Mysfaktor på hög nivå

Det har verkligen varit en mysig dag i stallet. Vi har gått in för att fika ett antal gånger, men vad gör man inte för lite varmt te sånna här kalla höst dagar... Senare framåt kvällen tände vi även marschaller och halloween-pumporna nere vid ridvolten så att de två små tjejerna skulle se något när det red lite på Candlelight och Pärlan.
 
Witezz gick verkligen superbra idag! Och med superbra menar jag verkligen superbra! Hade faktiskt redan imorse en väldigt bra magkänsla och bestämde mig helt enkelt för att bara göra mitt allra bästa. Hon var otroligt avslappnad idag, lätt att jobba med och väldigt lyhörd. Jag tänkte att jag skulle rida fram och så, precis som jag har tänkt att göra på lördag, vart dock lite ändringar, men huvudsaken är just det faktum att jag lyckades få henne lugn och väldigt sammarbetsvillig.
Jag testade ett nytt bett på henne idag. Ett tredelat bett, precis som hon har använt förut, men denna gången med fasta bettringar. Som ni kanske redan har förstått så gick hon riktigt bra på det, men vi har lite att klura på där ändå! 
 
Sofia red lite på Strumpan i början av lektionen och det var just därför jag kunde jobba lite med Witezz själv. Vi gick sedan igenom väldigt mycket sits och lite "upp och frammåt" med Witezz form. Hon var även här super duktig och så otroligt avslappnad. Det blir så mycket enklare att rida på eftersom att man behöver tänka mindre på vad hästen gör och mer på vad man själv gör. När vi sedan red igenom själva programet var det mycket förbättringar från förut samtidigt som vi ligger kvar på samma ställe med vissa moment. Huvudsaken för mig dock är att vi faktiskt inte har backat något steg!
 
Jag är väldigt nöjd med både min och Witezz prestation idag och jag planerar att rida såhär på KMet på lördag. Mitt huvudfokus kommer att ligga på att få henne avslappnad och lugn i sig själv samtidigt som jag verkligen ska tänka på min sits! Taggar riktigt mycket just nuuuu!
 
 
För övrigt har vi som tidigare sagt fikat, fikat och återigen fikat. Två tjejer kom lite senare framåt eftermiddagen och red lite på Candlelight och Pärlan, det gick väldigt bra och dem kommer tillbaka imorgon bitti för lite ridning i dagsljus! Witezz har nu fått sin nya grimma, bilder kommer, och idag insåg jag dessutom att det finns hopp för oss och våra man-problem. Hennes man går nämligen numera att knoppa!

Publicerat den 2013-10-31 - klockan 21:55:57

Happy Halloween bloggen!

 

Publicerat den 2013-10-31 - klockan 09:09:00

Resultatet av mitt halloween bak


Publicerat den 2013-10-31 - klockan 07:05:57

Min ridning...

Jag tycker det är väldigt viktigt att vara medveten om sina egna brister och även vad man är duktig på! Det kan dessutom vara väldigt bra att skriva ner det för att svart på vitt se sina egna värderingar och tankar om sig själv. Jag hör ju vad andra tycker, men tar jag in det? Här nedan har jag punktat upp bra, respektive sämre saker med min ridning! Har ni något speciellt ni är bra eller mindre bra på?
 
Det här är bra med min ridning:
...Jag är ganska mjuk och följsam i handen!
...Jag är orädd och villig att anta utmaningar - med undantag för hinder på 1 meter...
...Jag har blivit väldigt mycket bättre på att ta kritik.
...Jag har oftast ett ganska bra skänkelläge.
...Mitt temperament har blivit mycket bättre och jag är mer tålmodig.
...Jag har slutat skylla på hästen i 99% av alla situationer vi hamnar i
 
 
Det här måste jag öva på vad gäller min ridning:
...Jag måste bli mer still i skänkeln. Även om den ligger där den ska så lever den sitt eget lilla liv där nere och det ser ut som att jag konstant kickar Witezz i magen. Så är såklart inte läget, men det ser ut så!
...Tårna måste börja peka frammåt och min handled lika så
...Jag behöver tänka uppåt med brötkorgen istället för bakåt med ryggen.
...Jag måste sluta slarva. Det vill säga rida som jag vet att jag kan hela tiden.
 
 
 
 

Publicerat den 2013-10-30 - klockan 19:56:27

Lära känna Witezz - sista delen

Är Witezz busig eller lugn?
Hon är inte direkt den busiga typen som bockar och har sig varje ridtur utan just på den här frågan är hon nog mer åt det lugna hållet. Något man dock märker är när hon tycker

Går hon helst i hög eller låg form?
Eftersom att hon just nu är inriden till låg form så går hon ju helst i det. Men vi håller på och kämpar för att höja formen!

Hur många tävlingar har ni startat i? 
Jag och Witezz har tillsammans startat på tre tävlingar.

Hur hög är hon? 
Hon är 145, min lilla plutt!


Publicerat den 2013-10-30 - klockan 16:34:00

Halloween bak

Såhär lagom till halloween passar jag på att köra lite avramglingsbak. Har några till att baka av nämligen så det är ju bara att köra igång, passar ju perfekt eftersom att det är ridlektion imorgon. Då kan jag ju passa på att bjuda ridläraren på lite gott! Har lite kvar att fixa men jag tar en liten paus alldeles strax och tittar på bio. Mamma bokade biljetter till Gravity, har hört att den ska vara riktigt bra! Tänk er känslan, och paniken (!), när man hjälplöst flyter ut i rymden...
 

Publicerat den 2013-10-30 - klockan 16:23:54

Jag är med och tävlar!

[bilden länkar;]
 

Publicerat den 2013-10-29 - klockan 20:35:34

A rainy day

Regnet har verkligen öst ner i princip hela dagen. Det såg ljust ut imorse men innan jag ens hade hunnit innanför stalldörren så vräkte regnet ner. Det är vid sånna tillfällen som man ifrågasätter sitt val av hobby. Jag började vistelsen i stallet med att få skritta ut på Preztige, unghästen som min lillasyster håller på och rider in, och han var så duktig! Vi skrittade lite längre än vad han är van vid och jag gav honom långa tyglar under hela turen. Han frustade flera gånger om och tittade bak på mig hela tiden.
 
Näst på tur var Witezz. Vi red en lite längre runda eftersom att hennes ben såg helt okej ut idag. Det var inte svullet eller så och endast varmt vid själva såret. Jag jobbade ihop henne ordentligt och krävde en högre form av henne idag med ett tempo som jag lätt kunde reglera. Efter några övergångar i både halt, skritt, trav och galopp så gjorde vi lite tempoväxlingar med fokus på den ökade traven, och herre jäklar vad hon ökade traven! Riktigt fina ökningar som jag verkligen önskar att vi kan visa på KM:et. Hon var verkligen jätte duktig och efter att hon värmt ur ordentligt så gick hon riktigt, riktigt fint! Som tidgiare sagt, hon behöver ordentligt med uppvärmning innan hon ens tänker tanken att sammarbeta..
 
Sist men inte minst tog jag med Strumpan ut på en tur i mörkret. Har nog aldrig varit så skraj i hela mitt liv som när jag var tvungen att stanna och gå ur vagnen för att fixa tränset. Helt själv, jag och min ponny, på en grusväg omgiven av massa tomma kollogårdar där det av någon anledning är tänt i några utav rummen. Inte kan man heller förmå sig att inte titta in i fönstrena... Hon gick hur som helst rysligt bra idag! Vi testade en liten ny grej idag för att hjälpa henne lite extra mycket och tro mig, det hjälpte! Ser verkligen fram emot att tävla henne på söndag!
 
 
Nu däremot, släppter jag allt vad hästar heter och sätter mig framför serien "Halv 8 hos mig" tillsammans med Alex, lite pringles och 1kg godis. Mysigt värre, eller hur! Det är verkligen bland det bästa som finns efter en regning dag. Att bara få komma in, lägga sig i sängen och äta godis!
 

Publicerat den 2013-10-29 - klockan 20:29:17

Den typiska hästmänniskan

"I stallet arbetade fyra personer som hette AllaNågonVem som helst och Ingen. Ett viktigt jobb måste göras, och Alla var övertygad om att Någon skulle göra det. Vem som helst kunde ha gjort det, men Ingen gjorde det, för det va Allas jobb. Ingen insåg att Alla inte skulle göra det. Det hela slutade med att Alla skyllde på Någon när Ingen gjorde det som Vem som helst kunde ha gjort!" 
 
Välkommen till hästvärlden!
...här är det inte tillåtet att göra misstag
...ännu mindre att fråga om hjälp
...då andra människor känner din häst bättre än du själv
...sätter du hästen på lösdrift så tar du inte hand om den
...det är en oskriven regel att du måste hoppa hinder eller rida innanför vita små staket
...70 % av annonshästarna har nosen bakom lodplanet, 22 % framför och 8 % har nosen i lodplan.
...här får inte hästen vara häst
 
Tacka vetja hästmänniskor som står ut ur mängden. Människor som låter hästarna vara hästar. Hästar som går i stora hagar tillsammans med kompisar. Hästar som kan mer än bara böja på nacken eller kasta sig över hinder. Hästar som vill utan att vara tvugna. Det behövs hästfolk som inte följer strömmen.
 
 

Publicerat den 2013-10-29 - klockan 14:20:00

Resten av höstlovet

Jag kan inte säga mer än att början på mitt höstlov har varit riktigt grymt! Först var vi ett rktigt stort gäng i stallet! Det var verkligen rörelse över allt, byggarbetsplats, veterinärklinik och lekplats på samma gång. Men kul har vi ju haft iallafall och lärorikt också! En ny polle har kommit till gården och jag hoppas innerligt att Witezz och Windy, som den heter, blir goda vänner! Vi fortsatte sedan vidare in till Stockholm för att hälsa på våran Farmor. Vi tog en 12h kryssning och röjde runt på den nya båten ms Grace.
 
Nu fortsätter lovet med hårdträning och finslipning inför kommande tävlingar. Vi börjar helgen med KM i dressyr och på söndag åker vi till Gävle för att starta ponnytrav. Fullspäckat med andra ord. Men innan dess ska mycket hinnas med! Det ska fixas i stallet, vinterhagen ska göras i ordning. Jag ska hjälpa Cissi och måla, det kommer ut en tjej som ska få prova rida med oss och så är det ju ridlektion!
 
Witezz ska, idag, få komma ut på en lite längre ritt. Ska först ta en titt på hennes ben. Är det fortfarande svullet så får vi såklart ta det lite lugnare och rida lite kortare då jag inte vill belasta det onödigt innan dressyren, men annars är planen att rida lite längre idag! Candlelight och Strumpan ska få komma ut också. Förhoppningsvis är Cissi hemma och vi kan prova den nya balanseringen på Strumpan, annars så kommer jag nog att köra någon utav dem och Anna rider en. Det återstår att se! Något annat som står på min att-göra-lista idag är att städa uppe på loftet, ta kort till min fotouppgift i skolan och trickträna lite med Witezz! Hur det har gått får ni reda på senare ikväll, nu ska jag hoppa in i duschen!
 
~ Det är inte bara vi som myser i höstmörkret ~
 
 
 
 

Publicerat den 2013-10-29 - klockan 10:55:47

"äntligen" hemma

Är nu på väg hem efter en rolig kryssning fram och tillbaka mellan Stockholm och Mariehamn tillsammans med en väldigt efterlängtad farmor! Träffar henne inte alls ofta och älskar att åka på kryssningar med henne då det bringar fram så mycket olika minnen från när jag var liten! Ända skillnaden nu, från då, är att jag har absolut ingenting annat att göra på båten än att äta. Jag är för stor för alla tävlingar och sådant men förliten för allt annat "skoj och ungdomligt" ja ni fattar. Kan förvisso sitta och spela i spelrummet, vilket jag också gör, men hur kul är det att flytta från ett spel till ett annat...
 
Idag har dock både jag, Anna och Thomas rockat sönder den nya Viking Line båten med våra grymma dansmoves i Just Dance 3, vi har snurrat sönder barstolarna i funclub och dessutom ägt sönder barnen  i hastighetsspelet. Man kan väl sammanfatta det hela som att jag inte tror att någon skulle ha gissat att jag snart var 18 år, haha.

Vi har iallafall haft det riktigt roligt och höstlovet kan nu bara bli sämre! Hoppas dock självklart på ett riktigt bra höstlov och en kurva i rätt riktning. Witezz och jag ska fortsätta finslipa inför klubbmästerskapen och jag, Strumpan och Candlelight fortsätter att träna på den snabba traven. Har kikat på startlistorna och loppen ser bra ut! Håller på att lägga upp en liten strategi och spelar upp loppen/programet om och om igen i huvudet. Det kommer att gå så bra! Ni anar inte hur taggad jag är!
 
Den här kvällen kommer dock att avslutas väldigt snart då mina ögon går i kors. Det är den stora nackdelen med 12h kryssning. Tidig uppgång och sen hemgång, är dock väldigt glad att det bara vart 12h med tanke på klass3 varningen som har gått ut över Sverige. Vi i Norrtälje är inte drabbade och kommer inte att bli som det såg ut på kartan men jag tar inget för givet! Havet mellan Sverige och Finland såg dock inte så roligt ut!
 
SMHI Karta med varningar för Sverige och angränsande hav.
 
 

Publicerat den 2013-10-28 - klockan 20:48:00

Har du koll på hästens näsa?

Såg det här inlägget på Elviras blogg nyligen och kände att det kunde vara bra och länka det här. Riktigt läsvärt inlägg som jag uppmanar er alla till att läsa! Inlägget handlar nämligen om nosgrimmor och vad dem egentligen ger för inverkan, har vi egentligen koll på vad som händer och inte händer?, samt väldigt bra bilder på hur det ser ut där innanför... Jag kände nästan att jag på en gång vill slita bort nosgrimman på Witezz om det inte vore för att hon verkligen behöver den för att vara stadig och att jag oftast spänner den "alldeles för löst" ändå. 
 
Prova själva: Känn längs med fingrarna längs med din näsa och stanna där du börjar känna skelett. Tryck åt lite, inte alls mycket, och prova att andas. Föreställ dig detta när du är ordentligt andfådd och dessutom inte klar på långa vägar, alternativt ta på dig joggingskorna och spring tills du blir ordenligt andfådd och se till att endast andas med näsan... Not that funny, huh?

Kan säga att jag är så otroligt glad över att vi inte spänner nosgrimmorna på våra ponnytravare hårt alls. Den sitter så löst att ajg skulle kunna få in en knytnäve. Fler borde göra så!
 

 
 

Publicerat den 2013-10-28 - klockan 20:24:00

Oj oj oj...

Det vart inte alls så mycket bloggning som jag hade lovat. Internetet lade avbåde igår och i förrgår innan jag så mycket som hann tänka på att skriva lite tidsinställda och sen har det varit fullrulle kanelbulle hela dagarna, ingen rast ingen ro. Men kul har vi haft och inte minst lärt oss mycket! Cissi har nämligen några av sina veterinärstudent-kompisar ute och dom har bokstavligen klämt och känt på varenda djur vi har i stallet och dem hade ju inte kunnat välja en "bättre" helg att komma på. 
 
Witezz hade ju sitt lilla sår på benet så hon var först ut för alla veterninärer. De tittade, klämde, pratade massa latin och massa andra sånna där veterinär grejer. Dem kom också fram til att Witezz lilla sår inte var någon större fara för henne trots att hon var ordentligt svullen och ganska varm, och vi red på som vanligt ändå - eller ja. Lite lugnare såklart.
 
I lördags tog jag henne en sväng på volten. Jag tog ännu en gång inspiration från Tyra Sjöstedts senaste ridövning. Jag lade 10 bommar på rad över mittlinjen och efter en ordentlig uppvärmning med uppmjukning, flyttningar och mycket övergångar så angriper vi bommarna några gånger. Jag tycker att Witezz over all var riktigt duktig idag! Hon är i riktigt fin form vilket man märker när man rider henne, hon behöver sjukt mycket uppvärmning och liksom igenomridning innan hon börjar arbeta ordentligt och sammarbeta lite. Bom-övningen hade gått ännu bättre om vi inte också var tvugna att anpassa avstånden till en liten B-ponny på 119 centimeter men jag ställde mig upp i lätsits höll ett ordentligt stöd och lät Witezz rulla över lite själv, rädda sig själv och tänka själv.
 
 
Idag fick hon komma ut på en lite lättare runda. Det tyckte både hon och jag var mysigt, speciellt med tanke på tidspressen vi hade på oss. Vi tog en kort runda i byn bara och så räckte det. Mycket annat skoj har hänt idag i stället. Bland annat sp har en ny häst kommit till stallet, det är inte vår häst, och inte heller någon häst som vi ska rida/köra in, utan mer som en inackordering! Hästen som har flyttatin är ingen mindre än Bolles mamma! Kommer ni ihåg connemaran Bolle som jag red in under sommaren?
 
Förutom allt detta så har vi självkalrt gjort mycket annat! Vi har kört Strumpan och Candlelight som båda har gått riktigt, riktigt bra! Vi har ätit god mat, gjort halloween pumpor och massa annat! Vad som väntar nu är en kryssning med vår farmor och i skrivande stund sitter jag på bussen påväg till henne! Jag har inte hunnit skriva några tidsintällda alls utan det får bli ännu en händelselös dag på bloggen så hörs vi imorgon kväll! 
 
 

Publicerat den 2013-10-27 - klockan 16:22:00

Wonderful

Okej, en helt underbar första dag på lovet! Kommer hem efter att få ha slutat några minuter tidigare i skolan. Myser med Alex, äter lite mellanmål i form av min favoritpizza och lite mys med Alex samtidigt som ja sprang runt som en yr höna med handduk i håret och halva rummet liggande på sängen. Även här i stallet har det varit helt underbart. Bara det faktum att jag inte behöver stressa för att hinna med någon buss är ju sjukt najs!
 
Witezz hade ett litet sår på ena bakbenet idag när vi tog in henne. Inget farligt alls eftersom att det inte var så djupt men vi tog det lite lugnare än tänkt ändå. Tog en galopp mindre och så, jobba fick hon dock göra och jag måste säga att hon skötte sig sådär. Lite motsträvig liksom, men imorgon jobbar vi lite på volten så då du Witezz, haha!
 
Vi har också ätit lite tacos, hästarna har fått sitt natt hö och vi sitter nu samlade framför tvn och zappar runt samtidigt som både datorer och Nintendo DS är framme, haha! Imorgon går vi upp lite tidigare för att göra det mysigaste som finns i hästväg. Väcka hästarna och sedan släppa ut dem. 
Jag tycker allvarligt talat att det är bland det mysigaste som finns i hästväg. Att morgontrött ta sig upp, innan frukosten dra på sig stallkängorna och släpa sig ut i morgonkylan. Komma in i stallet och mötas av ett antal hästhuvuden som alla vrids emot en. Att tända lampan och se hästarna kisa med ögonen eller ännu bättre, när någon häst fortfarande ligger och sover och man har chansen att mysa lite med dem!!

Okej, vi ska inte gå upp sådär super tidigt, men tidigt nog för att snart dejta kudden. Vi hörs imorgon efter utsläpp av hästar!
 
 

Publicerat den 2013-10-25 - klockan 22:11:13

Höstlov!

Okej, detär officiellt höstlov och om jag har längtat! Det har varit så otroligt mycket i skolan på senaste! Stora prov varvat med nya ämnen och långa inlämningar! Nej, dom vet verkligen hur dem ska hålla oss sysselsatta ordentligt.
Men nu är det som sagt höstlov och det är mycket som ska hinnas med här också men inget skolarbete som tur är.

Det här ska jag bland annat göra på lovet:
-Hjälpa Cissi att måla i det "nya" huset
-Fixa och dona massor i stallet och runt om på gården. Harva banan med mera.
-Åka en kryssning till Mariehamn med min farmor
-Hårdträna alla mina fina pollar! 
-Starta i dressyr KM på rimbo
-Starta vår näst sista travtävling för den häs säsongen.
-Vinterhandla lite jackor och skor, kanske beställa nya vinterskor till stallet också
-Spendera lite tid med mina fina pojkvän

Har säkert missat något, det gör man alltid, men som ni ser så är det verkligen helt fullspäckat! Ni ska självklart få ta del av allt som är skrivet ovan så här har ni som en liten hint på vad som kommer hända! Ska mina fina läsare göra något speciellt på lovet? Jag är nyfiken!
 

Publicerat den 2013-10-25 - klockan 16:40:00

Those who said happiness couldn't be bought for money, didn't know where to shop

Okej, har nu beställt en iPhone5s. Är helt superexalterad i skolan och håller på att få spunk. Vill att höstlovet ska gå riktigt fort just nu, vilket det förmodligen kommer att göra, så att jag får min mobil! Har i ett halvårstid suttit och suktat på alla iPhones runt omkring mig. Min lillasysters, min pojkväns.. alla runt om mig har en iphone utom min mamma då... och nu har äntligen jag en också!
 
Idag blir det en hel dag i stallet, en hel natt också för den delen. Eftersom att jag kommer sent idag och Thomas och Anna ändå tänker sova över så kände jag att jag lika gärna också kunde göra det. Vi ska ju ändå vara där imorgon också och träna hästarna plus att jag har lovat Cissi att hjälpa henne måla lite i det nya huset! Det blir med andra ord en riktigt fullspäckad start på höstlovet, stall-fix i massor. Men jag är ju en hästtjej så vad hade jag förväntat mig.
 
Witezz ska få komma ut och gå lite hårdare idag. Jag rider henne på hacket med tanke på senaste gången. Vi kommer iallafall att galoppera lite, trava lite och skritta lite. Det kommer att vara mörkt även idag när jag rider så jag gör mitt bästa med att jobba ihop henne helt enkelt och så drar vi igång ordentligt nu på höstlovet istället. Hårdtränar lite inför dressyren helt enkelt, för att efter den gå ner lite i träning och ta det lite lugnare.
 
Nu ska jag fortsätta hypa över min nya mobil, längta ihjäl mig och börja lägga upp en liten planering för vad jag ska hinna med på höstlovet, samt på den timmen jag har innan bussen går till stallet! 
[Bildkälla; google]
 

Publicerat den 2013-10-25 - klockan 13:31:18

Lär känna Witezz - del 5

Gillar hon socker? 
Socker som sockerbitar vette sjutton då jag aldrig har provat att ge henne det men godis tycker hon om! 

Det roligaste hon vet? 
Jag inbillar mig iallafall att Witezz tycker det är väldigt roligt att få gasa på i fullgalopp, springa om Anna och hennes plutthästar och sen ta upp ett race med dem! haha.
 
 
Det tråkigaste hon vet? 
Jag vet faktiskt verkligen inte.
 
Är hon ivrig eller lat?
Hon är nog varken eller. Hon är ingen självgående häst men lat skulle jag inte säga att hon är.

Publicerat den 2013-10-25 - klockan 11:12:08

Några bloggar jag läser dagligen

En blogg som förmedlar ett "alternativt" häst-tänk. Min inspiration och absoluta favoritblogg! Du som inte klickar på länken är dum, okej! Oline är verkligen en super gullig tjej och hon har självklart en supergullig ponny också! Vitnos, som han heter, är en jätte fin ponny som är en ren inspirationskälla bara han. Bandet som han och Oline har är helt obeskrivligt och varje gång jag läser ett inlägg blir så glad.
 
 
En otroligt bra blogg där bloggerskan står upp för exakt vad hon tycker om "gnäggeland". Hon bojkottar allt vad "hästiska" heter och prioriterar istället allt som är viktigt för att hennes häst ska 1) må så bra som möjligt, 2) vara så glad som möjligt och sist men absolut inte minst 3) få vara precis vad den är, ja just det, häst.
 
 
 
www.ponnysanning.se
För att vara uppdaterad om, nästan, allt som händer i hästvärlden så är ponnysanning ett måste! Inte en chans att jag skulle ha så stor koll på allt annars. Dom skriver bra och oprovocerande inlägg, läsvärda inlägg blandat med skvaller och tips! Tummen upp helt enkelt!
 
En bra blogg som jag till största del följer pågrund av våra stora likheter och skillnader. Hon gör si, jag gör så. hon gillar russ, jag gillar russ, haha! Men på henne blogg får vi följa henne och russet Ville's framgångar och motgångar både på tävlingar och träningar. Hon skriver bra, men väldigt provocerande inlägg så alla ni tvättäkta hästmänniskor bör nog hålla er borta med risk för alldeles för felaktiga åsikter, eller nej. Kika in vetja! Hon förtjänar en hen del läsare!
 
 
Förutom dessa bloggar här uppe så har jag faktiskt en hel lista som jag följer också, alla bloggar är rysligt bra och den uppdateras varje dag både på plus och minus sidan, för om det är någonting som jag tycker om att göra, så är det att läsa bloggar!
 

Publicerat den 2013-10-25 - klockan 08:18:00

Gå inte runt, gå igenom

Hur många gånger har din häst visat ett oönskat beteende och din reaktion var ett starkt "nej" och ett lättare slag? "Ganska många va?" Hur många gånger har du ångrat att du slog till honom? "Inte lika många, han förtjänade det väl?" Hur många gånger har du frågat dig själv vad orsaken till det oönskade beteendet var? "..."
 
Jag tror att de flesta av er har hört att man alltid ska hitta grunden till problemet när man tränar med hästar (eller andra djur). Men hur många av er förstår hur viktigt det faktiskt är? Om vi börjar med ett väldigt tydligt och vanligt exempel; Din häst nafsar på dina fingrar, du säger "Nej!" och smäller till den på mulen. Men trots att du är så tydlig och till och med slår till hästen så fortsätter den att nafsa. Varför? Jo för du vet inte varför den gör det, du löser inte problemet utan du gömmer det bara.
 
Om vi vill komma över ett problem måste vi gå igenom det inte förbi det. Vi måste ställa oss frågan varför om och om igen tills vi kommer underfund med just varför hästen gör som den gör. Ta som exempel att du har en väldigt nafsig häst, en häst som mer än gärna smakar lite på dina fingrar om dem är i närheten. När hästen nafsar dig på fingrarna säger du ifrån ordentligt genom ett rytande nej och en klatch på nosen. 
Vad gör du då? Jo du döljer problemet. Varför inte gå tillbaka och tänka när började hon/han nafsa på min fingrar, vad kan vara orsaken till att han/hon gör det, vad kan jag göra för att gå till botten med problemet? Kanske är det de faktum att du ofta ger hästen godis från handen. Ett annat exempel är att hästen gapar när du rider. Vad gör du, jo du sätter på en achen rem eller en remontgrimma. Då döljer du problemet istället för att tillexempel byta bett eller eventuellt kolla hästen i munnen. 
 
Varför är hästmänniskor så otroligt instängda i gamla vanor. Varför är någonting okej bara för att alla andra gör så? Allt skulle bli så mycket bättre, så mycket enklare och så mycket roligare om vi alla började lösa våra problem istället för att dölja dem. Rota i bakgrunden, gå så långt bak du bara kan gå. De tre nyckelfrågorna är: När började det. Varför började det och Vad kan du göra åt det.

Vi måste ta hand om våra fyrbenta vänner.
 

Publicerat den 2013-10-24 - klockan 20:44:00

It's over

Okej, har äntligen skrivit det där satans matte provet som jag i flera veckors tid har fasat över. Så otroligt skönt att ha det gjort och att dessutom ha en känsla av att det gick ganska bra gör bara saken bättre. Har ett tal som jag nu i efterhand vet att jag gjorde fel på, men över lag så känns allt väldigt bra och jag är nu redo att ta höstlov!
Skoldagen imorgon kommer vara ganska chill och vi kommer för det mesta förbereda oss inför redovsningar som ska göras efter lovet.
 
Witezz vilar som tidigare sagt idag och jag kommer inom kort att infinna mig på ett möte. Imorgon ska hon få komma ut och röra på sig lite igen, men sen sätter vi hårt mot hårt när helgen börjar. Hela den här veckans träning har bara varit kaos med mörkret och mitt misstag med bettet. Witezz har väl inte direkt gått några jätte lugna pass med tanke på att tempot varit ganska högt och vi har galoppert en del, men hon har å andra sidan inte varit ihop jobbat ordentligt... man skulle nog kunna se en här veckan som en träningsvecka inriktad på konition, hehe.
 
Nästa vecka startar vi ju också i KMet, dressyr, så vi får ligga i lite i träningen. Candlelight och Strumpan ska köras igenom ordentligt också nu eftersom att vi startar på Gävle samma helg och då jäklar ska vi åtminstone inte bli diskade!
 
Men nu måste jag kila, kikar in här mer ikväll med vad.. ja det får ni se!
 
 

Publicerat den 2013-10-24 - klockan 14:36:45

Another shitty day

Jag är verkligen inte på bra humör just nu. Vädret ute är riktigt konstigt, för några dagar sedan var det minusgrader och riktigt kyligt ute. Idag är det nästan +15 grader och dessutom otroligt fuktigt i luften. Stallgången i stallet var helt fuktig och äcklig så att sopa den var inte det lättaste.
 
Tanken var ju idag att jag skulle rida ihop Witezz lite mer ordentligare, kräva lite mer av henne och så vart det också, åtminstone tills vi började jobba då jag kom på att jag glömt att sätta på nytt latex på Witezz bett och när jag såg hur hon reagerade så fick jag sådana skuldkänslor att jag omöjligt kunde kräva så mycket som jag hade tänkt. Hon fick jobba hårdare än igår, men inte så hårt som det var tänkt. Hon trivdes verkligen inte med det bettet i munnen utan latex tejpen på och då kändes det inte rätt att be henne om något sådant. Tur i oturen kan man väl säga, nu vet vi iallafall hur hon är utan tejpen och att hon inte ska gå utan!
 
Jag tycker dessutom att det har blivit väldigt jobbigt att rida ut nu när det är så mörkt. Man ser ingenting, har ingen direkt koll på tempot och ännu svårare är det att jobba hästarna ordentligt då jag knappt ser mina egna händer. Man får gå på känslan säger vissa, ja jo visst. Inte lika enkelt gjort som sagt. Nu om något längtar jag verkligen till höstlovet då vi slipper rida ut i mörker! Just denna vecka har ju varit helt kaos också eftersom att jag vanligtvis brukar rida på torsdagar också då jag hinner åka med den tidigare bussen men fick avstå från det den här veckan pågrund av ett möte.

Med andra ord får Witezz vila imorgon, jag ska skriva det där dumma matteprovet som jag fortfarande inte känner att jag riktigt har greppat och sen ska jag andas ut och börja blogga på riktigt igen, hehe.
 
 

Publicerat den 2013-10-23 - klockan 21:54:15

Give a horse what he needs and he will give you his heart in return.

Verkar inte som att min tidsinställda inlägg sparades igår, för uppenbarligen har inget kommit ut imorse som det skulle. Hittar det heller inte i utkast så ännu en gång har blogg.se slarvat bort ett inlägg. Well well, får skriva om det och lägga ut under dagen!

Vädret ser inte mycket bättre ut idag och jag har lika mycke lust att hoppa upp och rida som igår. Men som jag brukar säga; If it's up to be, it's up to me. Idag ska jag och Witezz använda lite mer muskler, vi ska jobba på saker som tidigare har varit svårt för oss och vi ska klättra ett steg högre på vår framgångsstege. Det lär bli ungefär samma ritt som igår, möjligvis någon ändring. Anna rider nog Candlelight, vilket passar ganska bra. Dom kan träna på sitt och jag och Witezz på vårt.
 
Vårat huvudfokus kommer nog att ligga på min sits samt att Witezz ska vara fram för skänkeln och ha frammåtbjudning. Vi kanske gör några övergångar också men isådant fall mest mellan trav, skritt och halt! Galopp fattningar sitter redan riktigt bra så det känns onödigt att sitta och trycka på det alldeles för länge!
 
 
Innan stallet följer jag med Marre till H&M, hon ska handla någon tröja och jag har också lite saker att inhandla. Det är ju dessutom ett perfekt tillfälle att umgås en liten stund med min bästis! Ska bara försöka att inte slösa allt för mycket pengar.. hehe.

Publicerat den 2013-10-23 - klockan 14:02:24

Efter regn kommer..

Ja, förhoppningsvis solsken. Dagen vart inte alls som jag hade tänkt med tanke på att det började regna. Witezz var verkligen inte på humör och tittade knappt på mig när jag kom in i stallet - ett exempel på hur tydligt hon visar sitt humör - och eftersom att jag, dum som jag är, hoppade trampets på idrotten idag och förmodligen dödade min fot för all framtid så fick det bli ett lite lugnare pass idag. Eller lugnt och lugnt, men jag la ingen större vikt på att jobba ihop henne annat än i galoppen och hon verkade nöjd med det!
 
Den bitiga vinterkylan som fanns här ett tag har nu flugit vidare och vi är åter igen tillbaka i det  regn ruskiga höstvädret som Sverige alltid bjuder på! Usch och fy säger jag som hästmänniska, regn och snöoväder måste ju vara något bland de värsta i en hästmänniskas värld!
 
Jag ska alldeles strax slå mig ner i matematikens värld, har ett prov på torsdag som jag verkligen fasar över då det alltid har varit så mycket ivägen för att verkligen sätta sig ner och plugga. Jag kan nog mer än vad jag tror men känslan av att inte kunna är så himla jobbig! Ligger dessutom en hel del sidor efter, så även om jag kan en del så ligger nog min kunskap endast på ett E medan mina tankar vill prestera minst ett C... Vi får se hur jag får ihop det, men det mesta brukar lösa sig tillslut!
 

Publicerat den 2013-10-22 - klockan 21:12:44

Det här gör mig glad / mindre glad på tävlingsplatsen

 
Det här gör mig glad:
- mjuka och fina rundor där häst och ryttare har sammarbetat
- ryttare som ler
- ryttare som berömmer hästen ordentligt!
- lugna sansade människor som har kontroll
- ekipage med fina och annorluna outfits
- hästar som ser ut att trivas med vad dem gör
 
Det här gör mig mindre glad:
- ryttare som skriker på sina hästar
- stressiga människor
- mammor "rider" barnens hästar från sidan
- "ponny-sparkar", onödigt använda sporrar, hårda spö slag och skarpa bett
- ryttare som inte kan se det positiva i en runda som gick "dåligt"
- otrevliga funktionärer...

Publicerat den 2013-10-22 - klockan 15:55:00

Time stops for no one

Druknar i skolarbete och där emellan måsteman få lite sömns och dessutom hinna med sina hobbysar. Bloggen har blivit lidande men ni fortsätter ju att kika in ändå vilket gör mig riktigt glad! Jag försöker ta mig tid till att skriva läsvärda inlägg men just nu... finns ingen tid.
 
Det har dock gett resultat att låta bloggen vila ibland med tanke på att jag fått ett B på mina två senaste grejer i skolan! Är riktigt nöjd och ger mig själv en klapp på axeln för att ha börjat plugga i tid! Nu fortsätter jag att hålla upp detta och tro mig, det är inte enkelt. Det om något måste ju vara det svåraste för en ryttare.. att få fritiden och skolan att gå ihop! Hur som helst har jag under dessa dagar samlat på mig en hel del bra inläggsidéer och jag kan knappt vänta tills jag har tiden att sätta mig och skriva ner dem! Jag har lite tid nu på rasten då jag lite snabbt ska börja skriva på ett av dem, annars har jag några tidsinställda inför dagen!
 
Idag ska Witezz få komma ut på en ordentlig igenomkörare. Vi rider ut på våran standard runda men vi jobbar på ordentligt. Witezz ska idag vara fram för skänkeln, svara på små hjälper och vara koncentrerad på mig! Jag har en bra magkänsla inför dagens ridtur och vi ska absolut göra vårt bästa!
 
 

Publicerat den 2013-10-22 - klockan 12:29:30

Djurplågeri videos på facebook

Hur gör ni när ni stöter på en djurplågerivideo på facebook? Gör ni kanske precis som många andra och tittar på den med tårarna som trycker på bakom ögonlocken eller scrollar ni bara förbi dem? Eller gör precis som jag och anmäler sånna videos.
 
För mig spelar det ingen roll vilket slags djur det är videon handlar om eller vem som har lagt ut videon, jag anmäler direkt. Alla videos är lika hemska, alla videos får mina ögon att tåras lika mycket men den största anledningen till att jag anmäler är det faktum att den eller dem som har lagt upp denna videon absolut inte ska få någon uppmärksamhet för vad dem har gjort. Oavsett om det är hat är kärlek som förekommer gentemot dem så förtjänar dem inte att synas!
 
Jag tycker heller inte att facebook är den rätta platsen att sprida runt djurplågerivideos på och det finns inget värre än sånna här; "1 like 1 punch" och liknande. På vilket sätt hjälper det det stackars djuret ifall vi gillar en video på facebook mer än de som har gjort det får ännu mer fame, blir ännu mer likesk*ta och gör om allting igen..
 
Nej, ser jag en djurplågeri video på facebook så blir det en direkt anmälning till facebook! Hur gör ni?
 
 

Publicerat den 2013-10-21 - klockan 15:51:00

Veckans planering

Måndag: Witezz vilar medan matte pluggar ikapp lite.
 
Tisdag: Vi rider ut och jag rider igenom Witezz ordentligt. Vi övar på att vara fram för skänkeln och svara på små hjälper.
 
Onsdag: Vi rider ut med mer fokus på muskler.
 
Torsdag: Witezz får vila eftersom att jag ska på ett möte
 
Fredag: Vi tar det lite lugnt. Antingen tömkör jag henne på volten eller 
 
Lördag: Ella kommer ut på Granö så vi rider kanske ut och busar lite alla tre, om inte jag och Cissi tränar Candlelight och Strumpan emot varandra. Isåfall får Witezz antingen gå på volten eller så tar vi en tur själva.
Update: Ella kommer inte ut så jag och Anna är foreveralone. Vi får se vad vi kan hitta på för våra små pollar istället! 
 
Söndag: Lördag och söndag beror ju lite på varandra. Ifall jag idag tränar Candlelight och Strumpan med Cissi så får Witezz gå själv på volten eller ute. Annars rider vi kanske ut alla tre idag istället och busar lite! 
Chansen finns ju att Anna ska rida Preztige så isådant fall kan jag nog skritta ut en sväng med dom som uppvärmning och sen finslipa lite på volten! 
 

Publicerat den 2013-10-21 - klockan 14:23:00

Ur ett annat perspektiv


Publicerat den 2013-10-20 - klockan 19:07:00

Play the moment, rewind the happiness

Åh vilken härlig dag det har varit idag! Vaknade till kyla och frost, provade att fota lite med kameran och fick till hyfsade bilder där jag låg, platt som en pannkaka i det frostiga gräset. Kom ut till stallet och fick veta att vi skulle fixa och dona lite i stallet innan vi red eftersom att det var väldigt hårt i backen sådär på morgonkvisten - vad var det jag sa, Olli vet då allt hur man kan fördriva tiden! -  så vi städade upp lite i stallet, plockade i lådor och skåp, städade ut lastbilen och fixade lite extra fint i boxarna!
 
Vi tog sedan Candlelight, Strumpan och Witezz på en lite längre men väldigt lugn tur! Det var fortfarande väldigt hårt i backen så även om vi tog några galopper så höll vi oss oftast i trav och på sidan av vägen. Vi njöt av den kyliga luften och den värmande solen. Witezz fick gå lång och låg, men kontrollerat och hon frustade såå många gånger! Vi pratade och skrattade mycket och ibland är det bara så härligt när det kommer ut någon till som man kan prata om diskutera med! Det finns inte så mycket jag och Anna kan prata om, som ingen utav oss inte redan vet..
 
Jag och Witezz övade också lite på att "kramas" och hon börjar redan förstå vad jag vill och när jag lägger armarna runt henne så "virar" hon sin hals om mig! Gulle plutte, hon är så smart innerst inne så det är ju väldigt tråkigt att hon får sig själv att framstå som ganska korkad. Hehe.
 
Imorgon får Witezz vila och sen kickar vi igång en grym vecka!
 
 

Publicerat den 2013-10-20 - klockan 18:28:10

My winterland

 

Publicerat den 2013-10-20 - klockan 16:52:45

Att berömma vid rätt tillfälle

Visste ni att de allra vanligaste problemen mellan häst och ryttare beror på missförstånd i kommunkationen? Visste ni att ett utav dessa missförstånd väldigt ofta är beröm vid fel tillfälle? Inte? Läs vidare då!
 

För ett litet tag sedan skrev jag ner några tips till er med tiggiga hästar... och det här inlägget hör ihop lite med det, men ändå inte. Vad detta inlägg kommer att handla om är vikten av att berömma rätt, för berömmer du fel så kan det skapa allvarliga konsekvenser. Vi börjar med ett exempel;
 
Anna Andersson ska utfodra sin häst Brunte. Hon häller upp maten i en hink och går mot boxen. Redan nu börjar Brunte lägga öronen bakåt och varna alla runt omkring för att "det här är min mat, flytta på er". Anna blir lite osäker och kanske till och med rädd att Brunte ska göra något utfall emot henne, därför öppnar hon snabbt dörren och skjuter in hinken till Brunte.
 
Vad gör Anna för fel? Jo när Brunte ser sådär sur ut och Anna ger maten så berömmer hon på ett sätt Brunte för att vara sådär sur. Hmm.. berömmer är kanske fel ord, men hon tillåter det! Vad Anna egentligen skulle behöva göra är att ställa sig vid boxdörren och vänta, självklart någonstans där det är säkert att stå om nu hästen skulle vara väldigt aggresiv. Hon skulle behöva vänta med att ställa ner maten tills dess att Brunte har öronen framåt. På så sätt tillåter inte Anna några sura miner ifrån Brunte gentemot henne.


Jag har haft det här problemet litegrann med Witezz. Hon blir otroligt sur emot sina boxgrannar när hon ska äta, vilket jag kan förstå då maten är väldigt viktig för hästarna. Men jag har inte tolererat att hon ger några sura miner mot mig när jag ska ställa ner maten utan för att hon ska få maten ska hon se lite glad ut! Vilket hon nu, utan några konstigheter gör!
 
Det här var bara ett exempel av många men samma sak gäller ju när det handlar om andra saker. Det är  viktigt att vi berömmer vid rätt tillfälle och framför allt att vi berömmer rätt handling, annars kan mycket gå fel!
 
 

Publicerat den 2013-10-20 - klockan 14:10:00

Hästvärldens egna Lassie

"Stoet Galina tog sig ut genom ett hål i staketet och gick ner sig i ett lerigt dike. Det hela hade kunnat sluta riktigt illa om det inte hade varit för hagkompisen Missy som galopperade hem till stallet och larmade.

- Jag skulle i väg och handla när jag hörde hovslagen. Nästan direkt kände jag att något var fel för Missy gnäggar nästan aldrig, berättar hästägaren Lotta Persson." Läs vidare HÄR

ENVIS PONNY BLEV HJÄLTINNA. Missy gillar egentligen inte andra hästar men galopperade ändå hem till gården för att larma ägaren om olyckan. Foto: Eva Sandström/Privat

Alltså, hur gullig var inte den här atikeln. Självklart lite hemsk också om man tänker på hästen som satt fast i diket, riktigt hemskt. Men som tur var hade hon ju världens snällaste hagkompis! Är det inte lite kul ändå att de bryr sig så pass mycket om varandra och att det faktiskt finns tecken på att dem kommunicerar med oss om nödvändigt! Åh, nu börjar jag nästan gråta.


Publicerat den 2013-10-20 - klockan 10:10:00

Today is a smiling day

Jag vaknade med frost utanför fönstret idag, ca -7 grader... brr, vintern är verkligen på ingång och det börjar bli dags att inhandla de där vinterskorna nu! Idag får våra pollar komma ut på en ordentlig runda. Vi rider långt, men lugnt låter hästarna få slappna av efter en grym vecka. Witezz har än gått ganska så hårt den här veckan så det är inte mer än rätt att hon får komma ut och leka lite också!
 
Idag tror, och hoppas, jag att Vera kommer ut. Det skulle underlätta så mycket plus att det blir mycket roligare om man är flera. Jag ska dessutom försöka fota lite till min fotouppgift i skolan där vi ska dokumentera en miljö, har dock ingen aning om vad för bilder jag ska ta och hur jag ska ta dem, men jag kommer nog på något.
 
 

Publicerat den 2013-10-20 - klockan 08:58:17

4 saker ni inte visste om mig

Jag var helt bombsäker på att jag aldrig skulle rida arabhästar och att jag verkligen avskydde dem
Allt jag såg var Candlelight och att vi aldrig skulle skiljas åt, men med min längd så höll det inte länge utan tillslut hade jag inget val, det var sluta rida eller prova rida arabhäst och se vart jag är nu!
 
♥ Jag har tävlat ponnygalopp
Kom faktiskt till och med trea en gång med Illuztra, Witezz mamma, men vi slutade eftersom att det är så otroligt orättvisa förhållanden på ponnygaloppen!
 
 
Jag har ridit på Granö stall i 8 år
Granö stall är gården Witezz bor på och hit kom jag som en liten plutt på 8-9 år. Nu är jag 17 år och är fortfarande Granö stall trogen!
 
Jag har också gått på ridskola i sammanlagt 3 år
Började på ridskola som 6 åring och gick ett år. Har också ridit på Vigelsjö ridskola i 1 år och på Rimbo ridskola i ca 1 år, men inget slår Granö stall!

Publicerat den 2013-10-19 - klockan 22:42:01

Your horse can only be as brave as you are

Haha, det var inte mycket som vart rätt idag av det jag skrev till er imorse! Ingen Vera kom ut, ingen långritt blev det och så mycket fix i stallet eller andra grejer vart det inte heller, iallafall inte för mig då det vart ett litet missförstånd när Anna skulle ta emot instruktionerna från Olli, påminn mig att aldrig mer låta Anna vara den som pratar i telefonen... 
 
Witezz fick iallafall komma ut några varv på volten. Jag tog hoppsadeln och la upp några hinder på volten men innan jag ens börjat trava så hade jag längt stiglädrena och börjat jobba ihop min polle. Hon var riktigt fin idag och jag fortsatte jobba stenhårt med min sits. Tänkte jätte mycket på mina handleder och att höja handen tills Olli kom. ho tittade lite på oss när vi red och frågade sen ifall hon kunde få sitta upp och känna lite på henne.

Inget mig emot då jag bara tycker det är bra både att andra kan sitta upp, känna igenom henne och sedan ge mig tips, och att själv kunna se henne från marken. Olli var sedan på mig som en hök angående min sits, tempo och andra saker - lite annorlunda gentemot hur jag lär mig rida av Sofia men det funkar. All kunskap är bra kunskap! När hon var ordentligt genomarbetad tog jag några skutt över hindrena som planerat. 
 
Jag lade faktiskt upp en variant av Tyras hoppövningar där man lägger upp till exempel; bom, bom, kryss eller som i mitt fall; bom, kryss, kryss. Det är en väldigt bra gymnastikövning som ger lika mycket effekt oavsett vilken höjd du har hindrena på då den är avsedd för att gymnastisera hästarna och låta dom själva ta initiativet för avståndbedömning. Witezz skötte sig super och jag tycker faktiskt att jag gjorde helt okej ifrån mig också! Vi lär oss ju tillsammans!
 
~ Old pic ~
 
Jag och Cissi tog sedan Strumpan och Candlelight på en ordentlig körtur. Vi tog lastbilen bort till Lvss, eftersom att vi tyvärr inte kan köra bort dit utan bara rida, och sen körde vi på. Cissi har lovat mig lite hjälp med Candlelight och Strumpan eftersom att de senaste tävlingarna inte har gått särskilt bra. Hon körde därför Candlelight idag, dels för att känna igenom henne men också för att kunna kolla på mig när jag kör Strumpan för att kunna ge mig så mycket hjälp som möjligt.
 
Det kändes faktiskt riktigt bra idag! Det kändes som att jag verkligen körde Strumpan hela tiden och idag kunde jag verkligen känna hur svårt det faktiskt är med ponnytrav. Många kanske tror att det bara är att sitta där och låta hästen springa, och några kuskar har det säkert så... men när du verkligen, verkligen kör så kan jag lova att svetten rinner! 
 
Nu ser jag framemot Gävletravet den 3e november, men innan dess ska Candelight och Strumpan köras så mycket som möjligt och vi ska försöka hinna med något snabbjobb till!
 
~ Också en gammal bild ~

Publicerat den 2013-10-19 - klockan 21:35:00

Tips för "tiggiga" hästar

Witezz om något är en tiggig häst. Det räcker med att jag går in i foderboxen så börjar hon "brumma?" med mulen och tigga efter godis. Är det jobbigt, ja. Men egentligen får jag ju skylla mig lite själv som har skämt bort henne väldigt mycket och dessutom ett henne godiset på ett felaktigt(?) sätt. Det är nämligen så att det finns olika sätt att ge godiset på och gör du rätt så spelar det inte så stor roll ifall du ger 10 godisbitar om dagen eller 50.
 
Det första jag skulle vilja dela med mig av är något jag har läst mig till genom en trickträningsbok. Så fort jag läste det var det som att allting blev så logiskt. Det var dessutom så himla självklart så jag undrade vad sjutton jag ens har hållit på med på senaste! Det är nämligen så att när din häst utför ett trick, eller över huvudtaget ska få beröm i form av godis, så är det väldigt viktigt att du redan har godisen i handen. För om du börjar gräva i din ficka efter att tricket har utförts, eller efter att du har gått fram till hästen, så kommer hästen direkt att titta på dig = tigga. Ger du då godiset så berömmer du det faktum att hon/han tiggde. Om du istället hade haft godisen i handen redan och gett den direkt när hästen, till exempel; har landat i från en stegring så berömmer du själva tricket eftersom att hästen inte hinner börja tigga och invänta godiset.
 
Det andra jag vill dela med mig av till er är precis vad bilden nedan visar. Det är väldigt viktigt att du sträcker handen till hästen innan hästen sträcker huvudet mot dig. Det här har egentligen väldigt mycket med det jag skrev ovan att göra, för du behöver vara snabb och ha godisen i handen från allra första början för att snabbt kunna sticka in den under hästens mule. Bilden nedan demonstrerar väldigt bra tycker jag. 
 
Detta handlar allt egentligen om att berömma vid rätt tillfälle och inte när hästen har hunnit börja göra något annat. Jag har prövat detta på Witezz och hon har nästan helt slutat att rota mina fickor och buffa mig i magen. Vad hon dock gör är att hon utför en massa trick och hoppas på godis, men inget godis utan kommando, haha! Jag rekommenderar er med tiggiga hästar att prova detta, jag kan inte garantera att det funkar men det skadar ju inte att prova!
 

Publicerat den 2013-10-19 - klockan 16:47:00

If you haven't fallen of a horse you haven't been riding long enough

Snart går bussen mot stallet och en söt ponny står och väntar på mig! Eller.. nej, hon äter nog gräs. Vad dagen kommer att bjuda på har jag för nuläget ingen aning om. Vad jag däremot vet är att Vera kommer ut i helgen och rider med oss, Witezz ska få komma ut på en ordentlig tur och Olli kommer säkert komma på något annat att fördriva resten av tiden med!
 
Jag är jätte nöjd med min design och ju mer jag tittar på den desto mer inspiration får jag till att blogga. Har skrivit några tidsinställda till helgen men eftersom att denna helg är tävlingsfri så kommer jag hinna blogga mycket mer! Har dessutom fått en hel del idéer på inlägg att skriva bara genom att titta på designen, hahaha!
 
Berättade jag förresten att jag har bestämt mig för vilket nästa trick blir? Jag stog och valde mellan att lära henne krama eller nicka, eftersom att båda de tricken "fulländar" en kombinatin av trick. Hon kan ju pussas och hon kan ju skaka så vilket jag än lär henne så kommer hon kunna antingen, pussas och kramas eller skaka på huvudet och nicka. Jag bestämde mig för att lära henne kramas eftersom att det var det gulligaste tricket, haha. Jag provade det några gånger i torsdags och jag kan säga att det inte var särskilt lätt att göra med en tjock vinterjacka på mig men jag tror ändå att Witezz kommer fatta snabbt! Kanske kan ni få någon bild på det senare ikväll, kameran hänger med till stallet iallafall och vädret är helt outstanding!
 
Hörde också att många i Sverige har fått snö!!?!"#¤%  Jag vill också ha snö!

Publicerat den 2013-10-19 - klockan 11:34:18

Såhär tycker jag angående filmen

För några dagar sedan publicerade jag detta inlägg: http://schnailgull.blogg.se/2013/october/kul-eller-djurplageri.html#comment och fick en hel del kommenterar på det. Många utav er tyckte att vad tjejerna gjorde inte alls var okej medan några utav er tyckte att det såg ut som något som skulle kunna hända vem som helst. Helt normala åsikter som vem som helst får ha med andra ord.
 
Vad jag dock inte tycker är så okej är när några utav er som kommenterade "anklagade" mig för att ha en felaktig åsikt. För det första skrev jag aldrig vad jag tyckte om filmen och för det andra finns det inget rätt och fel, men här har ni nu, min åsikt!
 
Ingen av oss vet ifall detta är en once in a life time händelse eller om det är någonting som hon gör en gång varje vecka. Vad vi däremot vet är att hon, förutom hjälmen, har olämpliga kläder, ett skarpt bett, ett spö med plastpåse och en ganska så högt hinder. Hästen kommer inte fel, som några av er har kommenterat, utan hästen vägrar från början men hon lägger på spöt och hästen kastar sig över. Detta gör att ryttaren hamnar i kraftig obalans, studsar hästen i ryggen och drar honom/henne ordentligt i munnen under tiden hon är på väg att ramla av.
 
Vad jag anser fel är inte att hon tappar balansen över hindret. Inte heller att hon manar på hästen att hoppa. Vad jag anser fel är till exempel det faktum att hon inte släpper tyglarna och tar "smällen" att försiktigt glida av, istället för att dra hästen så brutalt i munnen. Att hon dessutom har väldigt dåliga ridkläder, och framför allt skorna, gör bara saken värre eftersom att något värre än det där hade kunnat hända.
 
Alla har vi olika gränser för djurplågeri, vissa drar gränsen vid att ens stoppa in ett bett i munnen medan andra tycker att så länge hästen inte beter sig rätt så har jag som "ledare" rätt att slå till honom. Personligen har jag blivit väldigt känslig på senaste tiden och blir nästintill deprimerad varje gång jag råkar ta i för hårt med Witezz. Jag vet inte om jag skulle kalla detta djurplågeri, men snällt mot ponnyn är det verkligen inte och jag hoppas innerligt att detta var en once in a life time händelse! Jag säger nu inte att vad ni tycker är rätt eller fel på något sätt, men det här är vad jag för nuläget tycker!
 
 
 

Publicerat den 2013-10-19 - klockan 08:32:00

Ny design kirrad!

Har suttit ett tag nu och pillat lite här. Har ganska länge känt att det är dags för ett design byte och tillsvidare får det bli en lite höstig design. Ska på en gång börja fixa och trixa med en riktigt snygg vinterdesign, så den här är bara tillfällig. Smart utav mig att sätta dit höstlöv va, nu måste jag nämligen byta design innan vintern, annars blir det ju knäppt.  Vill förvarna er alla att går ni längre bak i arkivet så kommer bilderna att vara förstora för designen då jag bara har ändrat storleken på de inläggen som just nu syns!
 
Det skulle vara väldigt kul ifall nu kunde ge lite feedback på vad ni tycker. Jag är ganska nöjd, men det är alltid skönt att få lite andra perspektiv! Så har ni något ni gillar eller inte gillar, please tell me!
 
 

Publicerat den 2013-10-18 - klockan 22:35:00

Myskvällen är fixad

Mysfaktorn är hög! Alex kilar ut med hunden snabbt medan jag överraskar honom med att fixa rummet, värma pizzorna och hälla upp godiset och chipsen lite fint! Det blir nog lite film eller serietittande innan vi tar upp plugget imorgon! Ha en bra kväll hörni!

 

Publicerat den 2013-10-18 - klockan 19:23:00

Älgjakten är igång

 ...och i takt med att kylan drar in över Sverige flyttar många ryttare in i ridhus eller håller sig till paddocken och/eller hagen. Hur gör ni? Själv rider jag på som vanligt, undivker skogen i den mån det går, speciellt i gryning, skymning och mörker samt sätter på mig reflexer oavsett hur ljust det är ute. Detta tycker jag är ett bra sätt att tackla älgjakten på. Ingen vill väl, hoppas jag, rida i ridhus 5 dagar i veckan. Både jag och Witezz hade ju brytit ihop efter några dagar. Speciellt om man hade känslan av att man måste rida där, för rider jag ut så finns chansen att vi blir skjutna.
 
Älgjakten är för många hästägare en ganska kritisk period. Man vill ju inte gärna rida ut i skogen och bli tagen för en älg, samtidigt som man inte vill rida i ridhus 5 dagar i veckan. Många sätter också sina hästar i vila just under den här perioden, men hur gör ni?
I'm curious!
 

Publicerat den 2013-10-18 - klockan 16:52:00

Friday, friday, friday, friday, friday!

Fredag, älskade fredag! Foten känns mycket bättre idag. Jag kan faktiskt nästan gå normalt och bara det känns helt underbart! Vi hade sovmorgon i morse så hade skola mellan 10.55 och 15.40. Inte så illa med tanke på hur utvilad man blir med så många timmars sömn! Idag får Witezz vila, det är hon välförtjänt av, och jag ska traggla mig igenom en hel del matteuppgifter och några sidor psykologi.
 
Har börjat med min design igen så ska göra en tillfällig höstdesign och lägga ner mer tid på en vinterdesign! Har trgglat lite med bakgrunder och bollat lite idéer om headern. Ser framemot att byta design, är måttligt trött på den här även om den är riktigt snygg!
 
Måste få ge lite cred till er också! Det finns inga ord för hur glad jag blir över alla kommentarer där ni berättar att ni tycker Witezz är väldigt, snygg, söt etc. Blir helt varm i kroppen och bara alldeles glad varje gång en sådan trillar in! Att hon är världens finaste häst i min värld är väl ganska självklart, men att även ni tycker att hon är fin är jätte kul! Guld värt!
 
 
 

Publicerat den 2013-10-18 - klockan 13:34:00

What doesn't kill you, makes you stronger

Med ett knappt rörligt ben linkade jag ut och hämtade min strogne springare. Ridstövlarna satt så tajt att jag trodde dragkedjan skulle spricka när som helst. Witezz var dock väldigt snäll och både kom och mötte mig i hagen och anpassade sitt tempo till mig. Hon tittade på mig som om hon undrade vad som hade hänt och pussade mig flera gånger. Mitt hjärta smalt varje gång även om det kanske inte var riktigt av dom orsakerna jag ville ha, som hon pussade mig för, hehe. Jäkla godisråtta.
 
Jag bestämde mig iallafall för att hoppa upp och prova att rida. Hade det inte funkat alls så hade jag bara tagit in Wiezz i stallet igen, gett henne en lång rykt och tackat för en fin framridning, haha. Men det funkade ganska bra. Jag kunde inte lägga någon vidare vikt i höger stigbygel och kunde inte trampa ner hälen ens i närheten av vad jag vanligtvis brukar kunna, och bara det är alldeles för lite egentligen...
 
Hur som helst måste jag säga att passet gick helt okej! Vi började med att jobba övergångar men slutade allt med att Sofia sprang efter mig och Witezz och var på mig som sjutton om mina handleder, takten, min sits, mina händer, allt. Det såg nog lite roligt ut och Lovisa's skratt bekräftade mina misstankar. Tycker att Witezz skötte sig ypperligt i övergångarna. Vi jobbade med mycket som faktiskt är helt nytt även för mig så att några, eller massor med, missförstånd uppstod är inte så konstigt. Jag tycker iallafall att vi fick till det bra, tempot satt för det mesta och med energi den här gången! Galopperna satt också, alla utom vänster galoppen men det är helt mitt fel då det var jag, och inte Witezz, som inte orkade hålla ihop galoppen pågrund av mitt ben.
 
Sitsen var också helt okej i slutet och jag är glad att hon är på mig så mycket eftersom att jag verkligen måste snäppa upp mig! Det finns så mycket enkla grejer som jag skulle kunna ändra för att allt ska bli riktigt bra, eller iallafall någorlunda okej.
 
Upp med hakan, bak med axlarna, lyft upp bröstet iställer för att trycka bak det, vrid om händerna, in med armbågarna, ner med hälarna och fram med tårna... ja en hel del ~
 
 
Lovisa glömde tyvärr grimman som Witezz skulle ha provat idag, så vi får ta det nästa gång helt enkelt. Men tränset satt perfa, är fortfarande lite osäker på nosgrimman då jag inte provade den ordentligt, men hittar jag bara ett matchande pannband så kommer det bli hur snyggt som helst. Regnet var inte det bästa helle s några nya dressyrbilder vart det tyvärr inte, men jag har ju en hel del på lager, så det gör ju inget!
 
Imorgon får Witezz vila och jag med. Jag hoppas verkligen att mitt ben blir bättre och att det faktiskt bara är en rejäl stukning och inget annat. Men svullnaden har gått ner betydligt och jag kan gå bättre än imorse trots att jag säkerligen har överansträngt den idag! Har en hel del plugg att ta mig igenom så det blir nog vad jag sysselsätter mig med. Ja och er förståss!

Publicerat den 2013-10-17 - klockan 21:32:00

Krigsskada

Haltar omkring i skolan idag. Jag var nyligen hos skolsköterskan och fick ett bandage runt vristen. Hon rekommenderade mig att inte hoppa upp på Witezz idag, men jag sa att jag får se hur jag känner då. Känner jag att foten är funktionell så hoppar jag nog upp och iallafall gör mitt bästa, är den inte alls bra så får jag stå vid sidan om idag. Men man lär sig ju av det också! 

Svullnaden är iallafall på väg nedåt och det är ju ett bra tecken. Något som däremot oroade skolsköterskan var att foten på något sätt har låst sig. Den knakar till ibland vilket gör att jag kan böja den lite mer, men sedan går den tillbaka till samma läge och måste knäckas igen. Hon sa iallafall att om den inte har blivit bättre inom 2 dagar bör jag gå och titta upp den.
 
Lite tråkigt tycker jag eftersom att Witezz, enligt mitt tycke, har gått mycket bättre sedan sist! Vi har fått bättre koll på tempot speciellt i galoppen, men även i traven! Skulle kännas otroligt tråkigt ifall jag inte kunde få visa det just nu och få lite mer underlag för att gå vidare. Men stallet ska jag iallafall till oavsett om benet hänger med eller inte, det är en sak som är säkert!
 
 
 

Publicerat den 2013-10-17 - klockan 13:18:00

Kul eller djurplågeri?


Publicerat den 2013-10-17 - klockan 09:19:00

I took a moment, and i made i perfect

Red som tidigare bestämt ut barbacka idag! Hur mysigt är det inte att rida ut i kolsvart mörker. Ingen sadel, inget bett. Bara du och hästen!? Ja, nu var det dock inte kolsvart när jag red ut, men det vart kolsvart tillslut. Sen var det inte heller bara jag och hästen, utan Anna och hennes häst var där också, men det var mysigt som sjutton iallafall!
 
Vi började ridturen med att klättre en hel del, just för att det inte var mörkt då. Witezz tyckte det var riktigt kul och hoppade upp längs med stenarna. Hon frustade flera gånger och nästan drog vidare mot nästa slutning. Vi tog senare 2 härliga galopper, den andra galoppen var väl inte lika härlig dock då den slutade med att jag låg på marken. Vi råkade komma lite nära Anna och Candle, vilket fick Candle att höja ett bakben. Witezz hoppade till och jag tappade balansen. Ingen större skada skedd förutom en lätt hjärnskakning och en stukad vrist. Så lite ont i huvudet har jag och haltar lite gör jag men inget värre. Det var ju varken Witezz eller Candles fel utan mitt som inte hade mer koll.
 
 
Imorgon är det dressyrlektion. Jag vet inte vad vi kommer träna på imorgon, men det kommer nog bli bra och jag ska göra mitt bästa oavsett! Lovisa följer med också och hon har med sig en grimma som hon köpte till sin häst men som visade sig vara förliten. Ifall Witezz kan ha den och den är snygg på henne så köper jag den nog, men ville testa först så jag inte kastar iväg pengar i onödan. Fick ett träns utav henne också då hennes häst råkade trampa på tygeln så sidostycket gick av. De var tvungna att klippa lite och då vart det för litet för Palle. Så kan Witezz ha det och det passar henne snyggt så får hon det. Annars kanske Preztige eller Shahzam kan ha det - vilket jag dock tvivlar på då dem har ganska så stora huvuden båda två. Jag tar iallafall med kameran till Lovisa så hon kan fota oss lite under passets gång!
 
Annars har inget nytt hänt. Jag har ännu en gång samlat en hel del inlägg i utkast under dagen men jag ska verkligen förska skriva klart något utav dem imorgon. Nu ska jag dock läsa lite engelska och sen lite pykologi innan det är dags att sova! Natti natti!
 
 

Publicerat den 2013-10-16 - klockan 21:44:00

Take a moment and make it perfect

Idag ska Witezz få komma ut på en lite lugnare sväng. Jag sade åt Anna att inte sadla Witezz då jag kände att en barbackatur skulle sitta på sin plats. Det var länge sedan och ibland behöver man dagar då man bara busar lite! Vi klättrar nog lite och går i lite backar precis som förra onsdagen. Det blir nog en hel del galopp också, jag tycker det är ett ganska bra upplägg på en vecka. Att först ta en dag där man jobbar lite hårdare utan att vara på banan och sen tar en lite busigare tur för att sedan ladda om och köra stenhårt på banan!
 
Ska försöka komma underfund med ett trick idag också som blir vårt nästa. Har ltie beslutsångest och svårt att välja vilket jag ska börja med. Vad jag har bestämt mig för är ialalfall att det blir något lätt, som tillexempel Kramas eller Skämmas. Men det ser vi! Nu går snart bussen och jag måste kila! Någon utav er har kanske någon idé?
 
 
 

Publicerat den 2013-10-16 - klockan 16:52:00

You're all that matters to me.

Helt klart bästa just nu! Lyssnar på dem hela tiden och när jag inte lyssnar så sjunger jag! Haha, längtar så tills måndagar just nu då det kommer ut en ny låt varje måndag! Hur najs är inte det? Har jag någon belieber på bloggen?
 

 

Publicerat den 2013-10-16 - klockan 14:57:00

Lär känna Witezz - del 4

Högsta hon tävlat? 
Witezz har som högst startat L:B i dressyr och en clearound på 40cm i hoppning. Hon är jätte duktig!
 
Är det Witezz som bestämmer i hagen? 
Jag tror inte att Witezz bestämmer i hagen, men jag tror heller inte att hon är lägst i rang. Frågan är om det finns en så tydlig rang i hennes flock eller om det finns en lite mer ledartyp och resten är som dom är.
 
Hennes bästa hästkompis? 
Jag tror att Witezz är bäst kompis med Strumpan. Strumpan är den enda som inte Witezz stryker öronen bakåt emot när de närmar sig och ibland ser jag dem faktiskt tillsammans i hagen.
 
Vad gillar hon bäst? Att bli duschad eller svampad?
Witezz älskar att duscha. Hon står och njuter, trycker sig emot en när man shamponerar och blir jätte avslappnad. Hon älskar också att bli tvättad i ansiktet, speciellt när man skrubbar lite i pannan!
 
~ nyduschad Witezz! ~
 
Bästa tricket?
Det måste nog bli att pussas Vi gör det hela tiden och det är nog det hon kan absolut bäst också! Hon gör dock vad som helst för godis så inget av tricken hon kan än så länge är något direkt problem!

Publicerat den 2013-10-16 - klockan 13:47:00

Lost in confusion

Det känns som att jag har tappat allt lite. Har tappat inspirationen till att blogga, tappat känslan av att skriva tills fingrarna glöder. Jag fortsätter att kika in här men jag känner att jag vill ge er mer än massa inlägg om vad jag ska, och vad jag har gjort. Det är mycket i skolan nu och jag har bestämt även där att det är dags att verkligen ta tag i allt. Börja plugga i tid, vara fokuserad på lektionerna och göra det som ska göras. Hemma har jag en pojkvän som jag snart firar ett år med. Att se honom sitta bredvid mig med näsan i ett spel hela tiden för att jag sitter och bloggar är inte heller det roligaste då jag vet hur jobbigt han tycker det är att jag "måste" blogga...
 
Jag har absolut inga planer på att sluta blogga, men jag ville bara kika in här och berätta hur läget ligger till. Jag försöker dagligen att hitta inspiration till er. Jag läsr hur många hästbloggar som helst för att hitta inspiration. Jag gräver i mitt inre, pratar och diskuterar med vänner men hittar ändå inget som bara sliter tag i mig och ger mig den där känslan av att kasta mig på datorn när jag kommer hem.

Det skulle underlätta för mig ifall ni skulle skriva ner några idéer till att blogga om. Jag ska också ta och titta i mitt utkast där jag har ca 20 olika inlägg som är påbörjade men inte avslutade. Där kan jag nog hitta en del. Jag vill att bloggen ska växa men när den, vid sånna här tillfällen, bara sjunker över allt så blir man så låg.
 
Jag hoppas ni är med mig i både framgångar och motgångar, för vi tar oss igenom det. Ska försöka ta upp mitt arbete med en ny design också. Man blir så mycket mer motiverad när man har en ny, snygg design!
 
 
 

Publicerat den 2013-10-16 - klockan 12:26:00

When i look in to the eyes of an animal


Publicerat den 2013-10-16 - klockan 07:53:00

Svenskaplugg och ett litet kvällsinlägg

Kikar in till er här innan jag sätter mig med min svenska igen. Har skrivit klart själva uppgiften nu men nu kommer det som jag har fasat över under hela arbetets gång... Vi ska spela in oss själva och powerpointen med något program istället för att redovisa det här muntligt, och jag klarar verkligen inte av att höra mig själv. Det låter ju helt förskräckligt! Så jag vill också passa på att be om ursäkt till alla som någonsin har hört mig prata! Haha!
 
Juridkprovet gick faktiskt ganska bra imorse. Satt så pass länge och skrev att jag i slutet kladdade ihop  så mycket jag hann, vilket jag nu hoppas är någorlunda läsbart, och så länge har jag aldrig setat på ett prov tror jag! Extra kul tyckte jag när jag på de sista frågorna verkligen kände att det här, det här vill jag jobba med! Tyckte det var riktigt kul att själv få analysera och esonera för vilket brott som har begåtts eller kanske resonera till varför någon inte är skyldig till brott.
 
 
Efter skolan fick Witezz komma ut på en ridtur. Eftersom att jag har en skaplig träningsverk i hela kroppen efter judoträning, abschallenge och squatchallenge så tog jag dressyrsadeln idag. Den är lättare att rida i enligt mitt tycke. Jag skulle ju dessutom rida dressyr, så why not. Vad vi övade på idag var övergångar. Massvis med övergångar. Både från skritt till trav, från halt till trav och från galopp till skritt. Ja ni fattar. Witezz var iallafall med på noterna efter att hon hade fått en galopp utan jobb. Hon låter sig verkligen inte trampas på tårna den hästen utan ska jag ha vad jag vill ska minsann hon få vad hon vill först!
 
Hon gick iallafall super bra idag och jag ser fram emot ridlektionen på torsdag! Det blir alltid lite som en avstämning på veckan. Vad har man tränat på, vad har gått bra, vad har gått mindre bra. Väldigt skönt tycker jag då risken för att man blir "hemmablind" är mindre! Det finns alltid någon som stämmer av så att allt går rätt till.
 
Imorgon tar vi det lite lugnare. Vi klättrar lite om vädret håller för det och så tar vi lite mys i skogen! Men nu åter till Afrodite, den ska lämnas in i kväll och jag får ångest över att jag lespar så himla mycket......
 

Publicerat den 2013-10-15 - klockan 21:35:00

Jag är med och tävlar!

[Bilden länkar]
 

Publicerat den 2013-10-15 - klockan 12:21:33

Önska mig lycka till!

Har ett stort juridikprov på inkommande. Är faktiskt stolt över mig själv som för flera dagar sedan började plugga! Jag brukar vanligtvis vara en sådanhär sistaminuten pluggare... Nu hoppas jag bara att mitt plugg har gett resultat. Det såg iallafall bra ut när Alex förhörde mig nyligen! 
 

Publicerat den 2013-10-15 - klockan 10:03:05

Outstanding, bäst... Ja, helt ruggigt bra!

Jag vill faktiskt börja denna tisdag med att länka en helt underbar blogg till er! Den här bloggen är helt outstanding och är upphovet till mitt nya hästtänk. Tjejen som driver bloggen heter Oline, hon fyller snart 18 år och har en häst vid namn Kamikaze - kallas dock Vitnos. Hon vill, med hennes blogg, förmedla ett budskap om ett alternativt hästtänk fritt från allt vad våld, tvång och dominans heter. Hon tränar sin häst efter metoden "Open Minded" vilket helt enkelt betyder - ett öppet sinne.
 
När jag först klickade in på hennes blogg, som då hette SilentVoices och drevs av henne och hennes kompis, var jag väldigt skeptisk. Jag tyckte att det mesta verkade väldigt fjantigt, och att en relation med en häst utan våld och tvång var omöjligt. Men när det sedan började ljusna för mig så kände jag mig så otroligt dum. Varför skulle det vara omöjligt, jag klarar ju av att umgås med mina klasskompisar utan att slå de så fort dem gör något fel..
 
Jag började sedan på allvar följa bloggen och sakta men säkert tog jag in bitar av deras metoder i min hästhantering. Tack vare Oline och hennes kompis fann jag inte bara en bättre människa i mig själv utan jag och Witezz har kommit närmare varandra. Jag har börjat nehandla Witezz med respekt, och på så sätt fått respekt tillbaka. Jag har börjat analysera mina och Witezz problem istället för att bli arg och dölja problemet och jag har dessutom funnit min del i bloggandet. Jag tog tag i bloggen och började driva en renodlad häst blogg. Tanken är att jag så småningom ska kunna dela med mig av min tolkning av detta alternativa hästtänk till er och göra hästvärldens till en rättvisare plats. 
 
Jag vill med detta inlägg inte bara tipsa er om en helt underbar blogg och förebild, jag vill också tacka dig, Oline, för att du har hjälpt mig så mycket. Du har hjälpt mig att öppna ögonen för något som jag aldrig förut hade brytt mig det minsta lilla om. Tack!
 
HÄR ska ni nu klicka och lova mig att ge den här bloggen en chans! Jag var skeptiskt, jag ställde frågor, jag slutade läsa bloggen, jag kom tillbaka - och se vart vi är idag! 
 
Visste ni dessutom att det var genom att läsa SilentVoices som jag kom på idén att börja trickträna Witezz. Olines häst Vitnos kan över 40 trick och att se honom utföra dem med henne, helt utan tvång eller mutor är helt underbart. Han älskar verkligen henne och jag lovar, vi är där någon dag vi också!
 
~ Bilder på Oline och Vitnos, tagna från hennes blogg ~

Publicerat den 2013-10-15 - klockan 08:50:00

I hate myself and everything about me

Vad är felet med mig!!!!?!?!? Råkade nyss radera en av mina bildmappar från mitt USB. Jag raderade bildmappen med alla fina bilder ifrån Solvalla där jag bland annat vann med Candlelight. Jag är så dum! Trodde att jag hade flyttat mappen, dvs att den hade kopierats, så utan att ens titta raderade jag den. Kan ni förstå min panik när jag såg att dem inte fanns där. och ännu mer panik när ja ser att inte det jag tar bort från USB:t hamnar i papperskorgen?!?!?! Är så arg på mig själv och ber just nu tll gud att Olivia tog de bilderna när hon tog lite bilder i helgen. Isåfall har ju hon dem på sin dator och kan skicka dem till mig igen!
 
~ de här två bilderna fanns där bland annat, så fina! ~

Publicerat den 2013-10-14 - klockan 17:04:00

Hejsan hoppsan lillebror!

Den här skoldagen har verkligen varit segare än segast och allt jag har gjort är att oroa mig inför morgondagens juridikprov samt min svenska inlämning. Det är så mycket att göra på så lite tid. Kul att ni gillade min tidigare inlägg om hästhantering som trickträning. Har suttit länge och funderat på hur jag ska formulera mig och har dessutom haft ganska svårt att komma till skott, sätta mig ner vid datan och skriva. Det vart inte exakt som jag hade tänkt mig, men jag fick ut budskapet och det var det viktigaste!
 
Veckan som är kommer att se ut som följande:
Måndag: Witezz vilar och jag pluggar samt tränar judo.
Tisdag: Stort juridikprov och sen vidare till min fina tjej. Vi rider ut, tränar övergångar, ställer igenom och jobbar lite lösgörande.
Onsdag: Vi rider ut i skogen, galopperar och har oss. Klättrar uppför lite backar och myser i nyponbuskarna!
Torsdag: Dressyrlektion för Sofia
Fredag: Witezz får vila!
Lördag: Jag har för mig att vi ska åka in och träna russen på Solvalla. Witezz får komma ut och röra på sig lite, eller så kanske vi tar någr varv på volten.
Söndag: Rider ut en lite längre runda med Witezz.
 
 
 

Publicerat den 2013-10-14 - klockan 16:54:00

Vägen mot en bättre sits, vem är med mig?

 
 
 
 

Publicerat den 2013-10-14 - klockan 08:13:00

Tänk om alla tänkte att hästhantering var som trickträning...

...tänk så många missförstånd som aldrig ha ägt rum.
 
Allt för ofta får jag frågor om Witezz trick. Hur lärde jag henne, vilka kan hon och hur många kan hon... och alltför ofta har jag lust att svara att hon kan så otroligt många! Hon kan gå bredvid mig i grimskaft, hon kan stå i kedjor, hon kan fatta galopp, hon kan göra halt, hon kan gå framåt för skänkeln, hon kan yoga, hon kan skaka på huvudet och så många fler trick! Precis som era hästar kan!
 
Jag har på senare tid insett att om alla skulle se hästhantering som trickträning så skulle vi kunna undvika så många missförstånd mellan häst och ryttare. Alltför ofta beror nämligen dessa missförstånd på att vi tar för givet att våra hästar kan vad vi ber dem om. Men precis som med yoga så måste jag lära min häst att gå bredvid mig i grimskaft, och precis som med yoga så har vissa hästar lättare för det än andra.
 
 
Sedan jag började tänka så här så har min förståelse för Witezz och hennes konstigheter blivit större. Jag blir inte lika arg på henne när hon till exempel inte fattar rätt galopp. Vilket jag dock anser att hon borde kunna vid det här laget. Utan istället tänker jag om och skriver upp detta på mig "att-träna-på" lista och så ser vi till att träna så mycket på den galoppen som möjligt. 
 
Oftast uppfattas hästar och ponnysar som dumma och mosträviga när ett sådant här missförstånd uppstår. Du blir hårdare och hårdare, argare och argare. Kanske åker till och med spöt fram och hästen - ja den förstår fortfarande lika mycket, om inte mindre. Det här inlägget går hand i hand med ett annat inlägg jag skrev tidigare, som jag inte hittar just nu, vilket handlade om kommunikationen mellan häst och människa. Hästarna har sitt språk, människan har sitt. Hästarna kan inte lära sig vårat språk, men vi kan iallafall försöka lära oss deras, och genom att lära oss deras språk så ökar vår förståelse för dessa djur ännu mer. Varför reagerar de som dem gör?
 
Visste ni tillexempel att en häst ser saker ca 50% förstorat. Visst känns det inte lika konstigt längre att hästarna reagerar på plastpåsarna i skogen?
 
 
 
Från och med nu kommer iallafall jag att börja tänka på detta viset! Är ni med mig?

Publicerat den 2013-10-13 - klockan 22:28:00

Jag och Witezz i framtiden


Publicerat den 2013-10-13 - klockan 21:44:00

If it's meant to be it will find it's way

Gud vilken underbar dag! Vädret var helt perfekt. Klarblå himmel och alla dessa färgade löv. Säkert 15grader varmt och vindstilla. Helt underbart väder att ta en långritt i, och det var precis vad vi gjorde. I sälert 1½timme var vi ute. Vi skrittade runt, miljötränade lite på möjliga domarbås i framtiden, åt massa nypon och galopperade sedan på en lång rakbana som finns lite längre bort. Vi galopperade fram och tillbaka och hästarna tyckte att det var så roligt. Witezz frustade flera gånger i farten och försökte hela tiden att öka för att få komma om Candlelight.

Ibland är det ju bra lockande att bara släppa allting och låta hästarna dundra på i all evighet. Det är som att tiden stannar och det finns inget annan än nuet. Tänk att vi ryttare har haft turen att hitta en sådan bra vän, en vän som bär på oss i ur och skur och som vi tillsammans med kan flyga fram i full galopp! Kärlek
 
Witezz fick faktiskt gå lite som hon ville idag. Eller det enda jag lade som krav var tempot. Att hon inte fick springa iväg från mig och inte ligga i Candlelight's rumpa hela tiden. Annars fick hon gå lite som hon ville, vilket jag faktiskt tror att hon uppskattade väldigt mycket! Imorgon får hon vila igen och sen kör vi igen på tisdag!
 
 
 

Publicerat den 2013-10-13 - klockan 18:50:00

Lär känna Witezz - del 3

Bästa med henne? 
Det bästa med Witezz är att hon är så otroligt charmig. Hon får mig att smälta varje gång jag tittar på henne, hon får mig så varm och mysig i kroppen och allt ont som någonsin funnits där bara försvinner. Hon är som min egna lilla doktor <3
 
Det godaste godiset? 
Witezz äter allt! Men favoriten är nog nypon eller clementin!
 
Varför började du rida just henne? 
Jag började rida Witezz för att jag var i en bra storlek för henne inridningen, inte för stor - inte för liten, inte för tung - inte för lätt. Sen fastnade jag för henne och tillslut kom vi fram till att hon får vara min så länge jag gör mig förtjänt av det, haha. Se bara så söt hon var, vem kunde motstå till det?
 
 
Vad är dina mål med henne?
Mina mål med Witezz är helt enkelt att komma så långt som möjligt och alltid känna mig nöjd med vart vi är. Om det sen betyder att vi kommer hoppa L:D och aldrig starta högre än L:B i dressyr eller om vi tillslut tävlar mot storhästar, det vet ingen! Men målet är så långt som möjligt!
 
Vem på Granö Stall red du innan Witezz? 
Innan Witezz kom in i mitt liv så red jag hennes mamma Illuztra ett tag. En riktig läromästare som har lärt mig en hel del! Innan dess red jag lilla Candlelight. Skulle nog vilja kalla henne för en läromästare också, på sitt sätt!
 

Publicerat den 2013-10-13 - klockan 09:10:00

If you can dream it you can do it.

And so she did. Anna vann inte bara L:C klassen, hon var också den enda som tog sig runt i L:B vilket också ledde till en vinst i sin första L:B. Grattis igen! Dubbel vinst men andra ord och vi är jätte nöjda, såklart. Med ett glatt humör, mycker att prata om och en stor gott & blandat påse drog vi oss hemåt.
 
Witezz fick faktiskt vila idag. Tiden fanns inte till imorse att rida ut då kossorna tog all tid. Vi tog in dem, satte halsringar på dem och borstade dem lite! Jag matade några med knäckebröd och socialiserade med dem när jag för en gångs skull hade chansen, de är inte dem mest sällskapliga kossorna i världen, haha!
Efter hopptävlingen fanns det inte heller någon tid utan vi bara packade upp allt, tog in hästarna och sedan fick vi skjuts in till Älmsta där bussen gick. Men imorgon ska hon få komma ut på en riktig långritt tillsammans med Candlelight.Så mysigt det ska bli!
 
Måste faktiskt också ge lite cred till Sigtuna Ryttarförening! En jätte mysig tävlingsplats med trevliga funktionärer. Bra framridning och ett bra cafeteria, även om jag inte handlade där, och en jättefin anlägning! Jag skulle iallafall inte banga på att åka hit och tävla någon gång! Det gjorde ni bra! Har någon av mina läsare varit där någon gång?
 
 
 

Publicerat den 2013-10-12 - klockan 21:01:00

Grattis Anna!

Vinst i L:C och riktigt fint ridet! Nu taggar hon om för L:B debuten, jag har en bra magkänsla!


Publicerat den 2013-10-12 - klockan 15:56:31

Life is better when you're laughing

Idag blir uppdateringen lite lägre igen. Om en halvtimme går bussen mot stallet och sen åker vi vidare på hopptävling. Jag och Witezz ska inte hoppa, haha. Men Anna och Strumpan ska och idag debuterar dem L:B. 
Mitt jobb är att borsta sadla och sadla av, att skritta med Strumpan medan Anna går banan och fota medan Anna hoppar. Världens roligaste, nej. Men det är iallafall lite bättre nu när hon bara har 1 häst med sig.
 
Witezz ska få komma ut och röra på sig också, Vi rider nog ut en liten sväng i skogen och myser, galopperar och busar! Något lite mer allvarligt hittar vi nog på också, men vi får se vad det blir senare!
 
 
 

Publicerat den 2013-10-12 - klockan 09:00:41

Lär känna Witezz - del 2

Hennes bästa personlighetsegenskap?
Hmm... Det absolut bästa med Witezz personlighet är nog helt klart att hon är så positiv. Hon ger allt en chans innan hon bestämmer sig för ifall hon gillar det eller ej och även om hon inte gillar det jätte mycket så ger hon det oftast ett försök. Hon skulle heller aldrig göra något för att skada någon vilket också gör henne till en underbar häst.
 
Hennes sämsta personlighetsegenskap?
Det sämsta... haha sånt här är alltid svårt men om jag måste peka ut något om är mindre bra så är det nog att hon är väldigt okocentrerad och lättdistraherad. Att trickträna med henne är nog det svåraste jag har gjort med henne. Hon är nästan aldrig 100% fokuserad på mig. Witezz har också en ganska så övervägande flyktinstinkt och är ganska så osäker av sig vad gäller omgivningen. Detta är såklart en nackdel i ridningen då hon tittar på såå mycket runt omkring och hoppar hit och dit och kors och tvärs för att hon ser allt som skulle kunna vara läskigt.
Men vi jobbar vidare och målet är att hon antingen inte ska bry sig eller själv våga ta steget att titta närmare på vad det är istället för att fly. Det är redan stor väldigt stor skillnad jämfört med förut!
 
 
Är Witezz en godisråtta eller nöjer hon sig med en godis?
Haha, jag tror inte att det är möjligt att vara en större godisråtta än Witezz! Det räcker med att jag rör vid min ficka så tittar hon på med sina stora fina ögon, underläppen hängande och öronen spetsade frammåt. Det är inte det lättaste att stå emot då heller! Men vi över lite med att jag ger godis längre bort ifrån mig för att försöka minimera det "tiggiga" så mycket som möjligt.
 
Föredrar hon att trava eller galoppera?
Witezz tycker nog att det är absolut roligast att galoppera. Bäst är nog desstom när jag släpper henne och hon får springa så fort hon vill. Bara racea om Anna och hennes pluttiga hästar, kämpa in i det sista och kommer över den påhittade mål-linjen, som vi absolut inte kom på precis innan vi var över den, hehe.

Publicerat den 2013-10-12 - klockan 08:15:00

Jag är världens uslaste...

...bloggare. Förlåt tusen gånger, nej miljoner gånger! Det är så mycket i skolan nu, mycket hemma och mycket i stallet. Jag försöker prioritera och ta mig tid till all men jag lyckas visst inget vidare! Dagen har bestått av en kort skoldag, Letandet efter en katt som helt plötsligt satt precis framför mig. Lite svenska plugg och sen stallet.
 
Witezz var riktigt duktig idag! Jag tog med henne en sväng på volten eftersom att det inte vart något av det igår. Efter att jag i en halvtimme ridit en hel del volter, övergångar och tempoväxlingar för att mjuka upp henne så red vi några moment ur L:B1 och L:C1. Hon var verkligen riktigt duktig dag och galoppen satt riktigt fint!
 
Jag tänkte extra mycket på tempot idag, att hon hela tiden ska vara där med mi, vänta på mig och nästan fråga innan varje steg. Samtidigt som det skulle räcka med en skänkling för att öka tempot. Galoppen var också ett av mina stora fokus idag. Jag ville att Witezz skulle hålla galoppen i ett tempo som passade oss båda. Det vill säga inte för fort, men samtidigt inte för långsamt. Jag tänkte extra mycket på att hålla i yttersidan idag och hon bytte inte till korsgalopp en enda gång, min fina plutta!
 
Jag är riktigt glad över dagens ridpass, och dessutom gav jag tretakten en chans och jag måste faktiskt säga att det fungerade hyfsat. Jag satt ner allt ifrån två till tio steg och upplevde faktiskt en del skillnad. Det berodde ju säkerligen inte bara på det utan att Witezz gick i ett rent och jämt tempo bidrog nog till väldigt mycket också.
 
 
Förutom att rida min prinsessa tog jag ut världens bästa Candle på en springtur. Vi tog några varv runt travrundan, skrämde livet ur några festkillar som försökte få eld i sin lilla eldstad och njöt av farten. Kunde dock inte njuta så himla länge eftersom att mina ben domnade bort efter ett varv och mina händer efter två. Hösten är verkligen här nu, nätterna blir kallare och vintern är på ingång!
 
 

Publicerat den 2013-10-11 - klockan 21:30:00

Lär känna Witezz - del 1

Har hon något med valet av bloggnamn att göra? 
Nej det har hon inte. Bloggen är skapad för väldigt länge sedan och är faktiskt, tro det eller ej, uppkallad efter ett smeknamn jag hade på högstadiet. haha. Jag och min kompis Johanna kallade varandra för massa kneppa grejer och sen fastnade det här. Sedan dess har det kännt dumt att byta eftersom att jag trivs med det namnet.

Favoritgodis? 
Haha, Witezz har nog ingen favoritgodis direkt, alls om går att äta hamnar i hennes mun. Men jag tror nog hittills att nypon och clementin är det hon blir mest tiggig av. Hon blir som galen och vill bara ha mer, mer och mer!
 
Hur högt har hon hoppat? 
Det högsta Witezz har tagit sig över än så länge är 80-85 på enstaka hinder. Bana har hon än så länge hoppat max 60 på.
 
 
Bästa tävlingen tillsammans? 
Ja har inte startat så många gånger med Witezz men bästa tävlingen med henne var nog på Turbo Star Cupen Vi startade dressyr först L:C1 och sedan L:B1an. Det var vår första L:B1 och hon vi fick 73% och kom precis utanför placeringen. Jag var så otroligt stolt över henne!
 
 
Hur ofta rider du Witezz? 
Jag rider Witezz 4-5 gånger i veckan med lite varierad träning. Ena dagen är lite basic, vi rider ut och går igenom alla gångarter. Kanske har något extra fokus som vi, eller jag, lägger mest vikt på. Ena dagen rider vi dressyr- eller hopplektion för Sofia. Ena dagen rider vi ut och tar det lite lugnare. Klättrar lite, går i lång och låg form och skrittar upp för massa branta backar för att jobba med mycket med rygg och rumpa. Sen rider vi ut på en lite längre runda 1 gång i veckan, oftast på helgerna, där vi antingen tar en lång och lugn runda eller en lite längre runda med lite högt tempo. Och sen brukar jag ibland ta ett litet pass med henne själv på volten. Antingen på ryggen eller marken. Men allt varierar från vecka till vecka och allt beror också på vilket humör vi är på, vad som händer i helgen och vad som behövs mest!
 

Publicerat den 2013-10-11 - klockan 08:15:00

Glöm inte!

...att ni kan ställa frågor om Witezz och få reda på allt du vill veta. Hur är hon att rida? Vilka trick kan hon? Varför trickträning, varför dressyr? Hur många gånger har du ramlat av henne?... osv. Allt du behöver göra är att klicka HÄR, skriva ner din fråga och klicka på skicka. Enkelt va?
Första delen av svaren kommer imorgon!
 
 

Publicerat den 2013-10-10 - klockan 23:20:51

Jag är med och tävlar!

Åh, har alltid velat ha ett sådant hä armband. Tänk er att alltid bära med sig en del av sin bästa vän! Har kikat på dem förut så när jag såg tävling vart jag glad! Hoppas bara att jag vinne rnu, annars får mamma ge mig i julklapp. haha!


 [bilden länkar;]

Publicerat den 2013-10-10 - klockan 18:48:00

It's sad because it's true


 

Publicerat den 2013-10-10 - klockan 17:25:00

It is what it is

Känner mig inte helt hundra idag och har inte tid att bli sjuk just nu, så jag ringde Cissi och så bestämde vi att hästarna fick vila idag och så åker vi dit imorgon istället. Det är ju bäst att vara på den säkra sidan. Hade dock suttit nästan hela dagen och tittad efter bra sits och dressyrövningar att träna på och hittat massor med bra som jag nu får vänta med att genomföra.

En utav övningarna jag ska göra är att "tretakt", jag tror det heter så. Det vill säga att jag rider lätt med att sitta ner två steg, stå upp ett. Sen öka med att sitta ner tre steg och stå upp ett osv. Detta ska tydligen vara en ganska bra övningn om man har svårt att sitta ner i sadeln, så det är ju värt ett försök iallafall.
Jag hade också tänkt mig att jag hela ridpasset ska försöka titta upp så mycket som möjligt. Jag sitter och tittar ner i Witezz man alldeles för mycket. Dessutom påverkar blicken hela ryttarens sits.
 
Hade lite olika övningar också som jag tänkte rida igenom med Witezz, men det får vänta! Idag väntar en del plugg, lite böcker att läsa och nu ska Stella få komma ut på en promenad också!
 
 

Publicerat den 2013-10-10 - klockan 15:48:17

Visste ni att...

… arabiska fullblod i färgen skäck kallas ”pintabian”? Skäck är inte en tillåten färg hos araber, men numera avlas de här hästarna fram som en egen ras i USA. Pintabianen måste ha minst 99% arabiskt blod i sig.
 
Pinto_Arabian

Publicerat den 2013-10-10 - klockan 11:56:07

Every single minute you are angry, you lose 60 seconds of happiness

Witezz var så glad idag. Hon utstrålade lycka redan när jag klev innanför stallets dörrar och det första jag gjorde var att ge henne en riktigt stor och mysig kram! Vi repeterade tricken jag har lärt henne och sen mös vi ytterligare lite till innan jag slutligen hoppade upp.
 
Vi tog det lugnare idag och jag ställde inte lika svåra krav på henne. Jag jobbade ner henne i en lite lägre form, eller ja, så låg form det går att få när man går först på en stissig arab, och hon var jätte duktig. Redan innan vi börjat trava frustade hon för första gången. Hon var avslappnad, tittade inte alls så mycket som jag nästan förväntade mig och väntade hela tiden på mitt kommando.
 
Vi klättrade lite innan och efter ridturen också samt skrittade upp för alla branta backar vi passerade för att ge lite extra effekt och jag har nog aldrig sett Witezz så här motiverad till att klättra. Visst hon brukar tycka att det är roligt men idag bokstavligen hoppade hon upp för bergskanterna och jag fick många gånger hålla in henne för att hon skulle ta det lite lugnare. En sak var också att jag riktigt kunde se hur hon ständigt sökte efter vägar att ta sig upp och ner på, hon utmanade sig själv och frustade miljontals gånger. Utstrålade lycka som sagt!
 
Ridlektionen för veckan är inställd då dagarna inte gick ihop, jag har inte riktigt planerat vad jag ska göra istället men det blir förmodligen ett litet pass på volten imorgon, jag ska titta efter någon bra övning och hämta lite inspiration. Har ni några tips så får ni gärna lägga dem i kommentarsfältet! Men nu ska jag spela lite LoL med Alex och sen dejta kudden!
 
 
 

Publicerat den 2013-10-09 - klockan 22:08:22

Goals are dreams with deadlines

De senaste dagarna jag har ridit Witezz har jag öppnat ögonen och sett hur långt vi faktiskt har kommit. Hon har gått från en häst som var otroligt ostadig och instabil i munnen till att mäst in till vara orörlig. Hon har gått från att knappt gå frammåt till att jag numera iställer får tänka på tempot, att hon ska vänta på mig. Hon har gått från att inte kunna några trick till att nu kunna tre stycken. Från att inte ens kunna gå först i skritt kan vi nu dundra på i världens fart, för att i nästa sekund rida en ordentlig dressyrgalopp.
 
Det krävs ganska mycket för att inse sådant här, men när man väl gör det blir man bara så lycklig. För inte mindre än två månader sedan (max) hoppade Olli upp och red ut på Witezz en gång, bara för att känna igenom henne lite. Då hade jag lite problem med galoppen och att Witezz inte ville vänta på mitt kommando, utan kastade sig iväg i galopp så fort de andra hästarna gjorde det, ren osäkerhetsgrej som nu är ett minne blott. Olli nämnde dock något annat som var väldigt viktigt, Witezz måste ha mer frammåtbjudning. När vi skrittar fram ibland så sniglar hon fram långsammare än... en snigel. Olli berättade för mig att utan framåtbjudning kommer Witezz att ha mer tid att titta runt på omgivningen och också mer tid att bestämma sig för vad som är läskigt och inte. Det vill säga - vad kan hon gå förbi och vad kan hon inte gå förbi.
 
När Witezz hade sin lilla viloperiod mitt i sommaren så skrev jag upp en del mål som jag ville nå. Jag ville ha en nystart med Witezz när jag satte igång henne igen. Jag bestämde mig för att satsa, satsa 110% hela tiden och göra allt för att uppnå de här målen. Jag tog fördel av dom 3 veckor med skritt vi hade framför oss och bestämde att från och med nu är det slut på sniglandet.
 
När jag idag, och den senaste veckan, har ridit Witezz har jag lagt märke till sånna här små grejer såsom att jag inte längre behöver sitta och trycka fram Witezz varannat steg. Tvärtom måste jag ibland stanna för att vänta in hästarna bakom mig för att hon skrittar snabbare. Witezz galppfattningar är så rena och fina dom kan bli och en häst framför skulle kunna galoppera iväg i full fart utan att Witezz flyger efter. Tolka mig rätt; självklart taggar hon till och studsar på stället etc. Men jag har nu mera kontroll över henne hela tiden.
 
Min lilla tjej har blivit så stor och vi har utvecklats så mycket tillsammans! Hon är inte den treåriga lilla flicka jag satte mig på är inte längre där. Hon har blivit något så mycket finare, och längre ska vi gå! Jag tror att det är så himla viktigt att ta sig sånna här stunder där man bara tänker igenom vad man faktiskt hade för mål, och vilka som är uppnådda. Det gör en så otroligt lyckligt och motiverad att fortsätta när man en gång har lyckats med något. Så lova mig det. Jag utmanar er att ta er en riktigt funderare. Vad hade ni egentligen för mål? Är målet uppfyllt, isåfall vad är nästa steg. Om det är inte är uppfyllt - varför är det inte det? Är målet för högt eller har jag inte kämpat tillräckligt mycket? Ifall ni känner för att dela med er så vet ni vart ni ska trycka!
 

Publicerat den 2013-10-09 - klockan 21:43:21

Lill-lördag och en gottpåse åt WitezzDet är onsdag, mitten på veckan. eller iallafall nästan, och idag ska Witezz få komma ut och klättra lite backar och berg. Vi satsar på en lång och låg form idag med ett bra, men kontrollerat tempo! Jag plockade ihop en liten godispåse åt Witezz, hennes favoriter är nypon, och tänkte att hon kunde få smaska lite på det här. Jag vet att knäckebröd egentligen inte är det bästa för hästar eftersom att det innehåller så mycket mjöl, men i en liten mängd skadar det inte!

Jag har lämnat in min samuppgift och skrivit ett prov imorse. Gick upp tidigt för att kunna läsa igenom allt en gång till innan provet, men vet inte riktigt hur mycket det hjälpte. Är ganska besviken på mig själv då jag har haft psykologiboken liggandes på mitt rum i ca 2 veckor och ändå har jag inte så mycket som tittat på den. Hade jag börjat plugga i tid hade jag kunnat få ett riktigt bra betyg då provet inte var särskilt svårt, men that's life - som man bäddar får man ligga, right?!

Publicerat den 2013-10-09 - klockan 17:27:17

Ta chansen och....

 

Publicerat den 2013-10-09 - klockan 13:34:09

Mysig, vacker och ruggig

Som många av er kanske vet så går jag en foto och redigeringskurs som Individuellt var i skolan. Veckans uppgift har varit att fånga hösten på bild och skildra tre olika perspektiv/känslor. En bild skulle vara vacker. En bild skulle vara mysig och den sista bilden skulle vara lite ruggig. Här nedan ser ni mina bilder, om ni skulle få besygsätta dem med IG, G, VG eller MVG vad skulle ni sätta för betyg då?
 
 

Publicerat den 2013-10-09 - klockan 09:50:00

Åh vad glad jag blir!

20131008-215340.jpg
Sånt här gör mig så otroligt glad. Har alltid, sedan liten, brytt mig väldigt mycket om fattiga familjer, barn som lever under vissa omständigheter och annat. Jag är tillexempel en av dom människorna som får dåligt samvete av att bara gå förbi en tiggare trots att jag vet att riskens finns att den där tiggaren lever ett jätte bra liv men tigger för att tigga. Jag är dock inte en sådan som resonerar att man måste äta upp all mat för att tänka på barnen i Afrika. Självklart kan jag tycka att det är onödigt att kasta en hel portion, men det agrumentet har aldrig gått hem hos mig.
 
När jag såg vad dressyrmupparna gjorde med sin feltryckta kollektion vart jag bara så otroligt glad! Att ett fel kan bli så otroligt rätt! Det är bara så coolt. Många hade bara slängt tröjorna eller haft dem liggandes någonstans i väntan på bättre tider, men de tog tag i det här och gjorde något bra av ett fel. Stor hiss till er!

Publicerat den 2013-10-09 - klockan 09:14:00

Think positive & positive things will happen

Witezz var grym idag! Vi var så grymma! Att rida ut i skymning är inte alltid det lättaste, speciellt inte på en häst som knappt klarar av att rida ut i solsken. Allt var läskigt. Löven på marken, läskiga. Det gula gräset, läskigt. Skuggorna, superläskiga! Som grädden på moset var hon riktigt pigg.
 
Vad jag är mest stolt över är hur jag lyckades vänta allt det här till en positiv grej. Jag gjorde något jag alltid velat göra men aldrig har gjort pågrund av mitt riktigt dåliga temperament. Men idag var jag lugn. Bad henne att gå frammåt, berömde massor och tog vara på hennes pigga humör och jobbade ihop henne ordentligt.

Vi jobbade, som planerat, med mycket övergångar. Först lät vi dom ta en galopp bara för att få springa av sig lite. Mest för att Witezz i princip hoppade på stället. Sen ställde jag mer krav på Witezz. Bad henne att vänta på mig och skritta, trava eller galoppera i det tempot jag bad om. Vi gick först efter ett tag, vilket jag verkligen inte ångrar! Det gjorde att Witezz vart ännu högre i formen och blåste upp sig mer. Riktigt härlig var hon att rida faktiskt. 
 
Jag tänkte på vad vi har tränat lite med på de senaste ridlektionerna. Jag tänkte på att verkligen sätta mig ner i sadeln, lägga vikten i stigbyglarna och sträcka upp mig. Att hålla i henne ordenligt och ständigt kontrollera tempot. Hon får inte springa iväg från mig. Hon får inte slänga runt med bakbenen som om det vore små repstumpar. Dom ska med in, under henne.
 
 
Galopp övergångarna var så otroligt bra idag. Jag satt ner i sadeln, kontrollerade henne, gav en tydlig och korrekt galoppskänkel och red. Det resulterade i en häst som väntade på mig, tog ett galoppsteg i taget och var riktigt lyhörd! Det räckte med att jag tog lite, lite grann i handen så saktade hon av. Sedan räckte det med att jag tog fram "innerskänkeln" och la på lite lätt så fattade hon rätt galopp. 

Gissa om det var en glad ryttare som släppte på tyglarna och hörde sin häst frusta?! Något som också gjorde mig glad var att jag under hemskrittningen kom att tänka på hur långt vi faktiskt har kommit. Mål som jag satte upp i slutet av sommarlovet är nu uppnådda och jag har börjat tänka ut nya! 
 
Imorgon tar vi de tlite lugnare. Fokusen kommer att ligga på back-och bergsklättring. Witezz får gå i en lång och låg form men där jag ändå bestämmer tempot! Nu däremot, medan Witezz smaskar vidare på sitt hö ska jag sätta mig och läsa 3 kapitel i psykologiboken. Stort prov imorgon på ett ämne som jag inte alls är särskilt bekant med. Jag har laddat upp med iskallt vatten och lite gott från hemmakväll, det blir sent ikväll och tidigt imorgon bitti!
 

Publicerat den 2013-10-08 - klockan 21:20:09

(Re)volt

Har ni sett den nya serien med 10 delar på svt? Re(volt) heter den och så här står det om första avsnittet: "Eddie och hennes mamma flyttar till den lilla orten Molheden. För att lära känna nya vänner börjar Eddie på ortens ridskola men hon hamnar snabbt i en konflikt med en av de andra tjejerna i stallet, Isabelle."

Det här hästar med så självklart kommer jag att titta på den. Första avsnittet rullar igång nu och sen får vi se om det är något att hänga upp i julgranen. Jag tycker det är mysigt med sånna här småserier, speciellt om dom är bra. Så man verkligen sådär längtar till nästa avsnitt kommer trots dom ynka 12 minutrarna.
 
HÄR hittar ni första avsnittet - ger ni den en chans? Vad tyckte du som redan har sett?
 
Isabelle, Eddie och Wilma is erien Revolt.
 

Publicerat den 2013-10-08 - klockan 16:26:00

Ändring i planeringen:

Har inte ni också märkt hur mycket bättre jag har blivit på att genomföra vad jag har planerat? Hur som helst så är planeringen för Witezz vecka nu lite ändrar och ser istället ut såhär:
 
Måndag: Vila
Tisdag: Rida ut tillsammans med Anna. Jobba tempoväxlingar och övergångar.
Onsdag: Rida ut tillsammans med Anna. Kanske klättra lite.
Torsdag: Hopplektion, eller vila.
Fredag: Om inte hopplektionen är på torsdagen så rider vi antingen hopplektion eller dressyrlektion idag. Om vi hoppade på torsdagen så vilar Witezz här.
Lördag: Anna åker på hopptävlingar och jag är hennes hästskötare. Witezz får komma ut och röra på sig antingen innan eller efter.
Söndag: Antingen jobbar vi lite på volten, eller så rider vi ut, eller så tömkör jag henne. Vi får se.
 
Lite ändring som sagt, men vi kom fram till att Anna skulle behöva hoppa lite till innan hopptävlingen i helgen då hon startar sin första L:B och inte skadar det att Witezz får hoppa lite heller. Tvärtom, om planerna går vägen s ska hon och jag kanske starta en pay & jump om några veckor. Så det gäller att få henne att sluta tvärvända vid hindrena...
  

Publicerat den 2013-10-08 - klockan 10:36:16

Stella's första utevistelse sedan hon kom hem

 

Publicerat den 2013-10-07 - klockan 15:39:34

When people say it's just a horse, they just don't understand...

 
 

Publicerat den 2013-10-07 - klockan 13:22:13

Måndag... äckliga måndag

Jag har aldrig förut varit en sådan som favoriserar vissa dagar och hatar andra. En ny dag har alltid varit en ny dag för mig och jag har tagit den med storm, oftast. Men imorse ville jag bara inte gå upp. Låg kvar länge och väl, snoozade många gånger och kastade sedan mig in i duschen. Fick kasta i mig frukosten också och kom ändå försent med tio minuter. Äckliga måndag...

Idag ska jag till tandläkaren efter skolan och så är det judo på kvällen. Har inte så mycket annat inplanerat utan jag lär nog gå hem och blogga eller spela lite emellan allt. Pluggas måste nog också göras eftersom att 1 stort prov och 2 inlämningar äger rum på onsdag... haha.
 
Witezz vecka ser ut såhär:
Måndag: vila
Tisdag: Ut och rida lite i skogen tillsammans med Anna. Har inte riktigt laggt upp veckans fokus än men det kommer nog.
Onsdag: Vila eller gå några varv på volten
Torsdag: Vila eller ridas ut tillsammans med Anna.
Fredag: Dressyrlektion för Sofia
Lördag: Familjedag med blåstjärnan. Den äger rum på gården så jag kommer hjälpa till där hela dagen. Witezz får nog komma ut och röra på sig senare.
Söndag: Rida ut, tömköras eller ridas på volten.
 
Veckan är väldigt oklar då jag har så mycket i mitt huvud just nu. Mycket som ska pluggas in samtidigt om jag har så mycket annat att göra! Men det brukar alltid lösa sig tillslut så vi får ta dagarna som de kommer helt enkelt!
 
 

Publicerat den 2013-10-07 - klockan 12:54:25

Today was a good day!

Idag var det endast tre hästar att träna vilket betydde att Witezz fick träna lite själv. Tänkte först rida ut och bara mysa lite men sen kom jag på att det finns någonting som hon behöver mer än mysridturer. Tömköras. Ska ju egentligen göra det minst en gång i veckan men jag vet inte sjutton vad som hände med det. Tiden bara försvann och skolan började. Men idag var det i alla fall en helt perfekt dag för lite tömkörning! 
 
 
Det blir lite träning både för henne och mig då jag fortfarande inte är världsmästare i att tömköra. Det är riktigt svårt faktiskt, svårare än jag någonsin kunnat tro. Hur som helst så fokuserade jag ganska mycket på mig själv faktiskt. Sänkta axlar, stadiga händer med kontakt i Witezz mun utan att hon flöt varken in eller ut. I början var det riktigt knackigt men det blev bättre och bättre! 
 
Witezz däremot fick gå en låg och självbärande form - eftersom att jag hade lite svårt att hitta stödet - och så tränade vi lite på de här vanliga, men viktiga, grunder. Som att öka när jag ber om det och stanna när jag ber om det. Jag försöker träna Witezz till att stanna när jag säger "ptrooo" utan att jag behöver ta så mycket i munnen på henne. Vill att hon ska bli lite mer röststyrd liksom. Vilket kanske verkar ganska opraktiskt med tanke på att man inte får göra några ljud på dressyrtävlingar, hehe. 
 
 
Candlelight fick komma ut och busa lite med mig också. Hoppade upp barbacka och travade ut på en liten tur. Vi tog en liten galopp där hon fick springa på lite. Hur mysigt är det inte att sitta barbacka och bara dudra på i galopp, supermysigt. Vad som inte är lika mysigt är avsaktningen till trav. Det gäller att luta sig bakåt och få fatt i en lugn trav så fort som möjligt! Min lilla ponniplutt tyckte iallafall att det var väldigt roligt och frustade flera gånger på vägen hem!

Publicerat den 2013-10-06 - klockan 20:43:58

Berömmer du din häst ofta?

Visste du om att hästar naturligt älskar att bli berörda. Och med berörda menar jag inte känslomässigt utan jag menar att hästar naturligt söker sig till beröringar. Hästar älskar att bli klappade, smekta, stryckta över med handflatan. En enkel klapp räcker därför som belöning efter ett fint hopp över ett hinder, eller ett riktigt fint galoppombyte. En liten simpel, men oj så viktig, klapp på halsen! 
 
Jag anser att beröm är det viktigtaste som finns vad gäller hantering av hästar, all hantering av hästar och det är också därför Witezz är en av de bortskämdaste hästarna i vårt stall, hehe. Hon är bufflig och tiggig men vet ändå gränserna. 
 
Jag belrömmer alltid Witezz. Jag berömmer henne efter ett hinder. Jag berömmer henne efter en riktigt fin galopp. Jag berömmer henne efter att ha gått förbi något som hon tyckte var läskigt. Jag berömmer henne till och med efter att ha gått upp för en jobbig backe eller gått förbi någonstans där terrängen har varit lite knölig. Som tack för detta har jag en väldigt positiv häst som försöker göra det rätta. Det blir inte alltid rätt, men hon försöker iallafall!
 
 
Beröm kommer i alla olika sorters former. Det kan vara en klapp på halsen, en liten godisbit eller en lite längre tygel. Det kan också vara verbalt eller ett minskat tryck. Att belöna våra hästar motiverar dem till att vilja arbeta med oss, men det finns ännu en sak som gör belöning så otroligt viktigt!
 
Hästar har ett språk, människor ett annat. Hästarna kan omöjligt lära sig vårat och vi gör, förhoppningsvis, vårat bästa för att lära oss deras. Men sedan har vi även ett gemensamt språk. Ett språk som innefattar två sidor - en obehaglig sida och en behaglig sida. Genom att ge hästarna ett tryck och sedan släppa när dem gör vad vi önskar är också en sorts belöning, och fungerar egentligen på samma sätt som när vi klappar hästarna på halsen eller säger "bra" med en glad stämma.
 
Vi visar hästarna att dom nu har genomfört något önskvärt från våran sida, och att dom var duktiga. Vi lättar trycket eller berömmer vår häst och på så sätt förstår hästen att den har gjort rätt.
 


Publicerat den 2013-10-06 - klockan 14:36:00

Free yourself.

Det var ett tidigt uppvaknande idag, för ingenting. Jag sov hos Alexx och smsade min lillasyster ca 10 gånger om hon var vaken eller inte. Hon svarade inte, men jag tänkte att hon säkert har ställt klockan så hon vaknar i tid. Hon har säkert en plan.. Ha-Ha-Ha, min lillasyster, en plan? Vad tänkte jag med. När jag ännu inte, 10minuter innan vi brukar gå, fått något svar så ringde jag henne och mötes av en mullvadsliknande morgonröst.
 
Självklart har hon försovit sig, man kan inte lita på henne. Så vi åker till stallet med den lite senare bussen. Det är inte så mycket som ska göras. Candlelight, Strumpan och Witezz ska få komma ut och röra på sig lite lugnt. Alla grejer från gårdagens tävling ska packas upp och sen ska vi fixa i stallet. Vädret är jätte fint och jag tror att kameran får följa med. Kanske kan jag änligen ta lite bilder till min kommande design. Man är så oinspirerad utan fina bilder!
 
Hoppas ni också har en bra dag, så hörs vi senare! 
 
 


Publicerat den 2013-10-06 - klockan 11:30:54

Trav- och galopp bommar 06.30 på morgonen

Klart att Witezz också ska få komma ut och röra på sig, och har man inte tid så tar man sig tid! Drog upp Anna vid 06.15 imore för att följa med mig ut och börja fixa stallet medan jag tog Witezz en sväng på volten. Hon, ursäkta vi, var jätte duktiga! Jag kände att mitt fokus idag behöver ligga på tempot. Hon får inte springa iväg ifrån mig varken i traven eller galoppen. Man kan gå över bommar i en lugn och sansad trav, det går. Och imorse lyckades vi faktiskt väldigt bra med det! Speciellt galoppen är jag väldigt nöjd med då det var länge sedan den satt sådär bra!
 
 

Publicerat den 2013-10-05 - klockan 22:21:37

There is no failure exept in stop trying

Vill faktiskt börja det här inlägget med att säga tack till alla er som önskade mig lycka till idag och hejade på oss, det gjorde mig jätte glad att logga in här och se så många kommentarer om det!
 
När jag sedan ska fortsätta detta inlägg kan jag börja med att säga att jag har haft bättre dagar - mycket bättre. Allt var bra, noga planerat. Vi var ute i tid och värmde, ute i tid och skrittade. Vi var i tid till defilering och vi hade ordning och reda vid boxarna... allting runt omkring var helt enkelt bra! 

Hästarna kändes såå fina i värmningen. Candlelight trampade på i ordentliga kliv trots att hon inte hade några boots på framfossingar. Och därför valde jag att köra utan det även i loppet. Hon var supertaggad, taktade fram och krånglade till och med lite vid uppcheckning - det gör hon bara när hon är i riktigt bra form! Tyvärr följde inte denna braiga känsla med oss ut i loppet och trots en riktigt bra provstart och en riktigt bra start så började hon göra precis som förra gången - tvärnita och hoppa in i galopp. Denna gången han hon dock faktiskt vara med i alla fall ett halvt varv innan hon vart utropad som diskvalificerad i högtalarna. En annan skillnad var också att hon inte sprang. Hon hade ingen frammåtbjudning och trots att jag drev på henne mer än vanligt så ökade hon inte minsta lilla. Hon hoppade inte heller in i galopp då utan det gjorde hon lite hur som helst när hon kände för det...
 
Jag får flashbacks från förra tävlingssäsongens slut då Candlelight helt plöstligt bara la av. Det var som att den stora vinnarskalle hon vanligtvis har var som bortblåst. Jag kämpade och kämpade med fick diskingar och oplaceringar om vartannat... Inte alls kul och jag hoppas verkligen inte att hon håller på att bli så nu igen...

Det var iallafall riktigt tråkigt att ännu en gång, utan att veta orsaken, bli diskad i ett lopp där vi hade chansen att vinna. Ponnyn som vann gick på 1.51. Och Candlelight kan springa snabbare än det i sömnen - om hon bara vill.
 
 
Strumpan kändes även hon väldigt, väldigt fin i värmningen och när Anna klockade henne fick vi en väldigt fin tid! Hon verkade taggad och sprang som bara sjutton. Var lyhörd på mig och tog i till sitt yttersta när jag bad henne. Det fanns dock en liten skillnad även på henne, ifrån andra dagar - hon var väldigt tittig. Skyggade för traktorn som vi annars nästan krockar med just för att hon inte bryr sig om den. Hon skyggade också för lite skräp och en stolpe som låg ner på innerplan och hon brukar aldrig göra så. Det var nästan så att jag hade lust att sätta på henne helstängt, men å andra sidan så ökade hon ju i samband med skyggningen så... tur i oturen kanske? Loppet hon startade i var ett lopp som skulle bära eller brista. Antingen springer hon riktigt, riktigt bra och lyckas hålla så många som möjligt bakom sig. Eller så går det inte alls så bra och dom flesta kommer springa om.
 
Vi fick en perfekt start där Strumpan verkligen sög tag i mig och bara drog iväg snabbt som attan (starten är helt klart en av hennes starka sidor) och vi tog ganska snabbt ledningen med häst nr två utvändigt några meter bakom om oss - och där kommer den, monster galoppen. Hon faller in i galopp och när jag tar upp henne börjar hon studsa, galoppera på stället. Dra i väg med mig några steg för att sedan stå halft på bakbenen igen. Jag visste int riktigt vad jag skulle göra men bestämde mig för att det absolut inte skulle göra någonting bättre att jag började ta i henne utan jag lät henne tramsa men höll henne under kontroll. När sisådär 8 hästar hade gått förbi oss och kommit iväg en bra bit så ställde hon sig äntligen i trav och drog i väg i världens fart. Det var nästan så att hon tog på hästarna som hade kommit om men när en av de snabba hästarna kom upp bakifrån kände hon sig nog lite väl pressad och föll in i ännu en galopp, denna gång eller kontrollerad galopp som snabbt gick att rätta till dock.
 
Efter det körde vi lite lugnt, vi låg ju ändå sist så varför pressa henne mot hästar som går såå mycket snabbare än henne utan någon chans att komma om... Hon sprang på bra där bak och jag kände mig väldigt nöjd med henne trots att vi inte skulle bli placerade - det var då. Precis när jag tänkte den tanken, som hon snubblade till och föll in i en sista galopp. Jag hörde ännu en gång mitt namn i högtalarna och med en klapp på rumpan för en bra prestation ifrån Strumpan körde vi ut från banan.
 
 
Vi bryter ihop och kommer igen. Om det är något jag är van vid så är det att man inte alltid kan vinna. Jag blir lite ledsen och besviken för stunden men jag vet ju att mina hästar kan. Rosetterna i lastbilen visar det om inte annat. Brukar själv säga till andra att man behöver dåliga dagar för att uppskatta dom bra, och självklart blir det roligare att vinna om jag vet att vi har utvecklats på vägen! Vi får luska lite i vad som är på gång i Candlelight's huvud och vi får fortsätta vänja Strumpan med farten hon börjar komma upp i. Bättre lycka nästa gång helt enkelt!
 

Publicerat den 2013-10-05 - klockan 21:58:21

Flätad och klar!

Om en halvtimme går första start och direkt efter det ska jag och Candle ut och värma. Väl på plats pirrar inte magen lika mycket, nu är jag bara taggad, väldigt taggad. Jag och Candle är dessutom tippad etta, så det är bara och tuta och köra!
Publicerat den 2013-10-05 - klockan 11:31:39

Sometimes you just needs to take a deep breath

Idag startar jag två stycken, helt okej, lopp på Solvalla. Jag har en bra känsla, två ruskigt fina ponnysar och en snäll lillasyster på plats som hjälper mig. Så varför är jag nervös? Jo för att idag är första gången jag och Anna är på en tävlingsplats helt "själva". Inte själva som att vi är ensamma här men Cissi eller Olli är inte med. Dom är båda på gotland och tävlar i en annan gren.
 
Jag och Anna är ganska bortskämda om man tänker efter. Vi har alltid någon på plats som assisterar oss och säger vad vi ska göra. När jag värmer någon av hästarna så står Cissi och/eller Olli och iaktar och säger sedan ifall det är något speciellt dom anser att jag borde ändra, göra bättre eller om vi ska sätta på/ta av någon utrustning till loppet. Den här gången finns det ingen som står och tittar. Det finns ingen som säger vad vi ska sätta på för utrustning eller om vi ska ta av något.
 
 
Jag är ju inte helt tappad bakom flötet, klart jag kan en del om vad viss utrustning gör och när det hjälper. Jag har alltid haft fritt ord att kunna ta upp och säga vad jag tycker att vi ska göra, men det har ändå alltid varit en trygghet att veta att någon står och tittar.
 
Jag är skapligt nervös inför morgondagen, men jag vet att vi kommer klara det. Och även om jag är riktigt nervös så ska det bli kul också. Det blir ett helt annat ansvar från vår sida, det här visar att dom litar på oss. Och oavsett om vi kommer först över mållinjen eller om vi blir diskvalifierade så vet jag att dom är nöjda så länge jag gjorde mitt bästa!
 
 

Publicerat den 2013-10-05 - klockan 07:23:00

I väntan på bussen...

Makaronerna står på spisen, kläderna som ska packas ligger på sängen, några tidsinställda inlägg är skrivna och jag är snart redo att hoppa in i duschen. Imorgon startar jag för första gången med ingen annan än Anna vid min sida,massor med tankar snurrar runt i huvudet, jag är nervös samtidigt som jag är väldigt förväntansfull. Det ska bli kul att få ta lite ansvar, få visa att jag kan och det kommer bli en helt ny erfarenhet som jag inte tidigare har stött på!
 
Ikväll är det mycket som ska göras. Allting ska putsas och packas. Hästarna ska få den spabehandling dom förtjänar, men först ska dom få komma ut och röra lite på benen. Jag tror att jag ska köra Candlelight - om jag förstod det rätt igår. Men egentligen spelar det ingen roll vem utav Strumpan eller Candlelight jag kör. Huvudsaken är att dom får komma ut och röra på sig.
 
Witezz ska också få tränas idag. Jag kommer att få träna henne själv eftersom att Irrbloss åker till Gotland med Cissi. Jag funderar på att rida ut en liten sväng, klättra lite och ta det lite lugnt. Gå ner till vattnet och lukta lite på blommorna. Om inte klockan blir allt för mycket kanske Anna kan hänga med, med cykeln och kameran så kan jag ta lite höstbilder nere vid vattnet.
Har en fotochallenge i skolan som ska vara inlämnad nästa onsdag, en höstchallenge. Men enligt mitt tycke så är inte löven höstiga än och det blir inte så fina höstbilder... Men det är väl bäst att börja fota där det fotas kan innan alla löven ramlar ner.
 
Internetet ute på Granö är inte det bästa, så någon bloggning ikväll blir det nog inte. Förmodligen inte imorgon heller eftersom att jag inte kommer ha värlands mycket tid. Men ni känner mig, jag kommer tilbaka snabbare än snabbast!
 
 

Publicerat den 2013-10-04 - klockan 13:39:54

Jag är med och tävlar!


Publicerat den 2013-10-04 - klockan 13:03:33

"När två världar kolliderar"

"Tror du att din häst är en familjemedlem; ett slags förvuxet fyrbent barn. Du är inte ensam. Hästar tar fram vårdaren i många av oss. Vi kramar dom. Badar och borstar dom. Ryktar dom. Inkluderar dom i familjen. Vi ordnar trivsamma box-hem till dom, färg-koordinerar deras tillhörigheter och t.o.m. slår in dom i täcken när det är kallt. I korthet , vi vill tro att våra hästar behöver och vill ha samma saker som vi vill ha och i utbyte för denna hängivenhet älskar dom oss, litar på oss och kan aldrig ens tänka sig att skada oss.

I verkligheten, väger din hästkompis 5 -10 gånger din egen vikt och kan lätt döda dig med en enda välriktad spark. Om du betraktar hästen som en större vänlig upplaga av människa så förlorar du lätt respekten för farorna och en annan fundamental sanning: Det är en häst !

Med detta menas att han är konstruerad att bete sig och reagera som en häst - inte som en människa. Om du glömmer denna grundläggande sanning så är du nästan förutbestämd att vara förlorare i detta "krig" mellan helt olika världar. Det är den enskilt vanligaste anledningen till konflikter, problem och skador i träningen."
 

Kikade runt lite bland olika bloggar och hittade en länk till den här artikeln. Jag älskar att läsa olika artiklar med hästens betende i fokus. Ännu roligare är det när människors tankar är inblandat och man många gånger inser hur dum man är/har varit. En riktig tankeställare är vad den är och jag håller med om mycket i texten samtidigt som jag skakar på huvudet till annat. Men jag tycker att alla ni där ute som värnar om er bästa vän ska ta och kika in på den här artikeln! Klicka HÄR!
 
 
 

Publicerat den 2013-10-04 - klockan 07:10:00

Funderar starkt på att...

Köpa en sån här fin, rosa grimma till Witezz från hööks och samtidigt stödja rosa bandet. 100 kronor är inte mycket och dessutom är rosa bandet är viktig sak! Kul att hööks sammarbetar med dem! 
 
 
 
 
 

Publicerat den 2013-10-03 - klockan 22:09:00

Jag är så supermega glad just nu!

Är så otroligt nöjd över mig själv, över Witezz, över oss - över hela hopplektionen faktiskt! Är så nöjd och glad att jag knappt kan sluta le! Var jag trött, ja! Var jag snorig, ja! Svettades jag mycket, ja! Men ändå lyckades jag riktigt bra idag!
 
Vi började med att rida på en av de stora volterna och rullade över en markbom. Bara, hela tiden... Runt, runt, runt. Witezz tittade till en början på bommen, kastade sig över och drog sig utåt sidorna, men vi fortsatte. Fortsatte att rulla runt där tills hon bara gick över. Vilket hon snabbt gjorde. Vi hoppade lite rättuppstående hinder och en oxer. Gjorde en liten bana av dessa men fokuset låg inte på att hoppa banan. Fokuset låg på att rida kontrollerat och ordentligt.
 
Det är där min nöjsamhet kommer in. Jag red idag! Trots att jag är sjuk så hade jag full koncentration på det jag gjorde. Jag var nogrann i mina fattningar, nogrann i mina vägar och nogrann i mitt sätt att rida. Jag säger inte att jag var felfri och perfekt, utan att jag känner att jag gjorde det bästa jag kunde!
Witezz stannade på några hinder men jag tar på mig det, för när jag gjorde rätt så hoppade hon hur fint som helst!
 
Vi avslutade det hela med att jag provade några skutt på 80. Anna hoppade en bana men jag tycker att det är för tidigt att dra runt Witezz på den höjden just nu, speciellt inte när inte ens jag känner mig riktigt säker. Hur som helst så tänkte vi att jag kan hoppa lite raka linjer bara. Så vi hoppade det ena rättuppstående och hon hoppade så fint. Sofia sa att jag fick prova oxern också och så fin som hon var så kunde jag bara inte låta bli, hon hoppade super fint även där och vi tog ett sista skutt på ett rättuppstående. Här hoppade hon fint men hon rev 2 gånger. Vi la ner understa bommen för att hon lättare skulle kunna se och bedömma avståndet och sen riktigt flög hon över!
~ gammal bild! ~
 
Hon är ung min lilla tjej, och har lite svårt med att beräkna avstånden ännu så vårt fokus ett tag framöver blir att hoppa höjder där vi båda känner oss säkra, rulla över och låta det som går fel, gå fel. På så sätt ger jag Witezz en chans att lära sig själv utan att bli rädd och osäker. Sen kan man höja i slutet och hoppa en lite mer utmanande höjd.
 
Det här gjorde jag bra idag:
Jag gav Witezz en ärlig chans att göra rätt. Bestraffade henne inte för felen utan vände tillbaka och hjälpte henne mer.
 
Jag satt ner. Min sits idag är nog det jag är absolut mest nöjd med! Jag red hela tiden, sträckte upp, tänkte på handen och försökte vara så stadig och stabil som bara möjligt.
 
Jag lyssnade och tog åt mig av alla Sofia sa. Jag memorerade det och satte upp ett mål. Jag vet ni vad jag ska göra och hur jag ska göra det. Jag märkte skillnaden som blev när jag gjorde något annat och lärde mig av mina misstag.
 
Det här har jag lärt mig idag och kommer att göra framöver:
Vid anridningen till varje hinder kommer jag från och med nu att sträcka upp mig, sätta mig ner, lägga vikt i stigbyglarna och vänta i Witezz. Jag kommer att känna efter vart jag har henne, känna på båda tyglarna och se till att hon är med på båda sidorna om bettet. Jag kommer hålla om med vaderna och driva henne frammåt.
 
Jag kommer också att tänka mycket på tempot och absolut inte låta Witezz rusa på som om hon vore något ånglok.
 
En sjukt bra dag idag! Kan inte sluta le!

Publicerat den 2013-10-03 - klockan 21:14:00

To think about and not think about...

Idag under hopplektionen ska jag tänka på:

...att korta upp tyglarna ordentligt
...att hålla upp handen och rama in bogarna ordentligt
...att sitta ända fram till hindret och rama i henne med skänklarna ordentligt.
...att titta rakt över hindret och räta upp mig ordentligt. Ner med skänklarna, ner med hälarna, sitt ner i sadeln!
...att hjälpa Witezz över alla hinder. Inte bara sitta där och hoppas på att hon hoppar.
 
Men störst av allt är att jag ska ha rätt inställning. Jag ska vilja hoppa - med Witezz. Jag ska hjälpa henne över, vara schysst emot henne och skratta när det går fel. Önska mig lycka till.
 
 

Publicerat den 2013-10-03 - klockan 14:31:10

Synas bör man, annars dör man

Hösten kryper närmare och jag läste idag i tidningen att solen börjar gå ner vid 18.30 numera. Förstå vad snabbt det går, för några ynka veckor sedan var det ljust dygnet runt, nu är det mörkt när jag står och väntar på bussen hem ifrån stallet.
 
Min fråga till er idag är; vad använder ni för reflexer?
Jag vet att många ryttare går in i någonslags ridhus period då det bara finns ridhus i deras träningsschema. Själv är jag en av dom ryttarna som rider i ut 4 av 5 gånger i veckan. Skogen erbjuder så mycket möjligheter som ett ridhus aldrig skulle kunna göra, och dessutom uppskattas det av hästarna att få komma ut i naturen.
 
Speciellt på vintern är det ju så otroligt mysigt att rida omkring ute. Snön är så hög så det känns som att man rider i spanskskritt. Termobyxorna är så stora och pluffsiga att man nästan glider ur sadeln. Man sätter på sig sjutton varma par sockor, och fryser ändå om tårna. Man satsar så att man nästan trillar ur sadeln på att ta tag i den där grenen för att sedan släppa taget när ryttaren bakom dig är precis under - det är vad som är mysigt med vintern!

Viktigt med vintern är att synas!
Solen går ner snabbt men bilarna åker snabbare. Vi rider ibland ut på vägarna och då gäller det att täcka hästen med så mycket reflexer som absolut möjligt. Hellre alldeles för mycket än för lite. Det här använder jag, vad använder ni?
 
 

Publicerat den 2013-10-03 - klockan 12:52:00

Im sick and tired of being sick and tired - again

Kom nyss hem från skolan efter att ha skrivit ekonomiprovet. Känner mig aningen friskare idag men inte tillräckligt för att sitta i skolan. Vi har ändå bara två lektioner idag, företagsekonomi och matte, och jag kan jobba matten hemma så missar absolut ingenting.
 
Provet gick bra och jag har en bra känsla. Tror inte att jag går därifrån med mindre än C, men hoppas självklart på högre. Det var en massa krångliga formler för hur man räknar ut omsättningshastigheten etc, och det var det som var det svåraste med provet - att hålla isär formlerna.
 
Nu ska jag ligga nerbäddad i sängen med varma, gosiga strumpor på mig och en stor kopp varmt te i handen och en massa marknadsgodis ända tills klockan 14.40. Då åker mjukiskläderna på och jag drar mig iväg till stallet. Förhoppningsvis har jag kryat på mig lite då och orkar klättre upp på hästryggen. Det är hopplektion för Sofia idag och jag hoppas på att iallafall orka ta några skutt. Känner jag mig inte bra tänker jag inte ta på mig alldeles för stora utmaningar då det inte bara är jag som blir lidande av mina försvagade ansträngningar, utan även Witezz.
 
Meningen är iallafall att vi ska smaka lite på höjden 80 idag. Anna ska alldeles snart debutera L:B och ja, 80 är ju en L:D för d-ponny så jag och Witezz måste bli säkra där vi med och vi någonsin ska kunna hoppa!
 

Publicerat den 2013-10-03 - klockan 10:10:16

My life, reflected in the face of my horse


Publicerat den 2013-10-02 - klockan 20:31:00

Sjukling idag igen

Näsan är helt täppt och likaså bihållorna. Vad händer med min kropp egentligen - jag brukar aldrig vara sjuk!? Är iallafall hemma från skolan idag igen ihopp om att bli frisk på riktigt. Jag dricker en massa te, ligger nerbäddad under täcket och tittar på serier. Har dock gjort mig en liten Att-göra-lista som jag borde ta tag i när som helst.
 
 
Som ni ser så är den ganska fullproppad och jag vet inte hur mycket jag kommer hinna blogga. Uppdateringen får bli som den blir med andra ord, och jag fokuserar på att bli frisk. Ska dessutom - om jag orkar - ta mig ner till marknaden som idag är i Norrtälje. Dom har gott godis där!

Publicerat den 2013-10-02 - klockan 12:30:35

Jag är med och tävlar!

[Bilden länkar] 

Publicerat den 2013-10-01 - klockan 21:49:18

Enjoy the little thing

Trodde att jag hade blivit frisk, men icke sa nicke. Efter idrotten idag bara small det till och jag har redan överdoserat nässprayen. Jag borde nog inte ha varit med på idrotten ändå, hehe. Witezz fick komma ut på en ridtur idag iallafall. Eftersom att jag kände mig dålig så orkade jag inte riktigt arbeta ihop henne, utan hon fick gå i en lång och låg form, jag fokuserade på min sits och kontakten i tyglarna och vi lullade mest bara omkring. Hon såg ut att tycka det var helt okej att inte göra något speciellt idag. Inte trickträna, inte leka, inte jobba. Bara röra på sig helt enkelt.
 
Vi behövde nog det lite efter den här helgen, ja ni vet. Bara få komma ut och vara med varandra, känna av varandra och ha lite kul. Har tänkt mycket på hur det varit mellan oss på senaste och vi har nog haft en liten svacka båda två. Det har legat ett litet irritationsmoln över oss båda två och jag kan tänka mig att dressyren har varit ett litet orosmoment hos oss båda. Jag har känt mig pressad och lagt mycket press på Witezz och ja, ni förstår nog vart jag vill komma med det här.
 
Har dessutom analyserat mycket över min ridning. När började saker gå fel. Vad gör jag nu som jag inte gjorde då, Och har kommit på en del grejer som jag känner att jag måste backa tillbaka till och träna mer på. Ska ta upp det med min tränare någon dag och så får vi se vad vi kan göra åt det. En sak är säker, det måste fixas.
 
 

Publicerat den 2013-10-01 - klockan 21:32:17

Tack så mycket!

Tack bästa Anna-Karin! Jag och Anna fick oss en glad överraskning när vi kom till stallet idag! Anna-Karin hade varit där och lämnat två chokladaskar, en lapp och en jätte bra bok till oss som tack för hjälpen med inridningen av Bolle. Tycker personligen bara att det var roligt att rida honom, och jag lärde mig mycket utav det! Men tack ändå, och tack för att jag fick rida honom!
 
 

Publicerat den 2013-10-01 - klockan 20:32:13

Svar på tal!

 
Den här kommentaren trillade in här under dagen, och eftersom att du inte gav något namn så kände jag att jag väl får skriva hur det ligger till här.
Vår lilla Pärlan är utlånad till vår gamla hopptränare under obestämd tid medan dem har sin skadade ponny hemma hos oss. Hon står i ett stall med duktiga hästmänniskor omkring sig och dessutom en duktig ryttare i perfekt storlek!

Men, Pärlan är tillsalu under tiden hon är utlånad också och det är fritt fram och köpa henne ifall ni nu skulle vara intresserade av en söt liten B-ponny. Tills vidare har hon det bäst hos vår gamla hopptränare och hennes dotter, vi möter dem dessutom ofta ute på tävlingar så hon är inte långt bort, hehe!
 
Till nästa gång skulle det underlätta om du skrev namn eller blogg så att jag kan ge ett svar där!
 
 
 

Publicerat den 2013-10-01 - klockan 13:26:00

...please be good to me!

Kan ni förstå att det redan är oktober? Det känns som att det var igår jag galopperade ut på Witezz i bara t-shirt - och svettades! Nu rider jag ut i tjocktröja och jacka, men fryser ändå. Jag har redan börjat använda min vinter-jordpuch och ridvantar när jag rider ut. Riktigt kallt har det börjat bli faktiskt!

Augusti och september gick så otroligt fort. Så fort att jag har jätte svårt för att tänka tillbaka på vad jag faktiskt har gjort under dessa månader... Allt går så snabbt och man har inte tid att blicka bakåt, man måste ha fullt fokus framåt och fokusera på att komma någonvart.
 
Idag tar jag med mig Witezz ut på en ridtur. Vi rider lite lösgörande på hackamoret. Lång och låg, lugnt och fint. Jag ska tänka på att räta upp mig och sitta rak i ryggen - inte bakåtlutad - med axlarna bakåt och skänkeln nedsläppt. Det är dags att jag verkligen tar tag i det här, inte bara sitsen utan allt. Även när jag rider ut och.. bara rider, så finns det alltid något man kan öva på, och jag behöver verkligen öva så mycket jag kan.
 
Nästa dressyrtävling med Witezz blir KM i Rimbo. Då tar vi nya tag och gör verkligen vårt absolut bästa. Tills dess ska vi träna, träna, träna och ha kul!
 
 
 

Publicerat den 2013-10-01 - klockan 11:24:08