Ett enda stort missförstånd...

Det handlar inte om att aldrig mer ha bett i munnen.
Det handlar inte om att en häst med bett är en olycklig häst.
 
Det handlar om att lyssna på sin häst och respektera den så pass mycket att ändra sitt sätt att se på saker och ting för dennes skull. Att ta ur bettet om denne inte trivs med detta. Att sluta dressyra om detta inte passar hästen. Att borste ifrån sina egna behov och drömmar för att leva i samspel med vår bästa kompis.
 
Det handlar dessutom om att våga spänna nosremmen lösare och våga se vad hästen har att säga. Att våga inse att "det enda rätta" inte alltid är det rätta. 
 
Det här är inte NH. Det är sunt förnuft, det är respekt, det är något som borde vara självklart. Och ändå får så många människor, ta så mycket skit och bli så otroligt kränkta för att vi sätter oss emot det traditionella "en nosgrimma har alla, därför ska jag också ha det".
 
Jag älskar min häst och för mig är det självklart att vi möts halvvägs. Hur är det för dig?
 

Publicerat den 2014-04-30 - klockan 11:17:00

New in

Mamma var på ett bra humör idag. Det resultera i ett par svindyra ridbyxor på 50%, med skoning och nu är jag glad! Jag köpte också ett par nya, icke svettiga, matchande ridstrumpor till! 

Nu vill jag åka till stallet och prova dessa ridbyxor och känna på hur det är att rida med skoning, igen, och sen fråga mig själv varför jag någonsin köpte ett par utan, haha! Svaret på den frågan kommer naturligtvis bli att det var Tyra's ridbyxor, men aldrig igen!

Nästa inköp blir ett par nya skor och eventuellt ett par svarta shortchaps!


Publicerat den 2014-04-29 - klockan 12:53:49

Första galoppen

Igår var jag själv i stallet. Det var den första, av många kommande gånger, och det var oväntat skönt. Skönt att inte känna något tvång av att prata om något, skönt att helt själva kunna lägga upp en planering helt efter egna behov och skönt att endast behöva tänka på mig och mina hästar. Ja, lite tråkigt var det också så klart, men det är bara att göra det bästa av situationen.
 
Witezz och jag tog årets första galopp. Det var första gången på länge som vi red ut helt själva. Hon skötte sig superbra och jag fick uppfattningen av att hon var lugnare när vi red själva. Lite pirrigt var det att fatta galopp på ängen, men hon var sååå duktig! Det var så härligt!
 
 

Publicerat den 2014-04-29 - klockan 10:40:34

En oerhört intressant video

Jag älskar att lära mig saker om min fyrbenta kompis. Alltifrpn hur hon tänker till hur hennes kropp är uppbyggd och hur hon egentligen fungerar. Här nedan följer en intressant video om hur hästens fot rör sig och bland annat lite om trycket som läggs på hästens framben vid full galopp.

Hur högt tryck klarar benet innan det går av?
 

Publicerat den 2014-04-28 - klockan 11:17:35

Det bästa och det sämsta

- Någon av de sämsta som finns är när någon smackar för att lyfta hoven på hästen.
Smackningar betyder framåt/fortsätt och att då smacka för att lyfta hoven på en stillastående häst är så mycket dubbla signaler det kan bli.
 
- Något av de bästa som finns är att skritta.
Allra bäst är när man inte har någon tid att passa och man kan skritta lite som man vill, upptäcka nya stigar eller kanske skritta till någon äng där hästen kan få beta lite.
 
- Något av de sämsta som finns är att behöva stressa med hästarna.
Att springa med vattenhinkarna eller racea runt med skottkärran är en sak, men runt hästarna är man lugn. Både i kropp och sinne. Hästarna känner av minsta lilla.
 
- Något av de bästa som finns är när din häst möter dig i hagen, gnäggar till dig i stallet eller lyfter huvudet för att hälsa.
Man ska ta tillvara på de där stunderna fyllda med glädje i sitt liv och om det är någonting jag blir glad utav så är det att mötas av ett glatt häst-ansikte i hagen. Öronen pekade framåt och ögonen fyllda med lugn.
 

Publicerat den 2014-04-26 - klockan 20:30:08

En update på läget

- Witezz har, för några veckor sedan, lämnat sin 8 veckors vila och vi skrittar och travar på med dressyrbanan i sikte. Barbacka eller bomlös sadel och ett bettlöst träns, kan det bli slappare? Jag har för nuvarande inga krav på Witezz mer än att vara lyhörd på mina hjälper och inte fjanta runt onödigt mycket. Kraven ställs tvärtom på mig själv. En fin sits, ett konsekvent uppförande och ett glatt humör är mina ledpinnar.

- Första travtävlingen skulle ha ägt rum på långfredagen, men något sådant blev inte fallet och inte heller annandagpåsk blev det något lopp. Det känns som att det går ganska segt just nu... Hästarna är egentligen i en riktigt fin form, speciellt Strumpan känns otroligt fin och de gånger vi har varit inne och tränat på banan har vi bara sett förbättring. Jag.vill.tävla.nu

- Mitt egna välmående låg ett tag på botten för att 3 veckor sedan höjas till skyarna. Nu är det pollensäsong och mitt inre blir återigen instängt och lätt irriterat. Jag känner mig stundvis utmattad, ögonen kliar och näsan rinner. Men jag kämpar på - det är värt det.

- Jag är förbannad. Förbannad på bloggerskor som inte kan uttrycka sig rätt och förbannad på bloggläsare som inte kan tolka en text. Förbannad på de allra flesta som inte förstår att det ena inte utesluter det andra.

För övrigt känns det helt okej att vara tillbaka här!
 
 

Publicerat den 2014-04-25 - klockan 22:25:26

En simpel fråga...

 
 

Publicerat den 2014-04-24 - klockan 21:35:00

"A" to the "men"


Publicerat den 2014-04-03 - klockan 09:43:00