Monty Roberts VS. Pat Parreli

Pat Parelli är nog, här i Sverige, den man som nästan alla hästmänniskor vet vem han är. Alla förknippar Parelli med Natural Horsemaship, så även jag. Och när jag första gången hörde namnet Monty Roberts, hade jag verkligen ingen aning om vem han var.
 
Både Monty Roberts och Pat Parreli lär båda ut Natural Horsemanship, så hur stor kan skillnaden vara, och vad är skillnaden?

Fördelar med MR - Monty Roberts
 - Naturlig hästhantering där du i grunden lär dig hästens språk
 - Det tar inte lång tid att uppnå "högsta nivån"
 - Billigt
 - Alla hästar fungerar på det
 
Nackdelar med MR - Monty Roberts
 - Alla kan göra det, och många misstolkar det.*
 - Du behöver en rundkorall för att utöva många av hans övningar.
 
* Vad jag menar med att många misstolkar och varför det är en sån allvarlig grej är för att gränsen mellan samband och "tyranni" (som många väljer att kalla det) är hårfin. Det räcker med att du råkar missa hästens signaler 1 gånger i nån sekund, och effekten blir genast tvärtemot. Meningen är att du ska skicka iväg hästen och sedan välkomna denne in när hästen är redo. Missar du då signalen för att hästen är redo, och förstätter att skicka iväg hästen så ger du ingen eftergift och tilliten/bandet mellan dig och din häst blir bara mindre.
 
Fördelar med PNH - Parelli Natural Horsemanship:
 - Du bygger upp realtionen med din häst genom lekar, vilket ger en väldigt lugn, kärleksfull och vänlig realtion
   till din häst.
 - Ger en väldigt djup relation till din häst och dennes personlighet och får dig att vilja förstå Varför h*n gör vissa
   saker.
 
Nackdelar med PNH - Parelli Natural Horsemanship:
 - Det tar lång tid att uppnå högsta "nivån"
 - Inte alla hästar klickar på PNH
 - Dyrt
 
OBSERVERA att detta är vad jag har hört och sett av andra! Jag har varken prövat på MR eller PNH, och vet inte om jag någonsin kommer att göra. Är dock väldigt intresserad om detta och söker efter att själv kunna bilda mig en uppfattning om vad som funkar bäst. Kanske kan man ta en bit av båda och skapa MRPNH. haha!

Utifrån vad man ser ovan är skillanden solklar. Men för att kort sammanfatta det:
PNH innebär att du leker fram en relation med din häst. Du lär hästen att lita på dig genom att visa den att du inte vill den något ont. Du visar den att den kan lita på dig.
MR innebär att du skapar en relation genom att förstå hästens språk och ger hästen ett val. Vill du lita på mig, eller inte. Hästen kommer - om du gör rätt - att vilja söka sig in till dig eftersom att du är som dom, pratar samma språk som dom, och inte tvingar hästen till någonting.
 
Som jag har förstått det finns det en till gemensam nämnare - nämligen eftergiften. Ges inte eftergiften vid exakt rätt tillfälle så spelar det ingen roll om du utövar PNH eller MR, effekten blir densamma - tvärtom.
 
Tankar?
 

Publicerat den 2013-06-30 - klockan 10:33:00

Är du en bättre ryttare om hästen är svår?

Har ni någongång tänkt på att mer än 50% av alla hästmänniskor i världen vill få sina hästar att verka svåra för att själva framstå som skickliga ryttare?
 
Är jag en bättre ryttare om min häst bockar, bits och sparkas men jag kan rida hästen ändå? Är jag en bättre ryttare för att jag kan såga ner min häst i form fastän den slänger med huvudet som protest, bara för att ingen annan "kan"? Eller är jag en bra ryttare som har en häst som kan gå i form på bara drivning med säte och lite lirkningar? eller för att jag har en häst som faktiskt inte bockar, sparkas och bits? Det finns ju faktiskt alltid en anledning till att hästen gör som den gör, i vissa fall kan det vara utrustningen och i många fall kan det vara ryttaren som gör något fel.


Varför är alla hästmänniskor så otroligt statussökande. Det räcker inte med att ha det nyaste märket på ridkläder och häst utrustning. Man ska också driva den största hästbloggen med 2%dagboksinlägg, 8% "det-här-är-min-häst-inlägg" och 90% det-här-gör-andra-fel-inlägg". Men som om det tog stopp där, nej man ska självklart ha den svåraste ponnyn/hästen bara för att visa att jag är bäst, som faktiskt klarar av att rida den här hästen.
 
 
Vad är nöjet i att varje dag skriva på sin blogg hur dåligt det har gått idag, samtidigt som du beskriver dig själv som hjälten som räddade dagen genom att vifta lite med spöt samt bli lite hårdare i munnen, "hästen gjorde si och hästen gjorde så, då gjorde jag såhär och vips så gick hon i form.."? Vissa läsare kommer säga "wow" tindra med ögonen och printa ut bilder på dig och din häst när hästen bockar och du inte flyger av. Medan vissa mer vana och rutinerade ryttare kommer att ställa sig frågan - "Vad gör människan för fel, och varför gör hon inget för att ändra på det?"
 Är det inte mycket roligare, bättre men framför allt trevligare att skriva om vad som gick mindre bra och hur du måste jobba med det för att göra det bättre?  För det första är det schysstare mot dig själv och hästen, men det är också ett sätt att tipsa sina läsare om hur dom kan göra med liknande problem.
 
Jag definerar en duktigryttare som en ryttare med kontroll över både sig själv och sin häst. Hästen är lydig, men inte för att denne måste utan för att den vill. Sen är väl det ultimata sättet att definera en duktig ryttare genom att titta på utvecklingen hos ett ekipage. Om ryttaren och hästen började med massa inspänningstyglar, tajt remontgrimma och skarpt bett (föreställ er alltså en häst som faktiskt behöver det här, då det väldigt ofta förekommer att man bara sätter på saker ifall att eller för att dölja ett problem och även då skryter om hur man alltid måste använda den där grejen för att hästen ska så fint) men efter hårt och ärligt arbete kan rida hästen, kanske inte löst, men åtminstonde på ett "vanligt" snällt bett, träns med vanliga nosgrimma och inga inspänningstyglar alls.
Denna utveckling tyder då på att ryttaren har lagt ner arbete på att ta bort problemet istället för att, som många andra dölja problemet genom att tillexempel sätta på ännu mer utrustning.
 
 
För mig är det självklart att man som hästmänniska strävar efter en så naturlig hästhantering som möjligt, både på ryggen och från marken. Mitt mål är självklart att kunna rida witezz med så lite utrustning som möjligt, kanske utan något alls.
 
 
 
 
 
 

Publicerat den 2013-06-30 - klockan 10:10:00

Guldstoet, här kommer vi!

Hej allihopa! Förlåt för den urusla uppdateringen på senaste, men family comes first. Både storasyster och storebroder har varit här på besök, bror min har tatuerat nästan hela familjen och Evelina tittade in och tatuerade sig lite också!

Är jätte nöjd med min tattoo, gjorde satan så ont, men sjukt värt det! Nästa tattoo blir en liten syskontatuering tillsammans med Johnny och Evelina, Thomas och Anna får väl haka på när dom blir äldre också!

Just nu sitter jag och laddar för tävling imorgon, Candlelight och jag startar i guldstoet imorgon på Örebro. Känns både bra och mindre bra, Candlelight är i fin form, men jag har inte tränat henne något alls den här veckan, det har lägerbarnen och Maja gjort. Ska gottgöra Candlelight med en riktigt ordentlig rykt, massage och lindade ben ikväll, sköna täcken på och renputsad utrustning, så laddar vi!

Uppdateringen kommer förbli låg under helgen, nått mobilinlägg KANSKE kommer in, men jag lovar inget.
Har två inlägg på inställt iallafall! Hur som helst så hörs vi på söndag!


Publicerat den 2013-06-29 - klockan 12:01:15

It's all done!

Efter mycket gnällande och åmande, bitandes i kudden och alla märken på Alex's arm. Så är den äntligen klar, vad tycker ni?
 

Publicerat den 2013-06-28 - klockan 15:55:56

Things just got real!

https://cdn2.cdnme.se/1987272/6-3/pic_51cd6d3d9606ee0caecca9a6.jpg" class="image">


Publicerat den 2013-06-28 - klockan 14:21:00

Gör ditt egna hästgodis

Du behöver detta:
- 1 äpple
- 1 morot
- 3 dl havregryn
- 120 g. ljus sirap
- Karamell färg
 - om du vill

Gör såhär:
Sätt ugnen på 175 grader.
Riv moroten i ett rivjärn med små hål, så det blir finrivet. Sen kramar du ut all ”saft” så det blir torrt (det gör man för att smeten inte ska bli så blöt). Sen river du äpplet i lite större hål, och kramar ut ”saften” på det också. Sen blandar du ihop morötterna och äpplena.

Sen blandar du ner havregrynen och sirapen (blir smeten för lös är det bara att tillsätta lite mer havregryn, testa dig fram!)
Rör runt tills allt blivit tillblandat och jämn, då häller du i karamell färgen (om du vill ha det) och blandar igen.

När smeten är klar är det bara dags att klicka upp smeten som små kakor/godisar på plåten, man kan själv bestämma vilken storlek man vill ha på godisarna. Jag rekommenderar att göra dem som en 5 krona ungefär, lite större.
Stoppa in plåten med godisarna på i ugnen och låt dem vara där inne i 15 minuter.

Godisarna på bilden är inte mina godisar. Jag glömde fota mina, men tänkt dom här - fast rödare!

[bildkälla;]

Ett jätte bra recept, lätt att göra och väldigt uppskattat av hästarna. Jag kommer helt klart att fortsätta göra dom här åt min polle, bra mycket billigare än att köpa en ask md typ 20godisar i för 50kronor. Det är absolut inget i dem som kan klassas som doping!


Publicerat den 2013-06-28 - klockan 12:05:04

If your horse doesn't care, you shouldn't either

Idag var första dagen på jobbet där jag faktiskt fick göra något...


Därför känns det extra bra när jag får åka till stallet och prestera 110% på ridbanan. Efter jobbet drog jag alltså iväg till stallet. Eller rättare sagt, till ridlektionen. Fick åka direkt dit eftersom att allt blev så sent med jobbet och bussar. 
 
Hur som helst red vi programridning idag! Jag red igenom L:C1 två gånger och L:B1 en gång. Vi värmde upp som om det var riktig tävling, men med kommentarer från Sofia som inte kunde låta bli att coacha oss ändå!
Allt gick jätte bra, Witezz skötte sig super som vanligt, men blev väldigt trött mot slutet vilket man märker på hennes brist på koncentration som blir ännu värre än vanligt.
 
L:C1
Red som sagt programet två gånger. Gjorde det just för att jag och Witezz av någon anledning har större svårigheter med L:C1 än L:B1. Första gången kändes det lite svajigt, vi kom inte riktigt in i någon rytm och det kändes som att man bara... bara red liksom. Inte bra alls om man frågar mig. Så efter att Witezz fått pustat lite bestämde jag mig. Jag tänkte igenom allt som Sofia hade sagt + allt som jag tyckte.
 - Upp och fram med handen, bjud in Witezz till en högre och mer bärande form
 - Håll koll på bakdelen, innerskänkel möter yttertygel och innertygel möter ytterskänkel.
 - Visa skillnad i tempo ökningarna
Sen bestämde jag mig själv för att verkligen fokucera på att trampa ner foten i stigbygeln!!! Varje gång jag rider dressyr, speciellt när jag rider program, så kommer jag alltid på mig själv med att dra upp knäna, precis som förut, vilket resulterar i att stigbygeln bara hoppar runt där nere och gör ingen nytta alls.
Därför gick andra gången bra mycket bättre och förutom att jag måste komma ihåg att få igenom högerställningen så hade Sofia inget att säga.
 
L:B1
..gick super bra! Witezz började bli trött och blev som sagt ganska okoncentrerad men jag krävde ju inte någon elitdressyr. Men jag red bestämt, koncentrerat och mjukt. Ett stadigt tramp i stigbygeln, höjd hand och ordentligt nedsitt i sadeln - för det mesta. hehe.
Vägarna var bra, igångsättningar och avsaktningar var bra. Det enda jag verkligen måste öva mer på är den ökade traven. I L:C1an där man får rida lätt är det inga problem, men vi har inte riktigt kommit in i nedsittningen än så det är bara att träna på.
 
Blev tyvärr inga bilder.

Nästa vecka rider vi ännu en gång igenom programen, men denna gång agerar Sofia domare. Hon kommer sitta i sitt lilla bås och notera ner på ett protokoll/papper och ja. Tänket är att det ska vara som en tävling.
 
Nu ska hästarna vila imorgon igen, tydligen och på jobbet ska jag bara göra intervjuer, behöver med andra ord inte ens visa mig på kommunhuset - Hej, hallå sovmorgon!
Vi hörs imorgon!
 
 

Publicerat den 2013-06-27 - klockan 23:48:03

En trevligare tävlingsplats

Alla säger "Ta vara på ponnytiden, den kommer aldrig tillbaka" och det är ju i och för sig väldigt sant. Ponnytiden kommer inte tillbaka, men vad är det som är så speciellt med just ponnytävlingar?
Är dom hysteriska ponnymammorna, dom små ryttarna med alldeles för svåra ponnysar eller den ihopbitna minen när en ryttare är otroligt besviken på sin häst för att dom inte klarade över 60%.
 
 
Vart jag än läser på internet ser jag folk som debatterar om vad som är trevligast, häst-tävlingar eller ponny-tävlingar. Det diskuteras om onödiga protester, bittra mammor, ponnysar som flänger runt på banan utan någon som helst koll, men ändå är alla överens om att ponnytävlingar är mycket trevligare än hästtävlingar.
Varför? Jo för att alla ponnymammor och ponnypappor, samt publiken pratar med varandra.
 
Men något jag saknar är kommunikationen mellan ryttarna. Jag vet att du jätte gärna vill vinna! Jag vet att du steg upp jätte tidigt imorse! Jag vet att du sätter mycket press på dig själv! Men Du, jag känner precis likadant? Ingen, hoppas jag, kommer till en tävlingsplats utan att se blågult. 
 
Jag tycker iallafall att vi tillsammans ska tänka om. Klart att vi som tävlar vill att stämningen ska vara bra! Gör som jag, börja heja på varandra, säga lycka till innan näste man ska in på banan och kanske till och med gratulera ekipagen som blev placerade, då inte bara ettan utan alla.
Jag lovar er att ni kommer känna er gladare men framför allt att alla andra kommer känna sig gladare. Personer som inte uppskattar ett "lycka till" har inte på tävlingsplatsen att göra.
 
 [bildkälla; google]
 
 
Onödig fakta: När jag var på Turbostar International och tävlade med Witezz sa jag lycka till till över 10 personer, grattade alla jag såg gå omkring med en rosette och berömde flera ekipage för jätte fina hästar/ritter.

Publicerat den 2013-06-27 - klockan 10:20:00

Hetaste låtarna på min lista!

 
Har ni något låttips? 

Publicerat den 2013-06-27 - klockan 10:05:24

Jag är med och tävlar!

(bilden är en länk)
 
Min sommarlista:
1. W-Säkerhetsväst till trav
2. Jeanie TK 

3. Dakota Jacket
 
 
 

Publicerat den 2013-06-27 - klockan 09:38:00

Jag är med och tävlar!

bloggtävlingjuni
(Bilden är en länk till tävlingen)

Publicerat den 2013-06-27 - klockan 09:22:59

Gissa vad det här kommer att bli!

 
Den första som gissar rätt får en länkning med beskrivning av din blogg samt att jag skriver det bästa respektive det "sämsta" med din blogg! Om nu någon gissar rätt vill säga. Mowhahahaha!
 
 

Publicerat den 2013-06-26 - klockan 22:45:00

En intressant film om fölning

...För er som är intresserade av att veta "exakt" hur det går till när ett sto ska föla. 
Personligen tycker jag sånnt här är jätte intressant, bra att veta liksom!
 
Varning för starka bilder i slutet! 
 
Var det förresten någon mer än jag som inte hade någon aning om att en häst kunde göra kejsarsnitt?

Publicerat den 2013-06-26 - klockan 17:13:00

Johnnyponnylångeman

Slutar alldeles strax mitt "jobb", känns inte rätt att kalla detta för jobb...", och då bär det av hemmåt. Min storebror har anlänt. Han stannar i några dagar och ska eventuellt rita lite på mig! Måste bara bestämma mig först! Funderar förövrigt på att ta mina pengar och gå och klippa mig, men undrar. Kommer jag vilja köpa något annat, så att jag borde spara pengarna och låta mamma betala, eller ska jag lyssna på mitt hår, sluta vara så snål och ta mig ner till frissan... Det återstå att se, hårtopparna skriker dock bokstagligen på mig! Så arga är dom!
 
Det blir alltså inge stall idag, Witezz vilar som tidigare sagt och vi kör på imorrn igen med en dressyrlektion för Sofia! Om jag gissar rätt så ska vi jobba lite med delar ur L:C och L:B programmen eftersom att det är tävling nästa vecka. Kanske lite extra mycket fokus på vänstergaloppen och min sits!
 
Gammal bild.
 

Publicerat den 2013-06-26 - klockan 15:55:00

Från mina händer till dina

"En bra hästtränare kan få hästen att göra vad han vill. En riktigt skicklig tränare kan få hästen att vilja göra det" Principen om valfrihet är själva hjärtat i mina träningsmetoder. Människan bör ha valfrihet och det bör även hästen. Det tränare som tar till sig detta tanke sätt kommer att få de belöningar som blir resultatet av en perfekt kommunikation. Detta gället både relationen med en häst och med andra människor. Det är svårt att göra någonting rätt med hästen innan man själv har förstått. Im man strävar efter att skapa ett sammarbete ökar möjligheterna till framgång. Det är bara genom att låta hästen välja som man kan skapa verklig harmoni, något som borde vara alla hängivna människors målsättning.
Människor säger ofta till mig: "Jag har en dum häst." Hästar är inte dumma. Mitt svar är: Det är omöjligt! Hästen har överlevt i ungefär femtio miljoner år, om det hade varit dum skulle den säkerligen ha dött ut."


Så här lyder en bit av inledningen till boken "Från mina händer till dina" - Monty Roberts. Boken handlar alltså om Naturlig hästhantering, Natural Horsemanship på Monty Roberts vis. Vilket vad jag har förstått är en väldigt naturlig hantering där allt går ut på att lära sig "hästens språk" och arbeta utifrån detta.. Eftersom jag inte vet mycket om varken PNH eller MR så tänker jag inte uttala mig om vilket som är bäst och varför. Utan tänker först läsa boken och sedan bestämma mig.
Jag har dock hört och sett väldigt mycket olika!

Förövrigt måste jag säga att boken är väldigt bra skriven och illustrerad! Den är jätte lätt att förstå och det finns oftast bilder till texten som visar positioner och vad du ska göra.
Ska bli spännande att läsa den här boken! Och bäst av allt är att han väldigt noga beskriver "equus" - Hästens språk. Vilket faktiskt är bra att kunna oavsett om du håller på med NH eller inte.
 

Någon av mina läsare som också har läst den här boken, eller kanske rent utav håller på med PNH eller MR, vad tycker ni?
 
 

Publicerat den 2013-06-26 - klockan 10:16:00

Grattis till mig!

... Som nyss vann en header tävling i gruppen Swedish Beliebers på Facebook. 
Uppgiften var att skapa en ny omslagsbild åt gruppen. Och vinnarbilden, min bild alltså, ser ni nedan! Vad tycker ni? 

 
 

Publicerat den 2013-06-25 - klockan 23:43:30

Hoppträning för Ullis

Helt grym dag idag i stallet!
Både jag och Witezz levererade så sjukt! Fokusen låg på att kontrollera galoppen. Att kunna fatta besluten "Nu måste vi dra på lite / Nu måste jag bromsa lite". Helt otroligt bra gick det!


Vi började med lite travbommar. Sammanlagt 6st bommar, grupperat 3 och 3 på ena långsidan. Ullis ökade och minskade avståndet på någon av "grupperna" vid olika tillfällen så att vi verkligen hela tiden var tvungna att tänka och hela tiden stämma av tempot på våra hästar. Inte bara att älga på här inte!
Witezz fixade det galant. Vart lite knackigt i början när vi inte riktigt hade det rätta tempot då snubblade vi lite på bommarna och innan Witezz liksom hade fått gå över dom några gånger. Men sedan var hon så otroligt stadig och fin i kroppen.
 
Sedan gick vi vidare till galoppbommar. Vi hade 3 bommar upplagt på böjt spår på ena kortsidan. Samma sak även där, reglera tempot! Stäm av galoppen hela tiden så att dom bibehåller samma rytm i galoppen. Här var Witezz lite osäker, bröt av till trav eller bara snubblade runt på bommarna. Självklart för mig var att ta upp henne, men ajja bajja Jonna!
Ullis sa: "Om hon väljer att bryta av till trav över, låt henne fixa det själv. Dra inte i handbromsen och driv heller inte på henne, utan låt henne lösa det själv. Hade hon hållt galoppen hade hon fixat det galant"
2 gånger bröt hon av till trav och snubblade runt på bommarna innan hon lyssnade på mig och försökte göra som jag föreslog. Jätte duktig var hon och tog dom jätte fin i båda varven!
 
 
 
Efter lite pustning tog vi några språng på 2 rättuppstående. 4-5 galoppsprång emellan beroende på hur nära/långt ifrån avtrampet på första hindret blev. Och det var här det kom. Innan hästen har landat på första hindret måste jag, utefter vart hon trampade av, bestämma tempot mellan hindrena."
Det vart en utmaning, speciellt för mig som inte alls är van vid hoppning, och dess "regler". Men det underlättade mycket i min "höjdrädsla" då jag hade så mycket annat att tänka på än höjden på kommande hinder.
Hur som helst var Witezz även här oroligt duktig! Vilken situation jag än satte henne i så fixade hon det. Slarvade jag med inridningen så hoppade hon ändå - oavsett om det vart ett mega språng eller ett väldigt kort "upp-sen-ner" språng. Hon är så snäll!
 
 
Uppnådde också mitt mål och hoppade - utan svårigheter - 80 centimeter.
Så otroligt skönt! Det har länge varit ett mål för mig med Witezz. Ända sedan hoppning ens kom upp på kartan för mig och Witezz. "80, det SKA jag hoppa med henne, oavsett om vi kommer tävla eller inte".
Har, som tidigare nämnt, lite av en höjdrädsla blandat med ganska mycket "jag-tror-inte-att-min-häst-kommer-att-hoppa-det-här-känslor". Verkligen ingen bra kombination kan jag lova, och just 80 har liksom varit den där gränsen där jag känner att "nej, det här kan inte jag..." men jag ska komma över det för jag vet att Witezz kan, och kan Witezz så kan jag!
 
För övrigt är jag väldigt nöjd över mig själv som sedan tidigare verkligen har analyserat Vad gör jag mindre bra och såg till att ändra på det idag. Största ändringen vart helt klart min sits. 
- Att sitta upprätt och verkligen driva på med sättet.
- Eftergift över hindret och upp-bak med rumpan och ner-fram med överlivet över hindrena.
 
Jättenöjd är jag över min och Witezz prestation idag! Och tack Ullis för att du kunde hålla en hopplektion för oss! 
 
Vart tyvärr inga bilder eftersom att jag inte hade någon som kunde fota!

Imorgon får Witezz vila. Det förtjänar hon efter hennes grymma prestation idag och hennes galopprunda i måndags! På torsdag kör vi igång igen med en dressyrlektion! Tagga tävling om 1½ vecka!
 

Publicerat den 2013-06-25 - klockan 23:38:00

På väg till stallet!

En jäkligt bra bok, lite choklad och en godispåse till Witezz! Hoppning står på schemat! Vi hörs ikväll!


Publicerat den 2013-06-25 - klockan 16:52:00

Horsenality

Eftersom att mitt jobb är så otroligt segt och jag sitter i princip hela dagen och inte har något alls att göra, så kom jag på den briljanta idén att fylla i ett sånt här horsenality schema för Witezz!
 
Jag är ju egentligen ingen NH människa... Jag följer inte Pat Parelli's metoder eller så. Men däremot finns det en sak jag strävar efter.
 

"En bra komunikation mellan häst och människa, där våld och tvång inte finns med i bilden utan allt är på bådas bevåg."
 
 
Jag vill med andra ord inte tvinga Witezz att göra någonting. Utan jag vill att hon ska vilja göra det, för att hon litar på mig och tycker om mig. Det enda jag faktiskt kan kräva av Witezz är engagemang. Det vill säga att hon lyssnar på mig. Sen är det upp till henne att göra det eller inte.
 
 
Därför tänkte jag att, "okej, jag fyller i ett schema så att jag lättare kan se lite hur Witezz tänker och där jag lättare kan se vad jag behöver göra för att motivera henne mer, eller för att lugna henne tillexempel.
Och här har ni resultatet:
 
 
Witezz är, vad Parelli skulle kalla för, Right Brain Extrovert. horse personality - right brain extrovert
Vilkeet betyder:
"Denna häst behöver ständigt uppmuntran. Han blir förvirrad lätt och sedan blir rädd, så han behöver dig för att göra det enkelt, det kommer att hjälpa honom att slappna av, ssärskilt eftersom det inte är något som kommer lätt för henne runt människor.."
(kopierad och översatt från engelska, därav den dåliga och lite knepiga grammatiken)
Jag tycker faktiskt att detta, över lag, stämmer in på Witezz och ska absolut tänka på detta när jag hanterar Witezz både från marken och på ryggen. Jag har ju alltid vetat detta men att se det svart på vitt underlättare ju lite i huvudet. Enligt mig iallafall.
 
Har ni någon gång fyllt i ett sådant här schema? Stämde resultatet in på din häst? Tyckte du att det hjälpte? Dela gärna med dig! 
 
 
 
 

Publicerat den 2013-06-25 - klockan 13:28:00

High on life

En otroligt seg dag som inte kunde avslutas på bättre sätt.

Halva min"jobb-dag" bestod av att sitta på mitt rum/kontor och göra ingenting, blippa på telefonen eller titta runt på internet. Allt som dom hade skrivit upp på mitt schema var saker dom satt ut på 1-2h men som tog ca 10 minuter. Hej-jag-undrar-vad-jag-gjorde-där-i-6-timmar...
Tack gode gud att jag kan cykla hem under lunchen och få andas lite luft och komma ut ur kontoret. Fick lite ont i huvudet av att sitta och inte göra någonting. Ska väl egentligen inte klaga, får ju cash för ingenting.. hehe.
 
Hur som helst så åkte jag till stallet efteråt. Det bästa jag kunde gjort helt klart! Man kände lite sånnahär "åh-jag-vill-stanna-hemma-och-sitta-vid-datan-känslor" men att komma ut dit, återigen andas frisk luft och umgås med djuren var absolut det bästa under hela dagen!
 
Preztige var först på tur. Först lite longering i alla gångarter och sen fick jag hoppa upp och hänga lite. Inte lätt när ingen håller i. Gled hela tiden åt sidan och stackars Preztige kände av viktskillnaden som blev på de olika sidorna och vinglade till. hehe.
 
Näst på tur var självklart lille Witezz. Hon verkade bara på ett väldigt bra humör idag. Avslappnad och lugn. Mysig och villig. Förut har hon känts väldigt "hängig" i tygeln. Alltså att hon bara lägger ner huvudet. Men inte idag, hon gick som en klocka!
Jag red ut tillsammans med Ullis, Cissi's kompis som är ute på Granö ett tag och hjälper till med ridlägrena. Visade henne högerrundan och medan hon övade på sina galoppombyten så övade jag och Witezz på att fatta olika galopper och gå rakt. Vi galopperade med andra ord ganska mycket, mest hela tiden för att vara exakt. 
Avslutade allt gjorde jag och Witezz genom att i fullfart susa om Ullis på hennes halvblod Ruth. Dom hade ingen chans, hehe! 
Sen låg fokusen på att Witezz ska sluta bete sig som en galoppponny och gå i den gångart jag bad henne att gå i.
Vill faktiskt ta Witezz till ponnygaloppen, men är rädd just för att hon ska hålla på såhär.. Hoppa , halvstegra och hetsa upp sig... Känns som att det skulle kunna förstöra en hel del..

Imorgon efter jobbet åker jag återigen till stallet. Ullis skulle hålla en liten hopplektion innan hon åker, så ja. Hoppning står på schemat, lille Witezz får hårdträning nu. Först galoppera flera kilmoter, kort galopp, sen hopplektion efter det. Men tror jag låter henne vila på onsdag, och sen är det ridlektion på torsdag! Sounds like a plan!

Min bror kommer ändå på onsdag, så känns roligast att vara hemma när han anländer! Vi får se, kanske kan han få måla lite på mig som den tatuerare han är! Beror på hur ont man kommer ha dagen efter, måste ju kunna rida ridlektionen!
 
 

Publicerat den 2013-06-24 - klockan 22:54:54

Bloggtips

 Du som bloggar bör undvika:
 - stav fel samt grammaktiska fel i din text.
 - olika stora bilder efter varandra.
 - att skriva ett inlägg med 1-3meningar i om vad du nyss har gjort och vad du ska göra här näst..
 - för långa pauser mellan dina inlägg.
 - egenpåhittade förkortningar eller förkortningar såsom; wtf, ffs, lol, rofl.. Det ser mycket trevligare ut om texten
   är korrekt utskriven och det tar inte mycket av din tid att skriva ut hela ordet.
 - smileysar som; :), :(, :3. Sjukt jobbigt att läsa en text fullproppad med massa smileyar. Ser bara slarvigt ut.
 - att blanda in engelska allt för ofta. Att lägga till en mening här eller där, eller något ord någonstans är ingen 
   bigdeal (<-- See what i did there, and here) men en text med svengelska är jobbig att läsa.
 - svordomar. Inte najs att svära här och där!
 
Du som bloggar bör tänka på: 
 - att variera dina inlägg. Inte bara skriva långa åsiktsinlägg, eller bara "det-här-har-hänt-idag-inlägg". Lagom är
   bäst.
 - att så ofta som möjligt ha en bild till ditt inlägg. Dock varierade bilder. Instagram bilder/mobilbilder fungerar lika
   bra som en systemkamera bild.
 - att få din blogg att synas. Det är inte fel att skriva en länk på facebook, insta eller twitter. Men inte för ofta! Det
   är heller inte helt fel att kommentera en massa olika bloggar, tänk bara på att kommentera något relevant,
   annars märks det klart och tydligt att du fiskar besökare = not okay i bloggvärlden.
 - att vara så personlig som möjligt i ditt sätt att skriva, utan en massa förkortningar eller annat trams.
 - att det är dina inlägg som är du. Det är genom inläggen människor bildar en uppfattning om dig. Så tänk på
   hur,vad och varför du skriver vissa saker. 
 
 

Publicerat den 2013-06-24 - klockan 16:59:00

allt blev genast coolare när jag fick ett eget...

...passerkort! Vilken unge har inte alltid önskat sig ett sånt?!

Publicerat den 2013-06-24 - klockan 13:53:00

Vad har jag gett mig in på?

Sitter just nu i kommunhuset. Sommarjobbet har börjat och redan nu undrar jag vad jag gör här. Har aldrig gäspat så många gånger under så kort tid som när min handledare försökte berätta för mig hur kommunhuset är uppdelat och vad de olika delarna gör...
 
Meningen är nu att jag ska bekanta mig lite med hemsidan, lära mig själv vad en kommun gör - vad de har hand om och sådant. Ärligt talat fattar jag 0. Nej men, hemsidan är inte direkt till någon hjälp, google är min bästa vän.
 
Om cirka en timme har jag lunch, ska nog hem och ta en powernap. Sov så otroligt dåligt inatt av någon anledning. Inte bra när man ska försköa hålla huvudet på skaft hela dagen. Efter jobbet, som slutar kockan 16, åker jag till stallet. Witezz ska ridas, säkert fler hästar som behöver gå lite håradare än några varv i vår hemmagjorda ridvolt. Och sen åter hem för att inte längta till nästa dag. 
Skulle såååå mycket hellre jobba med gnälliga småbarn på ponnylägrena än sitta här.
 

Sommarjobbet blir nog dock roligare sen när jag faktiskt gör något vettigt, det vill säga jobbar med det där projektet jag skulle jobba med. Först är det ju bra om jag vet vad en kommun gör, innan jag börjar fråga andra om det alltså. haha! Sen är det här jobbet inte så tokigt heller med tanke på vad som kommer hamna på mitt bankkort om någon månad!
 
Har ni något sommarjobb? Vart, vad gör ni, är det kul? Tell me!
 
 
 

Publicerat den 2013-06-24 - klockan 11:12:34

Såhär spenderar man sin sista dag:

Igår var jag i stallet hela dagen, dagen innan de var jag i stallet hel dagen, imorgon börjar mitt sommarjobb så det är bäst att spendera sin lediga tid väl.

Spelat Sims hela dagen sedan jag vaknade vid 11. Nu är det dags att avsluta dagen på bästa möjliga sätt med personen jag älskar mest!


Publicerat den 2013-06-23 - klockan 18:25:00

Fina bilder från i torsdags

 
 

Publicerat den 2013-06-23 - klockan 15:04:00

NY vinnare!

 

Publicerat den 2013-06-22 - klockan 21:01:51

Lite update efter midsommarhelgen

Hur har en midsommar varit? Själv tycker jag inte ens att det känns som midsommar. Har nog inte ens fått in i huvudet att det är sommarlov än. Anyway....
 
Ridlektionen i torsdags gick superduper bra! Fokusen låg på skänkelvikningar hela lektionen. Jag inledde lektionen med att säga "åhnej, skänkelvikningar är ju inte det bästa Witezz vet direkt.." och avslutade lektionen med hakan nere i sanden. Så himla duktig!!!
 
Travet på Hagmyren gick iallafall sådär... Candlelight kändes superfin, vädret var perfekt men något so inte var perfekt var banan! Jag kunde inte jogga i innerspår utan att behöva vända bort huvudet för all sand som skvätte upp, med andra ord fick Candlelight inge bra grepp trots sina aluminiumgreppskor! 
Redan i värmningen kände jag hur hon kunde springa fort, men att banan inte riktigt tillät det. Synd på ett så bra lopp, hon hade inga problem alls att komma ikapp mellan galopperna. Anyway, om ni int redan har förstått det så blev vi diskvalificerade. 
Men, alla kan ha dåliga dagar - även travbanor tydligen. Så vi tar nya tag och peppar inför guldstoet på söndag! Ett av de snabbaste ponnyloppen för ston. Med autostart. TAGGA!
 
De övriga 2 dagarna (idag och igår) har jag ridit Witezz och Bolle, hängde lite på Preztige idag. Otroligt snäll och fin häst alltså. 
Har även varit full förberedelse inför ponnylägrena. En volt har satts upp, stallet är städat och hela gården är tillsnyggad. Onödiga saker är bortplockade och sådant, ja ni vet. Snyggt ska det vara!

Imorgon blir det till att ta det lugnt hela dagen! På måndag börjar jag jobba och jag ser såååå fram emot att få lön! Mycket pengar rakt ner i fickan att spendera på mig, mig, mig och bara mig!
 
 
 
 

Publicerat den 2013-06-22 - klockan 20:45:33

Till alla er underbara läsare!

Vad hittar ni på idag?
Själv ska jag tillbringa sammanlagt 6-7h i lastbilen tillsammans med Team Granö och Marika. Jag och Candlelight ska vara med och tävla i midsommarloppet på Hagmyren, vinna och åka därifrån med ett leende!
Önska oss lycka till!
 

Publicerat den 2013-06-21 - klockan 08:39:00

Dagens läsarfråga:

(ni får självklart välja andra än de på bilderna)

Publicerat den 2013-06-20 - klockan 12:37:00

Vad skulle du välja...

Personligen hade jag nog faktiskt valt uteritter. Just eftersom att uteritter går att variera så mycket. Man kan rida ut och busrida, bara rida, hoppa terränghinder - såsom stockar, rida dressyr - böja och ställa i svängar och jobba ihop dem, eller rida intervaller, eller galopp rundor. Det finns så många alternativ om man rider en uteritt än om man bara sa rida hoppning tillexempel. 
 
Tror dessutom att hästarna mår bäst av att rida ut mest. Att inte alltid gå på ridvolten eller inte alltid hoppa hinder. Har flera kompisar vars hästar numera vägrar gå på volten eller helt enkelt markerar hur den inte tycker om det. Kanske just för att dom antingen ridit för mycket på volten eller att dom började inridningen där och nu förknippar ridvolten med något jobbigt och ansträngade.

Jag vill att Wtiezz ska se ridvolten som en plats att visa vad hon går för. Där hon får vara duktig och arbetas igenom helt. Man vet ju själv vilken skillnad det blir när man kommer och rider på en ridvolt efter att ha ridit uteritter. Stor skillnad!
 
Nu är jag nyfiken, vad skulle ni välja och varför? 
 
 
 
 
 

Publicerat den 2013-06-20 - klockan 10:26:00

That moment of glory when...

some ten-years-old girls watch you ride and think you're awesome.
 

Sommaren är här. Det är varmt, solen skiner, hästarna blir helt dåsiga bara av uppskrittningen och dessutom har kollona ute på Barnens Ö börjat fyllas. Måste faktiskt erkänna att man känner sig lite stolt och cool när man rider förbi sådär 40 barn och alla bah "wow, titta vad fina!"
 
Candlelight fick komma ut på en barbacka tur idag upp på lvss, bara få trava omkring och mysa. Bestämma lite själv liksom. Thomas och Anna földje med på sina hästar och vi gick ner och badade lite vid en strand i närheten. Hästarna älskar verkligen att bada nu när det är så varmt, dom skvätter upp vatten på magen och doppar hela ansiktet i vattnet.
 
Tog även Bolle och Preztige på en promenad med sadel och träns på. Preztige är också under indridningen men han är våran egna. (Witezz halvbror) Dom tyckte det var mysigt verkade det som, jag tyckte iallafall att det var det!
Båda hästarna är så snälla och båda är också väldigt hanterade. Bolle av sn ägare och Preztige av Olivia och Cissi som föl då han föddes med något snett ben som vi nu har rätat ut. Han låg ju i knä väldigt mycket då, hehe. Han är en liten knähund(häst).
 
Vi har också börjat knåpa ihop en skylt för våra ponnyläger här på Granö. De första lägret börjar nu på måndag, då jag oturligt nog börjar jobba, så jag missar dom 2 första lägrena, men sen är jag back on track igen! Älskar våra ponnyläger, klart det är jobbigt men fett värt och jätte kul. Massa barn som tycker att jag är jätte cool, gör som jag gör och som jag säger! Drömmen ju!

Imorgon blir det upp med tuppen, ridlektion klockan 11 och innan dess ska skylten vara klar. Jag kommer att ha Witezz på lektionen eftersom att Candlelight ska tävla på fredag så passar det verkligen inte att hon går lektion dagen innan, hehe. 
Sen är det putsning och packning som gäller inför resan till Hagmyren på midsommar.
 
Bloggen kommer alltså att vara så gott som tom torsdag-fredag. Tyvärr.
 
Mysiga badbilder från tidigare bad.
 
 

Publicerat den 2013-06-19 - klockan 22:19:39

Jag är med och tävlar!

(bilden är en länk)

Publicerat den 2013-06-19 - klockan 09:34:00

Jag är med och tävlar!

(bilden är en länk)

Publicerat den 2013-06-19 - klockan 09:34:00

Kvalitéts tid utan krav är också viktigt

Har varit en väldigt lång dag idag!
Gick upp alldeles för tidigt eftersom att jag helt har glömt bort att det är sommarlov, utan trodde att det var helg och bussen i vanlig ordning gick klockan 9.20... men icke - 12.15 gick den visst. Men lika bra var väl det eftersom att min ängel Thilde hörde av sig och sa att hon kunde komma med Sims3 spelen. I've missed Sims3! Vi hann dock inte installera alla, men hon kommer tillbaka imorgon!
 
Jag åkte vidare till stallet, först ut var Candlelight och Strumpan som skulle gå några varv runt travrundan. Bara lite lugnt, känna lite på dom och sådant. Candlelight känns verkligen så otroligt fin och... samlad skulle jag nog vilja säga. Rytmisk i stegen och lyhörd på mina hjälper. Känns riktigt bra inför fredag, bara vi får en bra start så är det bara att pinna på!
 
Andra häst ut att rida på var Bolle. Hästen vi har på inridning hos oss just nu. Han har tidigare blivit sutten på och tydligen riden litegrann på barbacka men jag betraktar honom som nybörjare och helt ovetande då han inte kan några hjälper. Vi har lite att jobba med då han inte går undan för skänkeln utan istället trycker sig emot den och har en väldigt bestämd vilja. 
Rädd för hundar är han tydligen också d jag fick mig en riktig vända upp i luften. Eddie satt några meter ifrån och Bolle såg honom. Drog sig åt sidan för att sen kasta sig iväg i rodeosprång. Frammåt, uppåt, neråt och in i ett träd. Men, jag biter ihop och sitter upp. Vi ska nog få ordning på honom, han är ju i övrigt en väldigt trevlig häst! Jätte snäll och gosig!
 
När jag sedan, i väntan på att Anna och Cissi skulle komma tillbaka med Irrbloss och Pärlan, hade mockat och fixat klart allt i stallet tog jag än sväng upp till Witezz hage för att klappa lite på henne, att bara vara är ju också väldigt viktigt! Det bygger tillit och mysfaktor! hehe
Och gissa vad jag möts av! Min fina Witezz, henne snälla lugna ögon ett varmt puffande i min bröstkorg. Vilket dock inte var så mysigt efter min avramling. Men she's back! Vi tricktränade lite, kramade massor och bara myste. Att bara vara är ju också väldigt viktigt! Det bygger tillit och mysfaktor! hehe
Jag har ju liksom alltid vetat egentligen att hennes beteende där borta berodde på, just att det faktum att hon var borta. Mycket runt omkring och mycket att titta på. Men det är ändå en sån stor lättnad att se henne som sitt vanliga jag i hagen!
 
Men som sagt, en lång dag där jag har hunnit med mycket. Träna 2 hästar, mocka hela stallet, träffa Thilde, stängsla en hage och äta pizza! haha.

Imorgon ska Candlelight, Strumpan och Irrbloss få komma ut och bara röra på sig. Bara få ut och busa, bada lite kanske. Vi ska sätta upp en skylt för ponnyläger också.
 
 
 
 

Publicerat den 2013-06-18 - klockan 22:17:00

VINNAREN AV K9 SHAMPOO OCH BALSAM

 

Publicerat den 2013-06-18 - klockan 21:35:57

Vad ni inte vet...

Är att jag under Turbo Star International-utställningen var jätte otrolig över Witezz drastiska beteende förändring. Allt som innan har varit Witezz var som borta med vinden. Min lugna, försiktiga och hängivna ponny var borta. Istället hade jag en uppnosig liten arab, mer intresserad av den läskiga fläcken på marken än mängden godis i min ficka. Men andra ord en väldigt stor förändring då Witezz alltid har varit mutbar.
 
Jag var, och är fortfarande rädd över att hon är helt förändrad men försöker att intala mig själv att det bara för att det var så mycket som hände hela tiden där borta. Hela tiden var det någon häst utanför, någon människa som rörde sig eller några som pratade. Det var första gången hon var iväg och allt var så nytt.
 
Upp till bevis imorgon när jag hälsar på henne i hagen.
 

 
 

Publicerat den 2013-06-17 - klockan 21:31:36

Carpe Diem

Gud vilken otroligt seg dag. Har sovit nästan hela dagen och är fortfarande otroligt trött.
Var på ett möte hos kommunen där jag ska jobba i sommar, vi gick igenom mitt schema och lite vad jag ska göra. Tycker att det verkar helschysst, hade förväntat mig typ att få hålla på med pappersarbete eller nått men jag ska få ha mitt egna lilla projekt, intervjua lite folk och sammanfatta för att sedan tredje veckan redovisa allt. Tycker det verkar spännande! Nu gäller det bara att jag faktiskt kommer ihåg att jag ska dit den 24e.
 
Som tidigare sagt så ska Witezz få vila i en vecka och jag ska rida Candlelight lite på dressyrlektionen istället, jag är väl egentligen en aning för stor för henne men någon gång ibland skadar inte och min vikt är inga problem! Så det ska bli kul att visa Sofia jag har jobbat med, med henne under vintern, hur pass mjuk hon är nu och hur mycket även hon har utvecklats.
Vi får se när det blir ridlektion dock, kanske imorgon. Annars kan det bli körigt. Eftersom att det vore bäst för Candlelight att få ta det lite lugnare onsdag, men speciellt på torsdag. Hon ska ju vara utvilad och laddad inför travloppet på fredag - Vi ska ju vara bäst.
 
Gammal bild

Publicerat den 2013-06-17 - klockan 21:24:24

K9 Results beyond beyond!

Glömde jag nämna att K9 var en av huvudsponsorerna under Turbo Star International?! 

Suveräna produkter, bästa resultaten och helt klart prisvärda! Själv använder jag dem på Witezz varje gång jag duschar henne. Man tror det inte, men vilken skillnad det är på olika shampoon och balsam även till hästar. Så lent, så rent men framförallt - så mjukt! 

Ni har väl dessutom inte glömt att ni kan vinna ett helt eget sätt med K9's Aloevera Shampoo och Balsam för din häst här på bloggen? Tävlingen avsultas imorgon, missa inte!
 
 
 

Publicerat den 2013-06-17 - klockan 15:38:00

Turbo Star International, fortsättningen

Efter fredagen vore det en underdrift att säga att jag var svintrött, men det var bara att masa sig upp 06.30 på lördagen ändå. Illuztra och Witezz skulle ut på en liten betes-sväng medan Anna mockade, bytte vatten och la in mer hö. Hästarna som först stått i transporten i 3h och sedan på box sedan dess - med undantag för Witezz som vart riden i dressyr och hoppklasser - var väääldigt glada över att få komma ut och äta lite gräs.
 
Efter att ha pysslat om dessa lite var det bara att dra på sig Turbostar tröjan och hitta domarna. Resten av dagen stod jag mitt inne i ringen och visade upp hästarnas poäng. Det blåste som jag vet inte vad samtidigt som solen låg på. Man var helt varm i ansiktet sen på kvällen när det var dags för middag.
en 3rättersmiddag med räkcoctail, lax och kladdkaka. Standard för Turbo Star, men väldigt gott när man har varit igång hela dagen. Tro det eller ej, men att "bara" stå där inne och hålla upp lite papper suger verkligen energin ur en.
Höjdpunkten denna dag var att Illuztra och Wiezz skulle ställas ut i sina klasser. Vilket gick bra! Vi hade inga högre förhoppningar på mammagrisen Witezz som stannade var 20m inne på banan för att titta på alla de läskiga grejerna, men Illuztra placerade sig 3a i sin klass. Som tidigare sagt - vi kommer tillbaka nästa år och då jäklar.
 
Samma visa på söndagen, skillnaden är att klasserna är roligare på söndagen då det är dags för alla fina hingstar och valacker - snacka om hästar som kan och gillar att showa.
 
Jag vet att det här vart ett otroligt tråkigt inlägg men har lovat flera stycken att skriva om HELA helgen och jag menar det är svårt att skriva så mycket om något när jag inte har gjort annat än varit nummeflicka hela dagarna.
 
Hur som helst är det otroligt mäktigt att vara på en sån här utställning med bara arabhästar vart du än tittar. Flera arabhästar  men så olika. Olika byggda, olika humör, olika inriktning - men alla lika fina! Ser fram emot nästa år då vi gör om alltihop igen. Då ska vi visa dem att in häst faktiskt kan hoppa, min häst kan springa och visa upp sig och min häst kan vinna ett dressyrprogram!
 
Nu ska Witezz få vila en vecka, sen kör vi hårdträning inför dressyren på Rimbo där jag startar både L:C1 och L:B1. Under veckan finslipar jag istället Candlelight och gör henne redo för start på hagmyren och sedan Guldstoet. Ska bli så kul. 
 
 

Publicerat den 2013-06-17 - klockan 13:28:00

Framtiden...

 

Publicerat den 2013-06-17 - klockan 12:04:00

Turbo Star International, Så här gick det

Nu så, efter 3h resa hem igår och några välförtjänta timmars sömn så känner jag mig tillräckligt vaken för att. sammanfatta denna 3dagars resa här på bloggen. Jag tänkte göra detta i 2 olika inlägg, ett för fredagen och ett för de andra 2 dagarna.

Vi börjar med torsdag kväll och fredagen.
Jag började alltså mitt sommarlov med att stå i stallet och fläta och täcka hästar fram till sent på kvälle för att sedan gå och lägga mig  3h, gå upp 02.30 och åka iväg till Strängnäs där utställning höll hus. 

Hoppklassen var först ut, en clearround på 60cm.
Det är här jag vill skriva att det gick felfritt. Att vi fick en rosett samt stående applåder. Men icke.
Faktum är att jag inte ens kom fram till första hindret... Här nedan ser ni en väldigt dåligt gjord banskiss i paint.. Den rött inringade området är alltså precis innan start, och också det området som Witezz tyckte var otroligt läskigt. Efter ca 5-6 försök fick jag änligen igenom henne, men inte var det mycke till fart och farten tog slut när jag kom fram till hindret.

Har klippt ihop en liten film från hoppningen. Tog inte med hela eftersom att tempot var så lågt att dessa 5 hinder jag kom över tog ca 5 minuter.. hehe. Watch and enjoy.
 

 
Som ni kanske ser så var Witezz koncentration någon heeelt annanstans och det kombinerat med att jag red som en kratta resulterade alltså i detta. Nu bör tas i förakt att jag alltså har hoppat Witezz ca 5-6 gånger innan. Hon har varit i ett ridhus 3 gånger i sitt liv och det här ridhuset var otroligt mörkt. Hon är även bara 5 år och vi var inte här för att vinna. Vi har här för att ta med Witezz ut på ltie tävlingar, få lite erfarenhet och se ltie vart vi ligger någonstans. I övrigt har jag heller inte så mycker erfarenheter av hoppning och vi ska båda lära! 

Jag är faktiskt otroligt nöjd över vår insats. Jag hade kunnat gett upp, börjat lipa och avbrutit rundan. Men jag försökte skaka av mig alla onda känslor och fortsätta rundan efter domarens instuktioner. Han var otroligt snäll, och det tackar jag för! Egentligen skulle vi nog ha varit uteslutna ca 5 gånger. haha!
 
Efter hoppningen var det sedan dags för första dressyrprogrammet - L:C1. Det gick mycket bättre än hoppningen även om det verkligen inte gick så bra det kunde. Vägarna var bra, övergångarna var bra, men sen var det de här med galopperna... Witezz har alltid varit svagare i vänstervarv. Det vet ni. Vi har övat och övat för att få till dessa och övning ger uppenbarligen färdighet när Witezz tydligen inte längre kunde fatta höger galopp. haha!
 

Förmodligen är det så att jag var så himla koncentrerad på att få till vänstergaloppen att jag helt enkelt slarvade med högerfattningen. Hur som helst så räckte min prestation till 59.45 % och en oplacerad 5eplats. Jag var nöjd, men oj så bestämd jag var på att få över 60% och sätta galopperna på L:B1an senare.
 
Som vanligt så skrittade jag programmet på framridningsbanan. nu om någåt var hon ju uppvärmd så i Skritt ställde och böjde jag henne för att sedan endast ta galopperna som är i L:B1an. Även det är gången satt galopperna superfint, precis som de andra gångerna på framridningen. Skillanden var att jag gick nu in på banan med inställningen att på mitt protokoll ska det stå en procentsumma över 60, och bra poäng på galopperna.
 
Jag red programmet, var så koncentrerad att jag säkert såg sur ut. Vi red igenom programmet, vägarna satt, Witezz lyssnade på mig. Jag hade tagit till mig av protokollet från L:C1an och försökte för kung och fosterland att hålla händerna mer still och stadigt. Kan säga att det inte är lätt när man sitter på en häst md väldigt stora rörelser. Galoppmomenten kom och... DET SATT!! Fattningen satt, volten satt, ökningen satt, avsaktningen satt och jag han få tag i henne för att få till hörnplaceringen! Vi kom till det andra galoppen DEN SATT OCKSÅ!!!!!
 
(Jag har ingen aning om vad som har hänt med filmen, varför det inte är över hela skärmen. Kan heller inte fxa det på något sätt, men ni kanske ser lite iallafall!)
 
Jag var så otroligt jäkla glad att när vi kom till uppridningen där det var dags att hälsa av kunde jag inte sluta le och glömde dessutom att på något sätt jobba henne i form. Den måste däremot ha varit jäkligt rak för jag fick en 7a på den ändå. Förövrigt nådde jag mitt mål med +13. Fick 73.__%!!!! Första gången någonsin vi är med i en riktigt tävling, första gången någonsin vi startar L:B1. Vart en oplacerad 4, slagen med 3 procent. haha.
 
Är hur som helst otroligt nöjd över mina och Witezz prestationer. Hon är ung och ovan utan erfarenheter, jag har inga direkta erfarenheter medan dom vi tävlade emot har startat flera gånger förut och har hästar som är lite äldre. Vi kommer tillbaka nästa år och då jäklar ska jag sätta dem på plats allihopa!
 


 
 

Publicerat den 2013-06-17 - klockan 11:47:16

Bilder från Turbo Star International

I väntan på en sammanfattning som jag, just nu faktiskt inte orkar skriva... tänkte jag bjuda er på lite bilder iallafall. En sammafattning kommer imorgon med en massa filmer! 
 
 
 
 
 

Publicerat den 2013-06-16 - klockan 22:00:58

10 snabba fakta om Witezz

♥ Det första Witezz gör när jag hoppar av efter en ridtur är att vända sig om och försöker klia sig på mig.
 Witezz rullar sig inte även om hon precis har duschat eller är jätte svettig.
Witezz är en gottegris!
Witezz har myror i benen när jag ska hoppa upp och vägrar stå still från de att jag sätter foten i stigbygeln.
Witezz är svagare på vänster sida. Förmodligen för att jag är högerhänt och sjäv är starkare där.

 Witezz är otroligt fjantig ibland. Ser hon någonting som hon tycker är läskigt så kan det ta lång tid att
   komma förbi. Om man inte vill ta en sväng in i skogen förstås.
Witezz älskar salt. Får hon stå inne i boxen så släpper hon inte saltstenen med tungan. 
 Witezz dricker alltid ur vattenpölar när vi är ute.
♥ Det bästa Witezz vet är när jag tar av henne grimman och kliar/borstar henne i hela ansiktet.
 Witezz namn betyder typ "snabb/snabbhet" på franska
 
 
 

Publicerat den 2013-06-16 - klockan 16:01:00

Hästbloggosfären, vad tycker jag?

Det kryllar av hästbloggar på internet
Tror nästan ärligt talat att hästbloggar i antalet störst här i vår bloggosfär, men vad är egentligen en hästblogg, vad har vad för hästbloggar och vad tycker jag om dem?
 
Nybörjar bloggar utan någon vidare design eller struktur gör att jag bara klickar kryss direkt. Och om det är något det finns fula bloggar av, så är det just hästbloggar. Folk skaffar en häst och tänker "Åh nu ska ja skaffa en blogg, jag har egen häst så alla kommer vilja läsa vad jag skriver". Men egentligen har dom inte intresset att hålla en blogg uppe.
Det här är 3 faktorer som är ett måste för mig vad gäller bloggar.
- Struktur och bra språk
Välgjord och tilltalande design
- En röd tråd.
 

Jag tycker att Nellie Berntsson är en jätte fin och inspirerande människa och läser hennes blogg dagligen - men det är inte utan "ansträngning". Nu är det ju så, hon är 12 år, ja. Men även hon måste ju veta vad som är snyggt och ej och hur man tillexempel centrerar bilder i sina inlägg. 
 
För övrigt är de flesta hästbloggar otroligt ytliga! Hur stor del av de flesta hästbloggar består egentligen inte av enbart outfitbilder och "wanties". Ytligt - Ja. Kul - ibland, ett tag. Det är otroligt svårt att hitta en hästblogg som man fastnar för, jag har hittat två stycken. Två helt främmande hästinriktade bloggar som fastnat på min näthinna.
www.Nevve.blogg.se
www.Silentvoices.blogg.se
Två renodlade hästbloggar som jag läser dagligen och nästintill blir depprimerad över ifall dem inte uppdaterar. Dem håller det stilrent, blandar inte in mass annat tjafs och skriver otroligt bra, samt har lite av en mening med sitt skrivande.

Har ni någon bra hästblogg ni vill tipsa mig om, eller har ni någon åsikt ni vill dela med er av angående hästbloggosfären. Kommentera, jag är nyfiken!

 

Publicerat den 2013-06-16 - klockan 09:15:00

Gamla bilder ur arkivet på Granö Stall's hemsida

 
↑ Jag och Narciss ↑
  
 ↑ Jag, Anna och Nasse på min första och enda utställning där jag har ställt ut

↑ Jag rider Primus på banan 


Alla bilder är alltså tagna ur arkivet på granostall.se och får inte kopieras!

Publicerat den 2013-06-15 - klockan 17:16:00

En läsarfråga till er!

 För någon vecka sedan kom min klasskompis till mig och berättade att hon läste min blogg etc. Hon frågade också hur Witezz's namn uttalades, och jag var ju tvungen att först fråga vad hon trodde. Då slog det mig att uttalet på hennes namn är inte så självklart. Så min fråga till er är;
 
 

Publicerat den 2013-06-15 - klockan 13:30:00

Witezz som fölAlla bilder är tagna från arkivet på Granostall.se och får inte kopieras!

Publicerat den 2013-06-14 - klockan 17:19:00

En, två, tre, fyra...


En
gång när jag var mindre, och red en häst vid namn Narciss, tappade jag kontrollen i galoppen och galopperade rakt in under ett äppelträd. Seg som jag var hann jag inte luta mig frammåt utan fick alla grenar och annat upp i ansiktet. Den dagen fick jag äta pannkakor och glass.

Två gånger har Witezz startat clearroud i hoppning. Inte med mig på ryggen, men felfritt vart det!
Tre gånger tog det innan Witezz förstod sig på "puss"
Fyra gånger har jag som mest ramlat av under en och samma ridtur. Till och med inom en sträcka på ca 800m...
Fem gånger har jag nu hoppat Witezz.

Sex år var jag när jag började rida på ridskola. Då red jag på en ridskola i Tidaholm och startade också min första "tävling" en hoppclearound med mamma som ledare. Har fortfarande kvar min fina lila rosett som jag och Pysen stolt tog emot.

Sju år var jag när jag tillsammans med min, då bästakompis, "tjuvred" en häst nere på Hallstaviks ridskola. Jänta hette hästen som förövrigt var en vit minishettis men alldeles för hög för mig att komma upp på. Jag skäms över att jag ens tänkte tanken...

Åtta år ungefär har jag nu ridit i stallet där jag rider nu. Granö stall. Upp och nedgångar, pauser hit och dit - men se vem som fortfarande är kvar!

Nio hästar har jag ridit på Granöstall. Med ridit menar jag upprepade gånger, alla gångarter.

Tio år var jag (tror jag?) när jag tog min första "paus" från ridningen. Då hade jag en paus på ett år och trodde att jag skulle sluta med ridningen helt och hållet. Sen åket vi tillbaka och hälsade på och sen började jag rida igen. haha.
 
 

Publicerat den 2013-06-14 - klockan 12:13:00

Ridsporten är ingen dans på rosor

Hittade denna text på en blogg 
"Jag hjälper tjejerna i stallet.
Eller, tja… tjejerna och tjejerna. Det är två självständiga kvinnor i övre nedre medelåldern.
Och ”hjälper” är förstås ett relativt begrepp i samman­hanget.
Jag mockar och spånar. Och försöker att inte gå i vägen.
Hästarna är sex till antalet och fem av dem är ordentligt stora. En är lite mindre. En ponny med isblå, penetrerande blick och egensinnigt humör.
De är snälla, kloka djur allihop men de väger åtskilliga hundra kilon och de går inte att prata till, som med en hund.
Man måste förstå deras kroppsspråk. Man måste förstå deras ljud. Deras fnysningar och frustningar.
Man måste ha koll helt enkelt. Och man får inte vara feg. Eller svag. För stalltjänst är ett tungt arbete.
Aptungt.
Och hästar är inga leksaker.
Som till exempel en moppe eller en skoter (som man kan glömma ute i regnet några veckor utan större konsekvenser, och som har en av- och påknapp).
Ändå dras, exempelvis, motorsporten med en obegriplig machostämpel, och hockey- och fotbollskillar framställs ofta som robusta tuffingar. Hästtjejer som lite pimpinetta å sin sida; man står och luktar på hästens mule, flätar manen, läser Min Häst…
Fast jag skulle tro att de flesta av hockey- och skoterkillarna (precis som jag) skulle blekna betänkligt i en stallmiljö. Som det inte finns nåt puttenuttigt med överhuvudtaget.
Utan att ha några vetenskapliga belägg för det gissar jag att tolvåriga stalltjejer ofta är betydligt starkare mentalt än exempelvis sina jämnåriga, motorintresserade killar.
Starkare än vuxna karlar. Oavsett om dessa håller på med brottning, boxning eller nån flåsgapig bollsport.
En arg, eller bara lätt missnöjd, häst på 500–600 kilo är ingen lek, tro mig.
Att bli klämd av en sån i en trång stallgång kan få allvarliga konsekvenser.
Att sitta på en ståtlig nordsvensk som råkar i sken ute i skogen, exempelvis för att man dyker på en älg eller dylikt, är inget för den harhjärtade.
Hästtjejer är, med andra ord, the shit.
Och redan i tidiga tonåren drillas de i egenskaper som kan göra dem till fantastiska vd- och- chefsämnen i framtiden.
Ansvarsfulla, orädda, strukturerade. Skickliga på kommunikation och samarbete.
Stark självkänsla.
Fast jag misstänker att få skulle våga ha det med i CV:t: Från 12–18: hängde i stallet. Varje dag. Tog ansvar. Varje dag.
Eftersom de flesta män inte har en aning om vilken extremt krävande miljö ett stall är. Hur meriterande den faktiskt är. Inte minst om man jämför med en basketplan.
Eller en skoterverkstad.
- Jens Ganman"
 
 

Publicerat den 2013-06-13 - klockan 15:45:00

Packat och klart för min del...

Nu är det bara hästarnas del kvar..:
13.45 rullar bussen mot stallet och sen kommer jag inte hem fören på söndag. Jag har laddat bloggen full med tidsinställda, nästan lite skrattretande att bloggen är mer aktiv när jag inte är inloggad på den, än när jag bloggar direkt. Men på fredag får ni lite live update, samt filmer från klasserna! Så länge får ni ha det bäst, det ska iallafall jag! 
 
 
 
 
 

Publicerat den 2013-06-13 - klockan 13:08:53

SOMMARLOV!


Publicerat den 2013-06-13 - klockan 13:00:00

Always remember that you're braver then you believe

Hoppningen idag gick super. 
Först red jag fram henne genom att börja med lite klättring. Min tanke var att hästen i klättring använder samma muskler som i hoppning och både jag och Witezz tycker ju att det är kul att klättra. Så påvägen upp till ängen gick vi helt enkelt förbi de stora stenarna och klättrade i några minuter. Jag värmde sedan upp henne lite i trav och galopp, jobbade ihop henne samlat för att sedan släppa ut henne lång och låg. Även idag satt båda galopperna som en smäck och vi var båda otroligt nöjda. Hon visade sin glädje genom att frusta ett 20tal gånger. Själv satt jag bara och log.

Gick sedan ner till vår lilla hopphage och sänkte först alla hinder till 40-50. Skuttade över i trav och sedan galopp. Satte ihop lite av en bana bara för att få känna på henne och tog även nån ganska tvärsväng. Inte för att jag ska göra så många sånna men för att känna att jag har henne liksom.
Hon skötte sig lika bra när jag höjde upp till 60, förutom när vi kom till oxern. Vägring efter vägring slutade med att jag ramlade av. Men lika glad är jag för det eftersom att det bara fick mig mer besluten att komma över. Så efter ytterligare något försök flög vi över! 
 
Problemet ligger fortfarande hos mig och har alltid gjort det inom hoppning. Några meter innan hindret bara släpper jag i princip allt. Det har blivit bättre men vi har mycket kvar!
 

Imorgon rider vi ut på en jätte lugn tur, funderar på att rida barbacka kanske gå ner och doppa fötterna lite om vädret är bra. Ska bli skönt att få bara slappa faktiskt.

Gamla bilder från hopplektionen
 

Publicerat den 2013-06-12 - klockan 21:05:23

If your horse says no, you either asked the wrong question, or asked the question wrong

Fick slutade tidigt idag. Allt vi gjorde i skolan var att äta godis som svenskaläraren bjöd på samt städa våra skåp och lite i klassrummet. Väldigt chilldag måste jag säga eftersom att jag var hemma igen vid 11.
Hade dock hunnit hem ännu tidigare om det inte vore för att smartskaften Jonna hade varit i farten och gett iväg sin hemnyckel till sin pojkvän... Så fick vänta tills mamma kunde komma med en nyckel till mig.
 
Medan har jag varit hemma har jag försökt lära mig photoshop bättre samt gjort en del inställda inlägg åt er etersom att jag inte kommer att ha tillgång till internet under helgen. Än så länge får ni lite gamla bilder som ni absolut inte sett förut, lite personligt och så en läsarfråga. Ska försöka skriva ihop nått mer inlägg ikväll, kanske ett "tycka till" inlägg!
 
Men nu måste jag på 20minuter slänga i mig något att äta innan jag åker till stallet! Vi hörs ikväll!
 
 

Publicerat den 2013-06-12 - klockan 14:28:31

Riding: The art of keeping a horse between you and the ground

Idag var sista gången jag verkligen red igenom Witezz innan tävlingen.
Tänkte mig att jag skulle lägga mest fokus på vänstervarvet. Jobba igenom henne ordentligt. Böja, ställa, forma, rakställa. Tog kanske en kvart sen gick hon jätte bra! Man märker att varken hon eller jag är riktigt starka i vänstervarv och att vi båda har svårt i det varvet. Men idag tyckte jag att Witezz skötte sig super!

Värmde upp henne med en massa volter i båda varven. Olika stora på olika ställen i olika gångarter. Tänkte på min hand. Att det ska vara stadig och på rätt höjd. Försökte tänka på att räta upp mig, att komma bak med axlarna och spänna magen men vet inte riktigt hur bra jag lyckades med det. Var typ i extas över att hon gick så snällt och fattade vänster galopp på en gång ALLA gångerna. Var så glad att jag hade kunnat börja gråta.
Tänker man vägar så låg fokusen mest på hörnplaceringarna, att hinna få tag i henne efter galopperna tillexempel. Vi har lite att finslipa där men det är ju därför vi ska tävla!
 
Anna filmade lite, egentligen mest för min skull, för att jag skulle få se hur jag red och hur Witezz gick. Men eftersom att ni är nästbäst efter mig så delar jag dom med er! Har ni något tips eller så får ni gärna skriva det i kommentarsfältet!
L:C1


L:B1
 
Är väldigt glad över att jag tog beslutet att rida igenom programen själv, istället för att åka på ridlektion. Jag hann smälta allt och fick friska upp mitt minne på allt som Sofia hade sagt. Gör si gör så.
Men Sofia, om du läser det här får du väääldigt gärna kommentera vad du tycker och ge MAAAASSA tips, här eller på facebook. Har försökt komma ihåg allt du sa men missade nog nått!

Men nu ska jag sova, imorgon blir det som tidigare sagt - hoppning. En av Cissi kompisar kommer ut och tydligen var hon kunnig inom hoppning, så det ska bli spännande. Skönt också att få lite fler hopp i kroppen innan tävlingen. Hoppklassen går ju dessutom först ut!
 
Kram på er, vi hörs imorgon!

Publicerat den 2013-06-11 - klockan 22:13:16

Ändrad planering

Witezz träningsplanering för veckan är ändrar. Den ser istället ut såhär:
Tisdag: Jag riden igenom båda programmen med Anna som "domare".
Onsdag: Cissi's kommer ut och har lite av en hopplektion för mig. Inget ansträngande utan bara hoppa några skutt.
Torsdag: Ta en jätte lugnt ridtur, bara rida ut för att ha kul innan tävlingen.

Så nu sitter jag och väntar på bussen till stallet! Vi hörs ikväll!


Publicerat den 2013-06-11 - klockan 14:51:27

Förvandlingen, före - efter

Den åttonde juni, på Witezz födelsedag... fixade och trixade vi med att göra Witezz fin inför utställningen och tävlingarna i helgen. Här har ni de före- och efter bilderna jag lovade er. Vissa bilder hann jag dock inte ta en  förebild på, så tog bara en annan bild som såg bra ut. haha! Vad tycker ni? Hot or not?
 

Publicerat den 2013-06-10 - klockan 17:47:44

Klockren!


Bilden är gjord av Moa

Publicerat den 2013-06-10 - klockan 09:15:00

Slave or soulmate

Åh vad jag grät när jag såg den här videon. Vissa människor förtjänar inte att leva.
 

Publicerat den 2013-06-09 - klockan 23:14:00

Undrar hur det egentligen ligger till....

Witezz har börjat spåra dåligt igen. Rumpan skjuter ut åt vänster och Witezz verkligen vägrar ställa åt vänster i kurvorna. Hon liksom låser nacken och bara stretar emot för kung och fosterland. Självklart ligger det på mig. Det är något jag gör som gör att hon gör som hon gör. Men vad?
 
Min teori: 
Är faktiskt att det är mina tävlingsnerver som spökar. Jag känner sån oerhörd press på mig själv. Lider av prestationsångest, och med största sannolikhet lägger jag nog alldeles för mycket press på Witezz. Blir liksom förbered på att "nu kommer hon inte att ställa" och då blir jag automatisk hårdare i handen, spändare i sitsen och sen... sen går det som det går. 

Vädret var inte med oss inatt så vår såkallade ridvolt hade transformerat till en sjö. Med andra ord kunde vi glömma allt vad hoppning heter och det blev en uteritt som vanligt. Jag, Anna och Maja red en sväng upp på lvss idag igen, något kortare och lugnare runda än igår och min fokus låg såklart på att Witezz skulle spåra ordentligt, fatta vänster galopp samt att hon skulle ställa i hörnen med rumpestumpen på plats. Hon brukar annars flyta ut med den och liksom bara ställa nacken. Aldrig riktigt svänga... Så det var bara att möta ytterskänkel med ledande innertygel och stöd på yttertygeln.
 
Blev lite sur på henne när hon inte fattade vänster galopp, men skämdes så mycket att jag hade kunnat börja gråta där och då. Det är ju inte hennes fel. Det är jag som gör fel. Jag som ger otydliga signaler och inte hjälper henne ordentligt. Hatar mig själv så otroligt mycket när jag straffar henne för något hon gör fel...
 
Upplägget för Witezz den här veckan är simpelt.
Måndag: Vila
Tisdag: Lite klättring samt en varv runt travrundan och byn kravlöst. Vi ska ha kul. En låg form är allt jag "kräver" av henne på tisdag. Inget annat.
Onsdag: Jag rider igenom dressyrprogrammen en sista gång. Samt jobbar igenom hennes vänstervarv och analyserar vad jag gör.
Torsdag: En lugn och lätt runda, typ ett varv runt travrundan bara för att röra på benen. 

Witezz ska också duschas på torsdag tillsammans med Illuztra, allt ska packas och smörjas och göras i ordning. Brr, det närmar sig. 3 dagar borta i Strängnäs på ett av de stora Arabeventen. Lycka.
 

Publicerat den 2013-06-09 - klockan 21:15:40

Gotta shape up...

Jag känner nerverna dra in över mig. Måste släppa dem och leva i nuet. Glömma ordet tävling och tänka träning. Att ha kul är det viktigaste och kul ska jag ha. No pressure, jag vet hur det slutar om jag känner press och stress. Har redan setat i den sitsen och vill inte göra om det. Det ska va roligt, jag ska vara nöjd, Witezz ska vara nöjd!
 
Jag ska rida in på banan med ett leende, rida som jag alltid rider. Det är ingen tävling. Det är en helt vanlig träning och där i mitten står Sofia och berättar för mig vad och hur jag ska göra. Det är ingen tävling, det är träning. Jag vet vad jag kan och jag vet vad Witezz kan. Jag vet att vi kan.
 
 
Bilder från min första "tävling" med Witezz.En dressyr clearround i Rimbo. L:C1. Jag skrattade mig igenom hela programet för att jag hade lovat mig själv och personer runt omkring mig att absolut inte bli arg på henne och bråka med henne för att hon tittar på saker. Vi fick precis under 60%, alltså ingen rosett men jag kunde inte varit nöjdare. Jag genomförde mitt första dressyrprogram med ponnyn som vunnit mitt hjärta. Jag gjorde det med ett stort leende på läpparna. 
 
Träning. Det är träning, inte tävling. Jag är inte där för att vinna. Jag är där för att ha kul.

Publicerat den 2013-06-09 - klockan 20:31:33

Jag är verkligen otroligt dålig på det här med att blogga...

... och det ber jag så mycket om ursäkt för!
Mina ursäkter denna gång är att jag först bev utelåst och sen helt enkelt har haft annat att göra. När solen skiner som de gör och har gjort de senaste dagarna, med undantag för ungefär 1timme under dagen då det spöregnade, så känns inte datan så lockande längre. Ibland kan jag låna Alex's Iphone och mobilblogga, men det känns inte alltid så schysst mot honom, han gillar inte ens att vänta medan jag skriver inlägg på datan. Vilket också är en stor anledning till att bloggandet blir otroligt sent, och sällan.
 
Men iallafall! Vet ni vad min dag har bestått av, förutom tv-tittande och en evig väntan tills vi bestämde oss för att ta saken i egna händer och klättra upp på balkongen för att öppna dörren... Jo, jag bestämde mig för att skaffa stallet.se igen. Hehe, inte alls oldschool. Men kände att, jag tyckte det var skitkul förut, och nu är jag dessutom bättre på att koda och designa så då lär det bli ännu roligare. Så med andra ord har min dag bestått av att koda och designa, samt "träna" min häst. haha!
 
Ja, sen har jag ju faktiskt tränat mig häst också! Witezz fick komma ut på en lång "bensträckar-tur" tillsammans med Anna på Strumpan, Vera på Irrbloss och Maja på Candle. Huvud-gångarten var trav, men vi tog några långa galopper också. Vid den sista galoppen lät jag Witezz, i slutet av sträckan, gasa om Anna och Strumpan. Jag skänklade på och hyschade lite och jäklar vilken acceleration det vart! Min lilla galopp-ponny!

Efteråt blev det klippning och duschning för hennes del. En inte alls lika glad, men defenitivt renare ponny lämnade sedan stallet. Tydligen tyckte in Witezz alls om att ha en rakapparat i öronen. Har nog aldrig sett henne så arg, men ska man vara fin får man lida pin, eller hur säger man.
Tänkte att jag kan lägga ut lite före och efterbilder i morgon, hann inte ta alla efterbilder idag eftersom att det vart bråttom till bussen.
Men kort sagt så har jag och Olli klippt; Kronranden, hovskägget, skägget, öronen och manen.
 
En icke glad häst... men ren är hon!

Imorgon står hoppning på Witezz's schema. Ingen större hoppträning utan kände bara att jag ville hoppa en ordentligt minst en gång till innan tävlingen på fredag. Vi får se vad som hittas på, tills dess får ni ha det så bra!

Njut av solen och värmen, men njut framför allt av att det nu är slutspurt i skolan. Jag har 3 skoldagar kvar, hur många har ni?

Publicerat den 2013-06-09 - klockan 00:24:43

I affären för tillfället

Köper lite lördagsgodis, oldschool is My middlename. Förlåt att jag inte har bloggat, men mina ursäkter är att jag först vart utlåst ut huset, och sen har varit social med min pojkisvännis! Men jag kommer skriva ikväll!
Mwah :*


Publicerat den 2013-06-08 - klockan 20:21:44

Ni har väl inte missat...


Publicerat den 2013-06-07 - klockan 22:40:00

Good to know - Avståndstabell

Mitt här i denna väldigt dressyrinriktade blogg, tänkte jag att en dag som denna var en bra dag att slänga in lite hoppinriktade inlägg. Jag ska ju faktiskt börja hoppa Witezz lite mer nu!
 
Den här tabellen har jag förut sett på hästhoppning i fokus, men inte lagt nå större märke till den, men såg den nu på Lovisa's blogg, och då slog det mig att det faktiskt är en ganska så bra sak att kunna. Så till alla er lite mer hoppintresserade ryttare, här har ni en avståndstabell anpassas för alla storlekar! ;
 
BOMMAR OCH CAVALETTI
Travbommar:
Häst 1.10-1.30m
D-ponny 1.00-1.10m
C-ponny 0.90-1.00m
B-ponny 0.80-0.90m

Galoppbommar
Häst 3.00 - 3.25m
D-ponny 2.75 - 3.00m
C-ponny 2.50 m - 2.75m
B-ponny 2.25 - 2.50m
 
OBS! Minska med minst 10 cm om det gäller upphöjd caveltti, oavsett om det gäller trav- eller galoppbommar.

Mellan travbom och hinder:
Häst ca 2.50 m
D-ponny 2.30 - 2.40m
C-ponny 2.10 - 2.20m
B-ponny 1.90 - 2.00m

TRÄNINGSAVSTÅND
1 galoppsprång mellan
Häst 6.50 - 7.00m
D-ponny 6.50 - 6.90m
C-ponny 5.90 - 6.30m
B-ponny 5.30 - 5.70m

2 galoppsprång mellan
Häst 9.75 - 10.25m
D-ponny 9.50 - 9.90m
C-ponny 8.70 - 9.10m
B-ponny 7.80 - 8.20m

3 galoppsprång mellan
Häst 13.50 - 14.00m
D-ponny 13.00 - 14.00m
C-ponny 12.00 - 13.00m
B-ponny 11.00 - 12.00m

4 galoppsprång mellan
Häst 17.00 - 17.50m 
D-ponny 16.25 - 17.25m
C-ponny 15.00 - 16.00m
B-ponny 13.75 - 14.75m

5 galoppsprång mellan
Häst 20.50 - 21.00m
D-ponny 19.50 - 20.50m
C-ponny 18.00 - 19.00m
B-ponny 16.50 - 17.50m

6 galoppsprång mellan
Häst 24.00 - 24.50m
D-ponny 22.75 - 23.25m
C-ponny 21.00 - 22.00m
B-ponny 19.25 - 20.25m

7 galoppsprång mellan
Häst 27.50 - 28.00m
D-ponny 26.00 - 27.00m
C-ponny 24.00 - 25.00m
B-ponny 22.00 - 23.00m
 

 


Publicerat den 2013-06-07 - klockan 22:01:00

Vad gör ni idag?

Själv försöker jag suga åt mig så mycket sol som möjligt! Jag är ju nämligen en av dom där bleka blondinerna som vandrar på denna jord. Tack Gud, för detta otroligt bleka pigment!


Publicerat den 2013-06-07 - klockan 13:52:54

It's the perfect beachday!


Publicerat den 2013-06-07 - klockan 13:04:19

2 brända axlar senare..

Jag tänkte leka smart och sätta på mig korta shorts och tunt vitt linne imorse, tänkte att jag ska jäklaremig inte svettas idag! Tog fram solkrämen men var alldeles för lat för att smörja in mig, what ever tänkte jag. Men så är det också jag som sitter här med illrött bröst, illröda axlar och halva ryggen bränd... smart där Jonna.
 
För övrigt har dagen varit super! Vädret har varit det bästa på länge. Sol och blå himmel hela dagen! Lugnt och skönt på Roo gård. Vi var där i nästan lite för god tid, så vi slapp stressa. 
Känns som att jag har haft lite av ett flyt idag. Har hunnit göra allt jag blivit tillsagd och själv velat göra utan att stressa minsta lilla. Allt har blivit gjort i tid, och nogrant. 
 
Ridlektionen gick super. Började med att rida igenom L:C1an och även om det var lite av en katastrof så gick Witezz ganska bra. Jag hade lite för mycket i huvudet, blev stressad och red liksom steget före istället för att rida i nuet. Vi hade ltie problem med hörnplaceringar och för tidiga vändningar, samt det mesta i vänstervarvet. Men hon kändes otroligt fin, det är bara jag som måste få kontroll över mig själv.
 
När vi sedan red igenom L:B1 var jag så otroligt bestämd på att jag ska klara det fint! Tog Olli's råd att hela tiden säga till mig själv att vara "lugn, lugn, lugn.." och tänkte hela tiden på att rida momenten ett i taget. Ut i hörnen och vända varken förtidigt eller för sent. Det gick mycket bättre, lite småproblem med galoppen då man ska snett igenom i mellantrav. Jag hinner inte riktigt få ihop henne för att få igenom hörnplaceringen, men det kommer nog lösa sig.
 
Imorgon får Witezz vila, och jag ska ligga på stranden hela dagen, måste jämna ut brännan ju! På lördag blir det en lång uteritt och sen hopptränar vi lite på söndag. Tanken är ju att vi också ska rida en till dressyrlektion innan fredag, men jag funderar på att "avblåsa" det. Känns bra som det är nu och jag tror att jag bara vill ta det lite lugnt och låta allt som Sofia och alla har sagt sjunka in ordentligt. Tänka igenom allt ordentligt i huvudet flera gånger.
Intala mig själv att vi kommer att vara bäst!
 
*Bilder kommer förhoppningsvis*
 

Glöm inte att vara med och tävla om HästShampoo och Balsam från K9 Horse. 
Tryck HÄR för att kommer till tävlingen som avslutas den 8/6. Lycka till!

 

Publicerat den 2013-06-06 - klockan 21:12:00

Today is yesterdays tomorrow

Hej hörni, det vart lite krångel och små tjafs igår så jag valde att låta bloggen vila. Det är jobbigt sådär när man slits mellan två saker.

Hur som helst så red jag Witezz igår. Som jag sagt så låg fokusen på den ökade traven. Vi använde oss av travrundan, och på "raksträckorna/långsidorna" där vi annars brukar köra intervaller med travponnysarna ökade jag traven medan Anna och Thomas galopperade på sina små russ.I början gick det sådär. Hon ökade men det gjorde hon bara för att dom framför ökade, men sen när jag bestämde mig för att ta täten så gick hon mycket bättre. Inte det minsta tittig och otroligt frammåt! Jätte trevlig var hon att rida, lyssnade på mina hjälper och var vaksam på nya.
 
Om ca 20 minuter åker jag med till Roo Gård. Där ska Anna tävla idag och jag är med som groom och brstar och skrittar fram hennes hästar. Efter det blir det ridlektion för Sofia. Vi ska rida igenom båda programmen idag, jag pluggade dom stenhårt igår och jag tror faktiskt att dom sitter.
 
Men mer update senare ikväll, det lovar jag!
 


Glöm inte att vara med och tävla om HästShampoo och Balsam från K9 Horse. 
Tryck HÄR för att kommer till tävlingen som avslutas den 8/6. Lycka till!

 

Publicerat den 2013-06-06 - klockan 08:41:48

Vad har jag gett mig in på?!


Publicerat den 2013-06-05 - klockan 20:06:44

Skydda din häst mot sommarplågorna

Sommarvärmen letar sig in i landet och så gör även flugorna och knotten. Jag har sett ett antal bromsar också, men dom har inte riktigt börjat sätta sig på hästarna ännu.

Men för att vara riktigt förberedd gäller det att ha dom rätta grejerna. Därför tänkte jag tipsa lite om vad jag använder och vad jag tycker funkar absolut bäst för mig och våra hästar!
 
Mot flugor och insekter:
Ultrashield Absorbine är en favorit hos många, även i vårt stall. Det är enligt mig det överlägset bästa flugmedlet och våra hästisar älskar det. det håler flugor och mygg borta all day long! Det är inte det billigaste medlet, men absolut värt pengarna. Finns att köpa på Hööks tillexempel.
 
Mot knotteksem:
Killitch är effektivt och bra mot hästar med knotteksem. Det vill säga, hästar som kliar man och svans. Jag har, sedan våren började kika fram, varannan dag smörjt in man och svans på Witezz, där hon kliar. Har även smörjt in hennes juver och lite vid virveln på halsen där knotten haft party, och hon har inte kliat knappt något i år.
Viktigt är dock också att varva med ordentliga av duschningar då det också är en påverkande faktor att hästarna är fettiga i mannen.
Killitch finns inte att köpa i Sverige, utan måste importerad från England, vilket du bland annat kan göra HÄR.
 
Sen är en bra och funktionell flugluva också att rekommendera. Finns hundratals olika modeller och alla är de bra på olika sätt. Vi använder oss utav den vanliga modellen och tycker att den funkar helt okej. Ligger inte emot ögonen och skyddar mot flugor i ansiktet.

Publicerat den 2013-06-05 - klockan 11:40:16

Filmmys med min fina. Sex månader idag!


Publicerat den 2013-06-04 - klockan 23:30:47

Idag fick Witezz göra det hon älskar mest!

Nämligen galoppera, fort.
Hon älskar det! Hon älskar att springa så fort hon bara kan, susa förbi Anna på henens häst och bara springa. Om hästar kunde le skulle Witezz mungipor gå från öra till öra när hon springer.

Förra sommaren tränade vi ganska mycket galoppintervaller på en bana i närheten. Witezz älskade det, och eftersom att vi "tävlade" emot Anna och hennes B-ponnysar så vann vi alltid, vilket jag tror är en bidragande faktor till att hon tycker om det så mycket, en egoboost helt enkelt.
 
Vi började dock dagen med lite klättring, Witezz har en mycket positivare inställning till att att klättra runt i skogen nu när hon vet jag vill och skuttar gladeligen runt där med mig på ryggen. Tror dessutom att den lilla ponnyn har börjat utmana sig själv, för även om jag styr mot de lite mindre avsattserna så ska hon tvunget i sista sekunden vända och ta den lite högre... Jag som är så otroligt rädd för att gå omkull får ju hjärtklappningar... Men samtidigt blir jag glad över att hon växt som individ och vågar och vill.
 
Sedan tog vi ett varv runt travrundan som uppvärming innan vi tog oss till "galopp-ängen". Första intervallen (av 4) förstod hon inte riktigt vad hon skulle göra utan ökade för att Pärlan ökade. Men sedan de andra intervallerna var det svårt att hålla henne i trav fram till dess att det var dags att galoppera. Sista galopperade hon nästan på stället, min gulliga ponny. Tänk er henne som galopp-ponny..
 
Tyckte att det var dags att låta henne springa av sig lite efter flertalet otroligt fina ritter hon har gett mig.

Imorgon ligger fokusen på den ökade traven. Rakt och stadigt ska det va tills på torsdag då jag ska rida igenom båda dressyrprogramen. Första och sista gången innan TurboCupen.
 
 
 

Publicerat den 2013-06-04 - klockan 22:40:51

There's gonna be times in life when people tell you that you can't . That's when you're supposed to turn around and say " Watch me " .

Hitta din drivkraft. Hitta något som driver dig mot att lyckas.
 
Den viktigaste ingrediensen för att nå framgång, oavsett vilket sport du utövar eller vad du vill lyckas i, är att ha något som får dig att vilja lyckas, något som driver dig framåt. Något som säger åt dig att fortsätta rida när knäna blöder, när mjölksyran tränger sig upp längs musklerna eller när kroppen värker.
 
Att lyckas med något gör oss lyckliga, men hur lyckas man då?
 
Vad är min drivkraft?
Jag har absolut inte alltid haft en drivkraft. Vissa stunder har jag undrat vad jag gör och varför gör jag det. Jag har haft mina svackor då jag skyllt allt på stallet, hatat och varit allmänt otrevlig mot personerna som skapar, hjälper och formar mitt liv varje dag. Jag "fick" en häst och med det kom ansvar och riktiga drömmar. Det tog ett tag innan jag fattade grejen. Innan jag förstod hur mycket ansvar det var, vad jag skulle göra. Det tog också ett tag innan jag på riktigt insåg att jag inte gör det här för någon annan än mig själv. Jag väljer egentligen själv vad jag vill göra och vart jag vill komma. När jag insåg det, då hittade jag in drivkraft.

Jag vill lyckas. Jag vill att folk ska tappa hakorna när dom ser mig och Witezz, jag vill att folk ska peka och säga "titta, vilken fin häst. Åh vad fint hon rider".
Jag vill komma någon vart.
Jag har dessutom lite av en deadline. Nästa år fyller jag 18. Nästa år är mitt sista ponny år. År 2015 måste jag tävla med/mot storhäst.
 
Den här bilden är tagen för 7månader sedan.. Jag var så stolt. Witezz gick "i form" i galoppen... hehe
Den här bilden är tagen för 4 dagar sedan. Jag kan nu stolt säga att Witezz faktiskt jobbar i form! 
Dock något under lod, men jag har mina anledningar, man ser ju skillnad iallafall!
 
Dom här bilderna är beviset. Beviset på att jag kan, bara jag vill.
 
Jag har många mål med Witezz, och drivkraften är att vissa alla där ute att jag kan genomföra dessa.
Många är redan uppfyllda men många står åter och det kommer alltid att finnas mål att uppfylla. Min drivkraft kan ta mig hur långt som helst, vad är er drivkraft?
 
 

Publicerat den 2013-06-03 - klockan 20:26:15

Glöm vad jag sa...


Publicerat den 2013-06-03 - klockan 14:46:12

Jag är splittrad

Vädret är så otroligt perfekt för att vara i stallet idag. Vill dit! Vill dit och bara gosa med Witezz, öva på trick. Ta en promenad kanske - men samtidigt vill jag på judon ikväll och kötta sönder. Innerst inne vet jag att det i slutändan kommer vara jag och en massa småbarn i judosalen. Men ibland får man ju bara den där känslan! Ska verkligen försöka göra mer spontanbesök i stallet i sommar. Bara åka tid och typ trickträna, gosa och bara va med Witezz. Inte bara komma dit för att rida henne.
 
Sommarkänslorna bet verkligen tag i mig igår. Det var 29grader varmt på vissa ställen i solen. Jag tog åretsförsta dopp och frös inte ens. Jag åt min första tallrik med jordgubbar. Åh så härligt det var!
Det är 6 skoldagar kvar, sen har jag officiellt gått 1 år på gymnasiet och ja taggar redan till nästa år då jag har valt Foto och Design som I-val. LÄNGTAR!! 
 
hmm.. så mycket mer finns det inte att säga, judo ikväll, hem och sova ev. cykla ner till stranden efter skolan. Allt beror på vädret. Kommer nått till inlägg under dagen, annars är det mesta ganska lugnt. Hur är det för er?
 
 
NU HAR JAG FRANSKA NATIONELLA, MUNTLIGT :(((( ÖNSKA MIG LYCKA TILL..
 
 

Publicerat den 2013-06-03 - klockan 10:47:00

Badar atm!

Åh vilken härlig dag!
Witezz är tränad. Red ut en lång runda där man kan galoppera ganska långt, perfekt att låta henne sträcka på sig såhär efter ett hårt dressyrpass i förrgår. Hon var jätte duktig, som vanligt. Hon gick från första början in med en positiv "arbetar-attityd", redan första backen sträckte hon ut ryggen och halsen, gick i en låg form och jag kunde känna ryggen höjas. Hade inga direkta krav på henne utan red på ganska långa tyglar, lät henne välja form (dvs låg eller samlad) och sen koncentrerade jag mig på att inte koncentrera mig.

Alltså jag försökte verkligen att inte tänka på vad som hon möjligt vis kunde bli rädd för, utan så fort det fanns nått läskigt så hittade jag något längre fram att koncentrera mig på och red för att komma dit! Det funkade super, och så ska jag alltid rida framöver. Skyller faktiskt alla undanhopp som var på mitt sällskap som hoppade undan för allt och bara blev mer och mer irriterade på varandra. Det var nästan så att jag kunde känna spänningen emellan dom.

Första doppet är också taget, och nu är det dags för filmkväll och söndagsmys! Vi hörs imorgon! Lovar er bättre uppdatering då!


Publicerat den 2013-06-02 - klockan 19:26:56

Dressyrlektionen igår - hur gick det?

Åh va underbar Witezz var igår. Så otroligt fin!
Igår fokucerade vi på vissa av momenten ur L:C1, bland annat serpentinbågarna med skrittövergångar. Hon gick superfint redan där, lyssnade på minsta tryck för skänkeln, så jag kunde mest fokucera på att komma ner ordentligt i sadeln och verklien få till de där 6 skrittstegen. Inte 5, inte 7 utan 6 steg. Viktigt det!

Sen jobbade vi med galopperna - fatta galopp på rätt ställe med rätt ställning, ett varv runt stora mittvolten och så trav på rätt ställe. Ena varvet var jobbigare än det andra, men jag tycker det gick bättre och bättre. Även här la vi mycket fokus på att komma ned i sadeln ordentligt.  Sitt, sitt, sitt - långa ben. 

Vi avslutade sedan med att vänta rätt upp från A och kombinerade detta med ökad trav. Någon som vi kommer behöva jobba mer på. Så i veckan ska jag och Witezz öva på ökadtrav i nedsittning på rakt spår. Vet att hon kan, nu ska bara jag kunna.
 
Jättefin var hon iallafall, bilderna kan bevisa detta! Jag red min första lektion med stövlarna också och vilken skillnad! Jag kunde sitta ned i travenm jag var sjukt mycket stadigare och så var då också Witezz. Åh vad jag är glad just nu!
Uppfyllde alla mina mål också!
- Jag tänkte inte på vad hon kunde bli rädd för - och guess what! Igår hade jag en häst som gick förbi vagnen
  och som gick förbi hindrena. Första varven var dom lite skrämmande med vart eftersom jag inte brydde mig,
  gjorde inte heller hon det. 
-
Jag sträckte upp mig - om än med mycket tjat från Sofia, men jag sträckte upp mig och vilken skillnad!
Witezz var alert på mina hjälper vilket underlättade en hel del!
Och vägarna fanns där!
Jag fick bli lite "sur" på henne en gång när hon fjantade sig och vägrade gå in ordentligt i hörnet, rätt böjd och ända ut, men jag släppte det sen på en gång och det gjorde hon också!
 
Nästa vecka kör vi 2 ridlektioner, först kör vi igenom båda programmen och därefter finslipar vi det som gick värst! Så nu ska programmen sitta som rinande vatten i huvudet. Ut med Pippi Långstrumps hela namn och in med 2 dressyrprogram.
 
Nu åker jag med Alex till Täby och tittar på Fast & Furios 6, på tisdag har vi varit tillsammans i 6 månader så vad kan vara bättre än lite bio då?! Hur som helst blir inte uppdateringen den bästa, men så kan det vara ibland.


Glöm inte att vara med och tävla om HästShampoo och Balsam från K9 Horse. 
Tryck HÄR för att kommer till tävlingen som avslutas den 8/6. Lycka till!


 

Publicerat den 2013-06-01 - klockan 12:07:00