är värre än att gå in i depression.
 
 
Du får inte respekt av en häst genom att visa att Du bestämmer. Du får inte respekt av en häst genom att bestraffa den för varje fel den gör. Du får respekt av en häst genom att behandla denne med respekt, genom att visa att du är en människa att lita på, genom att behandla din häst med rättvisaDet är en sån hets i hästvärlden om vem som är ledare över vem. Hästen får absolut inte bestämma över människan, dom är såå stora, starka och rent utav farliga. Vad är då inte människan och dess kropp? Vi kan ta till många fler verktyg än hästarna för att skada andra. Och det är just vad vi gör, vi tar till sporrar, spön, tyglar, kvistar. Vi vill att hästarna ska bli oss undergivna - varför?
 
Människan har inte rätten att säga "Hej, jag är din ledare. Du följer mig nu". Varför skulle vi, vet vi ens vad ordet ledare innebär? Jag vet. Hästen vet. Men vet du?
Att vara en ledare innebär ansvar. Massor med ansvar. En ledare är för mig någon som man kan vända sig till för råd och vägledning. Någon som alltid har bra svar på frågor, vet bäst och som alltid kan fatta kloka beslut. En ledare är också någon som finns för en dygnet runt. En ledare ska man kunna lita på och anförto sig till.
 
Många hästar väljer bort att vara ledare. Många hästar mår väldigt dåligt över att vara ledare, främst i unghästflockar där en häst på 2-4 år ska leda en hel flock. Det är ett stort ansvar att vara en ledare och du är inte redo att vara det! 
 
Jag förstår faktiskt inte varför människor har en sådan hets kring sånt här. Behandla din häst som du vill bli behandlad. Gör upp några få, strikta regler för ert förhållande gällande både ditt, din häst's och ert gemensamma betende. Se till att inte bryta dessa och ge din häst vad den förtjänar - respekt. Visar du hästen respekt kommer den automatiskt ge dig respekt. Hästarna vill vara nära oss.
 
 

Publicerat den 2013-08-31 - klockan 14:07:00

Hästens dag

Här befinner jag mig just nu tillsammans med Candlelight. Vi har ett litet "personalmöte" och går igen hur allt ska gå till. Jag och Candlelight ska representera ponnytravet här på hästensdag. Uppdateringen kommer alltså inte vara den bästa idag, men det är ju sällan den är det egentligen. Har dock skrivit er ett ordentligt inlägg till senare under dagen! Hoppas det får er att fundera ordentligt! Bilder från dagen kommer senare ikväll/imorgon. 
 
 

Publicerat den 2013-08-31 - klockan 10:31:00

Jag är med och tävlar!

Tävling, träns
bilden länkar!

Publicerat den 2013-08-31 - klockan 07:39:27

Every little piece of you make me wanna scream of happiness

 

Publicerat den 2013-08-30 - klockan 13:14:11

Lost in confusion

Tänkte att ni kanske skulle vilja ha en liten förklaring angående tidigare inlägg "ute på kattjakt". Det är nämligen så att en av våra katter har sprungit bort. Vi hade dem som utekatter innan vi flyttade, men flyttade dem sedan till mammas arbete - Färsna 4H gård. Dom har trivts bra vad det har verkat som men för ca 2-3veckor sedan såg mamma inte till den ena katten - min katt. Vi väntade ett tag med att se ifall hon skulle komma tillbaka men när hon inte gjorde det började vi leta. Vi har skrivit på facebook, pratat med kompisar och andra Norrtäljebor. Vi har också annonserat i tidningen - vilken hon borde synas i idag - och fått en hel del samtal där om att en del personer har sett henne. Eller iallafall en liknande katt.
 
Att höra det är så otroligt skönt. Jag har inte träffat henne sedan hon flyttade till Färsna men var ju iallafall min katt, och tanken på att hon kanske var... död... tog ganska hårt i hjärtat. Speciellt med tanke på att det inte var jag som tyckte att dom skulle flytta till Färsna.
 
Har iallafall varit ute och letat några gånger nu i veckan men har inte sett till henne, vi hoppas att få in fler samtal imorgon om folk som har sett till henne. Imorgon har jag dessutom tid att cykla runt och leta utan en klocka tickandes i bakhuvudet som berättar för mig att jag snart missar bussen. 
 
Jag hoppas verkligen vi hittar henne. Jag vill ta hem henne. Min fina Stella.
 
update: Någon ringde och sa att hon har sett till Stella titt som tätt, senast igår, vid apoteket vid 8 på morgonen. Gissa vem som kommer gå upp ca 3h innan skolan börjar...
 
 
 

Publicerat den 2013-08-29 - klockan 22:54:00

En amatör tränar tills det blir rätt, ett proffs tränar tills det inte kan gå fel

Jag och Witezz fortsätter att finslipa inför dressyrtävlingarna. Vare sig det är ett hårt pass på banan eller en skogsmulle ritt rakt ut i skogen så finns det alltid något du kan träna på...
 
Idag var Witezz inte duktig hela tiden men inte jag heller för den delen. Som tidigare sagt var jag själv i stallet idag, eller själv var jag ju inte... Alex följde med mig på cykeln men jag var själv på hästryggen vilket självklart gav effekt till Witezz uppförande idag. Vi bråkade lite hon och jag... Jag tyckte att hon skulle sluta fjanta sig och gå förbi den där jä*la fårstaketsrullen, hon tyckte att vi skulle gå runt alltihopa, upp igenom skogen under alla träd och kvistar samt igenom alla taggbuskar...Jag brukar vara öppen för förslag och jag och Witezz kompromissar ofta - men det här gick jag inte med på. Jag bröt alldelles säkert mot många regler inom mitt och Witezz förhållande, hennes tillit för mig sjönk säkert ner till botten men å andra sidan känner jag samma sak... Det var en jobbig start på ridturen men det vart bättre!
 
Jag har blivit mycket bättre på att bara släppa saker och rida vidare. Jag har försökt, jag har kämpat och jag har lyckats. Nu ska jag göra samma sak med allt annat. Jag och Witezz ska inte bara träna tills vi båda gör rätt, vi ska träna tills inget längre kan gå fel! 
 
Jag gick in på ängen idag igen för att iallafall få till galoppen bättre än igår. Hon gick jätte fin stundvis men var ändå väldigt ofokucerad och nästan lite väl spänstig. Dessutom red jag ju barbacka vilket absolut inte gjorde henne mindre spänd. Men jag tycker att vi fick till galoppen bättre idag. Hon fattade ordentligt galopperade i ett friskt men ändå lugnt tempo och saktade av när jag bad henne. Vad jag dock märkte var hur hon inte riktigt får med rumpan in i avsaktningarna. Förmodligen är hon fortfarande inte lika stark i sin vänstergalopp som i sin högergalopp (hade tidigare problem med vänster sida i alla gångarter, då hon hade svårt att spåra ordentligt) men det betyder alltså att vi får träna mer på det där. Jag får se till att verkligen hjälpa henne med styrningen, hålla om med benen och hjälpa henne med yttertygeln! Precis som våra andra motgångar så kommer vi över det!
 
Efter ett litet... "dressyrpass" på ängen så gick vi ned och doppade fötterna i vattnet. Alex tog massor med fina kort och det var knappt att tiden räckte till när vi väl var tillbaka i stallet. Strumpan tog också mycket tid idag. Dels för att hon tyckte det var jätte roligt att leka "jag-vill-inte-bli-fångad-leken" i hagen men också för att hon var lite spänd även hon över att vara ute helt "själv". Allt gick dock bra och vi fick till några ordentligt fina tempon!
 
Här får ni, för en gångs skull, dagsfärska bilder! Tacka Alex för det!
 

Publicerat den 2013-08-29 - klockan 22:43:00

Ut på kattjakt!


Publicerat den 2013-08-29 - klockan 14:10:00

You can't have a better tomorrow if you don't stop thinking about yesterday

Behöver jag säga att Witezz gick som en dröm idag också. Det är något med den där ponnyn som gör mig på ett sådant bra humör, jag bara vill lyckas med allt vi tar oss ann. Just nu tränar vi "stenhårt" inför dressyrtävlingen den 29e september, och med stenhårt menar jag inte dressyrlektioner en gång i veckan utan snarare uteritter. Uteritter där jag kräver att hon är framme för skänkeln, att hon tar skänkeln, att hon är stadig och lyhörd och hejsan hoppsan.
 
Witezz har hittills skött sig exemplariskt och eftersom att jag imorgon är helt själv i stallet - om jag inte tar med mig Alex - så bestämde jag mig för att under dagens ritt gå in på en äng och jobba igenom henne i alla gångarter. Hon skötte sig så otroligt bra så att det kändes som om jag bara satt där och red. Jag kunde koncentrera mig på min sits och sådant som man annars blir lite slarvig med när hästen tar all koncentration. Det som gick sämst idag måste jag nog säga var vänster galoppen. Jag vet inte om det berodde på att hon vart trött eller just för att vi red på våran galopp-intervall-äng och vänster varv är varvet som mest bjuder in till att accelerera iväg i fullgalopp upp för sluttningen. Hur som helst vart allt knasigt i det varvet och jag valde att avbryta såfort det gick någorlunda bra.
 
Som sagt är jag själv i stallet imorgon. Anna och Thomas skulle åka iväg på någon skolresa men tiden stannar inte upp för det. Witezz och Strumpan ska få komma ut och röra på sig lite. Strumpan ska få gå några varv runt travrundan i olika tempoväxlingar. Vi ökar på raksträckorna och joggar/skrittar på dom korta sträckorna. Witezz ska få ta det lite lugnt, jag kanske tömkör henne med selar av och hoppar upp barbacka bara för att jobba igenom hennes vänstra varv i galopp, eller så rider jag ut barbacka, går ner till vattnet och myser och sen går i på en äng eller något och jobbar igenom vänster galoppen. Hur jag än gör så ska vänster galoppen jobbas igenom ordentligt idag!
 
 
Jag bjuder på några mysiga bilder jag tog ifrån bussen.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Publicerat den 2013-08-28 - klockan 21:32:48

Remember your goal

För ett tag sedan berättade Witezz för mig en viktig sak för mig... hon berättade... hur hon tycker att det ska gå till. Hur hon vill att våran uppvärmning ska gå till.. 
 
 
Det är nämligen så att ända sedan jag satte igång henne har jag lagt märke till att hon blivit hängig tyglarna, väldigt motsträvig och inte velat göra vad jag ber henne om. I början av veckan, efter ännu en hängig häst, kände jag att "Fine, ta tyglarna då. Men då går du i en låg form" och så lät jag henne göra det i början, och sedan jobbade jag ihop henne igen.  Hon gick som en dröm efter det. Stadig, koncentrerad, frammåt. Det kändes som en helt ny häst...
Witezz har alltså försökt att berätta för mig hur hon vill göra, men jag har varit för koncentrerad på att hon ska gå som jag vill att jag helt enkelt inte har lyssnat. Nu lyssnade jag och Witezz visade sin tacksamhet genom att lyssna på mig.
 
Jag brukar alltid låta henne skritta fram och sedan jobba ihop henne i en ordentlig form, låg eller hög beroende på vad jag har tänkt mig för dagen. Men från och med nu kommer hon att få gå i en låg form på slappa tyglar i alla gångarter innan jag börjar jobba ihop henne.
 
Witezz gick som än dröm även idag, jätte stadig på tygeln i den formen jag bad om. Försökte variera lite med att både begära en låg, självbärig form på slappa tyglar samt en högre dressyrform med stöd på tygeln. Hon gick som en klocka min fina flicka, och ändå såg hon, innan ridturen, ut såhär;
 
 ~ Här ser ni 2 av bilderna jag fotade idag på helmanuell inställning. Det är första gången jag fotar på det and I'm still learning! ~
 
Mycket har blivit bättre mellan mig och Witezz på senaste, vilket märks! Det märks på sättet vi beter oss emot varandra, det märks på humöret vi blir på när vi ser varandra. Det märks på tonfallet i min röst när jag ropar på henne i hagen och hennes blick när hon tittar upp för att möta min blick. Stegen hon tar för att möta mig halvvägs får mig att vilja gråta - jag är så lycklig när jag är runt henne. Det är som att jag inte kan något annat än att le när jag ser hennes fina ansikte. Jag och Witezz är bästisar och det finns inget som kan komma emellan oss. Jag glömmer aldrig våra mål.
 
 
 
 

Publicerat den 2013-08-27 - klockan 22:27:00

Did you forget...

Hejsan hoppsan! Hela dagen har jag suttit och läst foto-tips på internet och sökt och sökt efter roliga tips och trix! Efter första fotolektionen igår är jag så otroligt taggad på att på riktigt lära mig fotografera! Jag vill lära mig allt om ISO, bländare och sådant tjafs! Jag var så inne i läsandet att jag helt glömde bort er, men ni är ju vana med min kassa bloggning så ingen skada skedd, right!

Just nu sitter jag på bussen till stallet! Idrottsläraren släppte oss tidigare idag vilket passar mig perfekt eftersom att jag då kunde ta 14.50 bussen! Witezz ska få komma ut och sträcka på benen och tack vare idrottsläraren får nu Bolle också komma ut en sväng! Inga långa rundor utan bara en liten sväng runt granö liksom! Kameran är självklart med så kanskr kan jag visa något kort där jag använt mig av mina nya kunskaper!

Publicerat den 2013-08-27 - klockan 15:45:47

If it weren't for the mistakes we've made, we wouldn't be where we are today


 

Publicerat den 2013-08-27 - klockan 10:39:00

Något jag faktiskt väldigt sällan gör...

...är att ta såkallade "egopics". Ni vet dom där korten då du står framför spegeln och fotar med putande läppar och utskjuten rumpa. Nej, det är inte min grej. Så när Witezz i fredags bönade och bad om att ta en sådana bilder vart jag chockad... varför?  Hur som helst så är hon min lilla prinsessa, hennes önskan är min lag!
 
Någon glömde visst att borsta tänderna imorse.. och igår... och säkert en månad tillbaka..

Publicerat den 2013-08-26 - klockan 18:37:00

Today is a new day

Nu har skolan startat igång på allvar. Idag är första dagen då vi kör enligt schemat and I love it! Tycker vårt nya schema är super! Inga långa dagar, bra uppdelning mellan lektionerna och mjukstart på måndagsmornar med foto och redigering för att sedan avsluta fredagarna med lite psykologi! Det ändra dåliga med mitt schema är att jag slutar efter 14.50 alla dagar utom torsdagar, vilket betyder att jag kommer komma hem supersent från stallet...

Idag är det också terminsstart på judon! Det ska bli så otroligt skönt att en gång i veckan verkligen köra slut på sig själv! Har nästan kännt mig lat nu under lovet då jag "bara" har varit i stallet 5 dagar i veckan. Men nu börjar allt på allvar igen, hästvärldens alla hästtjejer påbörjar sin allra svåraste uppgift under hela sitt hästliv - att få ihop allt. Man ska få ihop bra betyg med en vältränad häst plus lite tid att bara få hänga med kompisar eller sitta på sitt rum för sig själv utan att tröttna på allt vad hästar heter. Lycka till!
 

Med andra ord får mina pollar vila idag! Bolle ska få gå på halvfart den här veckan då han förmodligen åker nästa helg. Det var en tjej och provred honom igår så vi får se vart det leder, annars åker han hem till sin matte. Jag tror faktiskt att...jag kommer att sakna honom... Min lilla Bollis, Bolzano, Bolle Molle, Knäppboll - Kärt barn har många namn...
 
 ~ Foto: Anna ~

Publicerat den 2013-08-26 - klockan 13:47:00

Be your own kind of beautiful

~ Daisy modellar på körtävlingen i Johannesberg ~
 

Publicerat den 2013-08-26 - klockan 13:17:00

Love goes where love is

Jag har ju tjatat i evigheter. Tjatat på mig själv, skrivit det på bloggen, tjatat på mig själv med andra.
Igår hände det. 2 timmars dötid i stallet. Jag tog chansen, släpade med mig lillasyster, dator och en jacka att sitta på ut i hagen. Slog mig ner vid hästarna, satte på ett avnsitt av Desperate Housewifes och bara njöt. Jag klappade på Witezz, myste med Bolle, tricktränade Witezz och bara satt där och titta på mitt avsnitt. Det var underbart och ska helt klart göras om! Vill även säga till er andra hästnördar på min blogg - ta chansen du har att umgås med din häst på andra sätt att att träna. Oavsett om det handlar om att sitta i hagen eller om du tar din häst på en promenad eller varför inte bara sätta sig på gräsmattan utanför stallet och låta hästen beta i grimma. Fantasin har inga gränser, men oj så viktigt det är att umgås även utanför träningen!
 
 Foto: Anna och Anna-karin
 
 
 
 
 

Publicerat den 2013-08-26 - klockan 10:50:00

So I stopped for a sec and inhaled the smell of happiness

Idag kan ha varit en av de bästa dagarna i stallet på länge! Jag blev bara så lycklig, så lugn... 
 
Alla boxar var redan fixade när vi kom till stallet, allt vi behövde göra var att ge Milton hö och fylla upp vatten åt alla hästarna. Annars var det bara att ta in hästarna och hoppa upp! Anna red Strumpan idag, Thomas red Candle och jag Witezz. Vi red en lite längre runda där det finns sträckor för långa canter galopper men ändå utrymme för mycket skritt och trav, en långritt helt enkelt.
 
Witezz skötte sig högt över förväntan! Jag började jobba lite smått med henne vid framskrittningen och hon kändes tung och allmänt motsträvig. Det kändes som att dagens form skulle bli ett hopplöst fall men jag gav inte upp. Jag plockade upp henne och släppte, plockade upp och släppte. Jag gjorde övergångar här och var - skritt, halt, skritt, halt, trav, skritt... - Jag vill känna att hon var framme för skänkeln, att hon lyssnade på mig och att i var ett team. Till slut började allt lossna. Witezz vart mer bärig, hon skrittade på i ett ordentligt tempo och jag kunde nästan släppa tyglarna. Jag tror aldrig att hon har gått såhär bra med mig på en uteritt. Därför förtjänade hon sträckor där jag bara släppte henne, sträcker där vi skritta och trava på hel tygel.
 
Galoppen var nog min favorit del vad gäller uteritten. Första galoppen vi tog var inte alls kul. Hon drog och slet i bettet. Ökade hela tiden och lyssnade inte alls. Nu undrar ni - hur kan det här va din favorit del? -  jo för att mellan första och andra galoppen bestämde jag mig för att så här får det inte gå till. Jag jobbade ihop Witezz i en ordentligt form, fick henne ordentligt fram för skänkeln och fattade galopp. Jag satt ner, höll om med benen och red. Efter lite protest från Witezz släppte hon allt. Hon släppte alla tankar på att streta emot och vi vart ett team, det var som att hon förstod att det kan vara lite kul att göra som matte vill också. När hon släppte allt och bara lyssnade på mig kunde jag ge henne längre tyglar och låta henne sträcka på sig, utan att hon för den delen ökar galoppen. Witezz frustade ett antal gånger, och ni vet alla vad jag tycker om frustningar!
Min favorit del var alltså utvecklingen vi tillsammans gjorde inom loppet av 10minuter.

Hela ridturen var bara så himla mysig! Det var jag och min älskade polle tillsammans med mina mindre syskon på deras pollar! En familjegrej som inte händer allt för ofta! Vi pratade om allt, vri tjafsade inte minsta lilla och dessutom skrattade vi mycket! Det var bara härligt! Det var en sån där ritt som inte kommer gå att återskapa någon annanstans än i våra minnen.
 
- Världens finaste ställe att ta bilder på, ska helt klart rida dit med kameran någon dag! -
 
 

Publicerat den 2013-08-25 - klockan 22:29:00

Hiss eller Diss - Witezz nya frilla

För ett tag sedan betämde jag mig för att det var dags att ta farväl av de ynka små hårstrån som täckte Witezz's hals. Inte ens chans på miljonen att jag startar en dressyrtävling med hennes såkallade "man".
Jag bad därför Olli att göra vad hon kunde, och här är resultatet - Witezz är inte längre ett Arabsikt fullblod, hon är en fjording.
 
 ~ kan meddela er om att bilden inte gör henens nya frilla rättvisa ~

Publicerat den 2013-08-25 - klockan 20:41:05

Everything is only a matter of time

~ klockan är jätte sent, jag haft mycket att göra så jag skriver helt enkelt mer till er imorgon! Godnatt! ~
 
- på bild; Lojsta Irrbloss & Pablolina

Publicerat den 2013-08-24 - klockan 23:28:17

Chill-häng i lastbilen

Cissi och Olli går morgondagens marathon-bana här på Johannesberg. Det var tidig uppgång imorse, 06.30 för att vara exakt. Jag och Anna tog bussen till Rimbo där Olli hämtade upp oss, vi är nämligen hästskötare åt Cissi och Irrbloss idag när dom debuterar fullständig L:A i körning! Dressyren och precisionen har varit, många fina bilder är tagna och så fort dom kommer tillbaka från bagenomgången ska vi åka hem till resten av hästarna!

Tills dess räknar jag rosetter och tänker tillbaka på loppen - vad gjorde jag bra, vad gjorde jag mindre bra..?

Publicerat den 2013-08-24 - klockan 12:48:42

Det var inte mitt fel, hehe

Bestämde mig igår, efter många om och men, för att gå upp och leka med skolan ändå. Men... det var som att det inte var guds vilja eftersom att min telefon har stängt av sig under natten och inget larm ringde imorse så vaknade jag klockan 12 istället. Snacka om tur i oturen..
 
Så hela dagen har jag suttit framför datorn och hållt på med en av designerna som ni har beställt. Det är en sak som krånglar, annars är den i princip klar... Har mejlat en mer kunnig person och frågat vad som är fel och väntar nu på svar!
 
Ska efter det här ta och börja göra om min portfolio lite, Alex har lovat att hjälpa mig så nu hoppas jag att jag blir nöjd med den! Tar lördagsgodisskålen i förväg också... Vart väldigt sugen på något sött fastän det bara är fredag!
 
 

Publicerat den 2013-08-23 - klockan 19:23:00

Each and every step you make must move you towards your goal

Som ni både kan se i tidigare inlägg och i presentationerna av Candlelight och Strumpan i menyn så har jag där punktat upp tydliga mål för detta års travtävlingssäsong. Målen har varit att sänka Candlelight rekord till under 1.50.0 och att sänka Strumpan till under 2.00.0. 

Well, guess what, mission accomplished! Candlelight rekord är sedan tidigare sänkt till 1.49.7 och idag var det Strumpans tur. Hon sprang jätte fint med vår nya "balansering" och hjälpen jag har lärt mig att ge henne och lyckades trava in en 4eplats på tiden 1.59.5! Jag är jätte nöjd över hennes insatts idag, hon sprang jätte fint hela loppet, fick en galopp pågrund av mycket press vid starten men hade annars inga tendenser att börja galoppera. Att vi seda fick en galopp innan upploppet tänker jag inte lägga på mig. Ett halft varv vart vi intryckta mellan första och andra spår utav hästen utvändigt om mig (vi låg tre i bredd). Upprepade gånger bad jag henne både snällt och mindre snällt att flytta på sig för att undvika olycka, men icke. Vet inte om människan var döv eller bara allmänt dum men när jag i sista sväng hör ett surrande från mitt hjul och ser att jag är påväg att haka in i hjulet tillhörande kusken invändigt om mig, så blir jag tvungen att ta upp, ordentligt. Strumpan blir alltså störd i sista kurvan, får en dålig start in på upploppet men lyckas ändå accelerera iväg till en fin fjärde plats på sitt nya fina rekord!

Är så glad och nöjd med dagen, och kan inte bärga mig inför nästa tävlingsdag. Fick dessutom idag reda på att jag leder en av ligorna och vinsten är en betald vistelse på Wången... Vilket är en av anledningarna till att vi, "mot alla odds" åkte iväg idag med en häst som sedan tidigare har 3 diskningar i raden. Haha, ni får önska mig lycka till i november, lyckas jag ta en vinst på Gävles heldag då så är jag i princip säkrad en plats på Wången, om nu ingen skulle ha 4 lopp där och vinna alla. haha! Önska mig lycka till helt enkelt!

En härlig bild på när Strumpan gör sitt yttersta på Solvalla för att sätta nösen före en motståndare!

Imorgon är en "lekdag" i skolan och halva klassen har redan bestämt sig för att inte gå dit. Jag funderar även jag på att vara hemma, även om det faktiskt lockar mig lite att bara få leka en hel dag... Vad som inte lockar är att gå upp klockan halv8 för att bara leka, en hel dag. hehe! Svårt att bestämma mig!

Publicerat den 2013-08-22 - klockan 22:56:00

Practice makes perfect

Snart kommer Olli och hämtar mig och Strumpan ska fixas och packas in i lastbilen! Vi rullar till Gävle vid 14 tiden och sen gäller det! Full fokus på Strumpan. Hon har ett bra lopp, det är autostart vilket hon gillar. Hon har kännts så otroligt fin hela veckan, så nu hänger det på mig!
 
Jag måste tänka på..:
- Att hålla ordentligt i tömarna.
  Jag har tidigare alltid hållt i tömarna som jag håller i tyglarna, det vill säga tummen och lillfingret utanför tömmen.
  Men hästarna på travet behöver mycket mer stöd än till exempel Witezz behöver, därför måste jag ta tag i hela 
  tömmen med alla mina fingrar och verkligen hålla!
- Att vara fokuserad!
  Hundra procent fokus på Strumpan! Jag ska kunna känna innan hon faller in i galopp och redan då kunna parera
  det. Innan hon ens tänker tanken ska ja gkunna vara där och påminna henne om vilken sport vi tävlar!
- Att inte vara för ivrig.
  Strumpan går redan fort, att pressa henne på upploppet när hon redan går max och riskera en tredje galopp eller 
  ännu värre, galopp över mållinjen, är onödigt! Gör Strumpan sitt bästa, då är jag nöjd! 
  Sen ska vi självklart köra för placering men är det inte möjligt är det onödigt att pressa henne!
 
Önska oss lycka till nu, jag har ju lovat min lärare att vinna!
 
 
 

Publicerat den 2013-08-22 - klockan 11:35:51

Åh vad hemskt

..att vakna upp till spöregn och veta at jag ska sitta i sulkyn idag! För om det är något som inte är roligt så är det att tävla trav när det regnar. Ponnysarna gillar det inte, kuskarna gillar det inte, banan blir till välling och allt blir bara... inte bra! Smhi säger dock inget om regn i Gävle så vi hoppas!
 
Om 20 minuter borde jag vara påväg till skolan, även om det känns fett ovärt att gå dit i två timmar. Well, you gotta do what you gotta do. När jag kommer hem från lunchen lovar jag att skriva minst två inlägg åt er! Ska dessutom försöka jobba litegrann på designen som en stackars flicka väntar på där ute och äta då förståss!
 
 

Publicerat den 2013-08-22 - klockan 08:34:40

Dressyrtanten blev en tömtant!

Idag drog jag bara på mig stallstrumporna och jordpursen i stallet. Jag skulle inte sitta på hästryggen, så varför tvinga på sig ett par tajta ridbyxor då? Idag fick nämligen Anna rida Bolle igen, vilket betöd att jag endast skulle tömköra Witezz och köra Strumpan.
 
Witezz var duktig idag. Hon jobbade på bra och försökte att vara mig till lags trots min ännu ganska dåliga tömkörningsteknik, men en sak som är säker är att jag aldrig mer kommer att tömköra henne i bettet jag använde idag... Det var ett träns utan nosgrimma, samt ett tjockare bett och när jag idag tömkörde henne och emellanåt såg hur hon sög upp bettet och sidostyckena blev helt lösa, då bestämde jag mig för att det där tränset får hänga med på uteritter istället. 
Som jag sa var Witezz jätte duktig idag! Jag gjorde ett försök att höja upp bommarna lite, men då vi inte har några sockerbitar och dunkarna skulle användas fick jag ta vad som fanns och vad som fanns var hinkar. Witezz som är lite... jag vet inte om jag ska kalla det slarvig eller rädd om sina fötter, eller kanske en blandning... ja något är det i allafall. Hur som helst så stötter hon ofta i bommarna i början vilket resulterade i att jag gång på gång fick fixa till bommarna... och hennes slarviga fötter plus min brist på tömkörningsskills gjorde att vi tillslt gav upp den iden och la bommarna på marken igen, vilket också fungerade bra. Nu får vi se ifall hon får stå i två dagar eller ifall jag hinner träna henne imorgon... det återstår att se!
 
 
Strumpan kändes otroligt fin idag, hon hade liiite svårt att hålla ett så kallat joggtempo men jag tror att det är mer positivt än negativt med tanke på att jag vill att hon ska springa fort imorgon! Om vi bara håller oss på benen imorgon så tror jag att allt kommer bli bra! Min lärare sa att jag bara får ledigt om jag vinner, så det blir körigt om jag inte skulle göra det, hehe!
 
 
Jag åker vid lunch imorgon och kommer hem sent på kvällen. Men ska försöka skriva ihop något inlägg under lunchen så att ni har att läsa! Jag hatar när bloggen får stå tom!
Nu ska jag ännu en gång kika igenom startlistorna innan jag tar och dejtar kudden.. och Alex. Sov lika gott som jag tänker göra så att ni orkar läsa min blogg imorgon också! 
 
 

Publicerat den 2013-08-21 - klockan 21:43:57

Quitters never win, that's why winner never quits

Första skoldagen avklarad och jag överlevde. Det vill säga, jag överlevde att gå upp klockan 11, cykla till skolan 12.50, va där i en timme och sen komma hem igen vid 14.00. Jag fick reda på att vi har fått en hel del nya lärare, plus att jag har fått en ny mentor.... Jag älskade min mentor. Well anyway, snart fortsätter jag dagen med 2h bussresa och 4h i stallet! Witezz ska tömköras idag och Bolle ska få komma ut en sväng. Strumpan ska också få komma ut och jogga en liten runda innan imorgon! Jag åker vid lunch till stallet och sen åker vi vidare mot Gävle. Sounds pretty good, right!
 
 
 
 
 
 
 
 

Publicerat den 2013-08-21 - klockan 14:33:55

Do what you love, love what you do

Vad var det nu jag var världsmästare i... Jo juste, på att ändra mina planer! Efter ett missförstånd angående vilken buss jag skulle ta till stallet fick jag utan något i magen och inget av mina "att göra" förkryssade, kasta mig ut till busshållplatsen för att hinna till bussen.
 
Vi åkte iväg till Kattis bana idag och tränade Strumpan och Candlelight. Strumpan behövde gå minst ett snabbjobb innan Gävle på torsdag och vad passar inte bättre än att, när man änd har tiden, åka iväg till en ordentlig bana och köra. Kattis har en jättefin bana som vi även brukar köra galoppjobb på! Perfekt liksom!
Strumpan kändes verkligen jätte fin! Vad som "förstörde" lite var väl just att vi brukar köra galoppjobb där så trots att vi hade vagn på vart dom nog lite förvirrade av att inte få galoppera så fort dom ville längs med raksträckan. För övrigt travade hon väldigt fort och jätte fint! Det känns superbra inför Gävle, vi ska dessutom testa en annan slags "balansering" på henne... 
Candlel gick också jätte fint men var nog den som vart mest förvirrad över hela den här trava-på-galopp-sträckan-grejen. Dessutom vart nog fröken Candlelight lite grinig över att Strumpan gick så fort också, vilket hon visade genom att galoppera hela raksträckan två gånger... Hmm, vem var det nu som var 13 år och har sprungit på travet sen hon var 3? Det kan ju inte vara snyggingen nedan iallafall...
 
 
Witezz fick också sin träning idag och verkade vara på ett ovanligt gott humör, ja tills vi mötte dom två stockarna vill säga.. Jag har aldrig varit med om maken till värre fjanterier... Det låg alltså två stycken stockar på sidan av vägen och Witezz skulle verkligen inte gå förbi dem, hon klättrade hellre upp längs den steniga slutningen, runt en massa träd och sedan ner på vägen igen än att gå förbi dom där. Men så lätt vinner man inte över Jonna och efter 10 minuter hade vi kommit förbi första stocken! Någon har nog blivit lite knäpp av att träna så lite...
Hur som helst var ju meningen egentligen att jag skulle ha tömkört henne, men som jag gjort alla andra dagar den här veckan, så sköt jag upp det till imorgon!
 
Imorgon börjar jag också skolan igen. Tvåan på gymnasiet, andra ring.. Två år kvar till studenten... Tiden går förjäkla fort och jag kommer ihåg mina första skolår som om det var igår. Jag har sett mitt schema och jag tycker personligen att dom hade kunnat tajma in bussarna bättre då jag med 10-20 minuter missar 14.50 bussen till stallet och istället kommer behöva vänta två timmar till och komma hem en timme senare. I övrigt är jag nöjd med hur dom ha rfördelat lektionerna och vilka lektioner som är på vilken dag. Jag ser faktiskt fram emot att börja skolan igen!

Publicerat den 2013-08-20 - klockan 22:10:00

Jag är med och tävlar!


(bilden länkar)

Publicerat den 2013-08-20 - klockan 11:05:10

Friends are like stars. You can't always see them, but they're always there

"Älskade Marre, vad jag har saknat dig, oss, allt vi hade och har! Alla våra timmar i telefonen där allt vi sa egentligen kunde sammanfattas på några ynka minuter. Alla våra dramatiska samtal om killar, kompisar och hästar. Vi har inte alltid samma åsikt, men vi stöttar varande genom eld och vatten ändå! Du är min bästa vän, okej?"
 
Efter en klippning jag är mer än nöjd med fick jag skjuts av Alex bort till stationen och hann precis med bussen hem till Marre! Vi började direkt, började prata om saker jag inte pratar med någon annan om, alls! Vi pratade om andra tjejer, andra killar, våra hästar och andras hästar, allt helt enkelt! Åh vad jag har saknat det, saknat att bara babbla och babbla non-stop om saker som ingen egentligen bryr sig om, men man lyssnar ändå! Vi satt ett bra tag och snackade om våra hästar, allt som har hänt sedan vi sågs sist, hur mycket allt har förändrats! Allt slutade med att vi satte oss på hennes rosa moppe och begav oss iväg till hennes hästar.
Vi fotade, klappade, gosade, diskuterade, myste och klagade. haha! Jag träffade hennes föl, Chaplin och även Tildes hästar som går i samma hage! Så söta de var allihopa, man smälter ju när man ser föl oavsett vem det är!
 
Vi pratade om skolan, och gjorde upp lite planer inför hösten, det är nämligen så att jag och Marre måste börja träffas mer, och så är det bara! punkt slut. Marre är min bästavän, har alltid varit och kommer alltid att vara, tack föratt du finns i mitt liv!
 
 
 

Publicerat den 2013-08-19 - klockan 23:32:18

Redigering á la Jonna & Thomas

(Thomas är min lillebror, och bilden är tagen av mig i Spanien)
 
 

Publicerat den 2013-08-19 - klockan 14:34:00

At the moment...

...sitter jag hos frisören och ber till gud att jag får den frisören jag vill klippa mig hos! Sitter här och räknar nummer och sannolikheten för att hon blir ledig ser inte stor ut...

Efter klippningen åker jag vidare mot Svanberga och leker med Marielle, ingen aning om vad vi hittar på men något skoj blir det nog! Har också önskat tacos till mat ikväll vilket betyder att vi barn lagar maten, gott!
Jag hoppas på att det blir något till inlägg under kvällen, annars hörs vi imorgon! U know it!

Publicerat den 2013-08-19 - klockan 14:32:41

Life will never be easy, grow up and accept it!

Idag var en ovanligt bra dag. vi började allt med att städa lite i stallet, jag fick "ansvar" över mitt favoritområde, täckeskamaren. Jag bokstavligen ä-l-s-k-a-r att vika ihop alla täckena fint, rada upp dem efter vilket som är snyggast och mest använt, fixa fina, raka staplar med rätt slags täcken i varje stapel... Problemen för mig kommer inte fören vi kommer till det ena hörnet, fönster hörnet. Det hörner är fullt av spindelnät och det kryllar av spindal! No way att jag ens går i närheten! Anna fick hjälpa mig och allt löste sig, dessutom är täckesgarderoben nu prydligare än den någon sin har varit!
 
 
Idag åkte vi som sagt iväg en bit med Candle och Strumpan för att köra. Anna hakade på med Irrbloss också och vi körde borta på lvvs (vilket du måste åka med lastbil till om du ska ha vagn, annars finns ridstigar). Det var sjukt länge sedan jag körde Strumpan eller Candlelight hemma, på riktigt! Åh vad jag har saknat det, speciellt har jag saknat att se hästarna när man bara låter dem springa på i ett frisk tempo. Candlelight frammåt riktade öron och glada blick, flytet i hennes steg och koncentrationen frammåt. Hästarnas små frustningar och nöjda skakningar på huvudet... Kärlek!
 
Witezz fick också hitta på lite skoj idag, vi travade för första gången på länge! Det var så härligt och vad som var ännu härligare var att Witezz visade att hon tyckte det var roligt! Hon var så himla pigg, tittade på allt och små busade med mig! Det var nästan så att jag kunde se ett leende i hennes ansikte! Anna följde med på Bolle och att se honom sköta dig så bra med en annan ryttare gjorde mig också glad! Anna fattade till och med galopp på honom bakom mig och witezz som travade! Duktig polle!

Jag och Olli pratade lite också om Witezz och hennes träning och kom överens om att jag ska börja sätta igång henne igen nu! Vi har vägt lite fram och tillbaka mellan olika orsaker till hennes omusklade rygg och rumpa och vi tror inte att det beror på varken sadeln eller felaktig träning, utan brist på protein. Därför tar #operationmuskler nu en annan riktning och Witezz ska börja sättas igång igen som vanligt och fortsätta äta ett halft kilo kraft grov 125 om dagen! Vi ska dock fortsätta med tömkörningen och jag ska dessutom börja tömköra fler dagar i veckan med start på tisdag! Har redan nu tittat och lagt uppe lite planer på hur jag ska genomföra mina tömkörningspass!
 
 
Imorgon blir det tidig uppgång för att vinka min boyfriend hejdå innan skolan! Sen åker jag iväg till Marielle vid tre för lite girltime! Men nu blir det serietittande och godis ätande med Alex, vi säger hejdå till sommarlovet och inväntar skolstart! När börjar ni skolan?

Publicerat den 2013-08-18 - klockan 21:43:00

På väg till stallet

...med datan i knät. Japp, that's how I usualy does it! Mitt i allt måste man ju få ta det lugnt med en film... så desperate housewifes rullar på bussen på väg till stallet!

Idag ska Witezz skrittas eller tömköras, vi får se vad som hinns med, skulle behöva tömköra henne och jobba lite bommar...
Vi skulle kanske köra iväg med lastbilen och köra Candle och Strumpan också så idag blir en lite mer annorlunda träningsdag, något vi inte gör så ofta..

Ikväll inhandlar jag och Alex lite gott och myser framför ännu mer desperate housewifes innan hans skolstart, allt närmar sig! Han börjar imorgon och jag på onsdag, innan dess är det mycket som ska hinnas med! Men vi hörs ikväll, som vanligt!

Publicerat den 2013-08-18 - klockan 13:54:57

Kombinerad körtävling & hästutsällning

Som jag tidigare skrev så har jag hela dagen varit borta på Vätö med våra sex russ på utställning. Vad jag dock inte nämnde var att det även var en körklass där Cissi och Irrbloss var med, men nu vet ni det!
Hästarna vi hade med vad Candlelight, Irrbloss, Strumpan, Cirrus, Cumulus och Stratus. Dom tre sistnämnda är ju våra småkillar från heden på ett år. Dom skötte sig superbra för att vara så lite utställningstränade som dom var. Tyvärr blev det inga bilder på dem då jag gick i ringen med en utav dem, men jag lovar er att dom var fina!
 
Candlelight...
Fick väldigt fina utmärkelser och 41poäng! Candlelight som vanligtvis brukar vara så otroligt sur på utställningar, förmodligen för att allt hon vill göra är att tävla ponnytrav, var faktiskt på ovanligt snällt "utställnings-humör" idag! Duktiga Candle!
 
Strumpan...
Var något spänd och lite överladdad idag, men fick även hon 41p och fina ord från domaren! Strumpan är vår utställningsstjärna i stallet och har på alla gånger hon har ställts ut endast fått under 40p en gång, vilket var när hon var ett litet föl - då fick hon 39p! Det är hennes policy att hålla sig över 40p, haha!
 
Irrbloss...
Fick faktiskt vara stallets stjärna idag! Inte nog med att han vann precisionsklassen med Cissi, han blev också bästa valack tillsammans med Anna...
som jag tror gjorde sin bästa visning någonsin idag! Irre brukar vara stallets Mulle. Ja ni vet lite sådär smårund, busig och en sån häst som absolut inte rör ett finger mer än vad han behöver! Men idag visade han framfötterna och fick 40p, samt vann sin klass! Duktiga Irrepirr!
 
Utställningen gick jätte bra och vi är jätte nöjda med resultatet även om det har gått bättre förr! Även jag tyckte faktiskt att denna utställningen var lite rolig, även om jag själv inte ställer ut hästar...
Nu taggar vi om inför torsdag då Strumpan har ett bra lopp uppe i Gävle som vi planerar att vinna! Eller vad tycker ni om den idén?

Publicerat den 2013-08-18 - klockan 00:00:00

120813-150813

Värme, salt, tapas, klor, stranden, palmer, fina hus, grönt, fukt, nattliv, paella, mysiga gator, god mat, gatuunderhållning.
SPANIEN
 
 
Det var verkligen helt underbart i Spanien. Värmen, kulturen,stranden... Jag längtar tillbaka, helt klart! Allt var bara så, annorlunda där borta. Trots svetten som rann längs med hela kroppen och dom blödande skavsåren på mina fötter efter mina nytvättade converse så längtar jag tillbaka. 
 

Vi låg på stranden flera timmar om dagen, trots Cissi's snack om att det endasst skulle bli 4h på stranden sammanlangt hihi, vi tittade på en film på imax i 3D, vi tittade på catedraler och basilikor, vi besökte ett choklad muséum och ett akvarium. Utöver detta strosade vi runt och andades in den spanska kulturen, shoppade och åt massor med god mat!

 
Jag kan inte tacka Cissi nog för att hon tar med mig på sånna här resor, både Italien och Spaninen. Även om jag klagar mycket på en del saker så uppskattar jag detta mer än något annat! Så tack, ännu en gång!
 
 
 

Publicerat den 2013-08-17 - klockan 18:56:00

Jag är påväg...

...till Vätö på hästutställning. Det har varit fullt upp både idag och igår med att först träna och sen duscha hästar. Vi har med sex (!) stycken ponnysar och alla ska visas! Det ska bli kul, inte för att jag ska ställa ut någon men jag ska gå i ringen med en av hingstarna samt fota när jag får tillfälle!

Ikväll när jag kommer hem ska jag skriva ihop ett inlägg om Spanien med lite bilder och så får ni ju lite bilder från utställningen såklart!


Publicerat den 2013-08-17 - klockan 09:51:06

Jag är hemma!

Har varit hemma en stund nu, och hälsat på hästarna innan dess. Alla har fått sina små presenter och jag har dessutom tittat på ett av mina favoritprogram, Hells Kitchen. Nu ska jag sova, vila ut kroppen lite efter all värme, sol och alla promenader innan jag åker till stallet och fortsätter med mitt liv precis som i vanlig ordning.

Jag har svarat på alla mejl angående designers och header, och ännu en gång vill jag säga att jag gör detta för skojs skull, på min egna fritid. Jag har inte mycket tid då jag bara sitter hemma och jag har även förklarat för er som mejlar att det är kö. Det är väldigt, väldigt många som är intresserade av en design eller header, och tro mig. Rom byggdes inte på en dag, inte heller en design. Det tar tid att göra det efter era egna önskemål! Så jag ber er att sluta mejla mig sjutton gånger om när jag kommer börja, för jag mejlar er när det börjar bli dags! OKEJ?
 

Förlåt för min rage... Jag älskar att göra designer åt er, det gör jag, men jag har en ganska full inkorg med flera intreserade dagligen, och när tio av dom mejlen är från folk som undrar när jag ska börja, så börjar man undra om ni har läst det jag skrev i första mejlet... Jag försöker att svara på ert mejl så utförligt jag bara kan och dessutom hänvisa till den här sidan! Där står allt ni behöver veta, vilke tunderlättar både för er och för mig!
 
Här har ni en liten hint i form av bilder på vad vi har hittat på för skoj i Spanien, men fler bilder och ett mer utförligt inlägg kommer! Sov gott!
 
 
 

Publicerat den 2013-08-15 - klockan 23:54:16

"I haven't been everywhere, but it's on my list"

Resväskan är packad och imorgonbitti bär det av till Spanien tillsammans med Thomas, Anna och bästa Cissi.
Resan till Spanien har vi fått av Cissi som en kombinerad "Tack-för-att-ni-hjälper-till-på-ponnyläger-födelsedags-julklapp". Precis som förra året, förutom att då åkte Cissi och jag till pizzornas-land Italien och Anna och Thomas åkte till London!
 
Jag har inte skrivit några tidsinställda, utan om jag inte skriver något imorgon på planet så får bloggen stå tom tills på torsdag! Då jag kommer hem. Så tillsdess får ni sköta om era pollar, kom ihåg att behandla dem som en vän och ingen sak. Vi hörs!
 

Publicerat den 2013-08-11 - klockan 20:20:58

She is shining bright, like a diamond!

Har kommit tillbaka från Solvalla nu, hästarna gick som klockor. Strumpan hade två lopp och Candlelight ett lopp.
I Strumpans första lopp tog vi det väääldigt lugnt! Jag fick absolut inte bli diskad, jag hade redan två riskningar på raken sen tidigare och en till skulle betyde omkval, vilket vi inte rikigt har tid med. Därför yppade jag inte ett enda ord som kunde tas som drivning i loppet, Strumpan höll sig på benen och travade in en sjundeplats på 2.06. Duktig flicka som springer av sig själv med endast peppande och lugnande ord från kusken!
 
Hennes nästa lopp var ett mycket bättre lopp för henne Alla hästar var framför henne och allt hon behövde göra var att springa ikapp och om! Hon skötte sig super bra, svischade förbi häst efter häst - som vanligt - men tyvärr, tyvärr fick fröken Strumpan en tredjegalopp precis innan mål, vilket blir en diskvalificering...
Jag klanadrar henne inte dock, det gick ganska fort - hon gick fort! Och hon svarade jätte bra på hästarna som kom upp bakifrån men orkade inte riktigt hålla deras tempo! Duktig är hon i alla fall och den 22a åker vi iväg till Gävle för ett superlopp!
 
Candlelight var en dröm att köra idag! Vi värmde på ett nytt personbästa, jag tog tag i mig själv och såg till att ändra det som behövde ändras i min körning. And guess what. Candle svischade utan svårigheter om varenda häst. Japp, etta kom vi och det var en otroligt nöjd Candlelight som segerdefilerade med en fint täcke, blommor, pokal och inte minst en väldigt glad och stolt kusk!
 
 
 

Publicerat den 2013-08-11 - klockan 20:15:35

Bästa sättet för att bygga upp en relation mellan häst & människa

Är inte att stå i en rundkorall och jaga iväg hästen tills örat vinklas in och hästen ber om att få komma in till dig. Att komma till stallet och rida hästen varje dag är inte heller det bästa, även om det är en bit på vägen...typ.
Faktum är att det absolut bästa sättet, för att bygga upp en relation mellan häst och människa är att umgås. Kravlöst umgänge, bara sitta i hagen och... vara. Va en i flocken, sitt där när dom betar, va med när de går och dricker, gör allt med dem som om det vore din egna familj, som om du tillhörde deras flock!

Inte nog med att du då kommer närmare din häst utan du kommer att lära dig att förstå denne! Du kommer ha spenderat så mycket tid med denne att du vet exakt vad minsta vinkel på örat betyder. Och att lära sig hästens språk är bland det viktigaste för en hästmänniska att kunna - hur ska vi annars kunna kommunicera på ett rättvist sätt med våra kompisar?
 
 
Om det finns någonting jag verkligen vill göra med Witezz innan vi skiljs åt, så är det att just bara umgås. Jag vill sitta där i hagen tillsammans med henne och hennes alla kompisar och bara vara! Jag vill sitta där i timmar och bara titta på dem, inte kräva att någon kommer fram till mig, inte kräva att någon gosar med mig utan bara... titta på dem! Visa att jag kommer inte bara till hagen för att hämta dig för ridning... Det om något vill jag göra.. inte bara en gång, utan alltid.
 
Nu är det dock så att jag har mitt stall 45min/1h ifrån mig vilket innebär att jag dagligen har bussar att passa. Bussarna går med 1-3h mellanrum och i vissa lägen går dem inte alls. När jag slutar skolan så sätter jag mig på bussen. Jag är i stallet lite innan 16.00 och ska då mocka och fixa stallet samt rida 1-2 hästar (oftast 2). Jag klagar inte, absolut inte. Jag älskar att rida och timmar på hästryggen ger erfarenhet, viktig erfarenhet. 
Men det jag gör tar upp dom fyra timmar vi har på oss innan bussen går hemmåt. Oftast springer vi till bussen, och att ta den senare bussen bara för att sitta i hagen en timme kommer inte riktigt på fråga. Den bussen är i Norrtälje klockan 21.00 vilket är på tok för sent om jag ska duscha och äta middag...
 
 
Jag ska lösa det här. Jag vet att jag och Anna kommer få sova mycket i stallet under hösten/vintern och hjälpa till och sköta gården. Då Witezz, då ska vi umgås!
 
 

Publicerat den 2013-08-10 - klockan 10:48:49

Nordiska Mästerskapen i Ponnytrav

 
Nu är jag hemma igen efter dagens aktiviteter. Jag åkte iväg redan vid 12 på förmiddagen och skrittade ut en sväng på Witezz idag igen. Vi gick extra mycket på den avverkade lilla platsen idag. Jag försökte också att välja lite "nya" vägar där för att anta nya utmaningar. Jag lovar, när jag och Witezz är klar med allt det här kommer hon gå vart jag än leder henne, över stockar och sten!
Hur som helst skötte hon sig såklart superbra! Jag tror att dom här skritturerna är bra för oss, vi får lite tid fr oss själva. Inga krav, inga måsten. Bara vi och naturen. Jag har dock några krav på henne, som att hon ska skritta på i ett ordentligt tempo samt att hon ska gå i en låg "form" men jag ser inte det som några direkta krav eftersom att jag jämför med våra tidigare uteritter. Även om jag verkligen önskar att jag hade tid att bara umgås med henne i hagen. Inte bara komma till henne för att rida...
Jag skulle även ha ridit en sväng på Bolle, men tiden var knapp så han fick stå över idag. Jag tror som sagt inte att han klagar!
 
 
På Solvalla vart det fullt ös som vanligt! Allt skulle förberedas, alla förridare skulle gå igenom vad som skulle göras, hästarna skulle göras så fina som möjligt och dessutom skulle dom värmas upp också!
Efter det, när allt var på plats vart det perfekt!
Måste faktiskt säga att det från förra året var en klar förbättring! Allt var så provisoriskt och ogenomtänk, nu vart allt planerat in i minsta detalj och det ända om något som förstörde var den urusla defileringen b-ponnysarna gjorde. 
För övrigt var det helt hemskt att stå där på upploppet med kameran i högsta hugg och veta att jag och Candlelight hade kunnat vara en av hästarna i de där loppet. Vi hade kunnat vara en av dom tre kuskarna som representerade Sverige i de Nordiska Mästerskapet. Men icke - det är bara att bita ihop och gå vidare! Vi kom ju faktiskt 4a i guldstoet!
 
 
Sverige vann för övrigt både A-loppet och B-loppet och Anna var mer än hyperexalterad över att hon som representerade Sverige fick rida iväg för att leda Segerdefileringen hela två gånger! haha

Publicerat den 2013-08-09 - klockan 22:37:00

I'm the riding pirate! Arrrrh

 
 
Regnet bokstavligen öste ner emmellanåt, men hästarna ska tränas oavsett vad moderjord hade planerat! Därför trottsade vi allt, tog vår piratflagga och red iväg ut över vattnet!
Eller.. så skulle Anna och Candlelight ha den och öva lite inför imorgon då dom ska vara förridare på Nordiska Mästerskapen i ponnytrav. Jag och Witezz lånade bara den lite, dels för miljöträning men också för att Anna var lat och inte orkade bära den när hon öppnade grindarna.
Witezz tog faktiskt hela den där flaggrejen väldigt lugnt. Jag hade förväntat mig minst 3 skenturer genom skogen men allt hon gjorde var att titta lite konstigt på den och mig som om jag var knäpp som drog med den upp på hennes rygg.
 
 
Som ni kanske har förstått så bestämde jag mig för att avsluta min "semester" och dra mig iväg till stallet. Jag mötes av glada hästar i hagen och inbillar mig därför att dom har saknat mig!
Bolle fick sig en tur ut med Strumpan. Han är ju den enda av "mina" hästar som just nu rids någorlunda hårt. Både Witezz och Preztige är ju på skrittstadiet ännu. Vi red en lagom runda men 2 galopper. Min plan var att fatta en högergalopp och en vänstergalopp. Jag tänkte på allt Sofia hade sagt om att hålla stadig ytterhand, ta ledande tygeltag med innerhand och i fattningen släppa efter (vi fattade galopp ur svängar) och gissa vad - Bolle satte 2 klockrena fattningar! Inge slängtrav alls! Han är så duktig!
Witezz har fått gå sin vanliga skritt tur. Vi skrittar en sträcka och sen vänder vi och skrittar tillbaka hem. Vi går också in på ett ställe där dom har avverkat och skrittar runt lite där det är ojämn terräng. Witezz måste arbeta med ryggen och sätta fötterna rätt! Iband går det uppför, ibland nerför, ibland är det en stubbe ivägen... Jag tror hon tycker det är kul! Om inte annat så hoppas jag att det fungerar på hennes matta rygg!
 
Resten av kvällen har bestått av designande, redigerande och kodande! Men arbete lönar sig och idag har jag lärt mig mycket nya grejer samt gjort klart en design och två headers. Designen är inlagd och ni kan se den här, headersna har jag inte ännu fått godkända men jag är jätte nöjd!
Imorgon åker jag till stallet igen på förmiddagen. Witezz ska tränas, Bolle ska tränas, grejer ska packas och sen bär det iväg till Solvalla. Jag tar med kameran och hoppas också på att få med mig Alex!
 

Publicerat den 2013-08-08 - klockan 22:39:00

Anna & Norrvedas Kanon

När vi var i Visby på dubbeltrav var det inte bara jag från Team Granö som tävlade, utan även Anna. Dock inte monté denna gång, utan ponnytrav. Hon har fått lov att tävla Norrvedas Kanon, Sveriges minsta gotlandsruss.
Han är en söt liten a-ponny som sträcker sig 107cm över havets yta, men man gör fel i att underskatta honom, för han har verkligen sinne som ett russ!
 
 

Publicerat den 2013-08-08 - klockan 13:51:00

Dagarna lider mot sitt slut

Och så gör också min "semester" med andra ord. Imorgon är det Nordiska Mästerskapen i ponnytrav där Anna ska vara förridare. Så morgondagen kommer att spenderas på Solvalla. Vet inte ifall jag åker till stallet redan idag, eller om dom hämtar upp mig på vägen till Solvalla, utan det ska jag ta reda på!
På söndag är det tävlingar för min del, även det på Solvalla. Så det blir en Solvalla helg det här! Hoppas det är Soligt väder också, haha!
 
 
Uppdateringen var dålig igår! Vädret var kasst så jag tog tag i min lilla design-kö-lista och gjorde en design! Den är inte helt klar än, utan det är lite småfix kvar, men så fort den är klar kommer den ut här. Tror att jag kommer börja på en ny design direkt. Ska örsöka beta av den dr listan så fort som möjligt så att jag sen kan göra en ny design åt mig själv! Börjar tröttna på den här, och skulle vilja se vad jag kan experimentera fram!
 
 
Vädret är ju lika kasst idag som igår, så det är väl lika bra att jag sätter igång med redigerandet! Vi hörs senare!

Publicerat den 2013-08-08 - klockan 11:11:00

"How do i become a scarer?"

 
Monsters Unversity, bästa filmen på länge! Älskade Monsters Inc när jag var mindre, eller ja. Jag älskar den fortfarande! Skulle kunna titta på den hur många gånger om helst. Är ni lika barnsliga som jag, ta då med er pojkvän på den här filmen! haha,
 
Filmen handlade om tiden innan Monsters Inc liksom. Det handlade Om Mike's barndom, hur han lärde känna Sully och Randy och hur han hamnade på sitt skrämmarjobb. Ni kommer älska filmen ifall ni ser den!

Publicerat den 2013-08-06 - klockan 23:03:49

Man behöver sådana dagar också!

 
 
Har legat på stranden från det att jag vaknade, vilket jag förresten gjorde klockan 12.15. hehe. Solen har stekt, vattnet har varit varmt och jag och min syskon har regerat i vattenrutchbanan! Ibland måste man få lov att vara litet barn igen!

Vi har tagit några dagar off från stallet innan vi åker till Barcelona. Mamma har semester och lite familytime måste man ju hinna med. Så tills på torsdag är stranden mitt hem. Witezz, Bolle och Preztige blir i mån av tid tömkörd av Cissi, annars får även dom lite semester. Jag tror inte att dom klagar!
 
Men nu blir det ännu mer familytime. Vi ska äta lite middag och sen gå på bio, vi ska se Monsters University - som jag sa, ibland får man lov att vara barn! haha!

Publicerat den 2013-08-06 - klockan 17:30:00

The secret to happiness and success is to do what you like, and like what you do.

 

Publicerat den 2013-08-06 - klockan 14:11:00

I'm back from Gotland - så här gick det!Jag är hemma, jag har landat, jag har sovit och jag har umgåtts med familjen!
Efter 3 dagar fullproppade med hästar, bad och annat roligt är man ganska trött. Vid 6 tiden imorse rullade Granö Stall's lastbil in på gården med 3 trötta människor och 2 trötta hästar. Vi åkte nattfärjan från Gotland, så sömnen var minimal.
 
Dagarna på Gotland har varit fullproppade med aktiviteter, allt från ponnytrav till valpmys och bad.  Vi har tävlat våra pollar, vandrat i Visby, ätit 10kulor glass istället för 9st eftersom att vi sparade 20konor på det. Vi har badat i havet och vi har badat i Blå lagunen. Vi har besökt Lojsta Hed, där bland annat Candlelight föddes, och klappat på "vilda" hästar, samt kört förbi Börje's gård, där bland annat lille Strumpan föddes. Vi har också ätit jätte god mat, både pizza, pasta och sallad samt gosat massor med valpar, hundmamman och hundpappan!

 
Angående tävlingarna så är resultaten blandade. Fredagen bjöd på två lopp för Strumpan och ett för Candlelight. Båda gick otroligt fint i värmningarna. Strumpan kändes så lugn, så fn, så proffsig. Candlelight kändes taggad, tävlingsinriktad och snabb!

Strumpans lopp var först ut och efter en perfekt start och en sträcka för henne att trava in sig på började vi jakten på förstaplaceringen. Riktigt hela vägen kom vi inte, men en fin 4e plats vart det! Vi hade kommit trea om det inte vore för en lite girig kusk som tyckte att hästen borde kunna länga steget ytterligare, vilket ledde till en liten galopp innan mål, men vi är lika nöjda med en 4e placering!
Strumpans andra lopp var ganska psykisktkrävande för både mig och Strumpan. Det var ett stort och ihoptryckt startfält. Många hästar både framför och bakom. Strumpan fick galopp och hälften av startfältet började skrika på oss. Vi tog oss igenom det och körde mot mål.. Galopp efter galopp kom och tillslut hörde jag vårt namn i högtalarna - diskvalificerade.
 
Candlelight lopp var något vi alla såg fram emot. Startfältet var litet, men bra! Det skulle bli en kamp om segern och Candlelight hade en god chans att ta den! Något stod dock inte rätt till - i mitt huvud - och efter två tjuvstarter var vi tvugna att lämna banan. Ingen av oss var särskild glad de närmaste minutrarna. Det var en riktig besvikelse inte minst för mig själv! Vad höll jag på med? 
 
Alla sura och besvikna miner försvann upp mot kvällen som vi avslutade med pizza och annat gott! Nya tag nästa dag liksom!
 
 
 
Lördagen var slapp. Vi letade upp en badplats där vi låg ett tag! Cissi åkte och skodde Olivia's pollar, Illuztra och Karezz och sedan tog vi en tur med dom båda plus Strumpan som fick hänga med tillsammans med Anna. Det var riktigt mysigt och trots tdigare utkastade ord så måste jag erkänna att jag saknar att rida Illuztra!
Det var grillkväll och lite lekar på travbanan senare på kvällen. Maten var god, men några lekar deltog vi inte i, det roligare är ju att titta på! 
En tur till Lojsta Hed avslutade kvällen. Jag som aldrig har varit på Lojsta Hed tyckte det var spännande att äntligen få se det. Tycker det är ganska coolt att det är så bevarat som det är, massa vilda russ liksom!
Visste ni förresten att Candlelight och många fler hästar som står på Granö är födda där?!
Vi hade dessutom väldigt tur, eftersom att en av flockerna stod uppe vid parkeringen så vi slapp leta efter dem!
 
 
Söndagen var sedan kommen och 2 lopp stod på schemat, ett för Strumpan och ett för Candlelight.
Båda kändes återigen väldigt fina i värmingen och med tanke på hur det gick på fredagen började min nervositet stiga med raketfart! jag brukar aldrig känna mig särskilt nervös... 
 
Strumpan var återigen först ut... Vi fick en usel start, dels för att de andra ekipagen i min volt inte gjorde plats för mig på mtt spår, men också för att jag suger på att starta i tredjespår! Söndagen var inte Strumpans dag trots henne fina värming och efter ca 1000m hade vi galopperat bort oss. Diskvalificerade igen... Det var verkligen inte vår dag...
 
Candlelights lopp var extra nervöst med tanke på fredagens lopp. Jag var så otroligt nervös att jag knappt klarade av att volta denna gången heller. Cissi var dock me i volten och hjälpte mig, hehe tur var väl de! Det är mycket att koncentrera sig på i voltningen! Candlelight sprang sen för glatta livet, hon hade ca 200m tillägg från "klungan" som voltade vid start, men hon sprang! Vi fick 2 galopper som sinkade oss lite, men bästa Candle tog igen vad hon missade och sakta men säker passerade vi ekipage efter ekipage. Mitt i sista sväng hände dock något som fick mig att nästan åka ur vagnen. Ett annat ekipage slängde sig åt sidan, åt sidan där jag och Candle var och vi fick dem på oss. Ingen större skada skedde som tur var och Candle accelererade vidare och sprang in en 2a plats inte långt ifrån 1an! 
Är så stolt över henne!
 
Efter travet åkte vi och badade i Blå Lagunen. Det var en lång bilresa dit men det var coolt att vara där. Vattnet var helt genomskinligt och ganska varmt om man jämför med annat. Nackdelen var väl att det var grus botten och "grus-strand" samt att det vart jätte djupt! Men härligt var det iallafall!
 
 
Så trots alla små missnöjen i våra lopp kan jag uppriktigt säga att jag är nöjd över resultaten i helgen! Klart att det var onödigt att tjuvstarta etc, men nu har jag lärt mig och jag kommer att vara nogrannare i framtiden! Hela vistelsen på Gotland har varit helt underbart! Lite sömn, fulla dagar men gör man saker man gillar så är det inga problem! Det var skönt med lite semester! hehe!
 
 
 
 

Publicerat den 2013-08-05 - klockan 22:25:19

You did'nt know...

 
 
 

Publicerat den 2013-08-03 - klockan 10:26:00

Ny tävlingsoutfit?

 
 
Hur coola är dom inte? Vet inte om jag någonsin skulle sätta de på Witezz fossingar, men jag kan inte annat än gilla dem ändå! Haha, tänk att ha detta på en dressyr eller hopptävling. Man väljer en färg som matchat resten av sin outfit och sen rockar man banan. Vet inte hur uppskattat det skulle vara på dressyrbanan då alt ska va så himla snyggt och prydligt men jag lovar att vi säkert kommer se de här på hoppbanan i framtiden!

Jag kan se framför mig hur många kommer att matcha Linn Olssons nya kollektion med modellen Attitude och använda guldglittret till! Ah,vad coolt det skulle vara!!
De här produkterna har cirkulerat lite all over internet och jag kan ju inte undvika att ge er min åsikt, förresten fanns de att köpa på ponnyprakt.se tills den sidan la ner, så nu har jag ingen aning om vart dem finns..
 

Publicerat den 2013-08-02 - klockan 10:05:00

Snart tuffar vi iväg

Har massor kvar att göra innan bussen går till stallet, jag har inte ens börjat packa...
 
Witezz ska tömköras idag. Vi ska fortsätta det vi slutade förra gången, det vill säga att jag ska få kontroll över alla remar och sånt. Jag ska också försöka hitta stödet i Witezz mun, det är inte som med tyglar att man kortar upp dem tills man känner hästens mun, skulle jag göra det med tömmarna skulle Witezz börja backa.
Vi får se ifall vi vågar oss på lite trav idag!
 
Preztige ska skrittas som vanligt. Han blir mer och mer avslappnad, sänker huvudet och jag känner hur hans steg bara blir bättre och bättre (inte lika knackigt). Min fokus sist låg på att även få honom avslappnad i halterna. Han gör hur fina halter som helst, jag behöver inte röra tyglarna, utan allt jag behöver göra är att sätta mig tungt och säga ptrrr. "Problemet" är att han inte bara gör en fin halt, utan han typ stelnar till helt. Fryser ögonblicket. Så jag försökte göra några halter där jag stod still ett bra tag och pratade med honom. Klappade honom på halsen, lät honom nosa på mig och liksom visade honom att det är okej att slappna av. Vi får se hur det går idag!
 
Bolle ska faktiskt bli riden av en annan ryttare idag! Det är en liten tjej som ska komma och provrida honom då hon kanske ska ta honom på foder. Bolles ägare kommer vara där också och det blir ett perfekt tillfälle att visa upp fin Bolle har blivit! Det sa bli kul!
 
 
 
Vi åker mot hamnen vid 20.00 ikväll. Färjan går 23, och vi kommer vara på Gotland mitt i natten, lagom mör jag kommer vara imorgon, haha!

Publicerat den 2013-08-01 - klockan 13:01:52

Mina första bilder med systemkameran

Mina allra första bilder med systemkameran fick bli på Anna's kampfisk Insane. Snacka om svårflörtad, hela tiden vände han fenan till, så det vart ett fåtal som vart någorlunda bra. Testade mig fram med olika inställningar, och jag vet att bilderna är i en aning oskärpa, but hey - i'm learning! Tänkte bara att det kunde vara kul att visa er dom första! 

Passade på att göra mig en egen vattenstämpel, jag tyckte den vart fin!
 
 
 
 
 
 

Publicerat den 2013-08-01 - klockan 12:26:00