En text många av oss hästmänniskor bör läsa!


"Precis som barn behöver hästar uppfostran och kunskap om vilka "reglerna" för gott uppförande är. Det är absurt att tro att hästar känner till vad man förväntar sig av dem. Det är ingen idé att säga: "Han är bara olydig - han borde veta att han ska stå still när jag borstar magen!" Hur och varför förväntar vi oss att hästen vet det? Kom ihåg att hur vi uppför oss mot varandra gäller i båda riktningar och försök att se det ur hästens synvinkel. Tänker den: "Hon vet att jag avskyr att bli borstad så hårt där"? Märk väl att mycket av det som är naturligt hos hästar, men även hos människor, anses oacceptabelt i umgängeslivet!
 
En häst som släpar dig över gården för att ta en tugga av en frodig gräsmatta utför t.e.x. en helt naturlig handling. Varför förväntar vi oss att den ska veta vad som är acceptabelt eller ej? Det är inte hästens uppgift att läsa våra tankar. Detta är speciellt svårt när olika människor tillåter olika saker. På samma sätt skapar en person som tillåter olika saker vid olika tillfällen en förvirrad häst. Hur kan den förväntas förstå varför du som i normala fall tycker det är mysigt när den gnider huvudet mot dig plötsligt blir alldeles rasande över det när du är tävlingsklädd? Det viktiga när du lär hästen gott uppförande är att lugnt och tydlgt förklara för den vad du ansr vara just gott uppförande. Därefter måste du uppträda konsekvent"


Jag blev, av någon anledning, väldigt glad när jag läste den här texten. Den förklarade väldigt bra vad jag, och de flesta hoppas jag, har haft i bakhuvudet, men inte riktigt kunnat formulera. 
 
Har på senaste tiden börjat läsa väldigt mycket kring ämnet NH, hanteringan av hästar, repsketera hästen, relationer mellan häst och ryttare osvosv. och fått en helt annan syn på vissa saker. Man ska självklart inte ta allt ordagrant, efter som att hästar, precis som vi, är olika individer. Men det skulle nog göra lite gott för som flesta att åtminstone kika in på en sida om NH, eller hantering av häst. Menar ju inte att det inte finns någon som har ett bra sammarbete med sin häst, men man glömmer väldigt ofta att hästen är vår vän, vår bäste vän. Som även den har en egen åsikt, och en egen röst. Precis som vi blir glada är vi får allt enligt våra villkor, blir också hästen glad om den får lite som den vill.
 
Tycker dock även att väldigt många går över gränsen. En häst är en häst, en människa är en människa. Och därefter ska dem behandlas. Man kan inte börja behandla en häst som en människa. Men man kan se till att häst och ryttare är vänner på samma villkor!
 
För hur skulle ni känna om ni var tvingade att vara någons vän? Jag vill iallafall att Witezz ska vara med mig för att hon vill. Inte för att jag tvingar henne, eller för någon annan anledning.
 
 
 

Publicerat den 2013-02-28 - klockan 12:39:00





Håller med till 100%
Vissa verkar glömma bort att hästen också är en egen individ med egna känslor och en egen vilja som ibland inte förstår riktigt vad man vill att den ska göra.

Jätte mysig bild föresten! :)

2013-02-28 » 14:18:01

Det inlägget förändrade mitt tänk... Blir han trött på sitt arbete springer han över gårdsplanen som om om världens vore hans, bli hur hur som helst på honom, men ja ...
HUR ska han veta varför jag blir sur, han har inte samma tänk som oss och vet inte vad som är rätt och fel, KÄMPA på.
Din blogg är bra tjejen!! ♥

2013-02-28 » 16:31:35

Verkligen! Superbra skrivet, och som du säger sätter det ord på sånt vi inte kunnat! :D

2013-03-01 » 11:54:43
» Elin

Verkligen tänkvärt och bra skrivet. Du har helt rätt, det är ju vårat ansvar att se till att hästen faktiskt förstår vad som är rätt och fel. Söt bild också :)

2013-03-02 » 06:26:28

Kommentera inlägget här:

Ditt namn:
Kom ihåg mig?

Din email:


Din blogg:


Din kommentar:

Trackback