Tips för "tiggiga" hästar

Witezz om något är en tiggig häst. Det räcker med att jag går in i foderboxen så börjar hon "brumma?" med mulen och tigga efter godis. Är det jobbigt, ja. Men egentligen får jag ju skylla mig lite själv som har skämt bort henne väldigt mycket och dessutom ett henne godiset på ett felaktigt(?) sätt. Det är nämligen så att det finns olika sätt att ge godiset på och gör du rätt så spelar det inte så stor roll ifall du ger 10 godisbitar om dagen eller 50.
 
Det första jag skulle vilja dela med mig av är något jag har läst mig till genom en trickträningsbok. Så fort jag läste det var det som att allting blev så logiskt. Det var dessutom så himla självklart så jag undrade vad sjutton jag ens har hållit på med på senaste! Det är nämligen så att när din häst utför ett trick, eller över huvudtaget ska få beröm i form av godis, så är det väldigt viktigt att du redan har godisen i handen. För om du börjar gräva i din ficka efter att tricket har utförts, eller efter att du har gått fram till hästen, så kommer hästen direkt att titta på dig = tigga. Ger du då godiset så berömmer du det faktum att hon/han tiggde. Om du istället hade haft godisen i handen redan och gett den direkt när hästen, till exempel; har landat i från en stegring så berömmer du själva tricket eftersom att hästen inte hinner börja tigga och invänta godiset.
 
Det andra jag vill dela med mig av till er är precis vad bilden nedan visar. Det är väldigt viktigt att du sträcker handen till hästen innan hästen sträcker huvudet mot dig. Det här har egentligen väldigt mycket med det jag skrev ovan att göra, för du behöver vara snabb och ha godisen i handen från allra första början för att snabbt kunna sticka in den under hästens mule. Bilden nedan demonstrerar väldigt bra tycker jag. 
 
Detta handlar allt egentligen om att berömma vid rätt tillfälle och inte när hästen har hunnit börja göra något annat. Jag har prövat detta på Witezz och hon har nästan helt slutat att rota mina fickor och buffa mig i magen. Vad hon dock gör är att hon utför en massa trick och hoppas på godis, men inget godis utan kommando, haha! Jag rekommenderar er med tiggiga hästar att prova detta, jag kan inte garantera att det funkar men det skadar ju inte att prova!
 

Publicerat den 2013-10-19 - klockan 16:47:00





» Julia

Riktigt smart faktiskt! Och som du säger det där med att ha godiset i handen från början är faktiskt väldigt logiskt! Ett bra och läsvärt inlägg verkligen!!

2013-10-19 » 21:40:26

Kommentera inlägget här:

Ditt namn:
Kom ihåg mig?

Din email:


Din blogg:


Din kommentar:

Trackback