Gott nytt år alla mina små sniglar!

Har egentligen inte gjort annat än att legat i sängen hela dagen. Gick upp för att följa med Alex och köpa godis samt duscha, sen lade jag mig på min plats igen och har inväntat tolvslaget. Gästerna börjar nu trilla in, pappa är här och några av mamma's kompisar. Alex borde alldeles strax komma tillbaka och äta lite middag med oss innan vi går ut och skjuter upp våra pengar i himlen. Jisses vad det är dyrt med raketer! 
 
Jag tänkte iallafall mest bara kika in för att hälsa er alla ett gott nytt år! Jag hoppas att ni firar in det nya året tillsammans med någon eller några som gör er glada och att ni är nöjda med det nya året! Morgondagen är den första sidan i en helt tom bok på 365 sidor, skriv en bra bok!
 
 
 

Publicerat den 2013-12-31 - klockan 19:08:00

Mina mål 2014

Dessa meningarna nedan är vad som för tillfället kretsar i mitt huvud och de målen som jag lyckades formulera i skrift. Flera mål och drömmar kommer garanterat att dyka upp, vissa för att stanna och vissa för att bara svischa förbi och ge livet en mening. 
 
-Lära känna Candlelight och Strumpans nya tider ordentligt
Dom har båda utvecklats riktigt mycket under året som har gått. Detta innebär nya tider, nya balanseringar en översikt över utrustningen vi har nu, vad ska bort, vad ska va kvar, behöver vi något nytt? Jag måste lära känna deras nya och utveckla även mitt sätt att köra dem båda. Behövs det mer stöd, ska jag göra något annat än vanligt, hur mycket kan jag driva... ja ni förstår!
 
- Rida ett (och givetvis så många som möjligt) dressyrprogram på över 60%
Målet har länge varit att rida över 60% och även om jag lyckades någon gång under 2013 så är det fortfarande ett stort mål. Men jag vill inte bara rida över 60% utan jag vill rida över 60% på ett sjysst sätt. Ett sätt som innebär att jag och Witezz står på samma plan och vill samma saker. Ett sätt som innebär att vi gör det tillsammans.
 
- Hundra procent fokus
Jag kan inte kräva någonting utav Witezz om inte jag heller är fokuserad på uppgiften. År 2014 kommer vara året då jag ger gärnet! Dressyr som hoppning, hoppning som uteritt. Hundra procent fokus är vad som gäller!
 
 
- Placera mig i dressyren och ponnytravet
Självklart någonting som de allra flesta tävlingsryttare strävar efter. Jag vill bära den blågula rosetten, jag vill höra applåderna och rida segervarvet/köra segerdefileringen. 
 
- Lära känna Witezz ännu mer
Borsta, mysa, trickträna, "hänga", ja helt enkelt umgås utöver ridningen. Det är något som jag värdesätter högre än alla blågula rosetter i hela världen. Jag vill finna tiden att ta in henne annat än bara ridning, röra på oss utan träning och umgås utan krav. Det har länge varit en dröm för mig men tiden har aldrig funnits. En dröm att ta in henne och bara borsta, gå promenader och ställa oss på volten för att endast trickträna. Drömmen ska bli verklighet.
 
Har ni några speciella mål inför 2014? Någon speciell tävling ni vill vinna eller något annat? Tell me!

Publicerat den 2013-12-31 - klockan 17:10:00

Ett hästigt år senare

År 2013 har alldeles strax nått sitt slut och vi välkomnar 2014 med ett stort leende! Nyår spenderas med Alex och familjen, precis som förra året och tillsammans skålar vi för ett bra 2013 men ett bättre 2014. Mitt 2013 har varit fullt med hästar, plugg och Alex! Det har varit motgångar men också framgångar, mycket har förändrats och mycket har stannat kvar.
 
"Mina mål 2013:
Starta Witezz i dressyr och hoppning. Förhoppningsvis gå vidare från Clearounder.
Sänka Candlelight's rekord till uner 1.50.0 och Strumpan till under 2minuter.
Få en bättre "attityd" sluta klaga så mycket, se det positiva i allting och skapa en bättre stämning!
Prestera bra i skolan.
Gradera till halv oranget i judon och ev börja träna flera dagar."
 
Jag tycker faktiskt att jag har uppfyllt mina nedskrivna mål väldigt bra. Jag har visserligen inte tävlat Witezz i hoppning mer en än gång, vilket slutade i katastrof men de andra är check, check och check! Candlelight's rekord sänktes ganska snabbt ner till under 1,50,0 och samma med Strumpan. De målen var snabbt avklarade och vi rullade vidare med lastbilen emot nya utmaningar. Jag hade flera mål, dels några som jag helt enkelt inte skrev ut på bloggen och dels några som kom vart efter som. Några utav dessa mål var bland annat att vinna guldstoet, kvala till Nordiska mästerskapen och sen självklart vinna det senare kom även målet att bli kuskchampion på Gävle, men man kan inte ha allt och en fjärdeplats i guldstoet och vinnare av championligan är ju inte helt fel det heller, haha!
 
 
Witezz och min bana har bokstavligen gått upp och ner hela tiden. Ett tag låg vi på top och levererade träning efter träning. Vi kom 4a i vår första L:B med 73% och sen kunde det bara gå sämre. Vi har stött på allt ifrån läskiga dressyrstaket till partytält ute på tävlingsplatserna och känslorna därifrån har varit blandade. Ibland har jag trots dåliga resultat åkt hem med ett leende på läpparna för att jag ändå var nöjd med våran insats och vissa gånger jag har kämpat för att hålla tårarna inne. Det har inte varit lätt, men det har absolut varit värt det! Jag har lärt känna Witezz otroligt mycket mer och kommit mycket mycket närmare henne! Jag har lärt mig att värdera andra saker högre än en blågul rosett även om det också är ett av mina mål! Vi har båda utvecklats mycket och lärt oss både det ena och det andra!
 

 
Jag tycker absolut att min inställning till saker och ting har blivit mycket, mycket bättre! Jag tar åt mig skulden om skulden är min, jag har blivit en bättre människa att umgås med på tävlingslatsen och jag ser det postiva i det som är och försöker att sprida glädje snarare än missnöje. Oavsett vad som händer så finns det säkerligen någonting bra i det hela. Även om jag blev diskvalificerad i mitt lopp så gjorde hon en väldigt bra start, eller var jätte duktig vad gäller hanteringen på tävingsplatsen eller var snäll vid lastningen. Ja ni förstår, jag ser ingen mening i att gå omkring och älta vad som har hänt utan tar med det bra ifrån varje upplevelse och går vidare.

Förövrigt har detta år bjudit på mycket blandad kompott. Jag var i Barcelona tillsammans med C, T och A. Vi hade ponnyläger där Witezz lärde ut stretching och skrämde livet ur en av deltagarna. Jag har jobbat på världens tråkigaste sommarjobb och även om jag fick lönen som sagt så skulle jag aldrig göra om det. Jag köpte en systemkamera, äntligen, och den har använts flitigt på både tävlingar och träningar. Jag och Alex var i på restaurang och bio då vi idecember firade ett helt år tillsammans! Jag har också deltagit på eventet hästensdag och representerat ponnytravet tillsammans med Candlelight. Bloggen har fått sig ett riktigt lyft och jag har även där förbättrat mina färdigheter och utvecklats till det bättre. Både designandet, skrivandet och statistiken har fått sig ett ordentligt slag i rätt riktningt och jag hoppas verkligen att det håller sig här!
 
Jag är jätte nöjd med året 2013. Självklart finns det saker jag ångrar otroligt mycket men det finns också mycket som jag aldrig skulle ha gjort annorlunda! Mina mål för 2014 kommer i ett serparat inlägg senare ikväll men jag är jätte nyfiken på att höra vad ni tycker om erat 2013. Nämn minst en sak ni inte hade gjort annorlunda och en sak ni hade velat göra annorlunda ifall ni hade behövt återuppleva 2013.

Publicerat den 2013-12-31 - klockan 14:00:00

I can't go even a day without thinking about you!

Planen var till en början att tömköra Witezz men eftersom att vädret idag för första gången på flera veckor bestämde sig för att frysa på, så var underlaget inte det bästa. Inte heller Witezz knöl var den bästa och det kändes inte som någon bra idé att sätta en maggjord över den så istället följde jag med Anna på Pärlan och Cissi bakom Filippa på en tur runt travrundan! Eftersom att passet i sig inte var särskilt krävande så bestämde jag mig för att idag jobba ihop Witezz ordentligt och kräva lite utav henne.

Det gick superbra, men här kan vi snacka om en ponny som inte har behövt jobba på ett tag! Hon protesterade lite i början men efter mycket övergångar, tempoväxlingar och flyttningar åt både hållen så gick hon faktiskt riktigt fint! Det märks att vi har nött flyttningar då de sitter jätte bra, speciellt åt höger! Hon jobbade på bra tycker jag, lyssnade bättre och bättre för varje övergång! Halterna sitter riktigt bra nu mera och jag hoppas verkligen att det håller i sig!
 
Jag fick också hoppa upp och rida Preztige idag! Eftersom att meningen var att jag skulle tömköra Witezz så vart Preztige utan kompis och Anna fick rida Irrbloss istället. Det var väldigt kul att få hoppa upp och känna på honom. Jag har varit med och hjälpt till både fysiskt och psykiskt med inridningen av honom så att efter ett bra tag få hoppa upp och känna igenom honom igen! Han var jätte duktig men jag märker direkt mycket skillnader. Dels att han är 2 år yngre, haha, men också att han är så otroligt mycket större än Witezz är både på höjden och bredden!
 
Mer än detta och lunch i form av hemmagjord pizza i stenugnen hanns inte med, faktum är att jag sprang till bussen efter att snabbt ha borstat av Witezz och kastat på henne täcket. Imorgon är det nyår och jag tillbringar dagen tillsammans med Alex och familjen. Jag kommer smälla raketer, äta gott och må gott! Witezz kommer att stå i sin hage tillsammans med sina kompisar och inte höra raketerna värre än när militärerna uppe på LVSS skjuter! Perfekt!
 
Jag bjuder på två bilder utav snyggingen Preztige. Är han inte bra fin?
 

Publicerat den 2013-12-30 - klockan 19:56:57

2013 och 2014

Bra med 2013:
- Jag blev kuskchampion på Gävle
- Jag har haft ett riktigt bra ponnytrav år i övrigt med några starter i de lite större loppen! Började säsongen med vinst i lilla påskbomben och avslutade med en andraplats i Gävle's lilla pris.
- Jag och Witezz har kommit ut på tävlingsbanorna och debuterat L:C och L:B
- Vi övertalade C att inte sälja Strumpan vilket innebär ännu en ponnytrav-säsong år 2014!
- Jag fick prova på western
 
Mindre bra med 2013:
- Starten på Visby när jag gjorde bort mig totalt och blev diskvalificerad pågrund av tjuvstarter...
- Resultaten med Witezz på dressyrbanorna har varit riktigt upp och ner!
- Jag blev riktigt rädd när en olycka var nära att inträffa under ett av mina lopp
- Jag ramlade av och mosade mitt ben vilket innebar att jag inte kunde ge allt på träningarna efter det!
 
Det här ser jag fram emot 2014:
- Ponny-elit-veckan på Wången som jag vann i och med att jag blev kuskchampion på Gävle
- Bättre tävlingsresultat och i och med det ett bättre fokus på träningarna
- Att snön faller så att man kan tolka och pulsa runt i snön!
- En varm sommar med mycket aktiviteter!
 
 

Publicerat den 2013-12-30 - klockan 17:47:00

Ett tips för dig med skrynkliga rosetter

Jag tror inte att jag är ensam om rosetter med skrynkliga ändar som står åt alla håll och kanter. De flesta utav oss har nog lagt rosetten på något dumt ställe som t.ex väskan eller lådan innan den hamnade på väggen men håll i hatten för här kommer lösningen!
 
Du behöver: Skrynkliga rosetter och en plattång!
 
Sätt på plattången på lägsta möjliga värme (kanske inte allra, allra lägsta beroende på vad du har för slags plattång men en temperatur som inte riskerar att bränna upp rosetten vid närkontakt. Dra sedan plattången längs med ändarna precis som när du plattar ditt egna hår. 
Tänk på: att inte hålla för länge eller trycka för hårt. Så länge du inte tycker om svarta rosetter mer förståss...
 
 
Du kan också fixa till volangerna på sidan genom ett lätt tryck med plattången.
Tänk även här på att inte hålla för länge! Inte bara pågrund av risken att bränna rosetten utan också för att inte tappa all volym.
 
 
Undvik att föra tången allra längst ner då det ger upphov till fransiga kanter (i alla fall på mina rosetter). Sluta en bit innan splitsen eller, ännu bättre, där det inte längre är skrynkligt.
 
 
Följer du detta från punkt till pricka så borde ditt resultat ser ut som nedan. Om inte, nej då får du nog läsa en gång till!
 

Publicerat den 2013-12-30 - klockan 13:07:00

Mot stallet!

Vädret är riktigt härligt idag och jag är ännu en gång imponerad över att jag faktiskt sitter på bussen just nu! Kameran följer med och beroende på vad som ska göras så blir det nog iallafall några nya bilder!

Witezz ska få komma ut idag! Jag vet inte riktigt hur, var eller vem som följer med, men det kanske slutar med att vi tar ett pass på volten i lite tömkörning. Det vet jag inte än men det återstår att se, tränas ska hon göra iallafall!

Volten ska sedan harvas, stallet ska fixas och C hittar säkert på något mer att göra! Sen bjuds det på hemmagjord pizza till lunch innan vi drar oss hemåt igen! Dagen är för mig ganska oklar just nu faktiskt, allt jag vet är det faktum att jag ska träna Witezz och allt annat är en ren gissning. Förutom lunchen, den ser jag framemot! 

Men nu måste jag sätta mig och läsa en bok, en bok som jag inte alls vill läsa men vad gör man inte?!


Publicerat den 2013-12-30 - klockan 10:36:01

Hästens språk

Igår när jag under Anna's ridpass satt i hagen och filosoferade så tänkte jag väldigt mycket på "hästens språk", även känt som eques. Hur kommunicerar hästar, gör dem saker som är osynligt för blotta ögat eller ser vi allt? I tänkande stund hade jag de allra flesta hästar omkring mig och jag tittade noga. 
 
Strumpan var väldigt "högljud". Hon hade inga "små och fina signaler" utan gick på med ett bett i rumpan på en gång, åtminstone som det såg ut ifrån min synvinkel. Hon var grinig mot andra hästar, bad dem att flytta på sig utan någon vidare anledning egentligen, eller så hade hon en anledning vilken jag som människa inte förstod mig på.
 
Witezz var väldigt tystlåten utav sig och verkade mest känna sig ivägen för bland annat Strumpan. Vart hon än gick vart hon iväg schasad och var tvungen att flytta på sig. Hon var nyfiken precis som alla andra och ville komma fram och se vad för underlig figur jag var under luvan men fick aldrig chansen.
 
Candlelight var ganska respektlös och rotade i mina fickor efter godis som inte legat där på flera veckor. Drog med mulen över hela mig och letade med överläppen. Putade på mina händer och trots att jag hela tiden schasade iväg henne kom hon tillbaka. Det var då det slog mig att hur tydlig jag än tycker mig vara, så tycker uppenbarligen inte Candlelight det. Jag gjorde mig stor, gick emot henne med tunga steg men ändå kom hon tillbaka, varför? Jag sa ju Nej, eller? Jag viftade med armarna fram och tillbaka, gjorde konstiga ljud och puttade bort henne ifrån mig, ut ur min "bubbla". Jag funderade över varför hon inte respekterade ett nej och kom snabbt fram till att mitt gestelerande inte var nog. 
 
Hästarnas språk, eques, är så mycket mer än bara kroppsspråk. Hästarna talar med känslor. Det ligger någonting bakom deras bakåtslickade öron och rullande ögon, det ligger en stark känsla. Så när jag på riktigt blev irriterad på Candlelight och kände irritationen i mig räckte det med att jag gjorde ett litet "utfall" emot henne så lät hon mig sedan vara och höll sig på avstånd.
 
{bilden har ingenting med inlägget att göra}
 
Det är så lätt för oss hästmänniskor att säga vad vi ska göra, hur vi ska göra det och varför vi ska göra så för att hästarna ska förstå men det ligger så otroligt mycket bakom deras språk mer än bara rörelser och det är där vi måste göra vår största förändring i jakten på förståelse. Vi måste ändra hela vårat sätt att tänka och framför allt måste vi släpa för långsinthet. Vi måste snabbt kunna förmedla en känsla och lika snabbt kunna släppa den känslan. Vi måste vara konsekventa i våra handlingar och inte be om saker i onödan.
 
Hästensspråk är en hel värld för oss och det gäller att sålla. Vi kan omöjligt lära oss hela deras språk utan det gäller att hitta ett gemensamt språk och hålla det så begränsat som möjligt. Språket måste innehålla röster, kroppsspråk med framför allt känslor. Ni har väl alla fått höra någongång i ert liv att hästen känner vad du känner. Är du nervös inför en tävling så blir hästen också nervös. Är du rädd för mörkret så blir även hästen rädd för mörkret, så om du skulle be en häst att sluta upp med vad den nu gjorde och du har huvudet fullt av nallebjörnar och rosor så kommer hästen garanterat inte att ta dig på allvar, har du däremot huvudet fullt av riktiga irritationskänslor så kommer resultatet garanterat bli annorlunda!

Livslevande exempel: Jag har ibland Witezz lös i stallgången, dels för att hon trvs med det men också för att jag trivs med det och det är ett bra sätt att kontrollera vart vi har varandra. Jag hade borstat av henne efter ridturen och skulle gå och fixa ihop hennes mat. Hon stod helt stilla tills hon hörde maten vilket fick hennes matsignaler att vibrera, hehe. Hon kom emot mig och jag blev genast ganska irriterad. Det var inte okej och så mycket vet hon. Jag ställde ifrån mig maten och gick med bestämda steg ut ur "matboxen". Jag gick emot henne och utan minsta protest eller ifrågasättande backade hon undan. Jag behövde inte säga någonting, inte röra henne utan vad jag kände inom mig räckte för att få Witezz att inse vart skåpet skulle så, eller i det här fallet hon. 

Jag tränar en del med Witezz att backa "undan" ifrån mig och "visa respekt" för min bubbla vilket hon gör med framgång, skillnaden på de "träningstillfällena" och just denna gången är ganska stor och uppenbar. Hon kan göra saker jag ber henne om men det här var annorlunda, hon förstod mig och respekterade min vilja. 
 
{Bilden har inget med inlägget att göra och ja, jag måste fixa bilder}
 
Vad jag alltså egentligen vill komma fram till att det inte är så lätt som det verkar. Det är en hel värld där ute och gräver du dig in för djupt blir det svårt att hitta ut igen! Hästar pratar inte enbart med kroppsspråk, du kan vifta hur mycket du vill med armarna och hästen kommer inte alls att förstå vad du menar. Vill du be hästen att sluta nosa i fickorna på dig så måste du vilja det av hela ditt hjärta, du måste känna det. Jag menar inte att hästen inte kommer att reagera alls, den kanske till och med slutar, men det betyder inte att denne har förstått vad du egentlinge menade med ditt viftande. Håller ni med mig eller cyklade mina tankar iväg åt helt fel håll?

Publicerat den 2013-12-29 - klockan 16:14:00

Fint höst/vinter/vår-väder!

Sitter och tittar på fear factor där dem just nu äter levande spindlar med stora käftar. Jag skulle aldrig kunna vara med där. Men min otroliga insektsfobi och svaga "spy-tröskel" skulle jag åka ut snabbare än Witezz sväljer en äppelbit.

Idag blir en lugn dag. Vädret är fint med en blå himmel och inget regn vilket betyder att jag och Anna nog går ut och fotar lite. Gymmet ska beträdas också och foton ska rensas. Idag blir med andra ord en dag då jag gör sådant som inte hinns med annars. Witezz rullar runt i son hage tillsammans med Windy och de andra, äter lite halm och busar med de andra! Som sagt, en lugn dag men med mycket att göra!


Publicerat den 2013-12-29 - klockan 12:36:41

Kan man mysa i regnet?

Idag har varit en riktigt mysig dag i stallet. Det har varit en sån där dag som gjorde det värt att masa sig upp ur sängen tidigt i morse! En sån dag då det inte gjorde något att reget öste ner över oss eller att leran stod oss upp till knäna, vi har helt enkelt haft super mysigt.
 
Småkillarna Stratus, Cumulus och Cirrus fick komma upp och bli ordentligt ompysslade. Vi borstade, verkade, flätade, provade täcken och satte på en sadel för första gången. Allt för att vänja dem vid daglig hantering, täcken och sadel på ryggen samt flätning - extra viktigt! Jag älskar att fläta och alla hästar under mitt våld har en fläta! Superduktiga var dem och kände sig väldigt nöjda när vi släppte ut dem igen! Jag tycker det är supermysigt att ta upp småkillarna för att bara mysa! Det blir en liten variation ifrån ridningen och andra stallsysslor!
 
 
Witezz fick också komma in i stallet, dock inte för att prova sadel, hehe. Jag, Anna, A-K och Cissi red i väg en sväng på våra pollar. 3 araber och en connemara - perfekt blandning. Vi red bokstavligen över stock och sten innan vi slutligen kom upp på den vanliga vägen, där började operation #LärA-KVägarna! Vi red en ganska lång runda med mycket skritt och lite trav. Anna tog sin första galopp på Preztige idag och då passade jag och Witezz på att busa till det. Jag tvekade först på ifall jag skulle hänga med på en galopp vlket resulterade i att vi sackade efter. Men efter många om och men manade jag på Witezz och efter några glädjebocksprång så var vi iväg! Vi båda njöt i fulla drag trots de ynka 20 metrarna galopp och när det var dags att sakta av tog det emot mycket! I övrigt har hon skött sig super och vi avslutade dagen med lite mys i hagen!
 
 
Jag har använt det nya objektivet och jag är mycket nöjd! Jag är lite förbryllad över bristen på Auto-fokus men jag får helt enkelt lära mig att fokusera själv även på rörliga objekt! Jag antar att man tillslut lär sig att ratta runt den där, men idag vart bilderna lite halvsuddiga och jag tar åt mig all skuld! Övning ger färdighet! Imorgon vilar Witezz och jag också! Planer ska smidas och inköp ska göras inför en kommande parad, dessutom är det ju snart nyår vilket betyder att raketer ska inhandlas, hehe!

Publicerat den 2013-12-28 - klockan 19:27:02

Du gör mig lycklig


LÄGG UT EN BILD PÅ VEM/VAD SOM GÖR DIG LYCKLIG OCH LÄNKA INLÄGGET TILL MIG, ev tagga mig @wwwschnailgullbloggse om du lägger ut på insta! JAG VILL SE VAD SOM GÖR ER LYCKLIGA!


Publicerat den 2013-12-28 - klockan 16:54:57

4 saker ni kanske inte visste om Witezz

❤️ Witezz är som en öppen bok
Hon talar väldigt tydligt om vad hon tycker om vissa saker, vilket humör hon är på eller om hon är missnöjd över något och min personliga åsikt är att ki bättre man blir på att lyssna, desto tydligare hör man hästen!

❤️ Witezz är 145cm i mankhöjd
Inte för stor, inte för liten. Hon mättes förra året och hade då krympt en centimeter sedan året innan. Den 3e januari är det mätning igen, spännande om hon har krympt, växt eller stannat i växten!


❤️ Witezz har en vinnarskalle
Det spelar ingen roll att hennes motståndare ifråga har 3 decimeter kortare ben och ca 20 centimeter mindre i mankhöjd, hon ger järnet när ordet galopprace kommer på tal!

❤️ Witezz har väldigt höga flyktinstinkter
Alltifrån plastpåsar, träd och stenar kan på 2 sekunder förvandlas till hemska rovdjur. Witezz blir rädd och det värsta är att hon inte bara tittar utan hon hoppar rakt upp i luften, kör en 360 och snubblar sedan lite över sina egna ben. Detta är någonting vi ständigt tränar på och jag måste säga att jag är riktigt nöjd med våra framsteg!

Publicerat den 2013-12-28 - klockan 13:03:57

What is air

Det nya objektivet är u-n-d-e-r-b-a-r-t. Jag var nöjd med det andra men nu är istället frågan, kommer jag använda det andra? Haha, nej på tävlingarna blir det andra objektivet perfekt men 90% av tiden kommer det här objektivet sitta på! Kameran får följa med till stallet idag, men om jag fotar något återstår att se. Det är så otroligt omotiverande att inte ha nya bilder att bjuda er på. Har dock en hel del, men man ska orka kolla igenom alla bilder också! 

Jag är imponerad utav mig själv idag! Klockan är 09.30 och jag sitter i en bil påväg till stallet. Om jag är trött, ja det är jag! Men det är värt det om man kommer hem lite tidigare och kan hitta på annat! Witezz ska idag få komma ut på en lite längre, lugnare tur. Vi visar vägen ordentligt för A-K och tar det lite lugnt bara. Cissi ville också ha hjälp med inkörningen av Filippa så det är ungefär vad dagen kommer bestå av! Mer än så vet jag inte om det finns att säga egentligen, inspirationen är långt ifrån på topp och jag skyller på vädret. Jag har ingen inspiration till att göra någonting faktiskt! Längtar tillbaka till sommaren gör jag och önskar att snön kommer inom kort, eller att plusgraderna ökar! Jag hatar slask och lera! 

Summerthrowback

Publicerat den 2013-12-28 - klockan 09:40:29

Sköta om sig själv

Efter lite spring på stan och en dag i stallet så är mina ögonlock sådär otroligt tunga igen. Från det att jag vaknade, vilket visserligen inte var sådär jätte tidigt... till sent på kvällen har det varit full rulle kanelbulle på mig. Jag har ridit, kört, fixat stallet, sprungit på banken, rullat en halmbal, bråkat med ansilagebalar och ätit pizza. Och vet ni vad? Efter allt detta tycker jag nog att jag är värd ett långt bad med tända ljus och lite serietittande innan jag dejtar kudden. Jag ska göra något som inte händer allt för ofta - ta hand om mig själv.

Witezz var på ett lite halvdant humör när jag tog in henne idag. Hon väljer annt före mig och vänder bort huvudet när jag vill sätta på grimman. Sånt känns jobbigt, det vill jag erkänna, och jag är lite rädd att det ska bli precis som förra året då hon totalvägrade gå ut ur hagen efter sin vila. Jag vet inte riktigt vad som försiggår i hennes huvud just nu, men något är det. Jag vet heller inte vad jag gör fel eller vad jag kan göra för att hon ska tycka det är roligare att följa med in och framför allt vilja följa med in då jag inte anser att vi gör något "tråkigt" när jag tar in henne. Hon är alltid på ett bra humör vid utsläpp igen och ser glad ut under hela ridturen. Å andra sidan är inte heller mitt "humör" på topp hela tiden. Jag är riktigt trött på det här vädret och har ganska ofta ingen som helst lust att ta mig till stallet och traska runt i geggan! Jag är glad när jag väl är där men det där svarta molnet hänger ändå över en precis hela tiden. 
 
 
Ridturen i övrigt tyckte iallafall jag var super. Witezz gick riktigt bra, var framåt och lyssnade bra på mina hjälper. Red självklart barbacka idag igen men vi travade en hel del! En avramling vart det nästan också då Witezz vart rädd för ett träd som min pannlampa lyste upp. Hehe, hade hästar varit hårömma så hade Witezz garanterat skrikit rakt ut just då! Men som den kämpe jag är lyckades jag hålla mig kvar! Nästa gång ska matte inte vara så dum och titta på träd, hehe.
 
Imorgon rider vi ut igen! Witezz ska får en ordentligt rykt och massa kärlek! Jag ska lägga undan precis alla "krav" och vi ska bara ha kul! A-K följer nog med ut på Windy och då tar vi det lite extra lugnt. A-K ska få se sig omkring ordentligt och lära sig vägarna så hon inte rider vilse... igen! Innan, eller efter, detta vill Cissi dock ha hjälp med Filippa, ponnyn som just nu är hos oss på inkörning. Det blir med andra ord en händelserik dag och jag bör vara i sängen tidigt. Alltså borde jag lägga ifrån mig den här datorn nu och hoppa in i duschen..!

Publicerat den 2013-12-27 - klockan 22:08:00

Dagarna är sig lika

Ännu en dag med uppstigning närmare 11, dagen full med planer och absolut ingen ork att egentligen göra någonting. Men så fort jag har ätit upp mina pannkakor och borstat håret så bär det av ner till banken och har inte banken öppet så vet jag tamefasen inte vad jag gör! 
 
Vid 2 går bussen till stallet och det dåliga vädret ute gör inte direkt att jag längtar dit. Blöta hästar är det absolut värsta som finns! Nu har visserligen Witezz täcke på sig, men inte Irrbloss som också ska få komma ut på en sväng idag! Honom kör jag medan Anna rider Pärlan. 2 varv runt travrundan i mörkret i skritt och trav blir perfekt det!
Efter det tar jag in min prinsessa och vi rider runt lite på vägar som tilltalar oss. Kanske spöregnar det, och då blir det bara en kort tur, eller så regnar det inte alls då tar vi nog en lite längre runda! Jag och Anna sedan tar in alla hästarna ikväll, alla utom Witezz och Irrbloss som inatt får sova ute. Det blir en mysig dag inte helt olik skoldagarna, men det blir så när man har annat att göra!
 

Publicerat den 2013-12-27 - klockan 11:43:18

Film-time

Om det är någonting som jag komme ratt göra under lovet så är det att ligga under värmefilten och titta på filmer och serier! Det är inte mycket till mysväder ute, men allt går bara man vill, haha! 
 
Tittar på film eller serie varje kväll innan jag lägger mig samt varje ledig minut i mitt liv. Har redan tittat på Desperate Housewifes och Gossip Girl, följer just nu Paradise Hotell men funderar på att ge Pretty Little Liars en chans. Tittade på några avsnitt utav Carries Diary, men tröttnade fort då jag inte hittade någon textad version.

Filmer tittar jag också mycket på men har även där sett de allra flesta "rekommenderade" tonårsfilmerna. Hästfilmer såsom Flicka, Secreteriat och Seabiscuit har jag också sett vilket innebär att jag är på jakt efter nya filmer att se!

Har ni några tips på serier eller filmer liknande Gossip Girl och Desperate Housewifes? Komedi, drama, häst/djur filmer - alla förslag är hjärtligt välkomna sålänge det inte är skräck! Kommentera namnet och lite innehåll nedan så är jag dig evigt tacksam! Ger er mitt liv ifall ni vet en länk till en textad version av Carries Diary!
Publicerat den 2013-12-26 - klockan 18:43:19

Fullt upp hela dagen

Bloggen hamnar verkligen på latsidan just nu, men det är ju lov för sjutton! Jag sover till 11-12 varje dag. Åker till stallet direkt när jag vaknar eller har något annat inplanerat, hittills har jag faktiskt inte haft en enda dag då jag inte har gjort någonting och man blir så otroligt trött i mörkret plus det hör vädret. Men inga ursäkter nu! I promise I'll be back to normal soon! Saknar bloggen väldigt mycket!

Idag vart det shopping för hela slanten, så efter att i en timme vänt upp och ner på hela Annas rum i jakt på hennes jullklappspengar som "hon hade lagt på skrivbordet" så bar det av till Täby centrum! 

Ett objektiv, två mössor, en t-shirt, en tröja och en halsduk har jag fått med mig hem idag och jag är mer än nöjd! Jag måste väl erkänna att det kändes motigt att lägga 1000:- på ett objektiv när det är upp till 70% rea i mina favoritbutiker! Men såhär i efterhand känns det riktigt bra att äntligen ha objektivet i min hand och från och med nu är det spara som gäller! Kortet kommer att vara inlåst och öppnas en gång i månaden då mobilräkningen ska betalas!


Imorgon går jag först och främst till banken och sätter in pengar, mobilräkning nummer 1 måste betalas. Efter det åker jag vidare till stallet och myser med mina älsklingar! Witezz ska få komma ut i friska luften och röra lite på sig. Ingen big deal då vi gör vad vi känner för, men sist jag red plockade jag faktiskt ihop henne lite för att känna på henne och hon kändes så fin! Alert för skänkeln, mjuk i munnen och sammarbetsvillig, precis perfekt med andra ord! Vet inte riktigt hur eller vart vi rider imorgon, men vi gör ju som vi känner för.

Publicerat den 2013-12-26 - klockan 17:38:27

Mysig dag

Witezz var på ett väldigt bra humör idag. Medgörlig, mysig, en trevlig blick i ögat, bra humör helt enkelt. Flera gånger under dagen "frågade" hon ifall jag kunde klia henne i ansiktet och andra ställen vilket slutade med att vi hade en riktig mysstund! 
 
Ridturen gick också superbra! Jag och Anna passade på att rida lite längre och ta det riktigt lugnt nu när vi hade tid och vi red både i byn och på travrundan. Anna bestämde sig för att rida först väldigt mycket idag vilket jag tackar för då det är betydligt mycket enklare att trava barbacka efter någon än först, hehe - livet med en harig arabhäst. Men vi hade jätte mysigt och pratade om allt ifrån julklappar till nästa års önskelistor, haha! Witezz levde livet och frustade som en galning, speciellt efter att ha fått busa av sig lite i en efterlängtad galopp. Jag trodde att hon bokstavligen tänkte bocka i varje språng!
 
Mysigt var det iallafall och om jag kunde skulle jag spara den där ridturen för evigt och rida den om och om igen närhelst jag skulle behöva det! Hur härligt skulle det inte vara att kunna spara minnen och uppleva dem igen när man ville! Det skulle bli min nya terapi och jag skulle nog missbruka den "kraften" rätt rejält!
 
Imorgon får Witezz vila och istället tar jag in till storstaden Stockholm och shoppar loss för julklappspengarna! Hehe, ett nytt objektiv ska inhandlas men inte så mycket mer. Vi kikar runt lite, letar efter de sista reaprylarna, hehe, och bara har en bra dag!
 
 

Publicerat den 2013-12-25 - klockan 21:25:15

Juldagen

Har ni haft en trevlig jul allihopa?! Det har iallafall jag haft! Vi började dagen med att överraska mamma med frukost på sängen och en ordentlig frukost på bordet! Dagen rullade på och vi hade allmänt trevligt! Inget tjat och gnat, inga sura miner och alla hjälptes åt och gjorde allt tillsammans, med andra ord precis tvärtemot vad min familj egentligen är, haha! Kvällen avslutades med julklappsöppning innan jag gick vidare till Alex. Där lekte vi klappjakten och fikade innan vi avslutade kvällen med deras julklappsutdelning.
 
En helt underbar kväll tillbringad med människor jag bryr mig om! Myspys med god mat, lite godis och julklappar!
 
Nu däremot är jag påväg till stallet. Min fina ska ut och röra på sig men vi ska säkerligen fixa lite i stallet, träna lite andra hästar och mysa lite också! Det blir en mysig dag i höstvädret... Är det någon på min blogg som har snö utanför fönstret? 
 

Publicerat den 2013-12-25 - klockan 12:59:00

Det blev senare än planerat

Witezz var superduktig idag, vi red barbacka precis som planerat och tog det väldigt lugnt. Lite trav, men mest skritt liksom. Jag gjorde lite förhållningar för att se om hon söker efter stödet själv, vilket hon gjorde och det finns egentligen inget mer att säga om ridturen, den var mysig helt enkelt.
 
Stallet fixades och vi pratade lite med Olli. Lite om Witezz och de andra hästarna, lite om ledarskapsfrågor och andra smågrejer. Vi överlämnade vår julklapp till dem och sen gick vi till bussen. Bussen var sen och vi gick upp i huset, fick skjuts in till Norrtälje och nu sitter jag här, har precis ätit lite mat och funderar på vilken film jag ska se på ikväll. Finns inte så mycket mer att säga och jag är så trött att jag knappt hittar tangenterna och att jag längtar väldigt mycket till julafton!

Witezz fick en ordenlig julryktning, man måste ju vara fin på.. dagen innan julafton, och jag gjorde ren hennes hinkar extra mycket med diskborsten! Moroten slank ner snabbare än väntat, eller nej det var ganska väntat faktiskt och nu är vi alla redo för julafton. Önskar dock att det var lite vitt utanför fönstret, men man kan inte få allt här i världen!

Jag hoppas ni får en trevlig jul, för det ska iallafall jag ha! Bloggningen imorgon kommer ligga på noll, och frågan är ifall statistiken blir så mycket högre, hehe. Högtider, bloggarens värsta dagar.
 

Publicerat den 2013-12-23 - klockan 22:45:45

Dålig bloggning såhär innan jul

Det är mycket att göra här hemma och det hoppas jag att ni förstår, är ganska säker på att jag inte är den enda bloggen som inte sitter vid datorn hela dagen idag! 

Tvärtemot faktiskt, jag har inte så mycket som petat på datorn utan när jag vaknade, efter jullovets andra sovmorgon, så var det fort upp och bli klar för att åka iväg. Vi hade lovat mamma att hjälpa henne under dagen och ett löfte är ett löfte! De sista julklapparna är nu inhandlade och jag är nöjd med mina inköp!

Nu däremot sitter jag på bussen påväg till stallet! Witezz vet inte vad jul-ledighet heter utan vi ska ut och rida idag! Jag har egentligen inte så stor koll alls på vad som ska göras i stallet när vi kommer fram utan allt jag vet är att jag ska rida min prinsessa, barbacka blir det och vi kommer att ta det hyfsat lugnt, man har ju ingen lust att få ett brutet ben i julklapp... Hon ska dessutom få sitt paket, en inslagen morot, hehe. Vet inte varför men av någon anledning känns det bättre att ge henne en morot idag, än alla andra dagar på året! Brukar ni ge era pollar julklappar, och isåfall vad?


Publicerat den 2013-12-23 - klockan 17:07:08

En hästfri dag

Nej, jag tänker inte döpa min rubrik till "dan före dan före dopparedan" baara för att det är den dagen och alla andra gör det! Jag vägrar!
 
Dagen har varit 100% fri ifrån hästar! Jag har faktiskt inte ens tänkt på hästarna för att ibland är det bara så otroligt skönt att få komma "bort" och bara vara den där tonårstjejen som målar naglarna och borstar håret. Jag har dock inte borstat håret och inte har jag målat den andra handen heller, men ni förstår tanken!
 
Dagen har faktiskt bestått av marsipan och knäck samt en film. Marsipangubbarna vart fulsöta men väldigt goda! Doppade några i choklad och dem är helt klart mina favoriter! Tog sedan en paus i mitt "bakande" - jag förtjänade det! Det tog ca 1½ timma att göra alla marsipanfigurer! - och tittade på filmen "Pojken i den randige pyjamasen", otroligt sorglig film utspelad under tidiga andra världskriget i Tyskland. Grät under filmen men blev sedan arg eftersom att slutet var så otroligt dåligt och orättvist!
 
Knäcken stod näst på tur och allting gick sååå bra ända tills det började bli klart och skalet på mandlarna vägrade att lossna. Jäkla mandel och förstöra precis allting, utav minst 50 knäck blev det 20 stycken... Men, men goda var dem iallafall! Nu sitter jag och gör upp planer inför framtiden och tittar på Jägarna 2 med Alex, myspys dag med absolut inga hästar! Ibland behövs det med!
 
 

Publicerat den 2013-12-22 - klockan 21:43:26

22 december

Var så otroligt trött igår efter stallet så det första jag gjorde var att lägga mig under värmefilten och sova ett tag. Haha, vaknade sedan helt förvirrad; hur mycket är klockan, vilken dag är det, hur länge har jag sovit, vad ska jag göra nu? Jag var jag helt tom i huvudet, visste inte vad jag skulle göra, haha, Slutade dock med att jag gjorde det mest pilligaste och tålamodskrävande jag någonsin har varit med om - christmasnails. Jag gjorde alltså julnaglar med olika motiv såsom en julgran, en ren, en pingvin (!) och en snögubbe. Orkade bara ena handen men ska fortsätta med den andra idag. Förövrigt bjuder dagen på en hel del bakande, skulle egentligen ha åkt till Marielle, men det vart ändrade planer och vi hittar på någonting i mellandagarna istället!
 
 
Känner att mina inlägg bara blir tråkigare och tråkigare, ni får ursäkta mig för det men min inspiration blomstrar inte direkt och såhär innan jul finns inte så mycket att säga! Så fort jag kommer på någonting så sätter jag mig vid datan och skriver, oturligt nog kommer jag av någon anledning aldrig längre än till rubriken innan jag ger upp och sparar i utkast. Ni får med andra ord jätte gärna komma med idéer, kanske finns det någonting ni skulle vilja se min vinkel på, eller någonting ni skulle vilja att jag berättar, någonting ni undrar, ja you name it! Alla förslag är välkommna!

Publicerat den 2013-12-22 - klockan 14:39:33

Blandade känslor

Jag kom till stallet go och glá men möttes av någonting som fick på helt andra tankar på en gång. Tänker inte gå in mer på det, men helad agen har i princip gått till att prata med min käre lillasyster. Hon är inte den bästa att prata med, haha. Men måste man prata så måste man, a girl gotta do, what a girl gotta do liksom!
 
Började med att fixa stallet och för en gång skull kände jag faktiskt att det var riktigt skönt att få mocka Har inte gjort det på hur länge som helst och tro det eller ej, men jag saknar att fixa i stallet. Fylla vattenhinkar och svära över att det alltid rinner över, vara för lat för att gå fram och tillbaka till skottkärran och försöka kasta bajset men istället missar så brutalt och sen svär över sig själv när man sopar stallgången eller rädslan och pirret i kroppen när man samlar mod till sig att ta sig upp på skullen för att kasta ner hö, man vet ju aldrig hur många luffare som hänger där. Väldigt mysigt alltså, jag blir väldigt avslappnad av att stå där och mocka plus att det är supermysigt att göra det lite extra fint åt hästarna!
 
Irre i sele och Pärlan i sadel fick vara först ut idag. Ett lugnt varv runt travrundan var allt och det var väldig mysigt att komma ut och köra. Körde honom igår också, men det är inte alls lika mysigt att köra i mörker som i ljus. Irrbloss var pigg och ville mest bara sprina så fort det gick hela tiden, men precis som igår så fick han inte det idag heller.
 
Witezz fick komma in sen och vi tog världens mysigaste ridtur tillsammans! Jag hittade i förrgår en knöl i sadelgjordsläget på henne och tyckte det var väldigt konstigt. Vart dock väldgt orolig på en gång eftersom att en annan häst i stallet fick en knöl utav ett getingstick och hade lite problem med bröstmuskeln ett tag vilket jag absolut inte vill ska hända med Witezz, denna knöl sitter dock lite högre upp och är garanterat inte skapad av ett getingstick. Hur som helst så hade knölen idag expanderat och vi kom överens om att jag ska vila lite ifrån sadel på henne. Med andra ord red jag barbacka idag och ska göra det ett tag framöver. I och med detta byter vi även huvudlag från bosalet till träns med bett igen. Jag vill inte riskera att göra illa henne pågrund av min, ibland lite för taskiga, balans.
 
Hon verkade dock inte lida av att få bett i munnen igen utan lunkade på riktigt bra! Hade absolut inga krav på henne idag mer än att hon skulle vara sjysst emot mig, haha! Hahahaha, alltså vi red upp för en äng då jag tyckte att vi skulle rida en viss väg och helt plötsligt vänder Witezz ock går tillbaka, jag undrar vad sjutton hon gör men nyfiken som jag är på hästarnas liv så lät jag henne gå en bit och det visade sig att hon egentligen inte hade något mål utan vandrade bara omkring och tittade på saker, så vi tog en annan väg och red sen vidare. En riktigt mysig ridtur med andra ord!
 
 
Älskar att få reda på saker om hästarna och skulle kunna göra vad som helst för att få reda på vad hästar tänker. Därför tycker jag att det är så otorligt intressant att se vad Witezz gör och vart hon vill gå när hon vänder sådär. Hon gör otroligt sällan det och oftast så säger jag nej pågrund av tidsbrist eller konstiga vägar samt att jag inte vill att Witezz ska få för sig att det är okej att bara gå iväg sådär, hehe, men idag kände jag för att ta reda på vad det egentligen är hon vill, haha!

Publicerat den 2013-12-21 - klockan 19:01:00

Sluta inte när det går bra, sluta när det är roligt

 Hela tiden, varje ridpass, varje gång man rider igenom ett moment gång, på gång, på gång i väntan på det perfekta så säger man till sig själv, "sluta när det går bra". Hästen går kanske inte frammåt i din galoppfattning och du har redan upprepat övningen 17 gånger. Du går och hämtar ett par sporrar, vips går hästen frammåt i galoppfattning och du avslutar där, det går bra nu.

Nästa gång du ska rida hästen händer samma sak men denna gången är du redo och har sporrarna nära till hands. Du trär på dem, hästen går frammåt och du avslutar där. Klappar om hästen, berömmer den och släpper ut den i hagen igen. 

Nästa gång går hästen ifrån dig i hagen. Du blir arg och skriker på hästen att sluta genast, "vad är det för dumheter?" Du får tag i hästen, går in och sadlar på, hoppar upp och rider igen. Denna gången är du beredd och har sporrarna på på en gång. Hästen går "klockrent" och du är mer nöjd än någonsin.
 
Jag ser ett fel i denna historia och det är inte sporrarna.
Vad jag ser är en nöjd ryttare och en olycklig häst efter ett ridpass. Du slutade passet när det gick bra - för dig. Men när hästen inte tyckte att det var roligt alls. Detta gjorde att hästen, efter flera chanser, gav upp och inte längre såg det roliga i ridningen. Vad som händer då är att du blir ännu mer irriterad, vilket går ut över hästen och de onda cirklarna är igång, det bildas svarta ringar på vattnet. Ridningen är inte längre kul för varken dig eller hästen. Ni blår båda surare och surare, ledsnare och ledsnare och tillslut vet ni inte vad ni ska ta er till.
 
 
Det är inte alltför sällan sådant här faktiskt händer... Mitt tips till er är att avsluta där det är roligt! Självklart kan sporrarna behövas för att få lite energi i en häst som inte tar skänklar, men det behöver inte avslutas där. Ifall ni känner era hästar så vet ni vad hon/han tycker är roligt, ta några minuter utav ert ridpass och racea runt ridbanan, rid ut på en äng för att låta hästen springa av sig eller ja, vad som helst egentligen bara det är någonting som gör ridningen till en positiv upplevelse för hästen. Hästarna har kanske inte särskilt bra minne, men dem är nästan bättre än hundar på betingning.

Publicerat den 2013-12-21 - klockan 11:24:00

Ingen sovmorgon här inte

Sitter på bussen till stallet, musik rullar i Spotify appen - tack Spotify för att ni gjorde de grattis till mobilen!!! Tänker lite på dagen, vad ska göras, vad ska inte göras. Granöfolket ska ha "gran-hämtar-dag" idag, så även om gården kommer vara full med människor så blir jag och Anna ganska ensama i stallet. 

Witezz ska ridas, stallet ska fixas och eventuellt ska Irrbloss köras. Mycket ska hinnas med och ännu mer finns det egentligen att göra. Bussen hem går vid 15, sen blir det lite julbak såhär i slutspurten och hjälpa till hemma inför jul! Mysigt värre! Hoppas att Witezz är på bra humör också, isåfall blir det här en väldigt bra dag! Vad gör ni såhär några dagar innan julafton?


Publicerat den 2013-12-21 - klockan 09:59:48

Är det inte lördag?

Jag har varit helt bomsäker hela dagen på att det har varit lördag. Tänkte helt fel med hästarna, helt fel med bussarna, helt fel med tiderna - ja allt var verkligen kaos, men dagen är äntligen förbipasserad och imorgon då är det banne mig lördag!
 
Witezz var duktig idag! Jag fick reda på att alla hästarna vart vaccinerade igår så vi tog det väldigt lugnt idag, endast lite skritt och trav runt travrundan blev det men både hästarna och jag och Anna var nöjda med det. Jag gjorde några övergångar bara för att känna av henne och hon skötte sig superb! Hon var dessutom på ett riktigt mys humöridaf och satte hela tiden huvudet emot mig och bara njöt! Gullfia!
 
På tal om myspys så sitter jag nu här med lite godis, nötter och julmust. Letar efter en bra film och ska snart krypa ner bredvid Alex för att sova ut efter en lång dag! Har bråkat med affärstanter, letat julkappar och planerat julklappar, men allt som allt är jag ganska nöjd! Fick med mig ett jätte fint nagellack hem ifrån H&M, två stycken i ett paket varav det ena var "glansigt" och det andra var glittrigt! Ska nog prova det imorgon - jag har av någon anledning gått och blivit nagellacksberoende...
 
 
Ett inlägg skulle publicerats idag men det verkar ha blivit fel någonstans, så håll utkik imorgon!

Publicerat den 2013-12-20 - klockan 21:18:30

Stockholm, Believe movie och JULLOV

Var så sjukt trött igår så jag trodde inte att jag ens skulle klara mig till bussen hem, men det gick så här sitter jag nu. Med morgonfrissa och smink i hela ansiktet, men så utvilad! Alex gör lite pannkakor och sen cyklar vi ner på stan fär att titta lite även i Norrtäljes affärer.

Filmen igår var beyond everything a belieber knows. Med gåshud och tårar under hela filmen kan jag inte säga mycket mer än att det var otroligt skönt att få se filmen. Att få höra alla rykten i ord ifrån honom, se honom och få en känsla av hur allt ligger till - ja, belieber-världen håller på att gå under, haha! Vi gick på den sena bion för att förhoppningvis höra något av filmen, men såfort filmen var igång skrek, grät och sjöng vi precis lika mycket som på konserten, haha!
 
Lite affärer gick vi i också och jag fick med mig en jacka och en julklapp. Inte den julklapp som var viktigast dock eftersom att jag helt glömde bort den, så nu sitter jag här och svär över mig själv. Svär för att jag är så glömsk, svär för att jag hade svårt att bestämma jacka och svär över att jag inte tog returpengarna i handen istället för på kortet (dom har ännu inte kommit in och jag håller på att få spunk)
 
Vid 3 går bussen till stallet där hästarna ska tränas och stallet ska mockas. Skönt att vara där i tid för en gångs skull, men ännu skönare nu på jullovet när vi kan komma på de ljusa timmarna! Witezz ska få komma ut och röra på sig och vi rider lite övergångar. Mycket fokus på att hon ska lyssna så lite hjälper som möjligt. Mer hinns nog inte med för min del. Någon ska ju fixa stallet och Anna ska förmodligen träna ytterliga en häst, haha! Men jag klagar inte. Jag får ju spendera tid med min goseponny!
 

Publicerat den 2013-12-20 - klockan 10:58:00

"Den bossiga vännen"

Herre min gud vad mycket snack det kan bli av en enkel mening: "Jag vill inte vara ledare". Det är ju som att hästvärlden går under och stackars de som tar efter mig, vart ska de hamna, hur ska de sluta? Ni har alla misstagit er så hårt!

Jag vill inte vara Witezz "ledare" utav en enkel anledning: Jag kan inte. Jag kan inte alltid de rätta svaren, jag vet inte alltid vad som är bäst för oss, för mig, för henne. Jag finns inte där för henne 24 timmar om dygnet 7 dagar i veckan och därför kan jag inte vara hennes "ledare". Vad jag däremot kan vara är "den bossiga vännen" som jag har valt att kalla det och det är precis vad jag tänker vara.
 
Att vara den bossiga vänner är precis vad det låter. Jag är hennes vän, hon har rätt att säga sitt - men jag bestämmer vad vi gör, när vi gör det och hur vi gör det. 
 
Jag vill inte att Witezz ska vara rädd för mig. Jag vill inte att hon ska trycka undan sin egna viljor och känslor för att underkasta sig mig. Jag vill inte att hon ska vara rädd för att utrycka sig med risk för att jag slår henne. Vad jag vill är att Witezz ska känna att jag lyssnar på henne. Jag finns här, 3-6h om dagen 4-5 dagar i veckan och hon kan alltid vända sig till mig. Jag skulle aldrig med vilje utsätta henne för fara.  Jag vill att hon ska lita på mig, inte vara rädd.
 
 
Med en relation följer alltid "regler" både oskrivna och skrivna. Vad är tillåtet och vad är inte tillåtet. Jag har valt att skriva ner mina och Witezz (så som jag har uppfattat dem) regler för att lättare kunna upprätthålla dem. Vissa regler är helt självklara, vissa inte. Vissa regler har tagit lång tid att uppfatta men så fort jag faktiskt började lyssna på Witezz, se, känna, höra, så var allt ganska uppenbart för mig.
 
Om Witezz inte håller sig inom reglerna blir jag självklart arg. Trycker hon sig på mig så ska hon backa, på en gång. Biter hon mig så får hon skylla sig själv att hon får en arm i huvudet. Jag är inte rädd att säga till Witezz, jag ser inget fel i att "bestraffa" sin häst bara det är befogat. Bara det finns underlag för att göra det.
Jag tycker inte att det på något sätt är okej att bestraffa sin häst för någonting som går att förebygga. Jag har säkerligen gjort det själv flera gånger, men jag ångrar det lika fort igen. Jag kan inte bestraffa Witezz för att hon förflyttar sig i stallgången om jag tidigare inte har varit konsekvent med det, då får jag snällt - eller lite barskt - tillrättavisa henne som en del av inlärningen. Jag är väldigt emot att gå på fullt ut på en gång, att ta till spö direkt istället för att börja med röst eller att slå till hästen på bringan och rycka hårt i grimskaftet istället för att be den backa lugn och sansat först. Självklart är det okej att säga nej. Det är ett djur på över 100kg - i flesta fall - och utan respekt ifrån dem kan vi faktiskt dö. 
 
Det handlar alltså inte om att jag inte vill bestämma över min häst eller att jag ska gå och bli en trädkramare - hästkramare. Självklart ska hästen uppfostras och det ordentligt,  jag är bara otroligt mycket mer medveten och noggrannare om hur jag ska göra, när jag ska göra det, varför jag ska göra det och vad som händer om jag inte gör det samt att jag har bildat mig en egen uppfattning om "rätt och fel"
 
Jag har alltså bytt namn. Jag har valt att kalla det för "den bossiga vännen" istället för ledare och försökt att släppa kontrollbehovet.
Verkar det förfarande oklart är ni hjärtligt välkomna att ställa frågor, jag svarar mer än gärna så gott jag kan!

Publicerat den 2013-12-19 - klockan 11:15:00

Jag känner lukten av jullov

En lektion avklarad, två lektioner kvar. Sista provet för terminen klart, bara massa lekar kvar. Äntligen är det jullov! Äntlingen börjar jag få en känsla av ledighet, en känsla av att allt är klart! Inga fler inlämningar, inga fler prov, inga fler måsten i form av skolarbete på 3 veckor! Bara hänga med kompisar, hästar, familjen, bloggar,åh så mysigt!
 
Jullovet firas in med bio ikväll. Direkt efter skolan åker jag och Alex in till Stockholm, går lite på stan och köper lite klappar. Lite senare kommer även Anna och hennes kompis in, vi äter något gott och köper lite godis innan vi intar våra platser på Sergels biograf. Justin Bieber's Believe är vad som rullar framför våra ögonen och ni har ingen aning om hur mycket jag har längtat efter den här filmen. 

Morgondagen bjuder på julfrukost och fotbollsturnering. Jag ska inte vara med på något utav dem, men vi får väl se om jag knatar iväg till skolan ändå... Nu däremot väntar som sagt lite lekar på engelskan. Sitter också och ber till gud om att vi även kommer att leka på matten, känns helt värdelöst att avsluta sista dagen innan lovet med... matte. Usch.
 
 
 

Publicerat den 2013-12-19 - klockan 10:21:54

Fina ord i mörkret

Vart så glad idag, när Anna pratade med mig under ridturen och jag, i hennes ord, märker en sån stor skillnad. inte kanske på hennes sätt att vara runt hästar, men hennes sätt att se på saker och tänka kring det. Min lilla flicka börjar bli stor.
 
Witezz var supersöt idag. Hon verkade vara lite låg i stallet, lite irriterad på någonting och så fort jag såg det ändrades alla mina planer på dagens ridtur. Istället för att rida ut och jobba i övergångar så tog vi en helt kravlös ridtur där vi... bara va. Jag pratade mest bara med Anna och skötte gas och broms, resten fick Witezz fixa själv. Välja vissa vägar, bestämma farten och så vidare (till en måttlig grad såklart, haha) och det märktes att hon tyckte om det. Hon frustade 234567miljoner gånger, travade med lättnad i steget och när vi kom tillbaka till stallet såg hon bara så glad ut! Jag borstade snabbt av henne, öppnade boxdörren och där lämnade jag henne. 

En helt kravlös dag med andra ord. Inge trickträning, inga uppgifter att göra utan bara vara. Det behövs sånna dagar också, dagar då man bara har kul. Min lilla ponnyplutta, jag blir alldeles lycklig bara av att se henne!
 
 

Publicerat den 2013-12-18 - klockan 21:38:20

Vinnaren utav mobiltillbehör ifrån iDiwa

... är... DEN HÄR TJEJEN 
Med en motivering som gjorde mig alldeles glad och varm. Jag kan tyvärr inte publicera motiveringen här då det skulle förstöra hela meningen med det hela, men ni som vill ha "rättvisa" kan maila mig så får ni motiveringen, haha!
Grattis, grattis! Tack alla som var med, och jag mailar vinnaren ikväll eller senast imorgon!
 

Publicerat den 2013-12-18 - klockan 20:44:42

3 lektioner kvar till jullov

Har genomlidit ännu en extraordinärt tråkig dag i skolan. Det bästa under dagen har varit den absolut sista psykologi lektionen, ingen mer psykologi!!!! Och det absolut sämsta måste ha varit den otroligt stora besvikelsen när det har blivit fel o matleveransen och istället för spaghetti och köttfärssås så får vi ostsoppa...

Sitter nu på bussen till stallet och läser i företagsekonomi boken. Imorgon har jag terminens sista, och absolut tråkigaste och jobbigaste prov i "kredit & debet". Har hållit på med det ett bra tag nu och greppar fortfarande inte ämnet, förstår ni hur skönt det är att bara få släppa allt och fly till stallet istället? Jo, superskönt. Jag har också lagt ner tid på att skriva ett välbehövt inlägg till er, ett inlägg som har legat i utkast länge och som verkligen behövde släppas. Jag har lite kvar att finslipa men med lite tur får ni det ikväll! 

Nej, ni ropar ekonomin på mig och jag måste ta tag i boken! Vi hörs senare!


Publicerat den 2013-12-18 - klockan 17:16:06

Jag och Candle i tidningen

 

Publicerat den 2013-12-18 - klockan 12:42:23

SD-politiker hävdar att hästar inte är en sport

”Men om vi nu funderar lite på vad det handlar om, att stödja idrotter, kan väl inte ens Kerstin Dreborg (MP), tillstå att ridsport är en idrott. Sport kan jag tillstå, men inte idrott. Idrott eller lagsport där det krävs fysiska insatser kan jag acceptera som idrott. Fotboll, innebandy m.fl. där vi pratar om fysiskt idrottsutövning inkluderas, men definitivt inte ridning. Visst är det så att fler tjejer och kvinnor håller på med ridning än killar, men det är ingen idrott, lagsport eller kräver fysiska prestationer.  Vad sägs om rally, schack, boule, dataspel eller bridge? Är det idrotter eller sporter? Visst, man behöver skicklighet i vad det än vara må, men ridsport är definitivt diskvalificerad som idrott.
 
Att fotbollskillar tjafsar emot oss om att "ridning inte är en sport" det kan jag stå ut med. Ibland kan jag till och med njuta av att få försvara min hobby. Men att SD, av alla partier, ska komma och hävda sig om huruvida hästar är en idrott eller inte, det var droppen.
 
 

Publicerat den 2013-12-17 - klockan 21:01:44

Att släppa kontrollen

Idag har jag ridit ut på världens mysigaste ponny, haft världens mysigaste ridtur och fått världens mysigaste "efter-ridturen-gos"! Hon är bara så otroligt underbar och om någon kan få mig på bra humör så är det hon!
 
Vi red ingen jätte lång runda idag då jag inte känner mig så bra, hehe det kanske inte var så jätte bra att gå så hårt på judon igår... Men vi travade en hel del, jag gjorde några galopp övergångar och först fattade Witezz helt fel alla gånger, vilket jag dock har lite förståelse för med tanke på att jag inte kan ge någon som helst hjälp med handen. Efter några fattningar fick vi dock till det och hon gjorde klockrena fattningar! Övergångarna i trav var också riktigt bra, bättre är någonsin förut och jag gick ganska snabbt över till att jobba med flyttningarna. Jag brukar övar på att flytta i 3 moment.
- Bogen, alltså bara framdelen
- Rumpan, alltså bara bakdelen och...
- Bålen, alltså hela kroppen.
Jag vill att Witezz ska kunna skilja på mitt skänkelläge och vara lyhörda för mina skänklar. Hon är superduktig hittills, men ni kan ju tänka er att detta är ganska svårt när jag inte kan visa vägen med händerna.
 
En annan del av ridturen idag som jag verkligen, verkligen njöt av var den delen då jag var tvungen att släppa all kontroll. Det var på den lilla skogsstigen där et var på tok för mörkt för att jag ska se den kringelikrogia stigen emellan alla tallar och rasade träd. Med andra ord fanns det bara en sak att göra - släppa all kontroll, luta mig frammåt och låta Witezz välja väg, visa vägen och gå. Jag litar på att hon hittar och träden hinner jag trcka mig undan för då de är så nära att jag kan urskilja dem. Så otroligt mysigt att släppa allt och förlita sig helt på hästen, jag hade mer än gärna blundat om det inte vore för att får så dålig balans i sadeln då, hehe.
 

Imorgon blir det en annan runda, men med ungefär samma koncept. Vi kör lite övergångar, halter och kanske lite tempoväxlingar... Hmm, det tål att tänkas på! Men först är det ännu en dag i skolan med lektioner som känns värdelösa eftersom att vi antingen "leker" eller går igenom någonting som kommer att vara glömt till nästa termin.

Publicerat den 2013-12-17 - klockan 19:49:00

Träning utöver ridning

Visste ni att det absolut bästa för en ryttare med sikte på en bra sits och långa svettiga dressyrpass i sommar är att träna lite utöver sin ridning. Det behöver inte nödvändigtvis vara på gymmet, men att hela tiden upprätthålla en bra bålstabilitet med lite magövningar, lite lårstyrka med benövningar och dessutom konditionen genom att regelbundet ta några promenader eller springturer.
 
Jag vet själv hur magen värker efter några varv på volten i nedsittning, hur låren fylls med mjöksyra efter några galoppintervaller i galoppsadeln och hur svetten rinner efter en ordentlig sträcka i trav. Därför tränar jag utöver min ridning.

Jag går ner till gymmet och går eller springer på bandet, väljer att gå framför att cykla och cykla framför att åka bil och  så följer så ofta jag kan/orkar med Alex ut med hunden. Jag gör både mag, rump och lår övningar och tränar dessutom judo en gång i veckan. Tränar ni någonting utöver ridningen?
 

 
 

Publicerat den 2013-12-17 - klockan 16:10:13

A god way to die in

Efter 40 minuter på gymmet, sammanslagt 30minuter powerwalk och en timmes judo igår var jag så trött att jag direkt efter lite mat i magen somnade under värmefilten i Alex's säng. Det vart ett tufft pass på judon, vi lärde oss en ny kombination, som ni ser på videon, vi tränade mattbrottning och vanlig brottning så jag var bra mör i kroppen. Känns dock väldigt skönt att äntligen vara frisk och kunna ge järnet!
 
 
Senare idag är jag i stallet och ger järnet. Witezz ska ridas ut tillsammans med Preztige. Vi ska göra lite övergångar i både skritt, trav och galopp samt lite flyttningar på rakt spår. Hon har blivit jätte duktig på det så vill mest av allt känna av henne och se vart vi ligger. Innan detta står dock skola på schemat, juridik, matte och idrott i form av fotboll. En ryttare, som ska spela fotboll.... Vi får väl se hur det slutar haha!

Publicerat den 2013-12-17 - klockan 11:06:58

Ta vara på vintern, ta vara på snön

Nu har jag trots allt ingen snö på marken ännu, men jag vet att många i landet har det och jag vet också att många tar sina pollar, stänger in dem i sina boxar tidigt på eftermiddagen och släpper ut sent på förmiddagen samt begränsar sin ridning till ridhuset. Varför gör ni det? Varför väljer ni ridhuset framför naturen pågrund av lite, eller mycket, snö?


De vanligaste ursäkterna är följande:
- Det är för halt
- Hästen får styltor och kan inte gå
- Det är för kallt
- Det är för mörkt
- Det finns inga bra ridvägar

Och lösningen på dessa ursäkter är:
- Sätt på brodd. Det må kosta en slant, men hur värt är det egentligen inte?
- Sätt på snösulor eller använd en av många metoder för att hindra snön ifrån att fastna
- Klä på dig mer kläder. Flerskiktsmetoden är superbra!
- Använd en pannlampa
- Ridvägarna du använder på sommartid duger prima! Vad är skillnaden förutom lite vitt på marken?

Att rida ut även vintertid är inte bara otroligt mysigt utan även väldigt uppskattat hos hästarna och väldigt bra träning! Hästarna blir pigga och glada utav miljöombytet. Det där "mörka" som du klagar över blir ganska mycket ljusare tack vare snön och dessutom är det som tidigare sagt otroligt bra träning. Att pulsa i snön oavsett gångart är en riktigt bra konditionspass för din häst. Vallen, ängen, stigen, grusvägen och alla de andra ridvägarna du använder dig utav under sommartid men som nu är snötäckta, går superbra att pulsa runt på även då!
 
Så du, din ridhusmänniska som fryser och klagar på mörkret - ta på dig ett par ordentliga termobyxor och sadla tävlingsmaskinen! Du missar världens bästa träningsmöjliheter!
 
 

Publicerat den 2013-12-16 - klockan 13:53:00

Nästan vinnare utav mobiltillbehör ifrån iDiwa

Fick flera bidrag till tävlingen och ni har nästan alla svarat rätt på första frågan: Witezz pappa heter Ege PL, andra frågan var klurig och ingen har svarat rätt på frågan. Av någon anledning har ni alla hoppat över siffran 5, vilket är just så många ponnylopp som jag har vunnit i år!
 
Därför tog jag alla er som gissade närmast, vilket var Lovisa Rådberg, Anja (Castarha.wordpress.com) och Kerstin Ekholm. Jag skulle vilja att ni båda skriver ihop en kort motivering till varför ni ska vinna och skickar till min mejl: schnailgull@gmail.com.
Så fort båda motiveringarna är inne drar jag en vinnare som publiceras här. Om ingen, eller inte bådas motiveringar kommer in senast onsdag den 18 december så kommer jag att lotta mellan dessa två eller ge priset till den som skickade in motivering!
 
Good luck!

Publicerat den 2013-12-16 - klockan 13:05:00

Ägg, apelsin & julkalendern

I rubriken följer ett recept på världens bästa frukost. En god äggmacka, några apelsinklyftor och julkalendern, bättre kan det inte bli med en vecka kvar till jul. Idag är det exakt fem dagar kvar i skolan, jag ser fram emot jullovet så otroligt mycket att jag nästan svimmar av. Vi ska hitta på så mycket skoj och även den här veckan händer grejer som gör att jag gärna tar jullov redan nu.
 
Idag är en vilodag för Witezz. Det tror jag att många här har förstått vid det här laget, haha! Jag ska ta mig ner till både gymmet och judon för att promenera på bandet och ha julavslutning på judon. Jag känner mig frisk nog att börja röra på mig och det känns underbart!

På tisdag däremot får Witezz komma ut och röra på sig. Det kommer vara mörkt och förhoppningsvis kallt så det blir en av de "vanliga" rundorna, typ travrundan eller byn, tillsammans med Anna och Preztige.
 
På onsdagar brukar Witezz vila, men inte den här veckan! Hon får komma ut och röra på sig, liknande gårdagen, och jag hoppas att vi även då har roligt! Lite flyttningar och övergångar lär vi hålla på med, men det gör vi ju så gott som varje ridtur.

På torsdag får Witezz, för ovanlighetens skull, vila. Jag och Anna ska nämligen åka till storstaden Stockholm för att titta på Justin Bieber's Believe. Vi åker nog inte tidigare än filmen börjar också för att shoppa lite julisar!
 
På fredag blir det stallet igen. Pollarna ska tränar, precis som vanligt, och sen var det klart. Jag hoppas verkligen att det har hunnit bli snö åtminstone tills på fredagen... Annars känns det rätt hopplöst att önska sig snö på julafton. Idag är också absolut sista skoldagen för den här terminen! 
 
Lördag blir nog också en träningsdag för hästarna och sen får de istället vila på söndag. Detta är för att hästarna, trots julafton, inte ska stå i mer än två dagar.
 
som ni ser är veckan full med hästar. Även om det bara är 4 dagar, precis som vanligt, så känns det mycket mer eftersom att dagarna kommer efter varandra. Men vi tragglar oss nog igenom det också med siktet på jullov, ljusa dagar och Justin Bieber's Believe! Ska i hitta på något extra roligt i veckan?
 

Publicerat den 2013-12-16 - klockan 09:51:00

Snälla rösta på vårat bidrag!

Loka anordnar en pepparkakshus-tävling där priset är 360st loka flaskor. Tänkte att jag skulle anmäla vårat lite, annorlunda, pepparkakshus och det skulle vara otroligt gulligt ifall ni kunde gå in och rösta.
Länken hittar ni HÄR och nedan följer ett par resultat bilder, så ni vet vad ni röstar på, haha.
 

Publicerat den 2013-12-15 - klockan 21:08:00

Vi skruvar upp julstämningen

Med en vecka kvar till julafton är allt som återstår snön. Pepparkaks-hästskorna med varje hästs namn är upphängda, julgranen utanför stallet är klädd, trappen är blingad med granris och ljusslingor och ljus-stakarna står i fönstrena.

A-K var i stallet tidigt idag och släppte ut och morgon fodrade ponnysarna, vilket för mig och Anna innebar sovmorgon till 08.30. En välbehövd sömn för att orka med allt som väntade.

Witezz gick super bra idag! Hon verkade vara på glatt humör och uttryckte det väl. Vi tog inte den långs vägen som först planerat utan när A-K meddelade att hon skippar att rida idag så tog vi istället samma runda som igår, fast bakvänd, och travade desto mer istället. Witezz och jag tog till och med en galopp och jisses vad glad hon var! Kromade ihop sig och markerade glädjebock. Frustade 180 gånger och skakade på huvudet! Jätte söt var hon och hon verkar i övrigt ha lämnat ifrån sig lite utav grinigheten hon har haft över sig tidigare i veckan.

Resten av dagen gick åt att sammanställa "pepparkakshuset", baka polkagrisar och uppdatera tävlingsresultaten 174729274miljoner gånger. En sjysst tredje advent med andra ord!


Publicerat den 2013-12-15 - klockan 19:12:28

JAG VANN!! JAG VANN!! JAG VANN!!!!!

JAG VANN WÅNGEN-LIGAN PÅ GÄVLE vilket betyder att nästa sommar åker jag, Candle och Strumpan upp till Wången på en veckas betalt läger! 

Har suttit sedan 14.30 idag och uppdaterat tävlingkalendern i väntan på resultatlistorna ifrån dagen lopp - det avgörande loppet. En av kuskarna idag hade kunnat ta ledningen men så vart inte fallet och det hoppas just nu runt en massa glada grodor och fjärilar i magen på mig! Är, om möjligt, ännu mer taggad inför ponnytravsäsongen 2014! 


TACK CANDLELIGHT OCH STRUMPAN FÖR ATT NI ÄR SÅ BRA OCH FÖR STT VI ÄR ETT SÅNT BRA TEAM OCH TACK CISSI OCH OLLI FÖR ATT NI HAR TAGIT MIG TILL ALLA LOPP OCH COACHAT MIG TILL VINST OCH TACK ANNA FÖR ATT DU HAR HJÄLPT MIG ATT TRÄNA HÄSTARNA SAMT VARIT MED SOM SKÖTARE VARJE TÄVLING OCH TACK ALEX FÖR ATT DU HAR VARIT MIN HEJARKLACK OCH ALLTID TROTT PÅ MIG!

Publicerat den 2013-12-15 - klockan 18:39:38

Jurassic park - Pepparkaks versionen
Publicerat den 2013-12-15 - klockan 16:11:56

Mitt mål med min ridning

När jag på senare år har förändrats så otroligt mycket i mitt sätt att vara kring hästar, och framför allt mitt sätt att tänka kring hästar så har självklart annat inom mig förändrats också... Där i bland mitt mål med ridning. 
 
Jag va, precis som många andra, en sån där ryttare som drömde om SM, EM, VM. Drömde om att få hänga med de stora ponnysarna. Jag drömde om dressyträningar 4 dagar i veckan, benlindor och matchande schabrak med en snobbig märkes piké och de absolut allra dyraste grejerna. En Charles Owen hjälm och en spooks kavaj, snygga Jan Brink kollektionen, helt på hela hästen. Men det har ändrats... och snälla, missförstå mig rätt, jag drömmer fortfarande om att ta mig så absolut långt som möjligt, med fin utrustning och ordentlig träning men på helt andra villkor.
 
Jag vill ta mig så långt som möjligt tillsammans med Witezz. på bådas villkor. Jag vill inte lämna en L:C/L:B fören den klassen känns bra. Jag vill inte hoppa 80cm fören 60cm känns bra. Jag vill inte piska eller sporra henne runt banan för vadå, för att jag ska få galoppera min häst runt ridhuset med en blågul rosett?
 
Nä, jag föredrar att galoppera runt ridhuset tillsammans med Witezz, med våran blågula rosett. Jag föredrar att rida ut från banan med ett leende även om det faktiskt gick riktigt kasst, för någonting var ju rätt! Jag tvingade inte Witezz, jag sparkade inte Witezz, jag röt inte åt henne utan jag skrattade bort problemet och red vidare till nästa moment!
 
 
Det är en lång väg dit och allt för ofta i år har jag ridit ut ifrån banan med tårar pågrund av mitt beteende gentemot Witezz. De gånger vi inte har haft det så däremot, de dagarna slår allt. De slår bolibompa, lördagsgodis, ja till och med julafton och födelsedagar! Det är en känsla som övervinner allt.
 
Jag har till och med haft en bloggläsare som kommit fram och berömt mig. Berömt mig för att jag var annorlunda och inte sparkade till Witezz i sidan när hon för 17onde gången slängde sig åt sidan för bokstaven hon redan hade gått förbi ett x antal gånger. Istället log jag, gav Witezz en klapp på halsen och red vidare med ett ännu stadigare knäslut.
 
 

Publicerat den 2013-12-15 - klockan 13:14:00

En stadig frukost är viktigt för en stalltjej!

Det är standard med amerikanska pannkakor till frukost här. En stadig frukost med en gnutta, eller väldigt mycket, sött är det bästa! Julgranen i stallet är klädd i och alldeles strax bär det av ut på en ridtur. Jag och Anna rider ut på våra pollar en lite längre sväng, vilket blir perfekt eftersom att vi till största del rider travrundan annars.

Senare fortsätter julbaket med lite polka och annat gott. Pepparkaks-"huset" ska sättas ihop också och hästskorna ska glaseras och hängas upp! Ha en trevlig 3dje advent på er!

Publicerat den 2013-12-15 - klockan 10:41:47

Pepparkaksbak 2.0

Hästarna är tränade för dagen, en ny häst har anlänt för inkörning, lunch/middag med efterrätt är uppäten och mina svarta mjukisbyxor är nu vita - av allt mjöl ifrån pepparkaksbaket! Vi gör ett "pepparkaks-hus" á la Jurassic Park. Dinosaurier, burar och en T-rex! Dessutom har vi gjort hästskor att hänga upp i stallet som hästarnas namn ska glaseras på! 

Witezz gick jätte bra idag, hon verkade vara glad men var lite trög för skänken i början. Vi busade runt lite på lvss tillsammans med Preztige och Windy och det blir nog samma imorgon! 

Nej, nu ska här bakad vidare, massor av olika sorters julgodis väntar!


Publicerat den 2013-12-14 - klockan 17:09:48

Det här får aldrig hända

Rädslor finns det gott om i hästsporten. Vi är rädda för att ramla av, att inte klara nästa hinder eller att rida fel på dressyrbanan. Att hästen ska säga från är nog också en av många rädslor som många förföljs av, men inte erkänner. Jag är också rädd för att misslyckas och inte uppnå de mål och krav jag, och andra, har på mig.
 
En annan rädsla jag har, som jag är otroligt rädd för och som förföljer mig på dressyrbanan, travbanan, träningar, skogsmulle utritter, hopptävlingar, ja... överallt. Det är rädslan för att något allvarligt ska inträffa. Att någon av hästarna i stallet ska skada sig allvarligt, att någon av hästarna ska skadas så allvarligt att de..... måste... tas bort.

Värst av allt skulle vara ifall det inträffade med mig på ryggen eller i vagnen. Jag vet inte om jag någonsin skulle kunna förlåta mig själv, jag vet inte om jag någonsin igen... skulle ta mig upp på hästryggen. Ifall Witezz skulle snubbla någon gång när vi klättrar och få en fläkskada, eller om Candlelight någon gång under ett lopp där hon är i ledningen skulle gå omkull...
 
Det händer att jag drömmer om detta, tänker på det och tårarna väller upp. Det får aldrig inträffa.
 
 
Någonting liknande har faktiskt redan inträffat. Candlelight "stannade"/galopperade på stället mitt i ett lopp och började andas otroligt tungt. Det var... som att hon inte fick luft. Jag visste inte vad jag skulle göra så jag manade på henne frammåt och vi joggade i mål. Det var sjukt läskigt, mina ben gick knappt att stå på och det allra värsta var att dimman var så tjock att ingen såg. (bilden ovan, när vi kommer ut ur dimman... 400m efter bilden är tagen inträffade det..)

Publicerat den 2013-12-14 - klockan 17:01:00

Mer stilhoppning åt folket!

Kan någon här inne förklara för mig varför vi inte skulle sätta upp en regel som gynnar både hästarna, ryttarna och publiken. Varför skulle vi inte sätta upp en regel som skulle innebära att alla dessa fartdårar till hoppryttare måste varva ner några hekton och faktiskt lära ponnyn att hoppa och inte bara kasta sig över ett hinder... Varför inte?
 

Publicerat den 2013-12-14 - klockan 14:01:00

På flykt

Godmorgon! Alltså, jag har sovit så satans gott inatt! Jag gör alltid det när jag möblerar om och att veta att när jag vaknar upp imorgon, är mitt rum städat - inte kaos. Det måste vara den bästa känslan som finns, nästan.

Witezz väntar i hagen just nu och det ska bli så mysigt att hoppa upp på hennes rygg och rida ut idag. Allt städande igår gav mig hästabstinens och från och med nu ska jag dammsuga oftare så jag slipper en sån här 5 timmars städning, hehe.

Witezz och jag rider nog ut tillsammans med Anna och Preztige, helt omöjligt är inte att någon annan hakar på men att det är vi två är iallafall säkert. Ridturen lär bli precis som de har varit hittills. Vi gör vad som känns rätt för oss. Idag är jag dessutom lite friskare än sist, huvudvärken hänger med ett tag till men febern är iallafall helt borta.

Senare ikväll bakar vi lite julgodis allihopa tillsammans och äter säkert något gott till mat, det brukar oftast bli så! En ganska så okej dag med andra ord!


Publicerat den 2013-12-14 - klockan 09:59:48

Städ-dag

Hela dagen har bokstavligen gått åt att städa mitt rum. Började skolan vid 10.30 då det var luciafirande och sen slutade jag direkt efter det... Kändes som att jag lika gärna kunde ha stannat hemma från allra första början, men mest synd tycker jag nästan att det är om de som åker buss till skolan, hehe.
 
När jag kom hem satte jag igång med mitt rum. Dammsuga, damma, tvätta fönstrena, möblera om och fixa och dona. 5 timmar har det tagit och nu är jag äntligen klar. Alla rosetter är uppe, pokaler och annat har fått en fin plats och allt som saknas nu är ett par gardiner! 

Imorgon blir det tidit uppgång för att hinna till stallet. Det ska ridas, fixas och donas på förmiddagen, sen bakar vi lite julgodis på eftermiddagen. Vet inte riktigt än ifall det är meningen att jag ska sova över, men det blir nog så. Allt är så mycket enklare då plus att jag saknar känslan av att gå upp tidigt och mötas av hästar det första jag gör. Witezz ska självklart få komma ut och springa av sig lite och kanske blir vi ett större gäng som rider nu när det är så många ute på Granö.

Nu däremot väntar en godis skål bredvid mig, en bra film på datan och jag säger godnatt för idag.
 

Update: gardiner är kirrade! Tackar Alex mamma så otroligt mycket för ett par ap-snygga gardiner!


Publicerat den 2013-12-13 - klockan 19:27:22

Plusgrader och lera

Det är precis vad man möttes av i stallet idag. Jag hade turen att skymta lite snö i dikena men i övrigt är precis allt borta. Väldigt tråkigt eftersom att den ridturen vi gick i snön var så otroligt mysig. Hästarna var piga och glada, man såg längre än nästan räckte och dessutom är det ganska bra träning för hästar att pulsa i snön. Men men, sådant i livet och jag antar at vi trots allt får leva med.
 
Jag tror att Witezz, och faktiskt de flesta stona i stallet, just nu är i någon brunst period då hon är ovanligt grinig både mot mig och andra hästar. Vi får hoppas att det över strax, inte ens jag är sådär grinig under min "period". Idag var hon faktiskt sådär riktigt bitchig. Stod inte still där jag bad henne stå, åt ur blomkrukan fast jag bad henne backa, svängde åt precis andra hållet än vi ska till och lite annat vilket jag verkligen orkade med i mina 39 graders feber. 
 
Hur som helst så började alltså ridturen kasst men blev snabbt bättre och i slutet gjorde jag några flyttningar både framdelen, bakdelen och hela kroppen vilket hon skötte superduper bra! Efteråt tricktränade jag massor med henne medan Anna var ute med Irrbloss, A-K hade ju varit snäll och fixat i stallet, och även där var hon riktigt duktig om än lite grinig haha! Efteråt var hon väääldigt trött!
 
 

Publicerat den 2013-12-12 - klockan 21:00:28

Witezz trickar!

Filmade och klippte ihop en liten video på Witezz alla trick hon kan nu samt vinka, som är under inlärning! Ignorera det faktum att jag låter helt knäpp när jag berömmer henne, hehe. Jag vill bara vara så tydlig som möjligt så hon vet att hon gör rätt! Jag vet att ni har önskat en sån här film, så enjoy!

 


Publicerat den 2013-12-12 - klockan 18:10:00

Torsdagar, näst bästa dagen på veckan!

Febern steg i skolan, så jag gjorde klart mitt matteprov och tog hem matteboken istället. Kan bara tänka mig hur det hade varit att sitta där inne med feber och huvudvärk i min underbart tysta klass.... Nej, så hemma har jag varit i cirka en timme nu, började fixa mina naglar som jag har tänkt göra länge! Kollade klart på dagens avsntt av julkalendern och sen de sista på Big Momma 2. Riktigt roliga filmer det där alltså, haha!
 
Om 20 minuter går bussen till stallet! Jag ska slänga ihop något gott att äta men tror inte vi har så mycket annat än pan pizza vilket jag inte är så sugen på efter att ha börjat dagen så nyttig som med frukost och Special K, men någonting hittar jag säkert på, en frukt och lite morötter kanske! Witezz får en morot iallafall! Hon ska idag få komma ut och röra på sig, som vanligt, hehe. Vi rider lite lugnt, tar någon galopp om det känns bra, men tränar i övrigt bara på lite olika hjälper. Tänkte att jag ska flytta väldigt mycket idag och göra lite halter med sitsen. Det kommer nog bli bra, och kul om inte annat!
 
 
Ni har väl inte glömt att vara med i min bloggtävling som pågår just nu? Länk finns längt upp i menyn till höger, det här får ni inte missa!  Dessutom har jag ju skaffat både en instagram; wwwschnailgullbloggse till bloggen, och en facebook grupp där alla vi hästbloggar kan sprida våra bloggar i och fånga in mer läsare! Gå med i gruppen HÄR.

Publicerat den 2013-12-12 - klockan 14:33:32

This makes me happy

 

Publicerat den 2013-12-12 - klockan 11:13:00

Alla hästarna på gården

Det dyker allt som oftast upp olika hästnamn här på bloggen, bra många fler än de tre namnet som finns i menyn. Därför tänkte jag att det kanske skulle sitta på sin plats med en liten presentation om alla hästarna på gården, bara så att ni vet vilka de andra är! Vi börjar med...
 
 
Preztige och Shahzam
Båda är de bröder till Witezz med samma mamma. Preztige är lillebrodern på 3 år som ni väldigt ofta ser på bloggen just nu. Han är under inridning utav min lillasyster och är just nu det största sällskapet Witezz har under ridturerna. Shahzam som är storebror på 9 år agerar lekfarbror åt småkillarna på gården. Han går i hagen på andra sidan vägen och kommer upp till stallet på lite skönhetsbehandlingar och småridturer då och då!
 
 
Irrbloss och Pärlan
Är båda två Anna's små gullegrisar. Två små söta gotlandsruss förälskade i varandra, det är iallafall som det ser ut som när de umgås i hagen, haha! Eftersom att Anna fyllde tretton år nyligen och växer så det knakar så är hon förstor att tävla och träna dessa pluttar. Irrbloss tränar och tävlar också körning med Cissi, vilket går väldigt bra! Pärlan brukar vara med på ridläger och annat kul och rids även biland utav Anna.
 
 
Cumulus, Stratus och Cirrus
Eller "Molnbröderna" som vi oftast kallar dem är gårdens yngsta små russ. Dom är cirka ett år gamla små hingstar som tycker att livet leker på andra sidan vägen där de går tillsammans med Shahzam, Preztige och kossorna! Framtiden för dessa är inridning och tillkörning, sen får vi utefter det se vad de kan passa till!
 
Sista hästen att presentera är Windy. 
Jag har tyvärr ingen bild på Windy utan ni får istället försöka fantisera er ihop ett svart/mörkbrunt connemara sto med lite halvlockig man. Windy står innackorderad hos oss och är faktiskt Bolles mamma (Den lilla connemaran jag red in i sommras)
 
 

Publicerat den 2013-12-11 - klockan 18:01:00

Ingen är bra på allt, men alla är bra på något.

Sanningens minut är kommen. Minuten då man gräver sig in i en själv och analyserar de svåraste bitarna som finns; Vad behöver jag träna på. Tänkte dock inte bara vara dum mot mig sjäv utan även skryta lite om mina bra egenskaper här i världen, och vi börjar med dem!

Det här är jag bra på:
- Att tänka utifrån hästarnas perspektiv och lägga deras behov före mina egna.
 
- Att vara tydlig utan att vara elak.
Jag kan säga till Witezz på skarpen utan att varken slå eller skrika på henne. Man behöver inte vara elak för att visa när hästen gör något oönskat. 
 
- Att känna av situationen och följa min magkänsla. 
Jag gör aldrig någonting som inte känns bra för mig. Jag frågar mig fram och bildar en uppfattning - vilken jag även är beredd att ändra ifall det skulle visas vara felaktig. För mig är det viktigaste att det känns bra, inte bara för mig utan även för hästen i fråga.
 
 
Det här mste jag träna på:
- Att vara konsekvent inom flera områden samtidigt.
I början kanske det handlar om att Witezz ska stå still i stallgången, när det målet är uppnått kommer något nytt och då glömmer jag liksom av att hon ska stå still i stallgången, haha! 

Att lägga tyngd i stigbyglarna och sitta ner i sadeln.
I galoppen är det värst och jag kommer aldrig kunna hoppa Witezz ordentligt om jag inte hittar tyngdpunkten och sträcker upp mig i sadeln.

- Min sits i övrigt är faktiskt ganska bedrövlig.
Vet inte vad som hände, men enligt mitt egna tycke så har min sits försämrats något ordentligt! Till 2014 är målet att få en riktigt snygg och ordentlig sits! Rak rygg, upp med hakan, tummarna upp och handlederna spända. Hälar ner och skänkeln stilla, längs med hästens mage. Axel, höft, häl.
 

Publicerat den 2013-12-11 - klockan 12:09:00

Nytt instagram-konto

Kände att det kanske skulle sitta fint med ett instagram konto för bloggen där det blir lite mer live-uppdatering. Kontot fick heta wwwschnailgullbloggse, sådär lite fint och det är fritt fram att följa. Haha! Det kommer att komma uppdatering där som både finns och inte kommer att finnas på bloggen! Ett sätt för er att koma närmare både mig och alla de andra hästarna på gården!

Tryck här för att på en gång komma till kontot eller på länken i menyn som ni hittar under "här hittar ni mig"
 
 

Publicerat den 2013-12-11 - klockan 10:41:04

Better late then never

Har bokstavligen suttit och bråkat med presentsnören ända sedan jag kom hem från stallet. Som den perfektionist jag är så måste självklart varenda snöre på Alex's julklappar sitta perfekt. Det ska vara lagom puffigt och lagom stort. Allt måste vara perfekt. Har dessutom rensat bort massor med bilder ifrån sommaren och tittat efter bilder att lägga upp på hemsidan - granostall.se. Har hittat några stycken men ska fortsätta titta imorgon och sen lägga över dem allihopa.
 
Har självklart varit i stallet också, och det var så härligt. Anna som hade mycket tid på sig innan jag kom hade borstat, sadlat och tränsat till dess att jag kom. Med andra ord stod en klar häst och väntade på mig - skönt, ja! Men tycker faktiskt det är lite tråkigt att inte borsta och fixa själv då det betyder mycket både för mig och hästen!
Witezz skötte sig superbra idag! För varje dag som går märker jag tydligare hur glad hon är med bettlöst. Hon verkar dessutom tycka att bosalet är helt okej vilket gör mig glad också! Jag är fortfarande lite fundersam över själva nosgrimman dock, men så länge det funkar för Witezz så är jag nöjd. Vi tog mest skritt och trav idag då jag inte kände mig särskilt frisk och inte ville anstränga mig mer än nödvändigt. Witezz tyckte det var skönt att bara få trava på och i slutet tog vi en galopp också!
 
Jag och Anna pratade väldigt mycket om de olika nya reglerna som det pratas om. Stilhoppning i hopp-SM för b-ponnysar, ta bort tävlingarna för barn under 12, ta bort loggorna helt ifrån tävlingsutrustning... Funderar på ifall jag ska skriva ihop något inlägg med mina åsikter för att berätta vart jag står i det hela, men jag vet inte riktigt när jag ska ha tid med det!
 
 
 
Imorgon blir en vilodag för Witezz och för mig också om jag inte känner mig frisk. Inga prov väntar imorgon utan är jag sjuk så stannar jag hemma. Kände mig riktigt risig efter den här skoldagen och att bli överraskad sådär med ett prov kändes inte heller särskilt kul. Tror som sagt att det gick bra ändå, men...
 
 

Publicerat den 2013-12-10 - klockan 22:36:08

You didn't know that...

♥ Jag låter aldrig någon annan trickträna med Witezz
Oavsett vilket trick det handlar om. Det handlar inte om egoism eller något sådant utan snarare för att minska risken för missförstånd. Anna har någon enstaka gång fått prova ge kommando medan jag har tagit kort eller liknande, men aldrig en seriös träning. Detta är av den enkla anledning att Witezz inte ska börja tigga gentmot andra samt ta det på allvar när jag väl tränar med henne!
 
 Witezz är superduper kräsen vad gäller hästgodis 
Har provat mååånga olika och hon har tröttnat på mer än häften efter ett par stycken. Dessutom går inte alla att trickträna med då hon tappar motivationen så fort jag berömmer med den godisen, haha!
 
 Det tar väldigt långt tid för att mig att bestämma mig för ett nytt trick
Witezz kan 4 trick i nuläget och jag håller på att lära in ett femte. Hon hade säkerligen kunnat flera om det inte vore för att jag, innan jag börjar med inlärningen av ett nytt trick överanalyserar, övertänker, grubblar och går igenom allt in i minsta detalj. Hur ska jag göra, när ska jag göra det, vad behöver jag, finns det några konsekvenser, kan det utveckla något oönskat beteende osv osv.


Publicerat den 2013-12-10 - klockan 16:23:26

Slutspurten

Med 2 veckor till lov så ligger det på hårt i skolan. Gick, efter många om och men, till skolan idag med siktet på Juridikprov men fick direkt reda på att idrottsprovet även äger rum idag, "woho" var inte min första reaktion. Tänkte först gå hem och skylla på sjukdom, vilket faktiskt hade kunnat vara rimligt, men som den kämpa jag är fick jag tag i pluggpapper och började trycka in namnen på alla muskler in i huvudet. Kan inte mycket, men det ska nog gå bra ändå!

Går hem en sväng innan bussen går och vilar upp mig lite innan jag ger mig ut i snön igen. Det är mysigt med snö, men mindre mysigt med tö. Witezz och Preztige ska få komma ut i naturen en sväng, vi rider vidare på vårar bosalträns och lever livet! A-K har fixat stallet så ingen brådska med andra ord! Skönt!

100% fokus nu, jag hör lärarens steg lite längre bort!


Publicerat den 2013-12-10 - klockan 14:00:53

Effektivt arbete!

Har idag hunnit med att göra en grader och påbörja en annan, spelat Sims, pluggat juridik, bakat fler pepparkakor, bakat snickers, hjälpt mamma att måla och gått en promenad! Snacka om effektivt! Och I know, jag är sjuk och borde ha legat i sängen hela dagen, men det funkar bara inte för mig! Nu däremot ska jag kika på tonårsbossen och försöka somna! Vi hörs imorgon!
Publicerat den 2013-12-09 - klockan 23:47:35

Hej hopp i sjukstugan

Det blev en "hemstudie-dag" för mig idag, hostan ger inte med sig och inatt led jag av feberfrossa. Känns som att jag måste bli frisk nu så jag hoppar över både skolan och judo idag, har istället bakat lite till, fixat lite med era designer och fixat lite åt mamma. Funderar på att hjälpa henne måla i Thomas rum, eller så spelar jag sims istället.
 
Som ni märker så kommer den här dagen inte bestå av mycket. Förhoppningsvis loggar jag in här senare igen och skriver ihop något kul åt er, men förvänta er inte mycket. Känner mig inte på top och prio ett är egentligen att läsa igenom juridiken. Planen är att imorgon, oavsett hur jag mår, pallra mig iväg och skriva juridkprovet. Har ingen lust att göra omprov eller skriva provet senare och missa annat, men det ska nog gå bra!
 
 

Publicerat den 2013-12-09 - klockan 14:36:00

Jag är så lycklig

Allt stämde idag. Gick upp imorse, trött som ett ** men åt en god frukost och piggnade fort till. Kom till stallet och möttes av världens sötast häst. Mötte mig i hagen och bara tittade på mig. Kunde inte annat än bara le och titta på henne innan jag kom på att kameran fanns i mina händer och så passade jag på att ta några kort på min snygging.
 
 
Hon verkade vara på så himla bra humör idag. Hade bosalet på henne och vi tränade i och med det på lite "neck raining" - Hon var så otroligt duktig. Testade mig ibland och tvärvände eller gick åt andra hållet när jag bad om det andra men när vi verkligen fokucerade på uppgiften så gick hon rysligt bra, jag tror det kommer bli bra det här! A-K var med på Windy och vi pratade en hel del, skrattade en hel del och bara myste i den nya snön! Witezz lunkade på, lyssnade jätte bra på mina hjälper och vi tog till och med en galopp! Riktigt mysigt hade vi faktiskt! Avslutade det hela med lite trickträning!
 
 
Jag körde också Irrbloss under dagen för att hålla Anna och Pärlan sällskap vilket också ljusade upp min dag. Det är så kul att se hästarna göra någonting som de tycker är så kul! Irrbloss tycker verkligen att det är kul att luffsa på i snön och man ser det så tydligt! Hela han utrsålar glädje och man sitter bara där och ler!
 
 
Utöver detta så myste vi massor med hästarna, bråkade med lunchgrinden, drack varmchoklad och åt lussebullar samt tog en massa vintriga kort i den nya snön!!! Imorgon får Witezz vila lite och jag tar mina nya orangea sträck och tränar lite judo! Ska bara limma på dem på dräkten innan jag glömmer det och sträcken hamnar någonstans där inte ens mamma kan hitta dem! Julbk har också hunnits med idag och är inte att förglömma! Har gjort pepparkakor och risbräck på mamma's beställning -  tydligen vill hon inte ha rispuffar ståendes i skafferiet ett år till! Nedan ser ni resultatet av mina pepparkaks-hästar!
 

Publicerat den 2013-12-08 - klockan 21:23:01

Pepparkaksbak!

En sann hästmänniska bakar inte pepparkakor utan att, på ett eller annat vis, ha en häst med i bilden!
Publicerat den 2013-12-08 - klockan 18:08:46

När vintern är här

...tar man mysiga barbacka turer i snön
...dricker man varmchoklad och äter lussebullar
...galopperar man över snötäckta ängar 
...handlar allt om att ha kul!
...fryser man om kinderna
...tolkar man/åker pulka efter hästen!
...myser man ner sig med en filt i släden och gasar på med bästa hästen i oket! Om man nu har en släde!

Fyll på listan med så mycket du kan komma på!


Publicerat den 2013-12-08 - klockan 13:34:17

Andra advent

Sitter just nu på bussen iväg till stallet, massor utav snö ligger i vägkanten och jag kunde inte vara gladare! Fick två goda nyheter igår som fortfarande påverkar mitt humör, dessutom klarade jag graderingen och idag ska jag spendera tid med min fina! Kan en helg vara bättre?

Gällande de goda nyheterna så kommer den ena "nyheten" hem till gården i januari, kan ni gissa vad det är?
Den andra goda nyheten är ryktena om att åldern på D-ponny ska höjas från 18 till 20, det skulle betyda att nästa år inte är slutet. Att jag har 3 år kvar att träna och tävla Witezz på. Sen är det olika rykten som säger att åldern endast ska höjas i hoppning, men isåfall får vi väl sadla om till hopponny efter nästa år! Sånna saker tål att tänkas på, men just nu ska vi satsa mycket i dressyren! Det är en sak som är säkert!

Idag däremot rider vi ut och myser i snön. Hästarna lär vara lagom pigga och jag vet fortfarande inte om jag riktigt fungerar med det nya tränset. Det gick bra att rida sist, men idag blir det nästan bara att rida först så vi får se hur det slutar! Om jag hör av mig ikväll så gick det bra, haha!


Publicerat den 2013-12-08 - klockan 09:40:30

Det absolut viktigaste

Det finns tre saker som jag, utöver alla andra viktiga grejer, anser är extra viktigt att tänka på när man är runt hästar. Saker som jag anser är en självklarthet, men som vissa aldrig ens har tänkt tanken på. Saker som jag reagerar på när andra inte gör och nästan bara vill skrika åt dem att de dem gör är fel! Saker som jag för ett år sedan inte tänkte på särskilt mycket.
 
1. Faserna
Päls, hud, muskel, skelett. Röst, skänkel, spö. Röst, överreagerad röst och stamp i marken, utfall. Jag tror att ni förstår vad jag menar men vet ni varför detta, enligt mig, är så otroligt viktigt? Jo, för att det är såhär hästarna pratar och ni vet alla vart jag står gällande kommunikationen mellan häst och människa. Hästarna börjar alltid med att varna (stryka öronen bakåt), lyssnar inte "fienden" så svänger hästen lite med huvudet och viftar på svansen med bakåt stryckna öron för att sedan som sista fas göra utfall mot "fienden" och bita/sparka. Om vi rättar oss efter hästarnas sätt att kommunicera så kommer färre missförstånd att ske och vi kommer lättare kunna kommunicera med våra vänner.
 
2. Tonfallet
Tror ni att hästarna vet vad "nej" betyder? Tror ni att hästarna vet vad "duktig häst" betyder? Nej, hästarna, precis som de flesta andra djur, går efter tonfallet. Därför är det så viktigt att du är konsekvent med hur du säger. Hur du låter, hur du rör dig när du säger det och framför allt när du säger det. Allt spelar roll och var noga med att inte missbruka din "makt". Säg inte nej för intet och genomför alltid din order. Har du sagt nej till att äta höstråna i ryktlådan så är det nej nu, och från och med nu!
 
3. Lyssna på hästen
 Lyssna på hästen. Lita på hästen. Iakta hästen och försök att förstå dig på denne. Se saker ur hästens perspektiv, försök att tänka som hästen och var inte rädd att prova något nytt, släppa efter på gränserna.
Ett exempel: Vi har en spolspilta i vårt stall som vi även använder till att ställa hästarna i när den stora stallgången blir full. På golvet i mitten av spolspiltan finns ett galler, ett galler som många av hästarna tycker är lite obehagligt. 
Då kan man börja med att tänka sig: Varför tycker hästen att det är obehaligt? Jo juste, hästen har inget djupseende. De kan alltså inte se att ifall gallret på något mirakulöst sett skulle gå sönder så finns det ett golv ca 30cm ner under. Sen kan man också fundera på varför hästen reagerar varje gång och inte slutar efter att ha gått över det några gånger: Jo, hästar materialisar inte utan en sten för dem är inte en sten nästa gång.
Jag har sett att Witezz väljer att stå på sidan av gallret och dessutom stå och hänga frammåt i kedjorna för att se de andra hästarna och ha utsikt över hela stallgången. Hon har absolut inga problem med att gå varken in eller ut igenom spiltan och att stå på det skippar hon gärna. Därför knäpper jag ibland upp grimman och lägger runt halsen. På så sätt kan Witezz gå fram några steg och man ser tydligt att hon trivs mycket, mycket bättre med det!

Att lyssna på hästen är nog det absolut viktigaste av dessa punkter även om alla är otroligt viktiga. Det gäller att värdera vad som är viktigast. Att hästen är nöjd eller att svansen är borstad. Att hästen är nöjd eller att hästen står på gallret. Ibland får man helt enkelt ställa sig frågan "Är det jag eller hästen som vill detta?" Sen kan man självklart öva bort vissa saker men det är en helt annan sak!
 

Publicerat den 2013-12-07 - klockan 12:11:00

When yellow turns orange


Jag är på plats, mår bättre än igår och är redo att kämpa för de två orangea sträcken! Ska kunna 10 kast, 8 fasthållningar, 2 kombinationer och 2 kontringar. Önska mig lycka till!


Publicerat den 2013-12-07 - klockan 11:04:54

I'll retire

Efter att ha gått fram och tillbaka i lill-Sven och tränat gått igenom en hel del judorelaterade grejer så känner jag mig lagom död. Dessutom stämplade Thomas mig på rejält på foten, så nu har jag inte bara ont i vrister, utan även halva foten... Något positivt är att snön faller på riktigt nu och förhoppningsvis vaknar jag upp till ett ordentligt snötäcke! Har saknat snön faktiskt. Även om jag inte är något större fan av vintrar i sig så måste jag iallafall säga att snön är förjäkla mysig! Och allt är ju bättre än de regnvädret som har varit fram tills nu, för den delen!
 
Vad som står på schemat nu är att måla och ta hand lite om mina, just nu, väldigt slitna naglar. Bädda ner mig i sängen och slå på en film medan lill-Sven växer och växer. Lagat min UV-lins har jag också gjort. Tog fram kameran för att prova fota lite inomhus och linsen rasar i småbitar. Även om den linsen bara skyddar objektivet så är det ganska tråkigt om den ska gå sönder. Passade också på att rengöra kameran ordentligt ifrån sand då jag, sist jag fotade, tappade kameran i ridhuset. Men nu är den ren och fin och färdig att använda imorgon bitti! Ifall ni skulle vara intresserade av lite judobilder så kan jag nog fota lite imorgon under graderingen och så! It's up to you!
 
Känner att bloggningen blir sådär de dagar jag inte är i stallet, men jag har dels ingen tid att skriva ågra superlånga inlägg eftersom att jag antingen är hemma sjuk, eller måste plugga. Lovar dock att fixa något lite bättre inlägg tills imorgon! Ett inlägg med mina värderingar! Tills dess får ni sova så gott, och glöm inte att pussa en extra gång på era fina vänner idag när Sven är i farten!
 

Publicerat den 2013-12-06 - klockan 21:56:00

Undrar när Sven kommer...

Ligger här i min säng och äter skumtomtar. Både jag och läraren var ganska överens om att jag och min hosta skulle ta oss tillbaka till sängen och stanna där, och man säger inte emot läraren, de vet ni!

Ikväll är det graderingsträning och jag tänkte kila dit och titta samt gå igenom vad jag ska kunna och prova lite. Tänker inte lägga energi på att "träna" judo ikväll, utan när jag vet vad jag ska kunna och har gått igenom det så går jag nig hemmåt och vilar upp mig inför själva graderingen som är imorgon.

Därför får också Witezz vila imorgon, inte det ultimata för henne att vila 2 dagar i rad, men ibland går det inte att lösa sådant. Vi rider ut på söndag istället och helt ärligt så tror jag inte att Witezz klagar, haha! Matte, juridik, vila och designande står på schemat. Är alldeles strax klar med 1a pristagarnas design och ska gå vidare till alla headers. Men tillsvidare får ni ha det så bra i väntan på Sven, eller han kanske redan har varit hos er?Publicerat den 2013-12-06 - klockan 12:40:58

Här pratar vi western

Med det nya huvudlaget och dess utseende kan vi ju alla konstatera att jag och Witezz liknar westernryttare mer än något annat, vem hade helt ärligt kunnat tro att hon var en dressyrponny?

Observera att bilden är missvisande och att tränset inte sitter så illa som på bilden.

Witezz gick helt okej på det här tränset. Hon har gjort klart för mig att jag absolut inte får ta för mycket i henne och att hon själv bestämmer från om med nu, men vi ska ju under vinterns träna med mycket skänklar så det här ska nog gå bra. Extra glad vart jag över att det verkligen var som neckraining. Witezz lyssnade utom ordentligt på mina hjälper i skritt, flyttade undan jätte fint så nu ska vi bara fortsätta träna så och sen fortsätta i de olika gångarterna. 

Det var för övrigt en ganska lugn tur då Irre följde med och han är precis igång satt. Men med tanke på att jag provade ett nytt träns så gjorde det absolut ingenting! Provade att gå både först, sist och i mitten utan några större problem. Kommer dock få börja rida med spö igen för att kunna förstärka skänkeln lite när Witezz bestämmer sig för att någonting är läskigt.

Publicerat den 2013-12-05 - klockan 19:22:50

I was having a good time

Gårdagen var beyond perfect. God mat, bra bio, mysigt sällskap och chips med Coka Cola senare. Helt super med andra ord! Skönt med en dag utan massa måsten. Inget stökigt rum att panika över, inget stall att mocka, inga inlägg som måste skrivas... Bara ingenting förutom att umgås med världens bästa kille.


Idag däremot har jag precis avverkat ett prov i engelska och ska snart göra mitt matteprov. Efter skolan går jag direkt till gymmet och går lite på bandet innan jag åker iväg till stallet. Witezz ska få röra på sig idag, vi ska kolla på lite andra bettlösa alternativ och förhoppningsvis hittar vi någonting som passar oss!

Publicerat den 2013-12-05 - klockan 12:18:50

Jag är inte förvånad

Det är alltså såhär vi resonerar just nu... okej. då vet jag. Jag har faktiskt ingenting att säga utan jag ber en tyst bön för att framtida och nuvarande ryttare inte resonerar såhär..
 

Publicerat den 2013-12-04 - klockan 17:26:00

Tävlingstankar

Såhär mitt i övergången mellan höst och vinter måste jag bara få uttrycka hur mycket jag längtar tillbaka till sommaren, till alla dagar i stallet och framför allt tävlandet. Fick lite utav en överrumplande längtan igår när jag helt plötslig fick ett otroligt sug efter att tävla ponnytrav. Känna farten, se musklerna spela och veta att om jag och hästen är ett, gör rätt och vill det här så finns det så gott som alltid en chans att klara detta!

Mina ponnytrav mål för 2013 var att sänka båda hästarnas rekord. Candlelight som tidigare sprang på tiden 1.53.1 minuter lyckades ganska så tidigt på säsongen sänka till under 1.50, vilket var målet för den här säsongen!
Strumpans tid innan säsongens start var 2.05 och även om vi visste att tiderna fanns inom henne, och att målet var att sänka henne under 2minuter så var iallafall inte jag beredd på att hon bara tjoff, pang, bom skulle sänka det med 5 sekunder.

Jag älskar att köra ponnytravet, älskar att känna hur hästarna vill springa, vill vinna och vill visa vad dem kan. Vad jag också älskar med ponnytravet är att den här grenen handlar om hästen. När man pratar om olika förebilder inom travet så pratar man om hästen. När vi pratar och lägger upp taktik så utgår vi ifrån hästarna. En duktig kusk är inte duktig utan en duktig häst. Det här täcker förstås inte hela ponnytravet och det finns garanterat kuskar som slår fram sina hästar och hästar som inte vill springa, men änså länge är detta min bild av det hela och helt ärligt så vill jag att den förblir så.
 
 
Jag tycker såklart om dressyren väldigt mycket också, det är något jag vill satsa på med Witezz och hon kan komma långt. Våra mål för det här året var att komma ut på tävlingsbanan och andas tävling. Vi ville komma igenom ordentliga rundor, känna gemenskap och ha roligt med rundor över 60%. Vad kan man säga, vi har stött på både motgång och framgång. Jag har ridit ut från banan med tårar och leenden, skuldkänslor och glädje., procent nere på 40 och procent över 70. Men dressyren är en helt annan atmosfär att andas i. Allt handlar om att vinna. Allt handlar om att visa upp vad ryttaren kan och det är inte jag. Jag vill inte sporra runt min häst, jag vill inte ryta och skrika, trots att jag gör det ibland. Jag vill skratta bort felen och träna vidare, vilket jag också gör.
 
 
Jag vet inte ifall mina känslor för de olika sporterna beror på de olika resultaten och framgångarna för mig eller om det är omgivningen. Jag älskar att tävla, det är säkert! Jag älskar att rida in på banan med Witez och bara ge järnet lika mycket som jag älskar att köra igenom defileringen med Strumpan eller Candlelight. Men ändå är det allt som oftst ponnytravet jag tänker på när jag tänker tävlingar och sommar - det kan ju dock bero på att jag har startat bra många fler lopp än dressyrklasser!
Vad har ni för tankar kring ert tävlande?

Publicerat den 2013-12-04 - klockan 16:23:00

A year has past

Har idag tagit porträttbilder i studio för första gången, skrivit psykolgiprov och dessutom presenterat mitt tal med en bra känsla. Har också skrivit ihop lite tidsinställda eftersom att livebloggningen idag blir låg och vet ni varför? 
 
Jo för... Idag är det ett år sedan jag träffade Alex. Ett år sedan vi ändrade våran facebookstatus från singel till ett förhållande. Ett år sedan jag tittade in i Alex's ögon och sa "jag älskar dig" och fick höra det tillbaka. Jag känner mig så otroligt lyckligt lottad som träffade den här killen. Han har hjälpt mig, stöttat mig och funnits där genom så otroligt mycket. Han har varit min största suporter i tävlandet i år, antingen på plats eller via telefonen. 
 
Som vi har bråkat, tjafsat, gråtit och spytt ut fula ord till varanda för att nästa dag skratta så det gör ont i magen, le så stort att munnen springer och kramats till ansiktena blivit blåa och ändå är jag fortfarande lika säker nu som då att jag älskar dig.
 
Här skulle jag vilja infoga en supergullig bild på mig och Alex men tyvärr egopicar jag mer med Witezz än med Alex, i'm so sorry about that. Jag har en bild, den kommer nedan men egentligen räcker det med att säga ALEX JAG ÄLSKAR DIG! 
 

Publicerat den 2013-12-04 - klockan 14:58:23

De tar sig!

Kommer ni ihåg när jag för dryga månader sedan köpte en slicksten och alla hästar förutom Witezz slickade på den.. well, det går frammåt!


Publicerat den 2013-12-04 - klockan 13:08:00

Hästar lyckas med allt

Preztige hade idag, på något sätt, lyckats trampa sig på utsidan av ena framhoven med sina nya broddar och dragit upp ett litet sår så jag fick leka docktor och göra ett fint omslag med bomull och vetflex. Det är ju tur att man har lärt sig lite! Han haltade dock inget så vi tog en liten tur på honom och Witezz ändå. Mest skritt, men lite trav också, det var ju ganska hårt på vägarna så onödigt att ta i allt för mycket när han också har ett sår.
 
Witezz vart rädd för en isfläck dessutom och tänkte vända, men jag var snabb och vände tillbaka, kanske lite för snabb dock vilket resulterade i ett fint litet sår på nosryggen. Vi kommer inte alls överens, jag och sidepullen och inte heller Witezz tycker om den något vidare, så jag pratade med Cissi om andra bettlösa alternativ och vi ska titta lite på en Bosal som hon hade, har tittar upp lite om den och för att vara ärlig känns det ganska motigt.
 
En bosal, som jag har fattat det, är ett träns med tyglarna fästa under käken. Det används främst i western men många använder detta vid inridning också av någon anledning. Den ger ett annat tryck och funkar nästan lite som neckraining - gå undan för tryck - alltså typ som när man rider med halsring... Jag har ju velat rida in Witezz i det och har ju ridit med en "halsring" och träns ett antal gånger men att helt övergå till sådan typ av ridning sådär huxflu känns ganska riskfyllt... Witezz utnyttjar gärna mig och tar precis allt hon kan få! Men jag är öppen för förslag och självklart kan jag testa!

Har någon här tidigare erfarenheter av ett bosal?
 
 
 

Publicerat den 2013-12-03 - klockan 21:13:00

Idag blir en annorlunda dag

För idag är jag hemma sjuk, vilket innebär att om jag är frisk nog så kommer jag till stallet tidigare idag! Har i allafall en sjuk hosta och jag antar att det är moderjords sätt att säga "Ta på dig halsduk eller knäpp jackan ända upp". Jag ska köpa en vinterjacka så fort jag har tid, jag ska knäppa jackan ända upp hädan efter, men snälla. Låt mina lungor stanna i kroppen!

Att jag stannar hemma betyder dock inte chilla i sängen, utan tvärtom. Jag måste plugga som sjutton i både matte, juridik, idrott och psykologi, men det är mest bara små uppgifter och psykologin är egentligen prio ett eftersom att vi har prov imorgon.
 
Witezz ska förhoppningsvis få komma ut på en liten runda senare. Som tidigare sagt så provar vi side-pullen igen men den här gången med sadel. Vi försöker oss på de flesta gångarter, men tanken är en lugn tur eftersom att min kropp inte är i bruk just nu. Är faktiskt glad över att jag inte gick på judon, vem vet hur jag hade mått idag då!
 
 

Publicerat den 2013-12-03 - klockan 09:36:00

Ett självklart nej

Hästen tar några steg när du ska hoppa upp - du säger nej. Hästen knuffar dig - du säger nej. Hästen sträcker sig efter de sista höstråna på marken mitt under tränsning - du säger nej. Hästen lyssnar inte och du blir snabbt aggresivare. Ryter till starkare och använder människan bästa verktyg, händerna. Sliter upp huvudet på dem, ber de att packa genom att daska till dem på bringan och sedan var den dagen förstörd eftersom att du inte kan släppa din ilska.
 
Men, vet hästen vad nej betyder? Har du lärt den de precis som du lärde hästen att pussas?. Jag skrev förut ett inlägg om att allt vad uppfostring, inridning och all hantering av hästar borde ses precis som trickträning, och det står jag fortfarande fast vid. Varför är det så självklart att hästen alltid vet vad vi menar, och vad ger oss rätten att "klatcha till med spöet" när hästen sedan inte lyssnar.
De kan ju inte, som vi, säga va. Ett "Nej" ifrån hästarnas perspektiv är bara ännu ett av de miljarder ljud du ger ifrån dig dagligen och för att hen tänker så, blir hen slagen.
 
Fundera på om det är rätt. Ligger inte det i vårt ansvar att lära hästen allt den behöver veta för att göra oss människor nöjda. Vi måste vara konsekventa och visa tydligt vad vi menar - hur vi gör det är upp till var och en, men att vara konsekvent och tydlig är ett måste.
 
 
Hur ser jag om min häst vet vad nej betyder?
Prova. När hästen gör någonting oönskat, sig nej. Reagerar han/hon, grattis. Då har du gjort ett bra jobb och kan fortsätta precis som alltid.
 
Vad gör jag om hon/han inte reagerar?
Då är det dags att börja vara konsekvent och tydlig. Börja med att välja "kommando". Jag, till exempel, börjar som fas 1 med att säga nej - högt och tydligt. Om Witezz inte reagerar eller helt enkelt ignorerar mig så säger jag ännu en gång nej, ännu tydligare, argare och kan dessutom stampa till med foten för att visa att jag menar allvar. Lyssnar hon mot förmodan inte då heller utan fortsätter att mumsa på höet som hon inte ska äta just nu, så gör jag mig stor, går emot henne med stora steg samtidigt som jag ännu en gång ryter till, argare än någonsin. Behövs det så flyttar jag på hennes huvud och placerar henne där hon stod från början. Nu belönar jag henne. Klappar henne massor och släpper all ilska och irritation som fanns där innan.
 
Det är otroligt viktigt att du på en gång släpper all ilska, oavsett om hästen lyssnade första gången eller inte ens sista. Annat viktigt är också:
- Att du håller dig till faserna, alltid. 
- Att du endast säger nej när det är nej. och att du genomför vad du har bett om. Har du sagt nej, så är det nej. - med andra ord ska du vara konsekvent.
 
Vilka beteenden som är straffbara är självklart upp till dig men visst vore det väl superskönt ifall hästen faktiskt lyssnade när du säger nej. Tänkte på det här mycket förra veckan och det var då det gick upp för mig att vi väldigt ofta tar för givet att hästarna kan var vi ber om, även ordet nej. Vet din häst vad Nej betyder?
 

Publicerat den 2013-12-02 - klockan 19:07:34

Veckoplanering

Måndag: Min plan var att plugga, men de planerna krachade snabbt efter att jag hade läst ut boken. Istället har jag köpt vinterskor, lite inredning till rummet, promenerat runt och hängt tvätt. Men alldeles strax åker både psykologi och juridik fram! Någon judo blir det inte för mig då min hals säger ifrån rejält!
 
Tisdag: Witezz ska få komma ut och röra sig, vi ger side-pullet en chans till och tar det lite lugnt. Sadel på den här gången så att vi kan ta lite mer trav och kanske till och med galopp. I övrigt ska det pluggas inför psykologiprov.
 
Onsdag: Den 4 december, då händer det grejer! Jag och Alex firar ett år tillsammans och vi ska hitta på lite skojsigt tillsammans. Pluggas lite ska det också göras och självklart lite bloggning, haha!
 
Torsdag: Witezz får ännu en gång komma ut och röra på sig. Antingen har vi side-pullet igen eller en annan lösning ifall ingenting har blivit bättre. Vi övar lite flyttningar och halter etc. men tar det ganska lugnt i övrigt...
 
Fredag: Idag är det judoträning för hela slanten, det är graderingsträning och jag ska kunna en hel del kast, fasthållnigar och vändningar.
 
Lördag: Själva graderingen äger rum idag och förhoppningsvis kommer jag hem med 2 orangea sträck till mitt gula bälte!
 
Söndag: Blir en stalldag för hela slanten i stället. Witezz ska få röra på sig, stallet ska fixa och en hel del andra saker ska göras i stallet!
 
Det är en hel del som händer den här veckan. 2 prov, gradering i judon och så ska vi se på alternativa bettlösa metoder. Ger side-pullet några till chanser och hoppas att det blir lite bättre, annars hittar vi på något annat. Bloggen ska ju skötas, designer ska designas och andra mejl ska svaras på! Hej och hå, bra ska det gå! Mest ser jag framemot judon, härligt att få lite nya färger!
 

Publicerat den 2013-12-02 - klockan 18:16:30

Lyxlunch när pojken bjuder


Publicerat den 2013-12-02 - klockan 13:50:40

TÄVLA HOS SCHNAILGULL

---------------------------------------------------------------------------------------------------
Reglerna är enkla:
- Kopiera bilden ovan och lägg ut på din blogg, insta eller facebook med en länk till detta inlägg!
OBS! För att kopiera bilden måste du gå in på inläggs-sidan a.k.a där man kommenterar.
- Gå in på iDiwa och välj ut produkten du gillar bäst och önskar vinna ,och länka den i kommenteran
- samt svara på de två frågorna nedan:
1. Vad heter Witezz pappa?
2. Hur många ponnytrav lopp har jag vunnit i år?
 
Kommentera inlägget nedan med namn, email, länk till inlägget med bilden, länk till produkten du önskar vinna samt ditt svar på de två frågorna. Tävlingen avslutas den 15e december då jag väljer ut en utav er som har svarat rätt på frågorna, om det nu är fler än en och skickar en rabattkod till dig!
 
Jag kommer att ta bort kommentarerna efter som för att ingen ska kunna ta varandras svar men noterar noggrant allting i ett dokument på datan!
 
Lycka till!

Publicerat den 2013-12-02 - klockan 11:59:00

Det fanns inget "imorgon"

Gick upp 08.50, precis som varje måndag. Skyndar in i duschen eftersom att jag är snoozarnas mästare och sitter vid frukosten när jag kommer på att "juste, har ju inget i-val idag" så sätter mig vid tvn och äter min frukost i lugn och ro och laddar upp inför samhällskunskap. Väl i skolan får jag höra att vi inte heller har någon sam, och att engelskaläraren är sjuk. Klassen har också ordnat upp så att juridiken blir hemuppgifter. Med andra ord hade jag på riktigt kunnat sova som om morgondagen inte fanns.
 
Well, well ska väl jobba igenom alla uppgifter, läsa engelska boken, börja designa lite och sen går jag och Alex ner och bekantar oss med gymmet här på vägen. Ska gå lite på bandet medan Alex gör sitt, haha. Har aldrig gjort det och med min klumpighet lär jag ju ramla sjuttongånger innan banden går sönder... Hur som helst är det precis vad dagen kommer bestå av innan jag avslutar den med lite judo. En liten surprise kommer upp här senare, så be ready!
 
 

Publicerat den 2013-12-02 - klockan 10:58:00

OCH VINNARNA ÄR....

 

 

 

Publicerat den 2013-12-01 - klockan 20:34:51

Sova som om morgondagens inte fanns

Ja ni. Som rubriken lyder, det är precis vad jag ska göra efter att ha fått i mig lite mat och avslutat bloggtävlingen, spännande. Efter att ha tagit oss till stallet och städat hela vårat loft så tog vi in våra fina hästar. Witezz verkade på bra humör ända tills själva ridturen, men jag funderar mest på ifall hon inte riktigt gillade side-pullen. Har hört att flera hästar ibland har lite svårt med side-pullen, speciellt när det som i det här fallet är rep över nosen. Hon vart iallafall väldigt spänd i när jag tog i henne, men jag ger det en vecka och skulle det inte funka så får vi lösa det på ett annat sätt.
 
Red iallafall ut barbacka och skrittade och travade mest. Hade tänkt ta en galopp, men när hon betedde sig som hon gjorde så kändes det säkrast att låta det gå i trav. Efter ridturen tränade vi lite trickträning, backning och inkallning och avslutade med massor av pussar!!
 
Använde mina nya vantar idag som jag köpte på mässan. Köpa dem på charlies och fick ett par vanliga 5-finger vatnar och ett par 3-finger vantar för 200:-. Taget! Dom var supersköna och kommer vara perfekta när minusgraderna kikar fram! Var även väldigt sugen på att köpa PSofSwedens nya, sockerfria godis. Egentligen mest bara för att prova, haha, men fick ett promt nej med anledning av doping. Klurade länge och väl på det och frågade även de som sålde och svaret var 100% doping fritt. Men som Olli och Cissi säger så har dom till exempel Nypon smak och nypon räknas ju som doping.. Förvirrande var det men får väl spara pengarna och köpa annat godis då. Min låda skriker iallafall efter det och utan hästgodis är det svårt att träna trickträning. Använder det absolut inte varje gång, men för att hålla motivationen uppe så behöver Witezz en godbit då och då!
 
 
Tänkte också passa på att tipsa om Ida's julkalender där jag faktiskt just nu, i lucka ett, är med och tävlar om ett stjärnfilter ifrån Kamda.se. Klicka bar apå bilden nedan för att komma till tävlingen!
 
 

Publicerat den 2013-12-01 - klockan 18:29:27

24 dagar kvar till jul

 
Har egentligen fler smågrejer uppskrivna på min önskelista men ska inte tråka ut er med detaljerna. Här är iallafall de sakerna jag, just nu, önskar mig allra mest! Har sedan jag köpte kameran dregglat över en ordentlig och snygg outfit åt mig och Witezz. En snygg tröja som matchar schabraket och en snygg färg på ridbyxorna. Har också felat köpa ett fint litet objektiv till min kamera att fota lite mer "vardag" med då kit-objektivet är ganska klumpigt till vardags. Däremot är det perfekt att fota hästarna med när det är lite rörelse!
Har ni något speciellt ni önskar er?
 

Publicerat den 2013-12-01 - klockan 10:17:00

Ett år till har gått

Nu är Globen över för mig i år och ännu ett år har gått sedan sist vi va här. Älskar Globen horseshow och allt vad den gör! Top ten finalen var riktigt kul att titta på även för mig som inte är så insatt i hoppvärlden, och tidshoppningen var ännu roligare, speciellt eftersom att bröderna Fredricsson stridase om 1a platsen.

Bäst av allt var dock JF Pignon med frihetssressyren! Det är så otroligt coolt att se sånt där live. Att se att vad han gör är på riktigt och att det går! Hästarna har sån respekt för honom, precis som han har respekt för dem! Motivation och inspiration. Tack JF Pignon.

Nu däremot drar vi iväg mot stallet! Jag sitter just nu på stockholmsbussen och planerar lite hur vi ska rida idag. Efter att  ha pratat lite med Olli angående Witezz märken i munnen som har kommit tillbaka så har vi kommit överens om att jag ska rida på side-pullet från och med nu. Jag ska se om jag får någon koll på det hela själv, annars får jag vänta tills Cissi kommer hem.
Witezz ska iallafall gå lite lugnt idag och jag tänkte hoppa upp barbacka. En mysig, lugn tur efter ett hårt ridpass och en lång dag!


Publicerat den 2013-12-01 - klockan 08:32:33