It's like you're my mirror


Publicerat den 2013-09-30 - klockan 20:26:00

Veckans planering

Måndag: 
Göra klart engelskauppgiften i sista minuten, hehe.
Blogga
Judo träning
 
Tisdag: 
Kötta på matten
Kika lite i företagsekonomiboken
Rida ut Witezz på en lugn och lösgörande ridtur
Hjärntvätta mig själv med hur en ordentligt dressyrsits ser ut
Skämma bort Witezz ordentligt och be om ursäkt tiomiljoner gånger (ja, hon kommer ihåg!)
 
Onsdag:
Plugga företagsekonomi
Plugga matte...
Tömma diskmaskinen, rensa kattlådan och städa hela huset
Visa mamma hur duktig jag var och hoppas på pengar
Gå på höstmarknaden med Alex och köpa godis för alla mina pengar
 
Torsdag:
Företagsekonomiprov
Matte "test"
Dressyrlektion eller hoppning med Witezz.
Förmodlingen köra Strumpan eller Candlelight
 
Fredag:
Njuta av att det är fredag.
Njuta av att det är fredag.
Njuta av att det är fredag.
Rida ut Witezz på en mysig ridtur ut i skogen
Köra Candlelight eller Strumpan på en lugn joggingtur
Packa och putsa all travutrustning
Mysa med - och pyssla om Candlelight och Strumpan
 
Lördag:
Gå upp jätte tidigt, packa lastbilen, borsta hästarna och åka iväg till Solvalla.
Vinna mina två lopp
Åka tillbaka till stallet och släppa ut två nöjda hästar i hagen och ta in en annan
Rida ut eller eventuellt trimma lite på volten med Witezz
 
Söndag:
Rida ut och mysa med Witezz
Få söndagsångest
 

Publicerat den 2013-09-30 - klockan 17:04:00

Failure is what inspires winners

Witezz är en dröm. Min dröm. Hon är fem år och fortfarande väldigt ung men med så mycket kapacitet och vilja. Jag älskar henne.
 
Dressyren igår var riktigt kul! Vi var taggade allihopa. Jag, Anna, hästarna.. Ja alla var vi ritkigt taggade. Witezz kändes riktigt fin på framridningen. Lite spänd, nervig och tittig men så fin! Jag genomförde min framridning som planerat. Provade på lite olika grejer. Red henne långsamt på långa tyglar, kortade upp tyglarna och gjorde lite kontrollövningar - halter, ökningar, uppkortningar, övergångar. Vi körde igenom galoppfattningarna och vänster krånglade lite men vi fixade till det och jag avslutade med att ta en kort vänstergalopp bara längs med långsidan.
 
L:C är jag så otroligt nöjd med! Jag red runt i collectingring och visade henne staketet, visade henne bokstäverna med fina lila blommor på. Jag var noga och red förbi åt alla håll och kanter och tillslut var dom ett minneblott i Witezz lilla skrämselhörna. Nu var det bara en sak till att visa henne - domarbåset. Jag tänkte att jag rider rätt upp på en gång för att visa henne båset framifrån och gör sedan en volt på en gång och rider förbi båset åt båda hållen också. Hon stannade och tvekade men gick vidare. Jag var så glad.
 
Programmet i sig vart sedan lite hetsigt kanske. I protokolloet kallade domaren det för att Witezz var lite struttig och jag håller med henne. Hon var väldigt högt uppe i allt - orolig och spänd -, i stället för lugn och harmonisk. Det är självklart något jag hade kunnat göra åt genom att själv vara väldigt lugn, ge henne en stillahand och en stödjande sits. Men istället var även jag i min ridning väldigt ostadig.

Vägarna var bra, ja! Hade kunnat göra lite jämnare bågar och förbereda henne ännu mer för avsaktningar och så, men i övrigt var det mesta bra. Jag var otroligt nära på att glömma halten så när jag precis över medelinjen kom på att "juste! Halten!" så kastade jag och Witezz oss in i en hastig, men fin , halt! haha! Såg nog väldigt roligt ut!

Men 57% slutade vi på och jag är jätte nöjd!
 
 

L:B är jag också nöjd med, även om båra prestationen resulterade i ynka 41%. Witezz och jag red fram lite, jag provade på ännu mer ökningar eftersom att jag i L:C fick lite galoppinslag i den ökade traven. Vi provade på galoppen igen och allt satt bra. När jag sedan, precis innan vi skulle ner till banan, skulle prova en sista ökning så kändes hon konstig. Hon kändes seg och ökade inte mycket alls, dessutom så la hon av efter halva sträckan. Hela vägen ner till banan snurrade det i mitt huvud - "sporrar... ska jag sätta på mig de? sporrar...." Jag tycker inte alls om sporrar, känner inte att jag kan rida med det och vill inte behöva rida med det.
 
Jag red alltså in på banan utan sporrar och... Witezz stannade. Jag skänklade och skänklade, tårarna tryckte på och jag kände mig som världens hemskaste ryttare. Jag ville helst av allt hoppa av, leda fram Witezz några steg och sen se hur hon va. Men istället stod vi där. Trött i benen var jag, helt slut i huvudet och riktigt ledsen och besviken... Jag vände Witezz i hopp om att hon kanske skulle vilja gå åt andra hållet men hon stannade, kråmade ihop nacken och tittade bakåt på mig. Jag vet inte vad som är fel. Men ilskan i mig, ilskan som jag har lyckats tränga bort så många gånger smög sig fram och tog över mig. Jag var så arg. Domaren frågade om jag ville sätta på mig sporrarna och rida utanför tävlan och precis då. Precis då gick Witezz fram. Jag manade på henne i trav, visslan blåste och jag började rida programmet. Halten... Hälsningen, Fan! och där stog vi igen... Jag sparkandes på en bestämd hästs fina mage. Tårarna trycker men ilskan tar över. Vi vänder, bråkar lite till, gå frammåt och vänder och travar upp och rider vidare. Hon gick jätte fint resten av programmet och trots min ilska så klappade jag henne många gånger i hopp om att min ilska skulle lägga sig. Hon gick verkligen jätte fint och snällt frammåt. Lite hetsigt även denna gång men jag var glad bara att vi kom frammåt. Hon tittade på blommorna, hoppade undan för dem och där blossade min ilska upp igen...
 
 
Jag vill att alla ska veta hur otroligt mycket jag har tänkt på mitt agerande igår, jag har gråtit, tänkt, ångrat och grämt mig över vad jag gjorde. Samtidigt som jag undrar - vad skulle jag ha gjort? Borde jag ha tagit sporrarna och ridit utan tävlan? Borde jag ha hoppat av och lett runt henne - vad var problemet? Varför gjorde hon så här? Testar hon mig, hade hon ont, ville hon inte mer, gjorde jag något fel, var hon kissnödig... vad var fel?
Alla säger åt mig att släppa det här, gå vidare.. men jag tycker att det är bra att älta. Jag tycker det är bra att sitta för sig själv, analyser och ångra. För det är när man gör det som man blir så otroligt bestämd på att inte göra om det!
 
Witezz är bara fem år och otroligt duktig för sin ålder. Vi är båda nybörjare och vi växer tillsammans. Vi bryter ihop och kommer igen - tänker igenom gårdagen och tar med oss både bra och dåligt! 

Publicerat den 2013-09-30 - klockan 13:28:00

Fall down seven times, stand up eight

För trött, för deppig, för besviken, för mycket tankar helt enkelt för att orka skriva något längre idag. Godnatt!

Publicerat den 2013-09-29 - klockan 22:13:00

Ett bra bemötande

Om det finns någonting jag faktiskt skulle vilja ge mig själv cred för så är det mitt bemötande genemot andra på tävlingsplatsen. Jag försöker säga Lycka till, Grattis eller Vilken fin häst så ofta jag bara kan. Jag försöker att bemöta alla ryttare jag möter med ett leende och ett hej.

Varför? För att så mycket som ett simpelt "Grattis" kan göra en ryttares dag. Det kan förändra allt man har känt under hela dagen. All nervositet kan släppa med ett enkelt "vad bra det ser ut". Och stolt kan jag säga att jag är en sådan människa som säger allt det där. Jag tror att det kommer mycket ifrån ponnytravet. På ponnytravet är man trevliga mot varandra, alla säger grattis till varandra och man glädjas åt andras glädje.
 
Varför är inte ridsporten likadan? Varför glädjs vi inte lika mycket åt varandras vinster här, varför betyder det så mycket att vinna att man glömmer bort att vara trevlig? Jag tänker inte glömma bort det! Jag kommer säga grattis, hej, vad fint det ser ut och allt annat som jag tycker mig se kan behövas i en annan ryttares huvud - och jag tycker ni ska göra likadant!
 

Publicerat den 2013-09-29 - klockan 09:15:00

Vår andra dressyrtävling

Idag smäller det. Vår andra dressyrtävling någonsin, dagen är kommen och jag är nervös! Alla är så duktiga och det är lätt att glömma bort hur nya jag och Witezz är. Hon är 5 år och många här har tävlat dressyr länge! Och ändå sitter man och jämför sig med andra! Allt vi har tränat på har funkat så bra på träningarna och nu är vi här idag för att bevisa det.
 
 Men... Jag får inte glömma attWitezz och jag är här idag för att utvecklas. Vi är här för att komma ut på tävlingsplatsen och växa som individer. 
Vi ska ha kul, så otroligt kul. Jag ska rida igenom det där programmet och känna att oavsett vilken procent jag får så har jag och Witezz gjort mitt bästa och vi hade så otroligt roligt! 
 
Det här ska jag tänka på:
Jag ska rida fram Witezz ordentligt men inte för mycket. Jag ska göra henne lös och mjuk i formen. Jobba mycket på volter för att böja igenom henne i båda varven. Sen jobba med galoppen tills den sitter. Jag ska göra mycket övergångar för att känna att hon är framme för min skänkel och sedan känna igenom den ökade traven!
Men i allt det här, måste jag också tänka på att inte tjata ut allt eller göra för mycket. Det måste sitta på en gång!
 
- Min sits måste vara stadig och lätt. Jag ska göra ett nytt hål i mina dressyrläder så att jag kan korta upp dem ett hål. Jag måste tänka på att ta fram, och upp handen och ge henne stöd på båda tyglarna. Min sits har blivit mycket bättre sen vår första dressyrtävlingen, men jag måste fortfarande verkligen tänka på den!
 
- Vägarna ska ridas från bokstav till bokstav! Inte fem meter före bokstaven till tre meter före bokstaven. Hörnplaceringarna ska sättas i hörnen och halten ska vara vid x.
 
- Ett glatt humör och inga sura miner. Som tidigare sagt, vi är där för att utvecklas, inget mer. Vi är här för att ha kul, inget mer. Om Witezz tittar, eller gör bort sig - so what. Då gör vi inte om det nästa gång.
 
~ Clearound dressyr i Rimbo där domaren hade ett väldigt läskigt partytält~
 

Publicerat den 2013-09-29 - klockan 08:12:00

Nu kör vi!
Publicerat den 2013-09-29 - klockan 06:53:21

Våra tävlingsrutiner - dressyr

Dressyr är en gren där vi inte tävlar särskilt mycket men tanken är att vi ska börja tävla mer och mer. Hästarna har inte riktigt varit i bruk för dressyr när tävlingar har funnits och dessutom har vi prioriterat andra tävlingar framför det där hästarna har en bra chans i!
Men oavsett vilket tävlingsgren vi startar så sköter vi alltid om våra pollar extra mycket kvällen innan, och det här är vad vi gör:
 
- Vid dressyrtävlingar är det inte jätte vanligt, men så gott som alltid så masserar vi igenom hästarna!
  Antingen tar vi hjälp av vår massageborste, eller så utför jag eller Cissi massageövningar med händerna. Vi masserar då igenom hela
  hästarnas kropp där vi börjar med hals, bog och bringa. Fortsätter sedan ut på ryggen och tar sedan hela rumpan! Hästarna riktigt njuter
  och somnar ibland! En annan bra grej som gynnar ryttaren mer än en avslappnad häst är att man masserar upp smutsen och då blir
  det lättare att borsta rent dem ordentligt!
 
- Vi duschar hästarna. Antingen på morgonen eller kvällen innan.
  Då använder vi oftast K9 produkterna som innehåller Aloevera. Hästarna blir riktigt rena och mjuka i pälsen. Plus att vi har schampoo
  anpassat efter hästarnas färg. Så tillexemepl Witezz duschad i skimmel schampo, Strumpan och Irrbloss i brun-schampo och manen i
  svart-schampo osv...! Dom blir såååå fina!
 
- Vi ryktar igenom hästarna riktigt ordentligt!
  Alla hästar förtjänar en riktigt ordentligt rykt någon gång. Tiden finns inte alltid till det men om det finns något tillfälle då jag verkligen tycker
  att man ska ta sig tid till det så är det vid tävling! Hästarna blir avslappnade ovh tycker det är väldigt skönt. Dom får som en liten massage och blir dessutom
  väldigt rena!
 
- Vi flätar hästarnas pannlugg och man.
 
Vi täckar hästarna med sköna täcken!
  Ibland får någon av hästarna ha på sig back-on-track-ryggtäcket under natten, men annars är det ett fleecetäcke eller ett av våra tunna
  stalltäcken som ligger på under natten för att hästarna inte ska skita ner sig.
 
- Vi putsar utrustningen
  Aldrig att vi tävlar med smutsig utrustning. Aldrig! Det händer att man putsar olika noga beroende på hur tätt tävlingarna ligger,
  så att man inte putsar sönder lädret Men vi tittar alltid igenom utrustningen och putsar åtminstone det som är smutsigt!
 
Vi gör allt detta för att våra hästar ska känna sig extra ompysslade och dessutom få en litena aning om att någon kommer att hända. Våra hästar älskar att tävla. Det syns så tydligt på dem, och vet dom om att något händer så laddar dom och förbereder sig under natten! Riktigt tävlingspollar det där! Har ni några speciella tävlingsrutiner som ni gör innan tävling? Skiljer dem sig mycket ifrån vilken gren det är?
 
~ En nyduschad Witezz inför vår första dressyrtävling ~
 
 

 
 

Publicerat den 2013-09-28 - klockan 18:20:00

Den legendariska vinbärskladdkakan

 

Publicerat den 2013-09-28 - klockan 11:50:40

Avramlingsbak på högsta nivå!

I väntan på bussen till stallet passar jag, förutom att skriva tidsinställda till er, på att baka av min avramlingslista. Ramlade ju av sist jag hopptränade Witezz och hade dessutom några gamla avramling kvarstående. Så nu kör vi igång och bakar lite.
 
Tänkte mig en Vinbärskladdkaka eftersom att jag tog hem massor med vinbär ifrån Finland som ingen har gjort något åt, så varför inte passa på att trycka ner dem i en kladdkaka? Kan tänka mig att det kommer bli helt okej. Jag brukar inte gilla bär som har varit frysta eller har blivit uppvärmda, men jag får väl ge det en chans. Kakan är i ugnen nu och jag ber till gud att våran ugn är på bra humör och gör klar kakan på en halvtimme!

Skulle ni vilja ha receptet?
 
 
 
 

Publicerat den 2013-09-28 - klockan 11:21:26

Den internationella svullo-dagen

Om jag ska sammanfatta den här, otroligt händelserika dagen med fyra ord så skulle jag säga: 1. Tjock, 2. Sova och 3. Dator. 4. Mjukskläder

Väldigt mycket, men ändå så lite gjort på en hel dag av ingenting. Har gått omkrig i min sovtröja och mjukisbyxor precis hela dagen. Har ätit sjukt mycket godis, chips, tacos, pizza... Nästan så mycket att jag måste stryka mig på söndag med risk för att Witezz går av på mitten annars. Jag har suttit vad datorn så mycket att det börjar göra ont bakom ögonlocken. Har det inte varit desperate housewifes så har jag designat Anna's blogg. Har jag inte designat bloggar så har jag kollat efter "bra-hästgrejer-att-kunna" på internett och har jag inte gjort det så har jag läst alla era underbara bloggar...
Och... emellan allt det här har jag naturligtvis sovit, sovit och återigen... sovit!
 
Stella har varit med mig hela dagen, gått ut och in ur rummet, mjauat på mig var tredje minut och kurrat mig i örat... Vad kan man säga, sällskapssjuk katt.
 
Och tänk hörni, trots denna väldigt händelserika dag så har jag ingenstans kunna trycka in lite plugg... hehe. Men måste verkligen ta tag i det där snart, alla deadlines börjar närma sig och jag måste sluta vara en sista-minuten-elev... Lite bloggning har däremot hunnits med - tidsinställda, inte live då jag inte kände att jag hade orken att tänka ihop något finurligt - och jag ska fortsätta ordna tidsinställda imorgon till under helgen och kommande dagar där jag kommer ha för lite tid för att blogga live.
 
Vad har ni gjort idag?
 
 

Publicerat den 2013-09-27 - klockan 22:33:00

Im sick and tired of being sick and tired!

De senaste, regniga, veckorna har verkligen inte varit dom roligaste. Att rida ut i spöregn och komma tillbaka helt dyngsur att verkligen haft sina konsekvenser.. Så med svullna bighåller, en täppt näsa och en dunkade huvudvärk så tar jag mig friheten att ta helg liiite tidigare än alla andra. Inte för att vara sådan men... jag kan ju inte tävla på söndag med en förkylning som heter duga. Därför har jag nu bäddat ner mig själv i sängen med en supergod frukost proppad med vitaminer, en kelig katt och världens bästa bloggläsare att skriva till.
 
Witezz vilar idag efter en jätte bra dressyrlektion igår, det har hon verkligen förtjänat efter den här veckan - hon har varit en ängel!. Jag har dessutom en hel del inlämningar och prov framöver så det är väl en perfekt dag att ägna åt det. På lördag laddar vi upp inför en dressyrtävling genom att packa, putsa, rykta och eventuellt massera hästar! Åh så mysigt!
 
Men innan dess är Desperata husfruar mina enda vänner och vi ska ha sååå kul ihop! Hoppas eran fredag blir bra, och att ni inte gör som jag har gjort, dragit på mig en riktigt förkylning.
 
 
 

Publicerat den 2013-09-27 - klockan 11:16:22

Hiss eller diss - formade pannband

 
Sjukt snyggt. En bra idé. Varför har ingen kommit på detta innan? Kan se Witezz i det längst upp till höger, mm-mm-mmh. Very nice! Vad tycker ni? Hiss eller diss?
 

Publicerat den 2013-09-27 - klockan 08:19:00

Throwback-thursday

 
Visst är det stor förändring, både på mig och Witezz. Det ligger så otroligt mycket bakom den här lilla förändringen. Tårar, svett, missförstånd, lycka, skratt, ilska... så mycket. Det har varit, och är fortfarande en sån otrolig resa som jag önskar att ni alla kunde få uppleva. Både jag och Witezz har förändrats så mycket. Min sits, mina kunskaper, min hantering av hästar och för att inte tala om hela mitt sätt att tänka kring hästar. Witezz har blivit mer vuxen i sitt sätt att vara hon och jag har kommit så mycket närmare varandra och även hennes huvud fullt med så mycket mer kunskap. Vi är ett team.

Tack Olivia och Cissi för att ni låter mig genomföra den här resan. Tack för att ni stöttar, hjälper mig och pushar mig frammåt. Tack Sofia för allt du har lärt oss och allt du kommer att lära oss i framtiden. Tack Illuztra för att du tog den finaste hästen till världen!
 
På söndag startar jag och Witezz vår andra tävling tillsammans och vi kommer rocka banan! Vi kommer ha så otroligt roligt och det bästa är att veta att vi har kommit hit tillsammans! Vi har med mycket både mot och framgångar tagit oss hela vägen hit och längre ska vi gå!

Publicerat den 2013-09-26 - klockan 21:53:42

Choose to shine

Om jag skulle sammanfata dagens dressyrlektion med ett ord så skulle jag säga: skäms. Allt var mitt fel från allra första början men Witezz fick ta skulden eftersom att jag inte visste vad som var fel. När jag sedan började reagera på att bettet inte åkte igenom munnen, trots min väldigt hårda hand så såg jag att jag hade råkat sätta fast bettet i nosgrimman.

Ändan på nosgrimman hade gått igenom ringen på bettet vilket gjorde att mina signaler inte riktigt gick fram. Vilket för mig är en tröst eftersom att jag var väääldigt besviken på mig själv över hur hård jag var i handen.
Allt det här gjorde Witezz ganska spänd vilket sedan förstörde för resten av programridningen, i synnerhet galoppdelen.
 
Vi red igenom L:B programmet två gånger idag. Mest för att det är ett lite svårare programm och L:C sitter redan ganska så bra, så det kändes bra att lägga lite fokus på bara L:B idag! Witezz var som jag sa väldigt spänd men hon gick så fint emellan åt. Så fint! Och jag är så stolt över henne för hur hon hanterade den här siturationen, för trots att jag var väldigt bråkig och orättvis och rent utav elak, så gjorde hon vad hon kunde för att göra som jag bad henne om. Hon var så frustrerad, så frustrerad över att inte förstå vad jag ville. min lilla prinsessa - förstå hur illa jag mådde såfort jag fick reda på vad felet egentligen var.
 
För övrigt måste jag ge en riktigt stor tummen upp till min sits i traven idag, galoppsitsen kan gå och begrava sig själv, men i traven satt jag så otroligt bra! Vart så glad på mig själv. Och jag höll ändå mitt temperament idag, jag vart inte arg på henne, och när jag blev lite irriterad så släppte jag det på en gång!
 
Så tro det eller ej, men det här var ett bra ridpass och jag är så otroligt taggad inför dressyrtävlingen på söndag!
 
 

Publicerat den 2013-09-26 - klockan 21:07:00

Lycka ♥

"Min fina, nu är du hemma igen"
 

Publicerat den 2013-09-26 - klockan 20:42:20

Knowing your selt is the beginning of all wisdom

- Jag älskar att ta hand om, skämma bort och pyssla om hästarna ordentligt!
  Att ge dem en extra lång rykt, eller massera igenom deras kropp. Ge dom massor med äpplen, morötter och annat hästgott... bara för att, det är nog det bästa som finns!
  Jag bara verkligen älskar att få dem att känna sig speciella! Få dem att känna sig  omhändertagna, precis som vi vill bli ibland!
 
- Jag är jätte rädd för att misslyckas med vad jag tar mig ann...
  och om jag misslyckas tar det mig ner på botten, deep down. Jag blir sur, irriterad, besviken, ledsen och alla sånna där deppiga känslor
  på samma gång och tycker väldigt synd om personerna i min omgivning just då!
 
- Jag tycker att relationen mellan häst och ryttare är viktigare än resultatet på tävlingen.
  Till dressyrtävlingen på lördag bryr jag mig itne särskilt mycket om vilket resultat jag och Witezz får. Vi ska självklart göra vårt allra
  bästa och mitt mål är att jag och Witezz ska rida på över 60%, men det absolut viktigaste är att vi rider igenom programet på bådas villkor,
  och att vi har kul. Jag skulle aldrig kunna vara stolt över ett program där jag har dragit och tvingat henne runt, oavsett vilken procent det är på!
 
 
 
 
 
 

Publicerat den 2013-09-26 - klockan 17:40:00

Måste få dela med mig av min glädje!

Kommer ni ihåg att jag skrev ett inlägg om min försvunna katt tidigare den här månaden? Min lille kissemiss som fick flytta till Färsna 4H Gård när vi flyttade till Norrtälje och sedan försvann under sommaren. Jag vet inte om jag redan har berättat det här eller inte men hon är iallafall hittad sedan en vecka tillbaka ungefär. 
 
Det var ett ganska känsligt ämne för mig då jag bråkade väldigt mycket med min mamma om huruvida hon skulle få komma hem igen eller ifall hon skulle stanna kvar på Färsna. Mamma tyckte att hon såg ut att må bra och att hon lika gärna kan stanna kvar där eftersom att hon ändå har varit i närheten. Jag å andra sidan tyckte att hon skulle få komma hem då det var uppenbart att hon inte trivdes där då hon redan har tagit distans ifrån gården en gång, vem vet ifall det skulle hända igen.
Hur som helst så verkar det ju som om mammor alltid har vetorätt och självklart så fick hon stanna där...

Nu verkar det dock som att någonting har fått min mamma att ändra sig och idag fick jag ett sms där det stod att Stella flyttar hem idag. Jag är i extas och vill bara få den här dagen att gå fortare och fortare så att jag så snabbt som möjligt kommer hem och kan tvinga katten att vara i mitt rum, ligga i min säng och älska mig mest, haha. Men först - ridlektion!
 
 
 

Publicerat den 2013-09-26 - klockan 14:33:33

Is your horse on his IPhone?

Be aldrig din häst att lägga hundra procent fokus på dig om du inte är beredd att göra samma sak!

Publicerat den 2013-09-26 - klockan 08:15:00

Man behöver dåliga dagar för att uppskatta dom bra

I helgen var en dålig dag. Idag var en bra dag! Trots regnet som öste ner över oss gjorde jag inte annat än log hela ridturen. Witezz verkade så himla glad. Gick på lång tygel hela ridturen, i låg form. Frustade miljontals gånger och slängde sådär lekfult med huvudet hela tiden. Att se henne så glad gör mig helt lycklig! Så att det regnade gjorde absolut ingenting för mig, jag märkte det knappt!
 
Vi red en lite lagom runda. Vred och vände inte så mycket som jag först tänkte men lite iallafall! Vi hittade dessutom en jätte bra backe att klättra lite i! En aning kort kanske men man kan ju gå upp och ner, haha. Vi gjorde det lite idag och Witezz tyckte nog att jag var helt knasig. Sen tog vi några ordentliga galopper också där jag släppte tyglarna och lät henne, typ, bestämma tempot. Hon fick dra på lite men det fick inte gå alltför snabbt.
 
Förövrigt låg som sagt fokusen på tempot och mitt mål med ridturen var att kunna rida Witezz på långa tyglar utan att hon varken ökar eller minskar tempot. Hon ska gå i det tempot jag släppte henne i tills jag ber om något annat. Om jag nu ska utvärdera det målet så måste jag nog säga att vi har att öva på, men att det gick väldigt bra! Hon springer ifrån mig lite när hon blir spänd och tittig också - men hellre det än att hon stannar och vägrar gå frammåt! Vi jobbar vidare!
 
 
Älskar att träna såhär varierat. Ena dagen kör vi samlat, med dressyr inriktat, andra dagen klättrar vi lite och kör lång, låg och självbärig för at tredje dagen köra en svettig ridlektion! Witezz verkar dessutom också tycka om det med tanke på att hon började frusta redan innan vi hade skrittat upp till travrundan.
 
 

Publicerat den 2013-09-25 - klockan 20:16:42

If plan a didn't work the alphabet has 25 more letters

Dagens planer är att ta sig ut i naturen med min polle. Vi rider i en lång, låg och avslappnad form där tempot är huvudfokusen. Vi skrittar upp för alla backar vi ser och sparar den jobbigaste till sist! Funderar dessutom på ifall jag ska ta våra vanliga vägar och vrida och vända på dom för att få fram andra, ovanligare ridvägar som ändå inte tar alltför lång tid! Jag vet inte hur vädret har sett ut där borta, men har det varit som i Norrtälje så får vi nog strunta i klättringen av berg, hehe! Vi vill ju inte halka och göra oss illa!
 
Jag tror att Witezz kommer att uppskatta dagen. Hur ser eran dag ut?
 
 
 

Publicerat den 2013-09-25 - klockan 16:27:04

Fysisk träning - inte bara för hästen

Har det någonsin slagit er hur otroligt noga vi är med tränigen av våra hästar men att vi knappt bryr oss om oss själva. Vi övertalar oss själva att ridningen är träning nog för oss, och visst. Det kan jag hålla med om. Men vill man bli än ännu bättre ryttare så finns det en hel del bra övningar att göra för att stärka kroppen. Intresserad? Fortsätt läsa!
 
Magen:
En bra hållning är grunden för en bättre sits. Genom att stärka bålmuskulaturen och framför allt de sneda magmusklerna, balanserar du upp kroppen och orkar sitta bra på hästryggen. [Klicka här]
 
Tänj med pilates:
Målet med pilates är att lösa upp, tänja och sträcka musklerna så att energin kan flöda fritt. ”Double leg stretch” hjälper dig att få starkare bålmuskler vilket ger en bättre position i sadeln. [Klicka här]
 
Rumpan:
Ryttare är ofta starka i sina höftböjarmuskler på höftens framsida. Men andra sidan av kroppen, det vill säga rumpan, är sällan lika vältränad. Här är en övning som stärker ändan. [Klicka här]
 
 
Stärk den svaga sidan:
Som högerhänt är du ofta väldigt stark i höger arm och axel. Då finns risken att du tar mer i den tygeln och överför din snedhet till hästen. Därför måste du balansera upp kroppen genom träning av din svaga sida. Här är en bra övning för svaga axlar. [Klicka här]
 
 
Vaderna:
Ridningen ger starka vadmuskler på baksidan av smalbenet. Men för att skapa balans i kroppen måste även den motsatta muskeln stärkas. Här är en övning som stärker framsidan av smalbenet. [Klicka här]
 
Balans:
Den här övningen kommer åt de riktigt djupt liggande ryggmusklerna.Perfekt för ryttare eftersom starka ryggmuskler skapar en ”stödkorsett” som dämpar stötar och vridningar som kan uppstå när du rider. [Klicka här]


Har ni gjort, eller gör ni just nu, någon övning för att stärka kroppen eller överhuvudtaget någon övning som gynnar din ridning? Själv tränar jag judo en dag i veckan, sprang ganska mycket förut, gjorde squatchallenge och ska nu börja med abschallenge! Egen fysiskträning är viktigare än man tror!

Publicerat den 2013-09-25 - klockan 13:14:44

Spännande, spännande!

Har psykologi just nu och lär mig om vad Sigmund Freud heter, vad han gjorde, och vad han kom på... Väldigt intressant faktiskt, att lära sig hur vårat psyke fungerar. Visste ni dessutom att bästa sättet att få en bra relation till sin häst är att lära sig skillnaden på hur människan tänker och hur hästen tänker. Visst passar sykologi ovanligt bra då?!
 
 
 
 

Publicerat den 2013-09-25 - klockan 10:56:24

To be a champ you have to believe in yourself when nobody else does

Mitt golv svämmar över läxor samtidigt som min att-göra-lista är för full för att rymma något sådant - vad gör man då? Jo, man åker till stallet säger hej till sin bästa vän!

Ridturen med Witezz var över förväntan idag. Hon gick frammåt ordentligt, sökte stöd i min hand och var koncentrerad på mig och inget annat! Det var en väldigt ovanlig dag med andra ord. Tanken med dagen var att låta hästarna få sträcka på benen men ändå göra något vettigt av det. Därför passade jag på att stämma av allting inför träningen på torsdag.

Jag fokucerade mest på det som kan vara vår största svårighet - den ökade traven. Fasar redan nu lite över den då Witezz humör spelar väldigt stor roll. Antingen är hon på ett väldigt bra humör och vill sammarbeta med mig, alltså sin amitiösa sida. Eller så är hon på sin motsträviga sida där jag måste övertala henne till att ens ta bettet ordentligt, hehe! Idag var hon på bra humör! Gick jätte fint hela tiden och gjorde precis som jag bad henne! Vi prövade både ökad trav och de olika galoppfattningarna. Sedan gjorde vi lite "trav, halt, trav, skritt, halt, trav-övningar" för att se om hon var med mig hela tiden!
 
Den ökade traven - sjukt fin! Galoppfattningar - satt som en smäck! Halterna - var bättre än bäst! Det enda minuset denna dag var att jag glömde mina shortchaps och hade då lite svårt att sitta ordentligt i sadeln, eller snarare jag kunde inte sitta alls, haha!
Tror dock inte att Witezz hade något emot att göra ökningen med en ryttare stående i fältsits!
 
~ en början till en ökning ~
 
Imorgon är planen att vi rider ut och klättrar lite. Går i dom mest jobbiga backarna och klättrar lite i bergen om det inte regnar. Vi tar några galopper och kör en lång och låg form! Jag tror att Witezz kommer att tycka om det. Om tiden finns så får hon en ordentligt rykt och många pussar, kanske kan ge slickstenen ännu ett försök. Haha!

Publicerat den 2013-09-24 - klockan 22:29:00

En sorglig historia

Fredagen den 20 september tog jag ett stort beslut. Jag tog ett beslut som innebar att jag skulle bli 89 kronor fattigare. 89 kronor som jag hade kunnar köpa något annat för. Men för att skämma bort mina pollar lite, så bestämde jag mig för att köpa den där väldigt omtalade slickburken! 
 
 
Jag tog med den till stallet med stora förhoppningar. "Hihihihi, hon kommer ääälska den!" var allt som gick runt i mitt huvud. Jag fixade henne ordentligt, ryktade och borstade. Allt för att försöka hålla mig ifrån att kasta mig ner i väskan. En kvart kunde jag hålla mig innan jag bestämde mig för att ge henne slickburken. 
 
Med stora ögon och höga förväntningar öppnade jag locket och visade henne slickburken. Försiktigt nosade hon på den och... det var det. Hästjäkeln vägrade att så mycket som smaka på slickburken. Jag prövade allt. Allt från att sätta mojset på mitt finger och lägga på hennes tunga till att lägga en av hennes favoritgodisar i burken. Hon totaldissade den...
 
Det var som att hela mitt liv var över. haha, nej men vad kan man säga. Hon är en bestämd liten dam. Jag la ut en annons på en köp & sälj sida men nu när Anna har tappat den och spräckt locket så kan jag ju inte sälja den. Dom andra hästarna gillade den ju, så det får väl bli deras slickburk så får Witezz nöja sig med godisar. haha! Men vilken fail det kan bli!

Publicerat den 2013-09-24 - klockan 15:46:35

På väg hemåt

Sitter nu på bussen hem ifrån Täby centrum. Tackar Alex för att jag får låna hand iPhone och blogga med - big like till den nya appen! 

Tack vare mamma som var snäll och gav mig lite extra pengar är jag nu två jeans, ett linne, en tjockare tröja, en väska och en tubsjal rikare. Haha! Jag får en sån höst feeling när jag går inne i butikerna bland alla nya höst och vinter kollektioner, har stor lust att köpa varenda stickad tröja jag ser, dra på mig massa sköna raggsockor och börja använda både mössa och vantar redan nu! Jag vet inte hur det är där ni bor, men vi har iallafall börjat få en riktig höstkyla här. Det bästa är dock den otroligt friska luften, så skönt!
Vet inte vad ni tycker och tänker men jag ser redan framemot att sätta på mig pannband, fleece tröjor och termpridbyxor i stallet, åååh gud så mysigt!

Under resans gång har jag funderat lite över morgondagens ridpass. Min plan blir som sådan att jag rider ut, förmodligen tillsammans med Anna. Vi rider ett varv i byn, går sedan in på en äng där jag vill känna igenom henne. Vi tar några galoppfattningar, gör några övergångar och prövar på den ökade traven. Bara liksom känna att hon är med mig! Sen tar vi ett varv runt travrundan som avslutning, jag ger Witezz långa tyglar och låter henne få länga ut halsen! Det tycker jag låter som en bra plan! Det är ju också allt som hinna med imorgon...

Nu avslutar jag en härlig måndag med en mysig bussresa och taggar för en riktigt grym vecka, jag älskar att åka buss!

~ en bild jag hittade på Alex mobil, visst är hon söt! ~Publicerat den 2013-09-23 - klockan 20:57:16

It's funny because it's true

[källa; google]
 

Publicerat den 2013-09-23 - klockan 12:26:00

Måndagsångest

Att gå upp tidigt efter en lång och fullspäckad helg måste vara det absolut värsta som finns. Att veta att hela helgen är slut och jag sov som längst till 07. Jag kan inte annat än säga att helgens äventyr har varit värt dom få timmars sömn, men att tänka tillbaka på klockslagen gör en lite deprimerad.
 
Witezz vilar idag, precis som alla andra måndagar. Hon har gjort sig riktigt förtjänt av det och med tanke på veckan som kommer så bör hon verkligen njuta av denna dag! Förra veckans planering vart helt kaosad då det regnade och hade sig till och från vilket begränsade våra möjligheter.
 
Witezz vecko-planering:
Måndag: Vila. Matte åker in tll täbycentrum och köper lite kläder.
Tisdag: Ett ordentligt ridpass antingen på volten eller ut på grusvägarna. jag känner igenom galopperna och hur bra hon lyssnar på mitt kommando.
Onsdag: Vi rider ut med Anna, klättrar lite berg, går i lite backar och tar några långa, avslappnade galopper.
Torsdag: Sofia kommer ut, vi ber för bra väder och kör igenom dressyrprogrammet på volteninför helgens tävlingar.
Fredag: Witezz får en, förhoppningvis, välförtjänad vilodag. Vi laddar inför dressyrtävlingen. Läser igenom programmen om och om igen...
Lördag: Witezz får komma ut och sträcka på benen lite. Vi tar en mystur ut i skogen och... bara är!
Söndag: It's showtime!

Den här veckan kommer att bli grym! Jag och Witezz ska ha roligt och göra det här tillsammans, annars får det vara! Jag vet att vi är redo för det här, mer redo än någonsin. Det kommer bli bra!
 
~ Första, och hittills ända tävlingen. Kaos ~
 
 

Publicerat den 2013-09-23 - klockan 11:31:33

En bild säger mer än tusen ord

Jag är nu hemkommen efter en minst sagt, intensiv helg. Jag vet inte vad ni tycker men jag föredrar iallafall att skriva ett inlägg med lite, men mer sammanfattad text när det finns så mycket att förklara. Därför tänkte jag att jag idag lägger upp en hel del bilder ifrån helgen och så låter jag varje bild tala för sig själv med en liten sammanfattad text under. Det låter väl bra, eller vad tycker ni?
 
I sådant fall skulle jag vilja börja den här bildbomben med att säga grattis till Anna som äntligen tog en vinst i L:B. Dom bokstavlig flög runt på banan och trots att dom inte tog de vägarna som var bestämda, så vann dem med god marginal! Så grattis, grattis!
 
Witezz skötte sig ypperligt under helgens hopplektion. Det vart inte riktigt vad jag hade planerat, men bommar var ju med och jag skulle aldrig säga nej till en "hopplektion". Olli ledde lektionen och vi satte upp 2 oxrar samt en trekombination. Väldigt bra gymnastikövning för Witezz som sätter både mig och henne på prov. En g¨ng fick jag tugga grus, men allt var självklart mitt fel, det var ju jag som la mattan under hindret. haha! Vi hoppade som högst en oxer på 80cm.
 
Lite trickträning hans med under helgens fullspäckade schema. Buga är fortfarande under inlärningen men då jag anser att det tricket skapar lite dålig stämning mellan mig och Witezz, då hon känner sig pressad och jag ibland känner mig irriterad, så bestämde jag mig för att ta det lite lugnt med det tricket och börja med något annat lättare. Meningen är att det ska vara roligt och bygga upp mer utav en relation mellan oss, inte dra oss längre ifrån varandra. Dessutom är bugningen ett ganska så svårt och mycket krävande trick. Tricet vi bestämde oss för vart att skaka på huvudet "nej" och tro det eller ej. Det tog ca 30minuter (inga pauser inräknade). Och hon gör det nu, oftast, på kommandot!
 
Candlelight fick sig en ordentligt klippning under lördagen. Hejdå vinterpälsen och hejsan racerpälsen! Jag är inte superduktig på att klippa men för varje år som går blir mina pollar mindre och mindre randiga. Haha! Något jag däremot är stolt över är att jag aldrig har råkat klippa i någon häst. Hihi!
 
Candlelight kändes så otroligt taggad inför hennes lopp. Jag var så otroligt taggad inför vårt lopp. Det var tuffa hästar med, men inte för tuffa. Det skulle bli ett lopp som skulle bära eller brista. Tyvärr brast det och Candlelight galopperade bort sig innan första kurvan. Vi har våra teorier om tramp på bootsen eller alldeles för kort check, men vi bryter ihop och kommer igen. Man behöver dåliga dagar för att uppskatta dom bra. Extra surt var dock att höra tiderna dom andra gick i mål på... Det riktigt sög till i magen på mig då... Varför?!

 Strumpan var också så otroligt fin idag! Jag fick jätte många kommentarer från personer runt omkring banan om hur fin hon såg ut under värmningen, och jag kan inte annat än hålle med! Tyvärr räckte inte hennes krafter till någon placering utan vi blev precis utanför placering i första loppet och diskvalificerade några meter innan mål i andra. Jag är dock väldigt, väldigt nöjd med Strumpans prestationer idag. Hon galopperade inte för att någon utav oss gjorde fel. Hon galopperade för att det gick fort! I ett lopp med hästar flera sekunder snabbare än henne, höll hon ledningen en bra bit! Min fina lilla Strumperump! Hon kommer bli en riktigt fin travhäst så fort som lär sig vart hon ska sätta fötterna!
 
Helgen har varit riktigt kanon! Vi hade tur med vädret även om solen inte sken på söndagen. Förutom allt detta har vi även hunnit med en mysig ridtur klockan 6 på morgonen, en ordentlig genom gång av planeringen några månader framöver - det är mycket skoj på gång - och ett spännande stallmöte, vad vill jag? En riktigt kanon helg som sagt, att dessutom logga in här och se statestiken så bra trots en väldigt dålig uppdatering gjorde bara allting mycket bättre! Nu släpper vi söndagsångesten,sätter på en bra serie och lägger oss och suger in det sista av helgens äventyr!

Publicerat den 2013-09-22 - klockan 21:32:00

Fyra egenskaper en bra ryttare ska ha enligt MIG!

♥ Kunna grunderna
Vet inte hur mycket till egenskap det egentligen är men självklart för mig är att en bra ryttare kan grunderna. Och då menar jag inte bara kan, kan. Utan det ska sitta i ryggmärgen. Hur ska du göra för att fatta en viss galopp. När och hur en halvhalt används etc. Ja ni förstår. Det är superduper viktigt att en ryttare kan grunderna och att man nöter dem hela tiden!
 
Vara orädd
En ryttare som är rädd för att utmana sig själv, hästen eller er båda två som ett ekipage kommer aldrig bli en bra ryttare. För att komma vidare måste du ta dig över problemen du stöter på oavsett om problemet är att hästen inte förstår vad du vill när du gör en galoppskänkling eller om det är att den börjar bocka hej vilt så fort du sitter upp. En ryttare som är rädd för att pröva på nya saker kommer aldrig att utvecklas.
 
Ha förståelse för hästen som individ
Man bör förstå att en häst är en häst, inte en leksak. En häst har känslor, egna tankar och en egen vilja. Du måste kunna respektera din häst och dennes åsikter. Se saker ur dennes perspektiv och kunna kompromissa med din häst som om det vorre din bästa vän.
 
♥ Tålamod
Rom byggdes inte på en dag. Inte heller din häst kapacitet. Du kan inte köpa en häst för flera tusen, hoppa upp och tro att du ska vinna grand prix nästa måndag. Det är inte bara hästen som behöver kunska, DU behöver också det. Du måste kunna saker lika väl som hästen, om inte bättre och för att lära dig behöver du tålamod.
 
Vad anser du är den viktigaste egenskapen för att bli en bra ryttare? Har du den? Kommentera!
 
 
 


Publicerat den 2013-09-22 - klockan 12:02:00

Våra tävlingsrutiner - ponnytrav

Ponnytrav är nog tävlinggrenen vi startar mest i. Både jag och Anna kan oftast starta och dessutom finns det nästan alltid lopp som passar våra hästar väldigt bra. Våra hästar älskar ponnytrav dessutom och att inte göra vad dom älskar mest skulle kännas fel!
Men oavsett vilket tävlingsgren vi startar så sköter vi alltid om våra pollar extra mycket kvällen innan, och det här är vad vi gör:
 
- Vi masserar igenom hästarna från öra till svansrot!
  Antingen tar vi hjälp av vår massageborste, eller så utför jag eller Cissi massageövningar med händerna. Vi masserar då igenom hela
  hästarnas kropp där vi börjar med hals, bog och bringa. Fortsätter sedan ut på ryggen och tar sedan hela rumpan! Hästarna riktigt njuter
  och somnar ibland! En annan bra grej som gynnar ryttaren mer än en avslappnad häst är att man masserar upp smutsen och då blir
  det lättare att borsta rent dem ordentligt!
 
- Vi ryktar igenom hästarna riktigt ordentligt!
  Alla hästar förtjänar en riktigt ordentligt rykt någon gång. Tiden finns inte alltid till det men om det finns något tillfälle då jag verkligen tycker
  att man ska ta sig tid till det så är det vid tävling! Hästarna blir avslappnade ovh tycker det är väldigt skönt. Dom får som en liten massage och blir dessutom
  väldigt rena!
 
- Vi flätar oftast hästarnas pannlugg
  Men ibland struntar vi i det eftersom att det oftast finns tid att göra det på plats.
 
- Vi lindar benen med back-on-track lindor och back-on-track paddar.
 
Vi täckar hästarna med sköna täcken!
  Oftast får någon av hästarna ha på sig back-on-track-ryggtäcket under natten, och sen byter vi på morgonen så att den "andra" hästen får ha det i transporten.
  Men annars är det ett fleecetäcke eller ett av våra tunna stalltäcken som ligger på under natten för att hästarna inte ska skita ner sig.
 
- Vi putsar utrustningen
  Aldrig att vi tävlar med smutsig utrustning. Aldrig! Det händer att man putsar olika noga beroende på hur tätt tävlingarna ligger,
  så att man inte putsar sönder lädret Men vi tittar alltid igenom utrustningen och putsar åtminstone det som är smutsigt!
 
Vi gör allt detta för att våra hästar ska känna sig extra ompysslade och dessutom få en litena aning om att någon kommer att hända. Våra hästar älskar att tävla. Det syns så tydligt på dem, och vet dom om att något händer så laddar dom och förbereder sig under natten! Riktigt tävlingspollar det där! Har ni några speciella tävlingsrutiner som ni gör innan tävling? Skiljer dem sig mycket ifrån vilken gren det är?

~ Candlelight är redo för Nordiska Mästerskapen ~
 
 
 
 

Publicerat den 2013-09-21 - klockan 18:00:00

Vilken tävlingsregel skulle jag vilja ändra på

 
Om jag fick ändra vilken regel jag ville, ändra på regeln om att man i dressyren inte får smycka ut sin häst med något så fjantigt som en manrosett i pannluggen eller något. Jag kan förstå att det inte är tillåtet att smycka ut hästarna alltför mycket med tillexempel massa blommor och sådant - även om jag undrar varför man inte skulle få göra det.. Men just manrosetter.... Why TR, whyyyy!
 
 
En annan regel jag också skulle vilja ändra är användningen av spö och sporrar. Jag tycker att det på tävlingsplatser ska vara åldergräns för användande av spö och sporrar på sin häst. Små, små ryttare som knappt når nedanför sadelkåpan sitter där med sporrar på fötterna och mammorna runt omkring skriker p ådom att "sparka på sin häst". Bara, stop it! Inte okej. 
Och för att inte tala om alla människor som piskar påsina hästar när dom stannar på hindret. Inte så att dom piskar på just vid det tillfället heller. Utan dom styr tillbaka hästen till hindret ställer sig framför och ger hästen en sån redig klatch om och om igen... USCH! 
 
"Om jag fick chansen att ändra vilken regel som helst i TR så skulle jag..." Avsluta meningen i kommentarsfältet och berätta, vilken regel skulle du vilja ändra på om du hade chansen.
 

Publicerat den 2013-09-21 - klockan 12:17:00

Vi är på plats

Anna ska börja hoppa fram alldeles strax och sen starta i L:C. Laghoppningen vart inställd pågrund av för få lagmedlemmar... Men jag klagar inte, kommer tillbaka till stallet tidigare och kan sköta om min prinsessa mer!

Hon ska ridas igenom lite mer ordentligt idag. Funderar på att rida henne på volten och bära fram lite bommar. Rida lite moment ur dressyrprogramet fast med lite bommar på vägarna. Hmm, den karamellen tåls att suga på men nu ska kameran sättas på och gå för fulla muggar!


Publicerat den 2013-09-21 - klockan 10:53:37

Våra tävlingsrutiner - hoppning

Hoppningen är en gren där vi inte tävlar särskilt mycket. Det är ju bara Anna, min lillasyster, som tävlar det och det blir att vi prioriterar andra tävlingar framför det där vi båda kan tävla och hästarna har en bra chans i!
Men oavsett vilket tävlingsgren vi startar så sköter vi alltid om våra pollar extra mycket kvällen innan, och det här är vad vi gör:
 
- Vi hopptävlingar är det inte jätte vanligt, men så gott som alltid så masserar vi igenom hästarna!
  Antingen tar vi hjälp av vår massageborste, eller så utför jag eller Cissi massageövningar med händerna. Vi masserar då igenom hela
  hästarnas kropp där vi börjar med hals, bog och bringa. Fortsätter sedan ut på ryggen och tar sedan hela rumpan! Hästarna riktigt njuter
  och somnar ibland! En annan bra grej som gynnar ryttaren mer än en avslappnad häst är att man masserar upp smutsen och då blir
  det lättare att borsta rent dem ordentligt!
 
- Vi ryktar igenom hästarna riktigt ordentligt!
  Alla hästar förtjänar en riktigt ordentligt rykt någon gång. Tiden finns inte alltid till det men om det finns något tillfälle då jag verkligen tycker
  att man ska ta sig tid till det så är det vid tävling! Hästarna blir avslappnade ovh tycker det är väldigt skönt. Dom får som en liten massage och blir dessutom
  väldigt rena!
 
- Vi flätar hästarnas pannlugg.
 
- Vi lindar benen med back-on-track lindor och back-on-track paddar.
 
Vi täckar hästarna med sköna täcken!
  Ibland får någon av hästarna ha på sig back-on-track-ryggtäcket under natten, men annars är det ett fleecetäcke eller ett av våra tunna
  stalltäcken som ligger på under natten för att hästarna inte ska skita ner sig.
 
- Vi putsar utrustningen
  Aldrig att vi tävlar med smutsig utrustning. Aldrig! Det händer att man putsar olika noga beroende på hur tätt tävlingarna ligger,
  så att man inte putsar sönder lädret Men vi tittar alltid igenom utrustningen och putsar åtminstone det som är smutsigt!
 
Vi gör allt detta för att våra hästar ska känna sig extra ompysslade och dessutom få en litena aning om att någon kommer att hända. Våra hästar älskar att tävla. Det syns så tydligt på dem, och vet dom om att något händer så laddar dom och förbereder sig under natten! Riktigt tävlingspollar det där! Har ni några speciella tävlingsrutiner som ni gör innan tävling? Skiljer dem sig mycket ifrån vilken gren det är?
 
~ Candlelight redo för Nordiska Mästerskapen ~
 

 
 

Publicerat den 2013-09-20 - klockan 18:00:00

New in


... och en "slickburk", köpt på hästshopen för 89:-
*Gimp slutade sammarbeta......*
 

Publicerat den 2013-09-20 - klockan 16:43:16

Thank god it's friday!

Fredagen är kommen och vi avslutar en mindre bra skolvecka med en helg fullproppad av tävlingar... Regnet har legat över Norrtälje hela veckan men när jag vaknade upp imorse och faktiskt såg lite blått i himlen, då blev jag glad. 
 
Som tidigare sagt hade jag sovmorgon imorse vilket är otroligt skönt, dessvärre slutar jag desto senare och kommer inte komma hem fören 15.45. Inte jätte sent egentligen men bussen till stallet går klockan 5 och innan dess har jag en hel del att packa och en hel del andra grejer att göra. Jag funderar på att cykla iväg til Hästshopen då jag har en liten grej jag funderar på att handla in, men vi får se vad tiden lider och vad jag bestämmer mig för.
 
Dagens planer är, förutom att putsa och packa inför helgens tävlingar, att rida ut med Witezz och sträcka på benen lite och titta och hjälpa Anna med att rida igenom programmet med Irrbloss på volten.
Jag funderar på att ta en lite längre travrunda med Witezz idag. Kanske lägga in lite galopp men ändå ha största fokusen på traven. Men... jag är inte helt säker ännu, en uteritt blir det dock. Hmm... kanske lite klättring....
 
Anna ska ju träna igenom programmet och jag ska inte agera ridlärare eller något utan mest sitta där och iakta samt säga om jag tycker hon bör ändra något eller om det är något hon gör rätt! Det bli ju dessutom väldigt nyttigt för mig att titta på programmet igen så att jag kan det extra bra! Det måste ju sitta som hugget i sten, inristat i ryggmärgen.
 
Vad är era planer för fredagen och helgen? Några roliga tävlingar kanske?
 
 

Publicerat den 2013-09-20 - klockan 15:13:08

Vikten av att skämma bort sin häst

Jag hade sovmorgon imorse och kunde sova så länge som till 09.30. Skämde bort mig själv med äggmackor till frukost men insåg dock till min förfäran att citronmajonäsen var slut - nej, vanlig majonäs funkar absolut inte! Så det var bara att dra på sig kläder och cykla iväg till affären! Inget mig emot och dessutom hittade jag världens största äpple som får följa med mig till stallet senare!
 
 
Älskar att skämma bort Witezz även om det gäller att vara lite försiktig så att hon inte blir för tiggig. Jag har alltid hästgodis liggande i fickan och en stor påse i min låda full med olika sorter!  Äpplet kostade 4 kronor och det är hon värd, haha! Brukar nu ibland skämma bort era vänner ordentligt, köpa morötter i affären eller något sådant?

Publicerat den 2013-09-20 - klockan 11:23:56

A day spent with a friend is always well spent

 
Det var en kort dag i skolan med endast 3 lektioner. Hade inte tillgång till datan så ofta så uppdateringen idag har verkligen inte varit den bästa! Efter skolan följde nämligen Marielle med mig hem och sen tog vi bussen hem till henne. Jag följde med henne till stallet och tittade och fotade lite när hon red samt höll i söta lilla Chaplin. Det var verkligen kul att se hennes rida och se hennes häst. Hästen, som heter Carmela är ett år äldre än Witezz men de började inridningen samtidigt som, om inte senare än, oss. Man ser hur mycket som skiljer pågrund av åldern och sen självklart rasen. Man ser också mycket likheter förstås. Extra roligt blir det eftersom att jag och Marre rider ganska så likt och har ungefär samma värderingar. Det är alltid intressant att analysera hästar som på något sätt har något gemensamt med ens egna - varför gör den så, när gör den så, hur kommer det sig?...
 
Vi tänkte kolla lite på film sen men vi var båda för trötta på för det så vi chillade lite, pratade lite och sen åkte jag hem - en typisk tjejdag helt enkelt! Så otroligt mysigt att bara någon gång sådär ibland ta sig bort från sina egna rutiner och hitta på något med en vän. Även om det nu också förde oss till hästar så är det inte riktigt samma sak!
 
Imorgon tar vi dock nya tag, bättre uppdateringen ska det vara - en massa tidsinställda ska göras eftersom att helgen kommer bli kaosad och mina fina pollar ska självklart tränas! Jag hoppas ni har haft en lika bra dag som jag har haft! Så hörs vi imorgon - it's boyfriend time nu!
 
 

Publicerat den 2013-09-19 - klockan 21:34:35

Det klassiska hästgodiset

Visst är det morot som är det klassiska hästgodiset, men enligt en undersökning som Ridsport special har gjort finns det annat som hästen tycker är godare. 
 
1. Banan
2. Bockhornsklöver
3. Körsbär
4. Rosmarin
5. Kummin
6. Morot
7. Pepparmint
8. Oregano 
 
Brukar era hästar äta banan, eller hör i till dom som matar era hästar med rosmarin och kummin? Witezz verkar vara en ovanlig häst då hon, trots sitt otroliga sug efter hästgodis, inte tycker om banan. Jag vet inte om det är smaken eller konsistensen men varje gång jag har erbjudit henne banan har den legat på marken lika fort. Någon som hon däremot älskar, och jag menar älskar är nektariner och persikor. Hon blir som galen, nästan i trans och skulle göra vad som helst för en bit!
 
Gillar era hästar något speciellt, sådär lite konstigt hästgodis? Jag är nyfiken!
 
 
 

Publicerat den 2013-09-19 - klockan 11:00:16

This or that - häst

Häst/Ponny - ponny all the way!
D-ponny/C-ponny
Sadel/Barbacka - barbacka är det mysigaste som finns!
Heta hästar/Lata - Jag föredrar att hålla in än å trycka på
Tävla/Träna - that feeling!
Lugna hästar/Busiga hästar - Beror lite på vad för bus och vid vilken tidpunkt, hehe.
Rida ut i skogen/Bada med hästen - ååhh, sommar, bada...
Pigg häst/Mindre framåt häst
Hoppning/Dressyr

Uteritt/Träning
Dressyr/Uteritt
 
Pullargrimma/Vanlig nosgrimma
Schabrak
/Vojlock - hatar vojlockar, så fult och opraktiskt!
Kort man/Lång man - Lång man!!!
Bett/Hackamore - Bett på träning, hackamore annars
Halvblod/fullblod
Fux/Skimmlar - Dom färgerna är hur fina som helst!
Rida inne i ridhus/Rida ute i paddock - 
Grimma/Repgrimma - har aldrig använt en repgrimma, men vill.
 
 
Röda Tretorn/Ljusblå Tretorn - inga tretorn!
Spö/Sporrar - Inget egentligen,men spö kan vara bra att använda som en förlängd arm!
Säkerhetsväst/Utan - säkert, njae. skönt, japp!
Chaps/Ridstövlar
Helskodda ridbyxor/Inte helskodda
GPA/Whitaker
Kingsland/Schockemöhle - efter kollektionen do släppte nyss... R.I.P
John Whitaker/Kingsland 
Pikeur/Kingsland
Hööks/Kingsland - ja men Hööks är ju inte ett märke precis...Utan CRW, JH collection m.m är.
Hv Polo/Scapa
GHS/Falstebo - har aldrig varit på någon av dem
Hööks/Börjes
 
 
Nellie Berntsson/Dressyrmupparna 
Dressyrmupparna/Teamsl - Ingen, följer ingen av dem..
Hästblogg/Modeblogg
Malin/Roffe
Fota/Fotad - älskar att fota, men man vill ju ha nya snygga bilder på sig själv och ponnyn också
Litet stall/Stort stall - Beror väl lite på.. vill inte ha varken för stort eller för litet"
 
 
 

Publicerat den 2013-09-19 - klockan 08:12:00

Success is the best revenge of all

Tänkte att det nog är mer uppskattat med en kort sammanfattning av dagens ridpass än ännu ett långt värsting inlägg:

5 stycken tummen upp:
- Min sits var riktigt bra idag faktiskt! Jag satt upprätt med stadiga händer och en stilla skänkel! Tummen upp!
- Jag höll ett stadigt tempo där Witezz varken sprang ifrån mig eller gick alldeles för långsamt. 
- Alla vägar satt som en smäck i mitt huvud. Kunde båda programen utan till.
- Våra halter var suveräna idag! Dom var väl planerade och frammåttänkande.
- Jag höll ett glatt humör igenom hela träningen oavsett vad Witezz gjorde, vilket resulterade i att hon inte gjorde något. hihih!
 
5 stycken tummen ner:
- Jag hade kunnat värm upp Witezz mycket mer och mycket bättre. Jag hade kunnat kräva mer utav henne vid uppvärmingen och därmed kunnat
  kräva mer utav henne i själva programet. Det kändes dock inte rätt att göra det när jag inte bad henne om det från början.
- Witezz var ganska "irriterad/stökig" i munnen. Vilket gjorde det väldigt svårt för mig att ge henne ett ordentligt och stadigt stöd.
- Vi har ännu inget staket runt volten så det var svårt att rida vägarna ordentligt vad gäller hörnplaceringar och sådant.
- Mina tår pekar väldigt mycket utåt och det ser ut som att jag konstant sparkar henne i magen....
- Jag fick en väldigt rörligt kropp i den ökade traven. Jag måste verkligen komma ihåg att sitta ner ordentligt och spänna varenda muskler jag har
   från höfterna och uppåt. Haha.
 
Till nästa dressyrträning ska jag tänka på:
att... sitta lika bra, om inte bättre än, idag!
att... jobba ihop henne ordentligt och få henne sådär rund och fin direkt under uppvärmingen.
att... verkligen sätta den ökade traven! Jag vet att hon kan, att jag kan, att vi kan.
att... rida ordentliga vägar och inte slarva så mycket som jag gjorde idag... hehe
 
~ gammal bild ~
 

Fick hoppa upp på min älskade ponnyplutt Candlelight också. Vet inte riktigt om meningen var att jag skulle köra henne, men fröken ur bestämde sig för att det var dags för en barbacka-bus-tur ut i mörkret så så fick det bli! Candlelight gick ju ganska så hårt igår så att få komma ut och busa lite var nog inget henne emot! Vi tog bara en liten kortis med lite trav och en galopp och kom tillbaka till stallet precis i tid för att springa till bussen med andan i halsen! Åh så mysigt det kan vara!

Publicerat den 2013-09-18 - klockan 22:47:03

"People say nothing is impossible, but i do nothing every day"

På grund av skitvädret som har varit de senaste dagarna nu så har i princip hela min vecko-planering kraschat. Igår skulle ha varit en dag på volten då jag och Witezz skulle gått över bommar och utfört andra stärkande och bra övningar, men istället blev det en uteritt - som i och för sig slutade i en blöt, men glad Jonna. Idag skulle vi ha ridit ridlektion och tränat igenom programmen inför dressyren nästa helg, men eftersom att regnet öste ner i morse och SMHI ljög och sa att det skulle hålla på hela dagen så ställde vi in det och bestämde ny tid nästa vecka i stället...
 
Så med andra ord har ännu ingenting gått som planerat, och det brukar oftast vara anledningen till att jag nästan aldrig, officiellt, planerar. Jag kommer dock att rida på volten ändå och rida igenom programen själv med Anna som "domare". Och sen tittar jag när Anna rider igenom programet. Det blir ju iallafall en igenomridning av programen, vilket jag behöver och om inte annat så får vi ju prova att rida på vår nya volt (!) 
 
 
Kommer dessutom att komma hem vid 21.30 istället för 20.00 eftersom att min klantiga lillasyster missade bussen... Vad tycker vi om sådant? ...
 
~ 2 fina bilder jag tog från Witezz rygg ~
 

Publicerat den 2013-09-18 - klockan 16:56:34

Favoritmusiken just nu


Publicerat den 2013-09-18 - klockan 16:28:00

Idag går hissen till...

 
 
 
 

Publicerat den 2013-09-18 - klockan 15:11:00

Halsband som pannband - hiss eller diss?

Ingen av er har väl missat Tyra Sjöstedts nya idee om att ha ett vanligt halsband som pannband. Jag vet inte riktigt vad ni tycker om detta, men personligen tycker jag att det var väldigt fint. Säkerligen en väldigt smart ide som många kommer att använda sig av. Men jag undrar hur snällt det är mot hästen. Vad jag menar är att man nog måste vara väldigt noga när man väljer halsband i sådant fall så att halsbandet inte är alltför långt och inte heller alltför tungt. Att trava eller galoppera med ett tungt eller långt halsband kan nog resultera i att det slåt i hästens panna, och hur snyggt det än är med ett sådant pannband så blir det inte lika snyggt när sår letar sig fram.


Men! Vet ni vad jag genast tänker på när jag ser det här? Arabutställningar. Tänk vad otroligt fint det skulle vara att smycka ut sin sminkade arab med ett fint... "halsbandspannband". Åh, ryser så fint! Fina Araber som showar upp sig ordentligt. Temat är ju oftast att ha väldigt fina träns med utsmyckningar av guld och glamour! Tror inte att det är helt omöjligt att arabvärlden kommer att börja använda sig utav det här. Kanske inte just nu på utställningarna men jag blir förvånad om ingen prövar detta på sina araber!
 
 
 

Publicerat den 2013-09-18 - klockan 13:00:00

When nothing goes right, go left

Det känns som att rubriken passar in ganska bra på hur det har varit för mig på senaste. Det har känts som att jag och Witezz har backat flera steg. Samma sak på travfronten. Ibland känns det som att jag skulle behöva köra mer hemma, men samtidigt så känns det bra som det är nu... Hur som helst så känns det nu som att jag har vänt riktning, gått åt vänster liksom. Både Strumpan och Witezz var så otroligt fina idag!
 
Eftersom att regnet har anlänt till Sverige och gruvägarna som under sommaren har varit lika hårda som asfalt nu blev väldigt mjuka och fina så passade vi på att köra lite snabbt med Candlelight och Strumpan. Anna red Candlelight och jag körde Strumpan. Lite "nervös", eller vad man nu ska kalla det, var jag med tanke på att det ännu en gång var ganska länge sedan jag körde hemma, men oj, oj, oj vad bra hon gick idag! Vi körde 5 varv, varav vi körde intervaller på 3 stycken av dem, och Strumpan sprang. Oj vad hon sprang! Hon var riktigt stadig på bettet, visade inga tendenser alls att falla i galopp trots att jag drev på henne som en galning! Candlelight sackade efter vilket nog gjorde Strumpans vinnareskalle ännu större.
Asså jag finner inga ord, hon gick så otroligt bra och nu om något längtar jag till helgen!
 
~ notera att Strumpan har alla fötter i luften, hehe ~
 
Witezz gick också som en gud idag! Meningen var att vi skulle rida på volten och jobba med lite bommar, men eftersom att regnet har öst ner hela dagen och gjort vår nya ridbana till en enda stor sandpöl så red vi ut istället. För att dessutom "mysa" till det lite extra skippade vi sadeln och skumpade ut i mörkret - visst är det deprimerande att mörkret börjar falla redan vid 18-tiden nu! Jag och Anna, som red Irrbloss, bestämde oss för att vi skulle turas om med att gå först. Vi behöver båda träna på det, jag på att stärka min häst's självförtroende och Anna att få fram sin häst och lära sig att känna efter och kunna parera innan Irre hoppar rakt upp i luften och vänder för att han såg ett gult grässtrå, så det kändes självklart att vi skulle turas om. Sedan hände något som är värt att anteckna! Witezz gick så pass... "snällt" (kanske man kan kalla det) att jag bestämde mig för att gå först hela tiden! Hon gick verkligen jätte, jätte snällt, jag blev nästa tårögd - så snällt gick hon.
 
Med snällt menar jag att hon gick fram för mina hjälper och även om hon tittade på saker runt omkring så gjorde hon ingen grej utav det. Hon flyttade som värst lite åt sidan eller stannade av lite för att sedan fortsätta frammåt. Alltså, fatta hur häpen och framför allt glad jag vart!!!

Så idag har helt klart varit en bra dag trots det urusla vädret! Jag ångrar inte för en sekund att jag masade mig ut i regnet och jag längtar som sjutton tills både dressytävlingen o två veckor och travtävlingen nästa helg! TAGGA!!!
 
 

Publicerat den 2013-09-17 - klockan 21:54:00

Plans of my day

Det vart inte mycket till vardagsinlägg igår, men det verkade inte som att ni led av det direkt. För att sumera gårdagen så kom jag hem från judon med en "nästan" bruten tå, 4 brytna naglar, ett blåmärke på knät och en huvudvärk som hette duga! Men tro nu inte att jag fick spö av någon, tvärt om var jag så otroligt bra igår så jag köttade ner allihopa! Vi åt pizza senare på kvällen och jag tittade på serie i min ensamhet.
 
Men om vi nu ska prata lite om den här dagen så kan vi ju iallafall understryka dåligt väder! Det verkar som att Sverige anåg att sommaren var slut, och över en natt vart det höst liksom. Supertråkigt tycker jag, speciellt med tanke på att jag nu inte kan rida Witezz på volten. Utan vi får spara det till en regnfri dag. I helgen kanske!

Nej, det får nog bli en vanlig uteritt. Vi rider inte så långt, utan hästarna får komma ut och sträcka på benen. Jag tror inte att Witezz blir ledsen, hon får ju jobba hårt imorgon... förhoppningsvis. Allt beror ju lite på vädret! Så kan inte alla be till moderjord med mig att veckan ut - ha bra väder! Det är ju inte det roligaste som finns att tävla i regn heller så, please moderjord. HELA VECKAN UT!
 
 

Publicerat den 2013-09-17 - klockan 14:13:33

Dagens fråga..!


Publicerat den 2013-09-17 - klockan 10:02:55

Vill du läsa reklamfria bloggar?

Är du trött på all reklam som tar upp plats på facebook, bloggar och andra webbplatser? Har du google chrome som webbläsare - isåfall. Här är lösningen:
 
 

Publicerat den 2013-09-16 - klockan 18:30:00

Jag är med och tävlar!Publicerat den 2013-09-16 - klockan 17:37:21

På fyra ben går den som jag gillar allra mest


Publicerat den 2013-09-16 - klockan 15:44:00

Tävlingar framöver

22 september är det trav på Solvalla. Jag startar i två lopp med Strumpan och ett lopp med Candlelight. Båda hästarna känns otroligt fina just nu, Candlelight har tränat och värmt på riktigt fina tider och ja börjar äntligen få grepp över hur jag kan hjälpa henne på bästa sätt. Strumpan känns också finare än finast just nu och hon är den jag är mest nervös över. Hon är som en chokladask. Man vet aldrig vad man får.Antingen springer hon som vinden eller så galopperar hon var 50 meter. Hur som helst ska vi göra vårt bästa och om det innebär vinnst så tackar jag gud för det!
29 september drar jag och Witezz ut på våran andra tävling. Det är dressyr i Norrtälje och vi startar L:C1 och L:B1. Denna gång hoppas vi på att inte stöta på några partytält som domarbord. Witezz känns jätte fin och allt vi behöver kunna sitter. Våra galoppfattningar är bättre än någonsin. Formen sitter där och min sits också - långt inne. Men med tävlingskläder på blir stämningen helt annan och jag kommer in i någon slags trans. Vi ska kötta gärnet, vi 

2 november är det klubbmästerskap i dressyr på Rimbo ridskola. Planen är att starta där med Witezz, ta hem klubbmästartiteln och leva lyckliga i alla våra dagar (mer info kommer senare, hehe)
5 november är det trav på Gävle. Vi åker upp med Candlelight och Strumpan och kör för att komma 1a. Förhoppningsvis gör jag det, blir gävlebanans segerrikaste kusk och får en betald vistelse på Wången. (mer info kommer senare, hehe)
Vi har även andra tävlingar i tankarna men vi är inte helt säkra på ifall vi ska anmäla eller inte. Dessa ovan är iallafall bestämt och resten får vi se med tiden! Har ni några tävlingar inplanerade framöver?            


Publicerat den 2013-09-16 - klockan 11:04:00

Välkommen måndag

Söndagsångesten har lämnat kroppen och gett plats åt måndagsångesten. Att lägga sig tidigt, gå up tidigt och ha hela dagarna fulla med plugg och andra aktiviteter. Man får mindre tid åt hästarna och måste stressa till och från bussar.
 
Men, men... that's life eller hur! Witezz veckoplanering ser iallafall ut såhär:
Måndag: Vila efter en tuff helg.
Tisdag: Vi drar fram lite bommar till volten och jobbar på lite med bakbenen! Satsar på att få lite tid över för att ge Witezz lite massage, det är hon värd!
Onsdag: Dressyrlektion för Sofia, vi rider nog igenom programet eller/och fortsätter där vi slutade sist. Satsar även här på att få lite tid över för att
                 ge Witezz lite massage, det är hon värd!
Torsdag: Witezz vilar.
Fredag: Jag och Anna rider ut på våra pollar, ett kort och lugnt pass.
Lördag: Uteritt
Söndag: Uteritt eller möjligtvis ett kort pass på volten. Allt beroende på vilken tid på dygnet jag rider.. haha!
 
Lördagar och söndagar är oftast lite luddiga då jag inte riktigt vet hur russen ska gå och har då lite svårt att planera Witezz träning. Sen brukar också helgens träning bero lite på hur veckan i övrigt har gått. Om jag känner att det är något speciellt jag behöve öva på eller något! Hur ser eran vecka ut?
 
 

Publicerat den 2013-09-16 - klockan 10:08:00

+ & - med hösten

Hösten är en favorit för många hästtjejer där ute medan många fasar över hösten redan innan sommaren är slut. Jag är nog lite där mitt emellan. Det finns mycket bra med höst samtidigt som det finns saker jag önskar aldrig skulle komma! Här kommer mina + & - med hösten!

+ Löven blir fina
   ...stämningen blir så himla mysig när löven ändrar färg. Hästarna tittar på saker som aldrig förut var ett problem, men som nu har ändrat färg! För att inte
   tala om alla fina kort man kan ta med härliga, mysiga bakgrunder!
 
+ Den friska, svala luften
   ...hejdå lökringar, hejdå dyngsura hjälm och hej friska fläktar! Att inte behöva rida omkring i en öken är nog uppskattat för både häst och ryttare! Oavsett
   vad man tycker om hösten! Eller vad säger ni?

+ Dom äckliga insekterna försvinner!
   Hejdå bromsar, hejdå knott, hejdå flugor och hejdå mygg! Skönare än så blir det inte!
 
- Mörkret kommer tidigare och försvinner senare...
  Jag är förmodligen långt ifrån ensam om att tycka att mörket är skrämmande, men inte nog med det. Det är ju väldigt opraktiskt också! 
  Reflexer och pannlampa åker på och ändå ser man inte ett smack vart man än tittar. En bra sak med mörkret är dock behovet av att lita
  på hästen som människan inte slipper undan. Det är omöjligt för en ryttare att rida ut i bäcksvart mörker utan att lita på in häst!
 
- Regn, rusk och blåsväder
  Bortsett från att vi har haft en riktigt jäkla tur med höstvädret än så länge så förknippar iallafall jag oftast hösten med regn. Regn, regn regn och mera regn!
  Att rida i regn är ingen hit och varje gång hindren ändrar färg avundas jag er ryttare med ridhus!
 
 
Vad är ditt bästa plus och värsta minus med hösten? Jag är nyfiken!
 
 

Publicerat den 2013-09-15 - klockan 19:18:00

In the end we only regret the chances we didn't take

Idag red jag Witezz på hackamoret! Jag tog tag i Cissi och bad henne hjälpa mig ställa i storlekar och sådant eftersom att jag har noll koll på hur ett hackamore ska sitta men samtidigt inte längre vil rida Witezz på bett när hon inte är bekväm med det. 

Jag var hur nervös som helst eftersom att hästar reagerar olika på hackamore. En de går superbra på det, bättre än på bett, medan andra kan bli väldigt heta och starka. Som ni kanske förstår så trodde jag nästan att Witezz skulle höra till en av dem hästarna som blir väldigt starka och heta. Då hon ibland kan bli väldigt stark på bett och för att inte tala om galoppen där jag ibland inte kan hålla henne. Jag vart inte heller lugnare när Witezz gick emot mina hjälper och drog upp huvudet. Jag bara fortsatte fråga mig själv vad sjutton jag hade gett mig in på.

Men skenet kan bedra och Witezz har aldrig varit så fin att rida ute. Hon var så lättmedgörlig, minsta lilla rörelse i min hand räckte. Och vi får inte glömma galoppen. Hon gick så otroligt snällt oavsett vilken häst som gick först. Det fanns inga tankar på att racea om, det enda hon gjorde var att sänka huvudet. Hon var verkligen en dröm att rida på idag och jag kommer helt klart att fortsätta rida henne på hackamoret. Möjligtvis att jag varierar med ett sidepull ibland och så kommer jag att ha bett under lektioner och när jag jobbar på volten.
 
 
 
Ett jätte bra slut på en i övrigt bra vecka! Vi har hunnit med väldigt mycket på kort tid! Bland annat så är alla beteshagar nu fixade, de hästar som är på betet är verkade. Witezz har fått ett hackamore samt latex på hennes bett. Vi har ridit en riktigt jäkla grym ridlektion och har till råga på allt samlat på oss om möjligt, ännu mer, nervositet till dressyrtävlingen om två veckor! Nej, nu släpper vi söndagsångesten, sätter på en grym serie och inväntar en ny, grymmare, vecka!
 

Publicerat den 2013-09-15 - klockan 17:59:00

En urkorkad dressyr-regel

Utdrag från TR
"All dekoration av häst/ponny med föremål som rosetter, blommor etc är förbjudet. Flätning av man och svans samt mönsterrykt på bakdelen är tillåtet. Lössvans är förbjuden.
Åsidosättande av reglerna i ovanstående moment leder till uteslutning ur klass/klasser."
 
Vad är det här för otroligt korkad regel, och varför gäller den bara dressyren? Varför i hela friden kan man inte få smycka ut sin häst med något så litet som manrosetter? Göra knopparna lite fina genom att sätta dit en gullig rosett... Nej självklart är dressyren alldeles för "fin" för rosetter... Nu vart jag riktigt ledsen, Witezz är jätte fin i rosetter.

Tacka vetja hoppning, när, och om, jag någonsin tävlar hoppning ska Witezz minsann ha en jätte fin fläta med rosett i manen. punkt.
 
 
 

Publicerat den 2013-09-15 - klockan 10:14:00

Sveriges minsta häst - Hur gullig är hon inte då?

 

Publicerat den 2013-09-14 - klockan 20:45:00

What a lovely day

Har verkligen haft en super bra dag i stallet idag! Witezz var på ett ovanligt glatt humör vilket bara gjorde mig gladare! Vädret var helt toppen och sällskapet var beyond everything! Vi red som sagt ut en lite längre runda men i ett lagom tempo. Vi skrittade mycket emellanåt för att hästarna inte skulle anstränga sig för mycket i "höst-hettan"! Witezz var dock väldigt, väldigt frammåt och istället för att gå i en lång, låg och lös form fick hon jobbas ihop lite.
Efter veckans ridlektion med mycket fokus på tempot la jag idag märke till en sak som jag inte ens har tänkt på lite grann. Det är nämligen så att Witezz springer ifrån mig väldigt mycket när jag är ute och rider henne. Hon går inte samlad i det tempot jag ber henne om utan hon tågar på tills hon ligger i rumpan på hästen framför. Jag har itne tänkt på det förut, speciellt inte med tanke på att avstånden mellan min och Annas hästar aldrig är något problem. Men efter ridlektionen nu i veckan slog det mig och jag började jobba på det direkt! Det var verkligen inte alls och krävde 100% koncentration. Minsta lilla ofokus så hade hon ökat takten. Detta ska vi jobba vidare på från och med nu - det skulle ju faktiskt också kunna vara en anledning till att hon inte har ryggmuskler... hon har helt enkelt inte använt dem.
 
Vi hade det iallafall supermysigt och det märktes på hästarna att dom tyckte det var kul att få komma ut allihopa tillsammans. Skönt också för oss att bara behöva rida en omgång, haha! Witezz fick sedan en ordentligt avryktning och dessutom lite helkroppsmassage av massageborsten, det är så härligt att se henne njuta!
 
Vi avslutade dagen i stallet med att åka till betet och verka Shahzam och Preztige samt flytta alla 5 hästarna till en annan hage och ta ner den dom gick i. Det är långt ifrån det roligaste som finns, men jag och Maja var ett riktigt bra "ta-ner-tråden-team" och lyckades faktiskt snurra ihop vår tråd ganska så fort! 

Imorgon rider vi ut igen allihopa, vi får se vad för roligt vi hittar på då!
 
 

Publicerat den 2013-09-14 - klockan 20:38:00

Laugh like never before

Avslutade en intensiv skolveck med en kick-ass fredag tillsammans med lillebror min. Vi bakade chokladbollar, gjorde tacos, köpte godis och spelade League Of Ledgens tillsammans - jag börjar bli riktigt bra med min gubbe nu!

Witezz fick en härlig vilodag och jag hoppas att hon inte var allt för grinig mot sina hagkompisar. Idag ska dom alla få komma ut och röra på sig iallafall! Jag sitter på bussen nu så sen tar jag, Anna, Maja och Ella tar en varsin polle och rider till skogs med.
Det blir nog en lite längre runda idag så att hästarna får sträcka på benen ordentligt!

Såg också att en hel del läsare har hittat hit under veckan. Så Hej på er! Hoppas ni gillar vad ni läser och att ni stannar här!

Vi hörs ikväll iallafall, då får ni veta vad för skoj som har hänt under dagen!


Publicerat den 2013-09-14 - klockan 12:36:00

5 fina ♥an om Witezz

Witezz gör alltid sitt bästa för mig. Hon försöker alltid vara mig till lags.

Witezz utrycker sina känslor högt och tydligt. Det går inte att undgå ifall hon är ledsen, arg, trött eller glad.

 Witezz lär sig fort och är väldigt ambitös av sig. Ibland nästan lite överambitös.

♥ Witezz är aldrig någonsin ful... Hon är söt och charmig i alla situationer.

 Witezz är en riktig glädjespridare. Jag blir helt varm i hela kroppen bara av att titta på henne. Tänk er det. Efter en lång och stressig dag i skolan, komma
   till stallet och bara bli väldigt lugn och glad av att titta på henne!
 
~ Titta bara, smälter ni inte när ni ser henne? ~
 
 
 

Publicerat den 2013-09-14 - klockan 10:50:00

Right, at this moment

 

Publicerat den 2013-09-13 - klockan 16:59:35

Schockemöhle, vad hände?

 

Publicerat den 2013-09-13 - klockan 15:02:00

Gårdagens dressyrpass

 
Witezz var så duktig! Fick värma upp själv och sedan skritta en bra lång stund in på passet eftersom att Sofia hoppade upp och testade Strumpan lite. Det tog lång tid och man kan inte säga annat än att mina häst var uppvärmd sen. 
Igår jobbade vi med, just vad jag skrev om för några dagar sedan - att få med bakbenen. Vi jobbade med mycket övergångar, att Witezz skulle vara framme för skänkeln och lyssna på så små hjälper som möjligt. Vi tränade också på min sits, att jag inte ska vara tryckande me skänkeln utan jag ska släppa ner den. Att jag ska räta på mig och verkligen sitta i sadeln samt att jag ska ta upp handen. 
Allt detta spelar så otroligt stor roll för att hästen ska kunna samla sig. Mycket mer än vad man tror! 
 
Tanken var att Witezz skulle lägga sig i en högre form och få med sig bakbenen under. Vi gjorde som sagt mycket övergångar och fokusen var att hålla kvar henne och fånga in henne i övergången. Det gick väldigt bra måste jag säga och jag var väldigt nöjd över min och Witezz prestation! Hon var verkligen jätte duktig och lyssnade väldigt bra på, för henne, helt främmande uppgifter! Jag ser framemot att fortsätta kämpa med det här och få den finaste ponnyn i världen.
 
Nästa gång tror jag att jag skulle rida igenom programmen inför dressyren vilket jag också ser väldigt mycket framemot! Måste verkligen sätta det här! Allt känns så bra nu. Galoppfattningar sitter stenhårt i båda varven. Inte en enda gång fattade hon fel galopp igår då vi gjorde galoppfattning efter galoppfattning, inte en enda gång! Hon känns jätte bra med latexen på bettet och dessutom känns våran relation väldigt bra just nu!


Idag får hon en riktigt välförtjänt vila och i helgen rider vi ut tillsammans med Anna, Maja och Ella! 

~ bilderna är tagna ifrån uppvärmningen av Anna ~
 

Publicerat den 2013-09-13 - klockan 13:24:30

♥ Världens bästa pojkvän ♥

 
 

Publicerat den 2013-09-13 - klockan 10:37:52

The best nights are usually unplanned

 
Det har varit en lång dag och jag kom precis hem från en "spontantripp ändå ut till Östersjö-brygga"... Mitt busskort bestämde sig nämligen för att åka några busshållplatser för långt istället för att hoppa av bussen med mig. Har aldrig varit ute på Östersjö och det skulle kunna bero på att det ligger 30-40 minuter längre bort än vad stallet gör, men idag var jag tvungen. Det var det, eller bli mördad av min mamma över att jag har tappat ett oregistrerat busskort värt över 1000:-... hehe. Som tur var hittade jag det där, fastkilad mellan sätet och väggen i bussen som stod parkerad där borta. Tackavetja snälla busschaufförer som hjälper till att ta reda på vart bussen är och sedan hjälper mig att öppna den! Hur som helst så håller mina ögon på att gå i kors och jag orkar verkligen inte skriva ihop ett inlägg om ridlektionen just nu. Ni får veta allt in i minsta detalj imorgon, det lovar jag! Sov nu lika gott som jag ska göra och lova att kika in här imorgon igen!

Dagens läxa: Registrera ditt busskort på sl.se. Det är värt det!


Publicerat den 2013-09-12 - klockan 21:47:39

Do it, because they said you couldn't

Har varit hemma och chillat hela dagen. Det var en lära-känna dag i skolan och hela min klass bangade så att gå dit själv kändes inte som det mest lockande i världen. Istället laddade jag ner LoL och spelade några matcher. Jag jobbade lite på min design, men inget vill bli som jag vill så... det går trögt!
 
Snart ska jag dock till stallet, träffa min sötnos till ponny och rida ett svettigt dressyrpass på henne! Jag har ingen aning om vad Sofia har förberett för oss idag men vad jag vet är att jag ska göra mitt allra bästa! Kameran följer som vanligt med och förhoppningsvis kommer Lovisa att titta på - hon brukar inte ha någonting emot att leka lite med min kamera. Haha!
 
Jag ska lägga mest energi på min sits idag, men det ska också bli kul att se hur bra jag kan jobba ihop henne med de "nya bettet" då hon som sagt har blivit lite motsträvigare. Lite tyngre skulle man nog kunna kalla det. Men det ska nog gå bra, det bästa är ju att Sofia är där och kan hjälpa mig.
 
 
 

Publicerat den 2013-09-12 - klockan 13:54:44

Witezz bugar

 ~ med lite hjälp som ni kanske ser, men vi är på god väg! ~
 
 
 

Publicerat den 2013-09-12 - klockan 07:24:00

Believe that you can, and your half way there

Witezz var sååå duktig idag! Värre kan man säga om mig, men jag tyckte faktiskt att jag skötte mig ganska bra också! Jag gillar dock inte att rida utan tillsyn, alltså någon som granskar mig och säger till när jag gör rätt eller fel.
Men, men... ibland får man göra det bästa av situationen och ska jag bli bra på att hoppa så ska jag! Som tidigare sagt så hoppade vi inga superhöjder, utan jag ställde ut lite blommor vid hindrena samt lade en matta över understa bommen så det vart som en mur. 

Tittade hon på den? Japp! Hoppade hon den? Japp! Hon var så duktig! Det var bara där vi fick ett stopp, 1 gång, och jag hade kunnat rida henne bättre mot det hindret! Vi fick nästan ett stopp mot oxern också, men jag var bestämd och Witezz hoppade över snällt. Förövrigt är vårat största problem farten. Witezz gillar att hoppa! Rättare sagt älskar hon det och hon blir ganska stark och het på hoppbanan. Så det gäller att jag rider varje sekund.
 
Hindrena idag låg på mellan 50-70, i slutet hoppade jag ett rättuppstående på mellan 70-80 bara för att smaka lite på den höjden. Jag vet ju att vi kan. Förutom att hon rev första gången så hoppade hon galant! Det känns faktiskt bra att hoppa lite högre höjder, man känner sig liksom som en... hoppryttare då. haha! Imorgon byter vi dock om, vi hoppar ur hoppkläderna och hoppar in i dressyrkläderna. Imorgon är det nämligen dressyrlektion för Sofia!
 
~ Alex har tagit bilderna, ljuset var dåligt och han har inte riktigt lärt sig att använda autofokusen, haha! Men jag tycker ändå att han är duktig! ~
 
 
 
 
 
 

Publicerat den 2013-09-11 - klockan 22:17:00

Visste ni att...

Hästens "magmuskler" nästan spelar större roll än ryggmusklerna vad gäller att gå samlat. Läs denna artikeln där Kerstin André berättar om bålmuskulaturen på häst.
 
Utdrag från artikeln:
"Ofta pratar man om att det är hästens ryggmuskulatur som är central för att den ska kunna samla sig och bära upp sin ryttare korrekt. Men Kerstin André, A-tränare i dressyr, vill slå ett slag för träning av hela bålen. Utan magmuskler blir det ingen samling..."
 

Publicerat den 2013-09-11 - klockan 17:30:00

Take every chance, drop every fear

Bussen till stallet går om några ynka minuter och jag börjar känna ensamheten krype närmare. Kommer att vara helt själv i stallet (om inte Alex bestämer sig för att följa med) och tänker dessutom ta mig ann utmaningen att hoppa Witezz. Det är lite risky, men ska jag komma någon vart så gäller det att ta alla chanser jag har!
 
Det är bara Witezz som ska tränas och jag har inte direkt bråttom hem, så jag ska titta om det finns lite tittgrejer att ställa runt/under hindrena för att hon ska få lite miljöträning, samtidigt som jag lägger hindrena på en okej höjd där vi både känner oss säkra. Tanken är att jag bara ska kunna rulla över hindrena utan några problem och vad som behövs är då mängdträning med bommar på alla dess olika höjder.
 
Hittade en massa bra övningar på Hippson.se - klicka HÄR - och plockar lite av varje. Det är inte bara bra skisser på övningar utan också många bra kommentarer där människor som är experter på ämnet berättar hur, varför osv.. 
Kommer nog att kika in där fler gånger för att hitta lite inspiration till bra övningar både vad gäler hoppning och dressyr! Många var skräddarsydda just för oss "osäkra nybörjare" och dessutom fanns det många skräddarsydda övningar för "osäkra unghästar". Det passar ju oss som handen i handsken!
 
Nej, nu ska jag höra med Alex om han ska hänga med eller inte. Han är ju inte till så stor hjälp vad gäller giudandet i hoppningen, men han vet hur man lägger bommen på plats igen efter att Wiezz har petat ner den! Haha, om inte annat så vet han hur man använder en kamera! Då kanske jag kan slippa använda bilderna nedan, som är dom ända bilderna jag har på när jag hoppar Witezz!
 
 
 

Publicerat den 2013-09-11 - klockan 16:46:48

Upp & Hoppa!

Sitter vid frukostbordet med handuken i håret. Är det någon mer än jag som har sådär otroligt svårt att äta frukost om mornarna? Men nu sitter jag här i alla fall och funderar lite. Egentligen var jag uppe för två timmar sedan då Alex gick till skolan, men eftersom att jag har sovmorgon i princip hela veckan så gick jag hem och la mig och sov igen.
 
Jag funderar lite på vad jag kan skriva för inlägg här på bloggen. Vad är ni intresserade av, vad är jag intresserad av? Hur kan jag göra er mer delaktiga i bloggen? 
En ny design är på väg. Frågan är hur långt på vägen den har kommit. Det går riktigt segt för mig att designa den eftersom att jag är hemma så sällan och mamma's dator är den enda med photoshop. Jag vill dessutom att den ska bli perfekt, så det är mycket att fixa!
 
Ni kanske kan hjälpa mig att fundera lite på va ni skulle vilja se här på bloggen den här veckan. Jag har som sagt sovmorgon varje dag så tiden finns faktiskt nu. Imorgon börjar jag inte fören efter lunch, så då ska jag sätta mig och designa på morgonen! Men fundera lite ni nu, så hörs vi lite senare!
 
 
 
 

Publicerat den 2013-09-11 - klockan 09:43:17

Idag var en glad dag

För idag hade Witezz skor på fossingarna! Hon var så glad och även jag - nu slipper jag ha dåligt samvete över att jag låter henne gå utan skor på grusvägar med mera. Dessutom funkar hon superbra på det "nya bettet"! Vi båda var på äckligt bra humör faktiskt.

Idag fick det bli en uteritt tillsammans med Anna på Irrbloss. Jag tog den vanliga ridsadeln idag då jag har så otroligt ont i min fot, och westernsadeln vrider om foten på ett... konstigt sätt. Men det funkade bra och jag kan inte annat än längta tills jag kan börja rida henne med den vanliga sadeln igen! Jag vaktar hennes rygg och rumpmuskler som en hök och visst är det långt kvar, men oj vad hon har förändrats redan!
 
Witezz fick gå lite hårdare idag och vi började ridturen med att klättra lite vid stenarna. Hon var ovanligt positiv till att hoppa upp och ner för "bergen" och styrde själv många gånger både uppför och nerför. Det tycker jag är bra - det visar att Witezz vill, vågar och kan ta egna initiativ och ta ansvar över oss båda två. Sedan travade och galopperade vi mest, då det är det enda sättet att göra våra vardagsrundor någorlunda jobbiga. Haha! Jag jobbade Witezz lite i intervaller i traven. Jag jobbade ihop henne ordentligt för att sedan låta henne gå lång och låg och sedan jobba ihop henne igen. I galoppen fick hon jobba ordentligt och jag tänkte på att sitta upp ordentligt och spänna magmusklerna. Vi klättrade i några backar och sedan begav vi oss hemmåt.
 
Idag drog jag igenom Witezz med massageborsten också och efter det ryktade jag henne noga och väl. Tiden fanns, så varför inte. Hon börjar äntligen slappna av när jag masserar henne och då känns det extra roligt.
 
~ gamla bilder ~
 
 
Jag fick också hoppa upp på min lilla plutt Candle idag! Jag är egentligen på tok för lång för henne, men vad gör det när man ska ut och busrida lite? Candlelight och Strumpan skulle bara gå lite lugnt och då känns det onödigt att spänna Candlelight framför vagn när vi lika gärna kan trava runt lite på stigarna. Så det var vad vi gjorde. Vi travade ner till vattnet och badade hovarna. Sen travade vi iväg till nyponbusken för att äta lite nypon och sedan galopperade vi mot äppelträdet för att äta lite äpplen. Haha, för att göra en lång historia kort så njöt jag. Jag njöt för fulla muggar av att sitta på söta, fina Candle. Den mest busiga 14åringen jag känner. Jäklar vilket humör hon har ibland! Hur som helst gäller det att njuta när man kan och det gjorde jag!
Vi tog ett varv i byn och gjorde vad vi gör bäst - myser!
 
 
Imorgon ska Witezz få ta en mystur ut i det, förhoppningsvis, fina vädret. Det sägs att det ska ösa ner imorgon, och då får nog Witezz faktiskt vila från ridningen, hehe, och så stannar vi kanske inne och myser lite istället. Men det återstår att se, nu ska vi inte gå händelserna i förväg!
 

Publicerat den 2013-09-10 - klockan 21:49:00

Jag är med och tävlar om att bli:

Va med ni också! ~bilden länkar ~

Publicerat den 2013-09-10 - klockan 20:09:00

Hästen bakom lod - det nya idealet

"Forskarna hade gått igenom bilder på 215 hästar som annonserades ut på landets populäraste webbsidor. Kriterierna för att annonsen skulle komma med i studien var att hästen var minst 142,2 centimeter i mankhöjd och att bilden var tagen från sidan i rörelse med ryttare på ryggen. Fotona analyserades i detalj, särskild huvudpositionen. 
Hela 70 procent av hästarna gick med nosen bakom lodplanet på sin annonsbild, 22 procent hade nosen framför lodplanet och 8 procent bedömdes ha nosen i lodplanet."
Är det nu mera okej att hästen går under lod?

Vet ni vad - jag tror faktiskt det! Det är inte längre viktigt hur hästen går, så länge hästen "går i form". Så länge hästens hals är krökt i en båge så är allt lugnt..
Det är en sån hets på att hästen ska gå i form att ryttare nuför tiden tänker mer på att halsen är böjd än att bakbenen följer med. 
 
Jag känner själv igen mig på det jag skriver. Jag har lagt så mycket fokus på vart Witezz ska ha sitt huvud att jag helt har glömt bort att känna efter vart bakbenen är. Det är klart att sådant här går att fixa. En häst orkar sällan jobba på i en ordentligt form från allra första början, utan det jobbar man sig upp till, men man måste börja jobba i tid. Ju mer jag tänker på det, desto mer inser jag att fokusen ligger på fel saker och inte alla är redo att ändra fokus.
 
Ryttare drar och sliter i tyglarna. Sågar och sågar tills hästarna inte har något annat val än att trycka ihop sig. Men bakbenen då? Bakbenen bara flyger omkring bakom hästarna. Korsgalopp hit och dit, frambenen på spåret och bakbenen överallt förutom på spåret...
 
Är det så att hästvärlden inte längre ser någon skillnad på en häst på lod, eller bakom lod - den böjer ju på nacken i allafall.
 
 
 

Publicerat den 2013-09-10 - klockan 07:45:00

...you can't have a rainbow without a little rain

Kom, för ett tag sedan, hem ifrån en otrolig seg judoträning. Jag hade ingen ork alls i kroppen och orkade knappt genomföra mina kast. Dessutom tyckte jag att allt spårade ur lite idag, det var för mycket småbarn, lek och trams... Snna dagar känns det bara väldigt onödigt att jag ens cyklar dit när jag lika gärna kan hänga med min bästa vän!
 
Påtal om min bästa vän...
 
Idag är en sådan där dag då jag saknar henne, och absolut inte hade bangat på att ta första bästa buss ut till stallet bara för att sitta i hagen. Men lovade Lovisa att jag skulle göra en ny header till henne - klicka HÄR för att se den - och ett löfte är ett löfte. Dessutom hade jag ju ingen aning om att judoträningen skulle vara så... inte judo.
Men jag får ju träffa henne imorgon. Det skulle vara kul om det går att jag rider henne på volten imorgon, dels för att inviga vår nya volt. Men också för att få känna hur hon är i munnen.

Witezz har under en tid nu hållt på väldigt, väldigt mycket med tungan under våra ridturer. Hon gapar konstant, trots att jag har slappa tyglar, och lägger ofta tungan över bettet. Vi kollade henne lite i munnen och upptäckte något som nästan såg ut som eksem. Förmodligen har hon ätit något som inte var så bra, t.ex älggräs, men vi kan bara gissa. Vi har iallafall nu virat lite latex runt hennes bett och när jag red ut och galopperade i söndags då gapade hon betydigt mycket mindre. Närmare bestämt så gapade hon inte alls...Hur som helst så skulle det vara lite kul att få testa att rida henne på banan med latexen och se om hon känns något annorlunda.
 
Vi har också kommit fram till att jag ska försöka rida henne lite bettlöst framöver och se om vad-det-nu-är-i-hennes-munn blir bättre. Annars får vi kolla upp henne hos tandläkaren. Så jag ska försöka prova lite olika bettlösa alternativ och se vad som passar oss bäst! Det ska bli kul och se hur hon, till beteendet, kommer att ändras när hon inte har bett i munnen. Hon är redan lite kaxig och inte alls blyg för att göra ett försök till att gå emot mig...
 
...Min hypotes är att hon kommer bli ännu värre vad gäller hennes slänga-upp-huvudet-och-vända-teknik. Det ända som stoppar henne nu är just de faktum att hon har ett bett i munnen som inte är så skönt om det hamnar på fel ställe. Men, vi övar vidare. Utan motgångar - inga framgångar.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Publicerat den 2013-09-09 - klockan 22:40:54

Höstfavoriterna

Hösten är påväg vare sig vi vill det eller inte! Personligen hör jag nog till den grupp av människor som tycker delar av hösten är supermysigt! Bladen ändrar färg, äpplena mognar, luften blir sval och skön, kollogårdarnas dörrar låses samtidigt som alla stockholmare lämnar Väddö för den här sommaren och det blir lugnt och tyst på Granö.
 
Har kollat runt lite på Horze, Hööks och andra sådana där "billiga" hästaffärer och samlade ihop några av mina favoriter! Hööks höstkollektioner faller mig mer i smaken är Horze, men så har det alltid varit för mig! Hööks känns mer... classy. Dessutom ha dom hur mycket saker som helst i min favoritfärg - marin. Några saker här ligger redan i min kundvagn, resten får jag väl dreggla över! Har ni någon favorit?
 
 
1. | 2. | 3. | 4. | 5. | 6. | 7. | 8. | 9. | 10.
 

Publicerat den 2013-09-09 - klockan 10:28:15

Jag behöver er hjälp!

Jo, det är nämligen så att jag har slagit  ett vad med Cissi. Eller snarare gjort en deal...
Tills mars 2014, senaste april har jag på mig att göra Witezz redo att starta en L:D i hoppning. Vi ska komma igenom en runda utan problem såsom att hon stannar för hinder, tittar på saker och liknande. Vi ska komma runt helt enkelt!

Om jag inte skulle klara detta, så är dealen att Anna, min lillasyster, ska få hoppa upp på Witezz och prov-hoppa henne och jag måste då, seriöst, överväga att låta Anna få hoppa Witezz framöver samtidigt som jag eventuellt tar över dressyrdelen vad gäller Preztige  (om hans nu finns kvar tills dess)..
 
 
 
Som ni kanske förstår så ska jag klara detta! Därför ber jag er om hjälp. Jag vill att ni skriver upp så många tips ni kan om att komma över sitt dåliga "hopp-självförtroende" samt massa olika övningar som stärker bandet mellan mig och Witezz samt hjälper oss att bli mer säkra vid hoppning. Helt enkelt alla tips ni kan komma på som har med hoppning att göra, hehe! Dom måste dock passa en "unghäst" med lite ostabilt psyke, så inga alltför krävande övningar... Jag har självklart kunniga människor runt omkring mig till hjälp, men nu när vår ridbana är klar att rida på och jag har möjligheten att träna på den så är lite tips från er aldrig fel!
 
Vill också klargöra att jag absolut inte tycker att min lillasyster på något sätt är dålig! Hon är jätte duktig på att hoppa och har liksom gjort det hela sitt ponnyliv. Hon har tagit placeringar tillsammans med Strumpan osv. Det är bara det att Witezz är min och jag gillar inte att dela med mig, haha nej men jag och Anna är så otroligt olika. Speciellt nu efter det här året då jag har förändrats en hel del. Jag har långt kvar i min förändring men det finns där. Anna är heller inte någon "arabhäst människa" och det känns bara inte bra att ge iväg Witezz åt någon annan för att hon tvunget ska hoppa.
 
Jag vill komma igenom den här resan med Wietzz tillsammans med henne. Jag vill att vi gör vad vi kan med glädje. Jag vill hoppa med henne, jag vill övervinna min osäkerhet tillsammans med henne. Och jag känner att om det inte skulle funka så avstår jag hellre från hoppningen med Witezz och satsar på dressyren. Allt vi har uppnått idag, har vi gjort tillsammans. Varför ändra på det... Jag gillar hur det är nu.


Dessutom är det som sagt jag som är hoppsugen. Det är jag som sitter dreglandes på hoppbanorna och ser andra ryttare segla över hindrena med leenden i ansiktet. Därför är det jag som behöver hoppas in, inte Witezz. haha! Vi kan klara det och det ska vi också göra!

Publicerat den 2013-09-08 - klockan 19:35:00

Stärkande för det mesta

Idag red jag, Anna och Maja ut på våra pigga ponnysar och tog dem på en riktig galopprunda! Vi red en runda med möjligheter för långa galopper. Alla våra hästar älskar att galoppera - bäst tycker dom nog om att galoppera fullrullekanelbulle mot varandra, men att cantra* långa sträckor fungerar också, och det var det vi gjorde idag!
 
Att rida ut och cantra långa sträckor är väldigt stärkande på många sätt för hästen. Det stärker inte bara muskler utan förbättrar även konditionen samt stärker skelett, senor och andra ligament i kroppen. Samma sak ifall du travar långa streckor i ett behagliggt tempo!
 
*cantra: galopp i ett tempo som inte är ansträngande för hästen. Det går varken fort eller långsamt, det går lagom. 
 
Witezz var pigg och frammåt idag vilket gjorde oss båda på bra humör. Att hon dessutom var väldigt sammarbetsvillig var bara ett stort plus! Jag lät henne gå lång och låg hela ridturen eftersom att det är vad hon ska göra under cantergalopperna och hon tittade inte på någonting och höll inte på att fjanta sig som hon förut brukade göra! Det var bara väldigt roligt att få komma ut och rida idag allihopa! Och att veta att hästarna tycker det är kul och samtidigt väldigt nyttigt gör bara allt roligare!
 
 
 
Idag satte Witezz tricket buga igen! Hon är så duktig och jag blir bara helt glad i hela kroppen! När man börjar lära sin häst ett trick känns allt så j*kla omöjligt. Allt man kan tänka på är "Varför fattar hon inte vad jag menar....?!" Men tro mig, ha tålamod! Dom ger med sig tillslut och även om det inte verkar som det så uppattar dom allt du gör och säger. Nu ska jag och Witezz träna vidare på buga, tanken är ju att hon sa kunna det utan att jag hjälper henne och dessutom på kommando! Heja oss!
 
~ En bild tagen av Anna "in action" ~
 

Publicerat den 2013-09-08 - klockan 19:15:55

Kort om dagen

+ Jag har varit på Roogård och hjälp till/fotat/tittat på när Anna har hopptävlat. 
- Det var dimmigt och kallt på morgonen = no good photos
+ Vädret vart mer än bra senare = good photos!
- Väckarklockan  ringde klockan 04.45
+ Jag har varit på Roogård och hjälp till/fotat/tittat på när Anna har hopptävlat
- Blogg.se sammarbetade, ännu en gång, inte med mig och publicerade inte ett av inläggen jag skrev
  igår...
+ Anna kom trea i L:D +5, och gick nolla i fas 1, laghoppningen.
- Laget gick dock inte vidare pågrund av en uteslutning i laget..
 
+ Jag red Witezz när jag kom tillbaka till stallet!
- Witezz hade fläckar som inte går att få bort...
+ Igår bugade Witezz för första gången!!!!!
- Jag vart så glad att jag drog in andan jätte högt och skrämde Witezz, hehe.
 
+ Nu ska jag mysa ner mig själv med Alex i hans säng och titta på film/serie och äta pringles!
   Lite mer Mmmm-mmh i livet!
 
 
 

Publicerat den 2013-09-07 - klockan 20:14:46

Här är jag nu!
Publicerat den 2013-09-07 - klockan 11:09:09

Be unique

Har ni, precis som jag, beställt skitsnygga ridstövlar från hööks för att sen upptäcka att precis varenda en på tävlingsplatsen har likadana? Man intalar sig att man inte bryr sig men man kan inte sluta tänka på det.. I know the feeling! Därför bestämde jag mig för att göra mina stövlar till något lite extra!
 
 
Och när jag ändå höll på tyckte jag att Witezz också förtjänar att vara snygg:
 
Så nu kommer vi båda bara såå snygga på tävlingarna framöver - vill ni veta hur jag har gjort? Kommentera!
 
 


Publicerat den 2013-09-06 - klockan 11:35:34

Pretty little princess

 
Blogg.se är inte på min sida idag och det får mig att vilja gråta. Jag kan inte ladda upp fler än en bild i mina inlägg via själva inlägget utan måste lägga in dem i arkivet manuellt och sedan välja den - har ni andra blogg.se bloggare samma problem?  Ska mejla dem för att klaga på det - om jag nu kan hitta den knappen som mystiskt nog har försvunnit - vill säga...


Witezz var en helt underbar häst idag! Jag red absolut inte min bästa ridlektion men hon försökte göra sitt bästa ändå. Det är därför jag älskar henne! Det var mycket nytt att titta på runt Sofia's bana, för att inte tala om att det var länge sedan vi var där också men vi kom runt banan utan några större problem. Det var dock en sak som Witezz valde att ställa till en riktig scen över - nämligen deras infångare. Jag blev lite arg på henne och röt till både en och två gånger men försökte ändå att behålla min mjuka hand och lugna temperament.
 
Jag körde på min "närma-sig-långsamt-metod" då jag ber Witezz att gå mot den x antal steg för att sedan be henne göra halt och låta henne stå och titta på den. Sedan ber jag henne att ta ytterligare x antal steg mot den och gör halt. På så sätt har jag alltid kontroll, men tvingar inte Witezz att gå förbi någonting som hon finner läskigt. När vi kommit tillräckligt nära får hon nosa och titta tills hon tappar intresseset och då är problemet löst. Haha, sakta men säkert!

Witezz skötte sig sedan som en Pärla genom hela programmet, hon gjorde precis vad jag bad henne om. Enda som är nu är att jag ska lära mig att be henne om rätt saker. Hon va väldigt mycket för att springa iväg från mig idag och jag känner att jag inte riktigt har koll på det här med att stämma av takten. För övrigt var det inte mycket som stod rätt till från min sida. Jag hade så mycket att tänka på med Witezz och vad jag skulle lära mig att göra att jag helt glömde bort det jag redan kunde.  Därför är jag inte stolt över hur jag red idag! Jag red som en kratta - nej, värre! Mina skänklar flög åt alla håll och kanter när Witezz sprang iväg från mig - vilket förmodligen var anledningen till att hon sprang iväg. Haha! 
 
 Tack Lovisa för bilderna!
 
Jag var trött, Witezz var trött och vi gjorde det bästa av situationen. Jag är nöjd med Witezz prestation men anser att jag hade kunnat göra så mycket bättre! Imorgon tar vi båda två en välförtjänt vila och när jag kommer på kvällen för att natta henne så ska hon få många morötter!

Publicerat den 2013-09-05 - klockan 21:31:00

What to think about

Är äntligen påväg till stallet för att rida dressyr för Sofia, ÄNTLIGEN!
Det känns som en halv evighet sedan jag sist red Witezz för henne, vilket det är... Så det ska bli så kul att få åka dit igen!

Idag på ridlektionen ska jag tänka på:
...att höja händerna
...att sträcka på mig och vara stadig i
överkroppen
...att vara fokuserad! Rida så bra jag
bara kan!

Vi hörs ikväll!

Publicerat den 2013-09-05 - klockan 15:09:46

If it's to be, it's up to you!

Fem ord: Holy sweet mother good of Jesus. Det där var min överlägset bästa ridtur med Witezz - någonsin. 
 

Vi började hoppningen med att rida ut som uppvärmning. Jag lät Witezz gå på långa tyglar en sträcka för att sedan jobba ihop henne. När hon sedan gick i önskvärd form en viss sträcka lät jag henne sträcka ut igen... osv... Witezz verkade nöjd med det och jobbade på riktigt fint när jag bad henne. Vi tog ett varv ner i byn och hade tänkt gå ner och bada fötterna, men alla kollobarn hade ockuperat stranden så det var det inget av, istället gick vi in på en äng och värmde upp lite i galopp. Witezz kändes jätte fin, hon har som sagt lite svårt för vänster galopp fortfarande men idag när jag hade en vanlig sadel så kom jag åt henne bättre och kunde hjälpa henne bättre i galoppen. Hon gick jätte fint hela uppvärmningnen! Sedan bar det iväg hemmåt för att börja hoppa. 
 
Jag hade blandade förväntningar och tankar om denna hoppning. Jag var så bestämd men ändå så rädd. Jag var så peppad och motiverad men ändå så osäker. Det fanns bara en känsla som drev mig frammåt - "jag.vill"

Vi var ett team idag. Witezz var otroligt taggad på att hoppa och hon var väldigt lyhörd på mina hjälper. Det räkte med att jag tröck till med skänkeln så fattade hon galopp. Det räckte med att jag tog lite i tyglarna så stannade/saktade hon av. Hon vart dock lite trött tillslut och fattade fel galopp några gånger - men ingen skada skedd. Vi flög över hindrena - som låg på 50cm, haha - och stannade inte en ända gång. Witezz tvekade inte ens. Jag tvekade inte ens. Vi skulle över. 
 
Jag var bara så varm i hela kroppen efteråt. Vi hade lyckats. En hel "hopplektion" utan minsta lilla bråk, tjat och gnat. Vi var ett team, vi gjorde det vi gjorde tillsammans - med glädje!
 
~gammalbild ~
 
 Även om jag, som ni kanske har förstått, är väldigt stolt över Witezz prestationer idag så måste jag faktiskt ge lite cred till mig själv. Jag var lugn, sansad, bestämd och framför allt rättvis. Jag gav Witezz en chans att göra rätt och jag hjälpte henne så mycket jag kunde. Faktum är att jag red riktigt bra idag!
 
Till nästa hoppning ska jag tänka på:
 - Att räta upp mig ordentligt, spänna magen och bli stadig i överkroppen
 - Att hjälpa henne ännu mer i dom "tvära" svängarna. Hålla ihop henne ordentligt och visa henne vägen. 
 - Att höja händerna och bjuda in Witezz till en lite högre form på hoppbanan.
 
Tack Witezz... för en underbar ridtur! ♥ Jag älskar dig!
 

Det märks förresten en betydlig skillnad på Witezz bara efter en natt inomhus. Bolle åkte hem i tisdags och sedan dess har Witezz fått gå med russen, vilket betyder att Witezz får gå in i en egen box om nätterna. Hon är överlycklig - mumsigt hö, tjock bädd, en egen saltsten och griniga grannar. haha! Witezz lever livet och är mer än pigg om dagarna!

Publicerat den 2013-09-04 - klockan 22:30:00

Be unique - Sneek peak

 
 

Publicerat den 2013-09-04 - klockan 21:36:39

Do it togheter with pleasure

Ni kan inte ha undgått att höra vem som är i stan, om inte mister President of the United States. Ja, Barack Obama är i staden och det firar jag med att hoppträna lite med Witezz. Anna som ska starta i hoppning på lördag ska hoppträna lite innan, och då passar även jag på att hänga på. Witezz tycker om att hoppa och så gör även jag - vi ska bara se till att komma över hindrena tillsammans!
 
Igår var en väldigt mysig dag till en början som sedan slutade i en lätt katastrofartad situation. Jag kände därför att jag inte bör blogga då alla mina dåvarande känslor skulle fått gå ut över er. Men som jag sa var dagen i sig väldigt mysig. Vi hade lätta lektioner och avslutade skoldagen med att ro vikingabåten runt i Lommaren. Efter det, och en kort stund hemma, bar det av till stallet där Anna redan hade hästarna klara. Candlelight och Strumpan fick komma ut på en joggingtur några varv runt travrundan. Candlelight var väldigt pigg och det gällde för mig bak i vagnen att ha huvudet på skaft för att hjälpa Candlelight att undvika alla köttätande grässtrån som slingrar sig längs med vägkanten...

Witezz och Irrbloss var next up och eftersom att Irre skulle gå ganska lungt så tog jag och Witezz också en lugn och fridfull runda - barbacka. Det mysigaste som finns, eller?! Eller fridfull var den ända tills vi kom till travrundan och Irrbloss bestämde sig för att han inte ville gå länge. Då fylldes hela tystnaden med mitt hysteriska skratt. Det finns, nästan, inget roligare än att titta på när Anna rider Irrbloss och han blir på det där "du-är-luft-och-jag-bryr-mig-inte-om-dig - humöret". Då bara flyger både Anna och Irrbloss runt. Anna blir "bestämd" och Irre blir bestämdare. Tänk allt det där - barbacka. Jag trodde jag skulle dö av skratt där jag låg raklång på Witezz. Oh herregud.... 
 
Är hur som helst otroligt nöjd över Witezz igår. Hon gick i en låg form hela tiden och tittade inte på någonting! Eller alltså, tittade gjorde hon men hon vart inte hysterisk, kastar upp huvudet och går åt andra hållet. Utan hon vart lite små rädd/nyfiken och gick lugnt vidare när jag bad henne! Min lilla flicka har blivit så duktig!
 

Idag står som sagt hoppträning på schemat och jag hoppas att Witezz är lika hoppsugen som jag är! Planen är väl mest att få det att rulla på. Inga höga höjder utan en lagom höjd där jag och Witezz båda känner oss säkra och bara kan... rulla på! Det är iallafall min plan - jag vet inte ännu vad Cissi har planerat men oavsett vad så är det viktiga att vi båda känner oss säkra! 
Chansen finns att vi, om allt känns bra, höjer ett hinder i slutet och hoppar lite högre. Just nu behöver dock både jag och Witezz lite mängdträning vad gäller hoppning. Mängdträning på "låg" höjd där vi båda känner oss säkra!
 
Gamla bilder fotade av Lovisa. Detta var första hopplektionen på Witezz, 4-5 gången hon hoppade!
 
 
 

Publicerat den 2013-09-04 - klockan 13:36:00

Jag finner sådana här bilder väldigt intressanta!

Brukar alltid tänka på, jämföra och leta efter likheter i hästens skelettuppbyggnad och den männskliga kroppen! Faktum är att jag inte hade minsta aning om att vad som motsvarar vår överarm sitter i bogen på hästen. Jag har alltid trott att hela hästens bog är motsvarande vår axel. Man lär sig något varje dag!
 
 
 

Publicerat den 2013-09-02 - klockan 14:37:40

"... through sickness and health"

Mår sådär otroligt illa idag. Gick till skolan som vanligt imorse efter en riktigt kass natt, men redan första lektionen kände jag att jag inte alls mådde särskilt bra. När man inte kan hålla kameran still i några sekunder, då skakar man.. Misslyckades alltså totalt med fotouppgiften på fotolektionen, som var första lektionen, då jag inte kunde hålla kameran still vid lång slutartid. Well, well. Det bästa med foto är ju att man kan göra det senare!
 
Så nu ligger jag alltså nerbäddad i min säng igen. Jag ska sätta på Desperate Housewifes så fort jag har skrivit klart, och försöka sova lite. Sen ska jag springa över till Hästshopen och inhandla... en grej... hehe, och hinns det med kanske min nya design blir klar idag! 
 
Mycket att göra med andra ord, men prio ett är att sova!
 
 
 
 
 

Publicerat den 2013-09-02 - klockan 10:51:00

September 1th

Det börjar bli riktigt kallt om öron och fingrar nu frammåt kvällen! Det är dags att börja leta fram vinterkläderna för snart åker både mössa och vantar på! 
Började denna söndag, den första september, med at försova mig och missa bussen till stallet... Typiskt mig liksom. Men istället för att somna upp gick jag upp, släpade med mig mina småsyskon och cyklade iväg till Markuskyrkan. Jag har fått ett meddelande om en kille tror sig ha klappat Stella nu i veckan. Han var inte säker men kände väl igen hennes tekning. Vi såg inte till henne, men jag cyklar nog dit imorgon innan judon också, den är ju i närheten, såå slår två flugor i en smäll.
 
När jag väl kom iväg till stallet körde Candlelight tillsammans med Anna som red Strumpan, några varv runt travrundan och red Witezz på en uteritt tillsammans med Anna på Irrbloss
 
Vi avslutade en helt underbar vecka med en lite längre runda upp mot lvss. Vi turades om att gå först och övade samtidigt på lite "är-du-där-övningar" inför dressyren. Witezz kändes riktigt fin idag,  okej det har jagt sagt varje dag nu... men hon gör verkligen det! Hon lyssnade jätte fint både som första häst och andra häst därför fick hon gå på långa tyglar i slutet, hon var så glad! 
 
Utöver det har jag verkligen haft en sån där typsik deppdag. Har varit helt frånvarande hela dagen och bara.. varit. När jag körde Candlelight kom jag ofta på mig själv med att bara sitta där, vilket ni kanske förstår inte är så bra. Jag funderar på ifall det är det faktum att jag är trött eller ifall jag håller på att bli sjuk eller något..  Har haft ganska mycket att tänka på så något sådant kan det ju vara också.
Men imorgon ska hästarna få vila och då passar även jag på att vila - även om jag nu cyklar iväg på judoträning, hehe. Men där är det ju bara jag som kommer till skada pågrund av min egen frånvaro. Att träna hästar utan att vara klar i huvudet är ju inte det bästa.
 
 
 
 

Publicerat den 2013-09-01 - klockan 21:15:16

Bilder ifrån Hästens-dag #2

 

Publicerat den 2013-09-01 - klockan 18:52:00

Bilder ifrån Hästens-dag

 

Publicerat den 2013-09-01 - klockan 15:50:00

Hästens dag - How fun?

 
Hästens dag igår var roligt! Jag tycker det är väldigt kul att det var så många som kom och att så många var engagerade! Vädret var inte lovande på morgonen när det bokstavligen vräkte ner, men frammåt 11 tiden så sken solen fram och det vart en kanon dag! Candlelight var en glad häst den dagen! Alla travgrejer packade och Candlelight hade nog förväntat sig mer än en 400m's bana, men med en blågul rosett, publik som applåderade och något att springa på så nöjde hon sig visst ändå.
 
Resten av dagen gick jag och Anna runt och tittade på de olika grenarna som presenterades. Det var allt från hoppning och dressyr, western och fälttävlan till Astrid Lindgren-show och working equitation. Mest kul var det att se hur många olika grenar det faktiskt finns och dessutom få ett humm om hur det går till. 
 
Kvällen avslutades sedan med grillmiddag i Söderbykarl, men innan dess åkte jag hem och red min prinsessa. Hon skötte sig super bra, vi red först första biten och hon var lite fjantig men skärpte sig efter ett tag. Jag lät henne sedan gå bakom Anna på lång tygel i alla gångarter och hon höll en låg och fin form hela tiden trots all rörelse på travrundan! 
Med andra ord hade jag en väldigt bra dag! Var någon utav er där, vad tyckte ni?
 
Jag tackar Lovisa som tog fina kort på Candlelight medan jag satt i sulkyn!

Publicerat den 2013-09-01 - klockan 12:45:00