Stretcha din häst för att minska risken för träningsverk

Obs, inlägget och bilderna är lånade från Hästhoppning.ifokus.se

Stretching är bra för att förbygga skador, även för våra hästar. Musklerna töjs ut och risken för träningsvärk minskar. Men hur går det till då? Läs denna artikel med massa foton.

bvBra att veta innan du börjar stretcha hästen
Stretching är inte naturligt för hästen, det är något vi människor lär dem och därför måste man börja långsamt och succesivt. Det är viktigt att uppmuntra hästen, och att ha tålamod. Tvinga inte din häst till något! För att få ett så bra resultat som böjligt bör din häst vara positiv till stretchingen. 

Det kan ta upp till ett par månader innan din häst når det optimala läget för varje övning. Gå hellre för långsamt fram än för fort, och 
var extra försiktig med gamla och unga hästar.

Annat du ska tänka på är att du endast ska göra varje stretchmoment i ca 8-10 sekunder. Upprepa 2-3 ggr. Och snälla, släpp inte hästens ben nonchalant, utan ställ ner benet efter avslutad töjning. 



Sträck på halsen
Locka hästen med något gott och placera handen under hästens haka. Musklerna på halsens undersida stretchas.

 


Huvudet mellan frambenen
Detta stretchar hals, nacke och rygg. Du behöver troligtvis en liten mumsbit att locka med även här.

Huvudet mot kroppen
Hästen ska stå stilla och föra huvudet mot kroppen. Hästen stretchar här böjar- och sträckarmusklerna i nacke och hals. Börja med att låta hästens huvud nå dess armbåge. När din häst börjar bli vigare kan du hålla godisbiten längre bort, vid hästens höft.

Sträck på frambenen
Håll om runt kotans baksida. För benet framåt uppåt, men gå inte för fort fram. Hästen stretchar frambenes böjarmuskulatur, samt ryggmuskulatur.

...Och sträck på bakbenen
Lyft benet och håll om runt kotan, och sträck benet framåt uppåt. Detta stretchar bakbenets låt- och skinkmuskler, och även en del av ryggmuskulaturen.

Sträck bakbenet utåt
Benet ska vara rakt. Musklerna på bakbenets insida stretchas.

Gör cirkelrörelser med svansen
Ta tag om den "köttiga delen" i svansen och gör långsamma cirkelrörelser med svansen. Gör i intervaller några varv åt taget.. Kom ihåg - inga häftiga rörelser! Många hästar tycker att detta är väldigt skönt och släpper efter och slappnar av efter ett tag. Med denna övning stretchas kors- länd- och ryggmusklerna.
Viktigt att göra detta åt båda hållen.

Jätte bra inlägg tyckte jag då jag länge har haft tanken att stretcha Witezz. Kör ju lite i och med yoga-tricket då man stretchar hals och nacke. Problemet har ju varit att jag har varit lite "rädd" för att stretcha henne. Lite sånna här "hur gör man, när gör man det, varför gör man det" frågor. Svaren är självklara vad gäller människor, men är det samma för hästar?

Nu vet jag ju, så vi får väl se om vi stretschar lite.

 


Publicerat den 2013-05-17 - klockan 11:01:00






Kommentera inlägget här:

Ditt namn:
Kom ihåg mig?

Din email:


Din blogg:


Din kommentar:

Trackback