Horsenality - Hästonlighet

Har någon utav mina läsare tidigare erfarenheter av ett Horsenality schema? Vet att detta schema tillhör Pat Parelli's metoder och egentligen så är jag inget jätte fan utav honom men vart ändå lite nyfiken på ett sånt här schema. Som jag har förstått det så fyller du i, på en skala mellan 0-3, hur mycket en viss egenskap passar in på din polle.
 
Jag har försökt att fylla i Witezz schema men är osäker på om det stämmer till 100% då jag inte riktigt vet vad som räknas till vad och vad allt betyder. Det var ganska intressant att fylla i detta då jag insåg, inte bara vad vi behöver träna på utan också, vilka framsteg vi har gjort. Så som schemat ser ut idag skulle det definitivt inte ha gjort för ett halvår sedan. Sen får man ju inte glömma att Witezz är ung och att hennes schema ändras för varje dag som går, men ändå ganska intressant och se hur mycket man känner sin häst.
 
Min fråga är dock ifall någon utav er alla kan hjälpa mig att tyda detta schema. Jag är, som tidigare sagt, inte särskilt insatt i "PH", utan gjorde bara detta för att göra det. Men om jag nu skulle ha förstått det någorlunda rätt så är Witezz rightbrain Introvert med lite inslag av både left- och right brain extrovert, men absolut inte leftbrain introvert, eller?!
 
 
Alltså jag har absolut ingen koll på detta och det skulle vara supersnällt ifall någon här skulle kunna hjälpa mig att tyda detta. Ifall något är oklart eller ifall jag rent utav har gjort något fel så säg gärna till! Vill du inte skriva i kommentarerna går det jätte bra att mejla: [email protected]
 

Publicerat den 2013-11-17 - klockan 09:24:00





Var gjorde du din?

2013-11-18 » 14:03:03
» Lina

Hej!

Det verkar som om du har en RBI.
Att din häst stannar och exploderar är en väldigt typisk RBI sak som kan upplevas som RBE eftersom det är en "övereraktion" kan man som människa tycka. Och framförallt det katatoniska/introverta är RBI.

Man kan analysera mera men tycker ändå du har en ganska så klockren tolkning här av vad din häst är för någon typ av horsenality. Även en RBI kan uppvisa LBE-tendenser när hästen är trygg och säker på sin situation. :)

Min LBE har nyligen börjat uppvisa RBE-beteenden när han blir utmanad att ta lekarna ett steg längre, plus att han ibland uppvisar ett typiskt RBI-beteende att han inte kan tänka, det är som att hjärnan stänger och han springer istället. Så det blir något mellanting.

Glöm inte att Horsenality är bara ett av många verktyg att hantera situationer och en häst som är mer och mer mentalt och emotionellt balanserad visar upp mindre och mindre tendenser eller tendenser blir mildare och mildare ju mer i harmoni med sig själva och sin människa de blir :D

Och horsenality är inte en ursäkt att "min häst är en si-eller-sån därför kan vi inte göra ditt-eller-datt" utan alla hästar kan göra allt, det krävs bara olika sätt att ta sig an problemet/utmaningen! :D

2013-11-18 » 19:23:37

Kommentera inlägget här:

Ditt namn:
Kom ihåg mig?

Din email:


Din blogg:


Din kommentar:

Trackback