Titta på hur de andra gör och gör sedan de motsatta.

Hästar är individer. Individer med känslor. Individer som förväntas kunna göra underverk, det vill säga - lära sig människans språk, läsa tankar, och glömma sina instinkter. Vi ber dem om saker vi aldrig ens skulle få tanken att be våra "människo-kompisar" om. Vi behandlar dem så otroligt dåligt och förväntar oss respekt. Vi slår dem med spön, vi rycker dem i munnen, vi sparkar dem i magen och  vi... förväntar oss respektHästarna ger oss allt. De ger oss sin tillit. De är oss lojala. De försöker alltid att vara oss till lags och vad får dem för det?
 
Jag blir så ledsen av att tänka på vad hästarna egentligen går igenom. Att sätta sig in i en häst's situation är värre än att gå in i depression.
 
 
Du får inte respekt av en häst genom att visa att Du bestämmer. Du får inte respekt av en häst genom att bestraffa den för varje fel den gör. Du får respekt av en häst genom att behandla denne med respekt, genom att visa att du är en människa att lita på, genom att behandla din häst med rättvisaDet är en sån hets i hästvärlden om vem som är ledare över vem. Hästen får absolut inte bestämma över människan, dom är såå stora, starka och rent utav farliga. Vad är då inte människan och dess kropp? Vi kan ta till många fler verktyg än hästarna för att skada andra. Och det är just vad vi gör, vi tar till sporrar, spön, tyglar, kvistar. Vi vill att hästarna ska bli oss undergivna - varför?
 
Människan har inte rätten att säga "Hej, jag är din ledare. Du följer mig nu". Varför skulle vi, vet vi ens vad ordet ledare innebär? Jag vet. Hästen vet. Men vet du?
Att vara en ledare innebär ansvar. Massor med ansvar. En ledare är för mig någon som man kan vända sig till för råd och vägledning. Någon som alltid har bra svar på frågor, vet bäst och som alltid kan fatta kloka beslut. En ledare är också någon som finns för en dygnet runt. En ledare ska man kunna lita på och anförto sig till.
 
Många hästar väljer bort att vara ledare. Många hästar mår väldigt dåligt över att vara ledare, främst i unghästflockar där en häst på 2-4 år ska leda en hel flock. Det är ett stort ansvar att vara en ledare och du är inte redo att vara det! 
 
Jag förstår faktiskt inte varför människor har en sådan hets kring sånt här. Behandla din häst som du vill bli behandlad. Gör upp några få, strikta regler för ert förhållande gällande både ditt, din häst's och ert gemensamma betende. Se till att inte bryta dessa och ge din häst vad den förtjänar - respekt. Visar du hästen respekt kommer den automatiskt ge dig respekt. Hästarna vill vara nära oss.
 
 

Publicerat den 2013-08-31 - klockan 14:07:00





sv. ska absolut försöka fixa mer åsiktsinlägg!! På vilket sätt tycker du den är seg, vad ska jag ändra på? :)

Tack för svaren!

2013-08-31 » 17:26:06

Jaa!:)

2013-08-31 » 22:42:29

Superfin blogg :)

2013-08-31 » 22:42:45

Och det där var så SANT.
Jag hatar sporrar, kvistar, spön, jaa...
Men jag använder mig aldrig av det, om någon ger mig ett spö säger jag bara att jag inte använt mig av det tidigare eller klarar mig ändå, för om du känner hästen rätt så klarar man sig utan allt slm har med smärta att göra. Det räcker med att säga galopp så kan du få upp hästen. Så se istället till och va en vän^^

2013-09-01 » 09:06:40

fin blogg du har! :) besök gärna min där jag skriver av mig om min psykiska sjukdom.

2013-09-01 » 11:06:46

sv: tack så mycket! :D

2013-09-01 » 11:52:55
» Jenny

Så sant det du skriver. Sitter med tårar i ögonen efter att ha tittat på filmen. Ridsporten är en enda stor prestige-sport, alla vill vara bäst, ha den bästa hästen, den dyraste utrustningen och stiga i klasserna snabbare än vinden. Det är sorgligt att det så ofta glöms bort att bandet mellan häst och människa är så mycket viktigare än alla priser i världen. Det glädjer mig att du verkar ha insett det :)

2013-09-01 » 16:01:47
» Ella

Videon får mig seriöst att gråta. Så jävla hemskt. :'(

2013-09-01 » 16:05:02

Kommentera inlägget här:

Ditt namn:
Kom ihåg mig?

Din email:


Din blogg:


Din kommentar:

Trackback